Edelstenen overzicht > Betekenis van Agaat

De betekenis van agaat is standvastigheid en bescherming. Agaat staat voor innerlijke rust en kalmte. Deze steen zet je aan tot zelfreflectie en bevordert daarmee spirituele en geestelijke groei. Hij helpt om je eraan te herinneren soms even afstand van dingen te nemen.

Gebruik hem op je werk, om je eraan te herinneren dat jij je door niets uit het veld zult laten slaan. Of draag hem altijd bij je, zodat je hem even in je vuist kunt klemmen als je een mentaal steuntje nodig hebt.

Älles over agaat:

Alles over de spirituele werking en betekenis van agaat

Spirituele en symbolische betekenis agaat

Agaat heeft de betekenis als steen van bescherming al sinds antieke beschavingen. Voor onder meer klassieke islamitische beschavingen, de Babyloniërs en de oude Egyptenaren was het een teken van bescherming tegen negatieve energie. Die betekenis liep uiteen van een bescherming tegen zwarte magie tot tastbare tragedies, zoals overstromingen en andere natuurrampen.

Vandaag de dag staat deze edelsteen nog steeds bekend om zijn beschermende werking. De betekenis van agaat ankert je aan de Aarde en herinnert je zo om met beide voeten op de grond te blijven. Daarmee vormt het een baken voor je gevoel van balans en innerlijk evenwicht.

Gebruik en werking van agaat

De werking van agaat helpt om stabiel en relaxed te blijven. Zelfs als je een bijzonder drukke en hectische dag hebt. Gebruik het als een herinnering om zo nu en dan even af te remmen, je centrum te vinden en met meer gratie en gemak door het leven te bewegen.

Sluit de steen in je handen en droom weg bij de kleuren en de tekeningen. Als je wilt kun je de volgende affirmatie gebruiken.

Met een rustige geest, verwelkom ik vrede en balans in mijn leven

Zoek een exemplaar uit met een bijzonder mooie tekening, waar je helemaal in weg kunt dromen. Of kies juist voor een ruwe steen die onverzettelijkheid uitstraalt.

Kleuren, kenmerken en verhaal van zijn vondst

De agaat is een edelsteen met een wijd spectrum aan kleuren: zwart, geel, roze, rood, grijs, wit, bruin en blauw. Door deze kleuren lopen vaak schitterende patronen van lijnen. Daardoor heeft het geheel wel iets weg van de intrigerende foto’s van heel ver weg uit de kosmos.

Waarschijnlijk is dat de reden dat agaat al zo lang tot de verbeelding spreekt. Al in het klassieke Sicilië trok de steen de aandacht van de filosoof Theophrastus, tijdens een van zijn wandelingen langs de rivier Achates.

Nu weet je ook meteen waar de steen zijn naam vandaan heeft.

Waar wordt hij gevonden?

Agaat komt voor in de Verenigde Staten, Afrika, India, Marokko, Tsjechië, Brazilië, Australië en IJsland.

De kristallen groeien in vulkanisch gesteente. Het komt daarbij vaak voor dat niet de hele steen wordt gevuld, en er andere kristallen in de holte binnenin groeien. Je spreekt dan van een geode.

De bekendste soorten zijn:

  • Boomagaat
  • Botswana Agaat
  • Vuuragaat
  • Witte Agaat
  • Fire Crackle
De kleuren van agaat
De tekeningen en kleuren van agaat doen mij altijd aan de ruimte denken

Agaat betekenis in verschillende culturen

Door de eeuwen heen hebben mensen zich altijd aangetrokken gevoeld tot de mooie kleuren en vormen van edelstenen. Zij gebruikten de stenen in juwelen of amuletten, en kenden er bijzondere gaven aan toe. Het is interessant om te zien welke waarden oude culturen de stenen toekenden. Laten we eens een rondje maken langs het geloof rondom de agaat.

  • In klassieke islamitische culturen werd geloofd dat Agaat het kwade oog kon afwenden, maar ook tragedies kon voorkomen.
  • Ook in het oude Babylonië zag men de steen als een schild tegen kwaadaardige energie.
  • Voor de Egyptenaren ging die bescherming nog verder; zij zagen de steen ook als een verdediging tegen natuurrampen en droogte.
  • Volgens de Chinezen was de bescherming van deze edelsteen meer intern gericht. Voor hen ging het om een spirituele bescherming. Zij geloofden dat Agaat iemands levenskracht kon stimuleren en de geest vrij kon maken voor voorspoed en geluk.