Demonen namen: een overzicht en achtergronden

Demonen namen

De meeste mensen hebben er wel een idee van wat demonen zijn. Ze worden nog enger wanneer ze een naam krijgen. En dat is precies wat we ze in deze blog gaan geven. We zetten een aantal van de meeste beroemde, tot de verbeelding sprekende demonen op een rijtje. Daarnaast onderzoeken we waar de namen van deze demonen eigenlijk vandaan komen.

Lamashtu

Ook bekend als “Dimme”.

Herkomst: Soemerische en Mesopotamische mythologie.

Lamashtu is een afschrikwekkende, vrouwelijke demon. Ze valt vrouwen lastig tijdens en na hun zwangerschap. Ze kidnapt kinderen tijdens de borstvoeding, drinkt hun bloed en knaagt op hun botten.

Andere hobby’s en bezigheden van Lamashtu zijn onder andere het onveilig maken van rivieren en meren, gewassen en andere planten uitroeien en het bloed van mensen drinken. Ze zorgt voor slaapstoornissen, verspreidt ziektes en brengt nachtmerries.

Uniek voor een Mesopotamische demon, is dat Lamashtu zich door niemand liet temmen. De meeste demonen uit deze mythologie waren altijd verantwoording verschuldigd aan een god of een ander wezen uit de bovennatuurlijke heerschappij.

Lamashtu werd zelfs zo gevreesd, dat zwangere vrouwen vaak de demon Pazuzu opriepen om hen te beschermen.

Pazuzu

Herkomst: Soemerische en Mesopotamische mythologie.

Ook bekend als: Pazurael en Pazureus.

Waarschijnlijk één van de beroemdste demonen, die zijn faam heeft te danken aan de “The Excorcist” films. De grote rivaal van Lamashtu.

Pazuzu bracht hongersnoden en droogte, maar toekomstig moeders waren zo bang voor Lamashtu dat ze toch regelmatig het risico namen om Pazuzu op te roepen.

In het oude Mesopotamië werd hij voorgesteld als een gevleugelde demon, met klauwen aan handen en voeten. Daarnaast had Pazuzu een een misvormd hoofd en een schorpioenstaart. Hij was de zuidoostelijke stormwind die ziekten brengt.

Aka Manah

Herkomst: Zoroastrisme

Deze demonen naam betekent letterlijk “The mind made evil”, (de kwaadaardig gemaakte geest). Aka Manah is dan ook de demon van duistere gedachten en kwaadaardige intenties. Zijn belangrijkste baan is het tegenhouden van mensen bij het nakomen van hun morele verplichtingen.

Met andere woorden: om “medewerker van de maand” te worden, probeert Aka Manah ons er van te weerhouden om een leven te redden of een goede ouder te zijn voor onze kinderen. Ieder zijn carrièrepad…

Lady Midday

Ook bekend als “Pscipolnista”, “Poludnica” en “Polednice”.

Herkomst: Slavische mythologie.

Een unieke vrouwelijke demon. Ze had het vooral gemunt op landarbeiders. Tijdens het heetste moment van de dag stelde zij hen ingewikkelde vragen. Een fout antwoord leidde tot onthoofding met een zeis of scheerschaar. Daarnaast kon ze mensen “waanzin geven” of een zonnesteek uitdelen.

Lady Midday wordt wel gezien als de personificatie van zonnesteek. Beschrijvingen lopen uiteen van een 12-jarig meisje, via een beeldschone vrouw tot een oude feeks.

Lady midday

Pontianak

Ook bekend als “Kuntilanak”,  “Matianak” of “Boentianak”.

Herkomst: Indonesische mythologie.

Waarschijnlijk een verbastering van “perempuan mati beranak”, oftewel: “vrouw die is gestorven tijdens het baren”. Een andere optie is dat het een samentrekking is van puan (vrouw), mati (sterven) en anak (kind). De term matianak betekent “dood van een kind”.

Deze naam slaat op een bepaalde klasse van demonen. Het gaat om geesten van vrouwen die zijn gestorven in het kraambed, waarna ze ondode wezens zijn geworden.

Pontianak hebben het voornamelijk gemunt om mannen, bij wie ze met hun klauwen de organen uitrukken om zich hiermee te voeden. Voor mannen die ze hebben gekend tijdens hun leven, en die hen onrecht hebben aangedaan, hebben ze een speciale behandeling. Bij deze mannen scheuren zij met hun blote handen de geslachtsdelen van het lichaam.

Ze tonen overeenkomsten met vampiers, maar doen hun duistere werk meer uit wraakzucht dan uit de noodzaak om te overleven.

Het gerucht gaat dat je een vage bloemenlucht een teken is dat er een Pontianak in de buurt is.

Er is zelfs een dorp in Indonesië vernoemt naar deze soort geesten. Het verhaal gaat dat het dorp Pontianak een waar nest van kwade geesten was, totdat Syarif Abdurrahman Alkadrie hen samen met zijn leger verjoeg door kanonskogels af te schieten in de streek.

Jikininki

Herkomst: Japanse boeddhistische mythologie.

“Mensen etende geesten” of “lijk etende geesten”.

Net als de Pontianak, zijn Jikininki een groep van geesten. Het zijn de zielen van gestorven mensen die bijzonder egoïstisch, hebberig of goddeloos waren. Vanwege dat slechte leven, zijn deze geesten gedoemd om het vlees van lijken te eten.

Wat deze demonen uniek maakt, is dat zij walgen van wat ze zijn. Ze zijn erg zelfbewust van wat ze zijn geworden en lijden hier voortdurend onder.

Volgens één geloof zijn ze zo afschuwelijk om te zien, dat je oog in oog met een Jikininki versteent van angst. Toch is de andere optie misschien nog wel meer creepy. Die gaat er namelijk van uit dat ze de gedaante van gewone mensen aan kunnen nemen. In dit geval zouden Jikininki overdag min of meer normale levens tussen de mensen kunnen leiden. Brrr…

Wil je dat we meer demonen uitwerken? Laat het dan even weten in de comments!

Posts created 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven