In dit artikel maak je kennis met Ho’oponopono. Wat is deze oude wijsheid en wat kun je ermee in jouw pad naar spirituele ontwaking en ontwikkeling? Lees verder en ontdek hoe Ho’oponopono jouw realiteit positief kan vormgeven.

Ho-even, over wat?

Ho’oponopono dus. Een mooi en moeilijk woord, voor een heel mooie en in essentie eenvoudige praktijk. Stel je voor: de wijsheid van één van de gelukkigste en vriendelijkste plekken op Aarde. Dat kan alleen maar

Ho'oponopono komt van Hawaï en is al eeuwen oud

Wat is Ho’oponopono?

Ho’oponopono is een eeuwenoude Hawaïaanse praktijk die draait om harmonie in menselijke relaties en gedachten. Daarnaast helpt Ho’oponopono je jouw realiteit positief vorm te geven via intenties. Daarvoor gebruikt deze traditie mantra’s en krachtige principes.

Hierdoor opent Ho’oponopono de deur naar spirituele groei en persoonlijke ontwikkeling. In dit artikel verkennen we de betoverende wereld die erachter schuilt en delen we manieren om deze helende en zuiverende kracht in jouw leven te integreren.

De herkomst en essentie van Ho’oponopono

Ho’oponopono, vertaald als ‘rechtzetten’ of ‘in orde maken’, komt uit het oude Hawaï. Het draait allemaal om het besef dat onze gedachten en overtuigingen onze realiteit vormgeven. Door vanuit die gedachte zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor alles om ons heen, opent Ho’oponopono de deur naar transformatie en persoonlijke groei.

Daarmee vertoont het sterke overeenkomst met spiritueel manifesteren om de werkelijkheid positief te vormen.

Het pad van verantwoordelijkheid

Ho’oponopono daagt je uit om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen ervaringen. Want op dit pad van verantwoordelijkheid ligt de weg naar innerlijk rust en evenwicht.

Deze krachtige stap erkent dat onze innerlijke wereld directe invloed uitoefent op de buitenwereld. Het is een pad naar innerlijke rust en heling, waarbij zelfreflectie de sleutel is tot persoonlijke groei.

Zo pas je Ho’oponopono zelf toe in je leven

Hoe ziet dat pad er dan precies uit in de praktijk? Om dit zelf in je leven te integreren, doorloop je de volgende stappen.

1. Identificeer

Het begint met duidelijkheid krijgen waar je verantwoordelijkheid voor wilt nemen. Pas wanneer je weet welke emoties of ervaringen jouw geluk in de weg staan, kun je aan de heling ervan werken.

  • Neem een moment om de uitdagingen in je leven te herkennen en te erkennen.
  • Omarm de verantwoordelijkheid voor je gedachten en emoties.

Probeer hier zo eerlijk mogelijk naar jezelf en je ervaringen te kijken. Wat zijn de zaken waar je van baalt, en waarvan je de neiging hebt de schuld buiten jezelf te leggen? Dat kan van alles zijn, van doorlopende pech in de liefde tot een baan die je niet de voldoening geeft die je brengt.

Daarnaast zijn er natuurlijk zaken waar je echt geen invloed op hebt, die je overkomen. Inventariseer ook die. Het pad van verantwoordelijkheid draait niet alleen om erkennen waar je invloed op hebt, maar ook hoe je omgaat met de dingen waar dat niet het geval is.

2. Verontschuldig

In de traditie van Ho’oponopono betekent verontschuldiging erkennen dat je verantwoordelijk bent voor alles in je gedachten. Begin met zaken die je al voor jezelf hebt erkend, zoals gewichtsproblemen, verslavingen, of woede-uitbarstingen. Zeg simpelweg: “Het spijt me.” Hiermee erken je dat iets in jouw bewustzijn bijdraagt aan deze situatie.

3. Vraag Vergeving

Vervolg met het vragen van vergeving. Het maakt niet uit wie je vraagt; de kracht ligt in de oprechtheid van je vraag. Zeg herhaaldelijk: “Alsjeblieft, vergeef me.” Voel het berouw van stap één terwijl je om vergeving vraagt.

4. Dankbaarheid

Praktiseer dankbaarheid door eenvoudig “Dank je wel” te zeggen. Richt het naar jezelf, je lichaam, het universum, of degene die je net vergeven heeft. Dankbaarheid is een krachtige energie die de helende reis ondersteunt.

5. Liefde

Sluit af met liefdevolle woorden: “Ik hou van je.” Richt het naar jezelf, anderen, de wereld om je heen. Laat de kracht van liefde doordringen en genezen.

De mantra van Ho’oponopono

Het pad waar we het over hebben, komt allemaal samen in de mantra die de kern vorm van de traditie.

Neem een moment voor jezelf. Centreer jezelf, adem diep in en visualiseer een gouden licht dat je hart vult met compassie, dankbaarheid, en liefde. Stel je vervolgens de persoon of situatie voor waarin je vergeving en heling wilt brengen. Herhaal de mantra vanuit je hart naar het hunne:

“Ik heb spijt.”

“Alsjeblieft, vergeef me.”

“Dank je wel.”

“Ik hou van je.”

Getuigenissen van heling

De kracht van Ho’oponopono wordt weerspiegeld in ontroerende verhalen van heling. Mensen die deze praktijk toepassen, ervaren veranderingen in hun relaties, gezondheid, en innerlijke vrede. Het is geen magische oplossing, maar eerder een pad dat het hart verzacht en opent.

Probeer het zelf!

Ho’oponopono is een persoonlijke reis. Probeer deze stappen in je leven te integreren en ontdek de impact op jouw welzijn. Laat ons weten hoe deze eeuwenoude praktijk voor jou werkt. De helende reis begint met één stap, één mantra, één hart dat openstaat voor verandering.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.