Een van de eerste dingen die opvalt wanneer je meer leert over chakra’s, is dat ze elk hun eigen kleur hebben. Van je staartbeentje tot de kruin van je hoofd liggen 7 chakra’s. Ze worden voorgesteld als kleine wieltjes en knooppunten van energie. Maar waarom hebben chakra’s kleuren? En wat betekenen die kleuren?

Chakra’s spelen een belangrijke rol bij spiritueel ontwaken en ontwikkelen. Kennis van de kleuren ervan helpt je om deze centra van energie beter te begrijpen.

Een overzicht van de verschillende chakra's en hun kleuren

Waarom chakra’s kleuren hebben

De kleuren van de chakra’s worden geassocieerd met de emotie die ze vertegenwoordigen en de staat waarin je momenteel bent. De meest gebruikte kleurverdeling zie je hierboven. Daarbij representeert één vaste kleur, één vaste chakra.

Veel mensen zijn echter van mening dat de kleuren van de chakra’s varieert met je gemoedstoestand en emoties. De kleuren van je chakra’s zijn dan een belangrijke aanwijzing voor welke chakra uit evenwicht is.

Waarom chakra’s kleuren hebben is in ieder geval ook te verklaren met de psychologie van kleuren. Daarom gaan we in dit artikel leren over de verschillende kleuren van de chakra’s en wat kleurenpsychologie hierover te zeggen heeft.

Zo krijg je via de psychologische betekenis van kleuren een dieper begrip van deze energiecentra in je lichaam.

De volgorde van de chakra’s en hun kleuren

Iedere opeenvolgende chakra heeft een kleur, waarbij de kleuren van de regenboog worden gevolgd: rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet.

Zoals hierboven al genoemd werd, kunnen de kleuren volgens sommige mensen verschillend afhankelijk van je bui en emoties. De kleuren van de regenboog liggen dus niet altijd in een vaste volgorde.

De betekenis van de verschillende chakra kleuren

Zoals ik hierboven al schreef, zit er achter de verschillende kleuren van de chakra’s een uitgebreide psychologische betekenis.

Omdat deze centra van energie al lastig genoeg te bevatten zijn, kan het prettig zijn om een extra handvat te hebben voor hun betekenis. Zo leer je deze energieleer wat beter begrijpen en kun je bepalen wat voor het ontdekken van jouw spiritualiteit bruikbaar is.

Wortel (rood)

Rood is een erg fysieke kleur. Het bevordert een gevoel van geaardheid, verbinding met de aarde onder je. Deze kleur symboliseert gevoelens van overleven en instinct. Rood laat je alert voelen.

De rode wortel chakra vind je aan de basis van je ruggengraat.

Heiligbeen (oranje)

Oranje is energiek en creatief. Het bevordert een gevoel van veiligheid, warmte en geborgenheid. Deze kleur doet denken aan gevoelens van passie, plezier en seksualiteit. Oranje laat je sensueel en veilig voelen.

De oranje heiligbeen chakra ligt een klein stukje onder de navel.

Zonnevlecht (geel)

Geel is een sterk emotionele kleur die je vriendelijk en zelfverzekerd laat voelen. Deze kleur symboliseert gevoelens van moed, zelfvertrouwen en optimisme. Geel helpt je om jezelf paraat en voorbereid te voelen.

De gele zonnevlecht chakra ligt een klein stukje boven de navel.

Hart (groen)

Groen is de kleur van gezondheid en promoot een algemeen gevoel van welzijn en je goed voelen. Daarnaast doet groen denken aan gevoelens van compassie, vriendelijkheid en liefde. Groen helpt je om je gezond, empathisch en alert te voelen.

De groene hart chakra vind je in het centrum van je borst.

Keel (blauw)

Blauw is de kleur van het intellect. Daarmee helpt blauw je om je intelligent en betrouwbaar te voelen. Daarnaast staat blauw voor gevoelens van logica, communicatie en plichtsbesef. Het helpt je om intelligent, efficiënt en welbespraakt te zijn.

De blauwe keel chakra ligt centraal tussen je sleutelbeenderen.

Derde oog (indigo)

Indigo is een bijzonder spirituele kleur. Daarom is het geen wonder dat het derde oog de meest spirituele chakra is. Indigo promoot namelijk een gevoel van wijs en spiritueel ontwikkeld zijn. Daarnaast staat het voor gevoelens van psychische energie, zelfbewustzijn en vrede.

Het indigo derde oog chakra ligt net boven het centrum tussen je wenkbrauwen.

Kruin (violet / wit)

Violet en wit zijn universele kleuren en ze versterken een gevoel van verbondenheid met alles. Ze staan voor spiritualiteit en meditatie. Violet en wit helpen je om je (spiritueel) ontwikkeld te voelen.

De violet-witte kruin chakra ligt in het puntje van je hoofd.

Chakra kleuren en stenen

Behalve de psychologische betekenis, geven chakra kleuren ook een idee van welke edelstenen er met dat specifieke energiecentrum worden geassocieerd.

Zo komende kleuren van edelstenen vaak overeen met welke edelstenen per chakra geschikt zijn. De betekenis van chakra kleuren zie je op die manier terug in edelstenen die daarbij passen.

Juist daarom kunnen edelstenen je zo goed helpen om te mediteren op een bepaald chakra. Of op een bepaald doel of obstakel in je leven, waar de energie van één specifieke chakra je bij zou kunnen helpen. De schitterende kleur van de edelsteen kan je dan helpen om je energie en je gedachten te focussen. Dankzij de psychologie van kleuren die we hierboven hebben ontdekt.

Met andere woorden: zie de (kleur van de) edelsteen als een manier om je af te stemmen op de chakra waar je wat meer aandacht aan wilt besteden. Wil je jezelf bijvoorbeeld wat zekerder voelen tijdens een vergadering of presentatie? Kies dan een blauwe edelsteen die dat gevoel versterkt en mediteer door je een blauw energieveld rond je keelchakra voor te stellen.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.