Edelstenen overzicht > Betekenis van Aventurijn

De betekenis van Aventurijn helpt je bij het vinden van standvastigheid en volharding. Gebruik dat als een herinnering aan jezelf om door te zetten en je dromen waar te maken. Het is een prachtige steen die staat voor rust en tot jezelf komen.

De schitterende aderen die vaak in de steen zijn te vinden zijn een symbool van het moois dat in je leven kan komen. Daar kun je nu misschien alleen nog van dromen, maar met de juist intentie kun je het werkelijkheid maken.

Hier zie je Aventurijn in verschillende vormen. Let ook op de prachtige gouden ader in de linker steen!
Hier zie je Aventurijn in verschillende vormen. Let ook op de prachtige gouden ader in de linker steen!

Alles over aventurijn:

Wat is Aventurijn?

Aventurijn is een edelsteen die diverse kleuren kan hebben.  Vooral door de glinstering is hij erg populair, maar ook zijn betekenis draagt daar aan bij.

Het is namelijk een edelsteen die staat voor doorzetten en het waarmaken van je dromen. En wie wil dat nou niet?

Draag de steen als een hanger aan een ketting of armband, of draag een fijn aanvoelend exemplaar (een knuffelsteen) bij je in je broekzak. Zo kun je hem altijd makkelijk even vastpakken om je aan deze punten te herinneren.

Zo helpt een edelsteen jouw spiritualiteit te ontwikkelen. En aventurijn in het bijzonder om je dromen na te jagen en waarheid te maken.

Aventurijn knuffelstenen
Aventurijn knuffelstenen

Spirituele en symbolische betekenis Aventurijn

De betekenis van aventurijn is standvastigheid en uithoudingsvermogen. Deze steen ondersteunt bij angst voor het onbekende en helpt je om verder te komen in het leven. 

Deze steen geeft de kracht en doorzettingsvermogen om plannen door te zetten.

Wanneer je bij iedere hindernis op je levenspad bang bent voor het onbekende, durf je geen stap meer te verzetten. En dat is jammer, omdat je daardoor ook vaak wegloopt voor de kansen om te groeien in het leven!

Je komt dan in een vicieuze cirkel: je maakt je plannen niet waar, waardoor je gaat balen van jezelf, waardoor je nog minder kracht hebt om je dromen na te jagen.

En ik kan uit ervaring zeggen: dat is een verdomd moeilijke vicieuze cirkel om te doorbreken. Het kantelpunt voor mij kwam tijdens een ronde hardlopen op nieuwjaarsdag.

Ik realiseerde me, zoals dat nu eenmaal hoort op nieuwjaarsdag, dat er weer een jaar voorbij was. Een jaar waarin ik niet had bereikt wat ik wilde. Al tijden droomde ik van een eigen website met uitgebreide informatie over het spirituele. Het Mysterie was weliswaar in de lucht, er stonden ook wel wat artikelen online, maar ik had er nooit consequent aan gewerkt.

Tijdens die hardloopronde begon ik me af te vragen: Hoe zou ik hier nu hebben gelopen als ik het afgelopen jaar flink aan mijn dromen had gewerkt?

Van het aan je doelen werken krijg je energie. En je krijgt er in ieder geval veel meer voldoening van wanneer je terugkijkt op het afgelopen jaar. Zie Aventurijn als een soort talisman die je hier aan kan herinneren op de momenten dat je wat extra motivatie nodig hebt.

Gebruik en werking van aventurijn (spiritueel)

Aventurijn heeft een kalmerende en beschermende werking. Hij beschermt je tegen elektromagnetische straling van bijvoorbeeld computer of telefoon. 

De verdere werking van Aventurijn is:

  • Rustgevend 
  • Bevrijdend
  • Kalmerend 
  • Beschermt tegen straling
  • Spoort aan tot standvastigheid

Als steen die kalmerend, rustgevend en bevrijdend werkt, wordt aventurijn ook wel gebruikt door stotteraars en mensen die snel blozen.

Gebruik Aventurijn als je bang bent voor het onbekende en daardoor niet echt verder komt in het leven. Soms staat die angst je namelijk in de weg om alle plannen die je hebt tot uitvoer te brengen.

📿  Hoe gebruik je Aventurijn?

Net als alle edelstenen kun je Aventurijn als sieraad dragen, bijvoorbeeld als hanger om je nek. Je kunt hem ook gebruiken als knuffelsteen: een fijne steen voor in je zak, om met je vingers overheen te wrijven als je zijn werking nodig hebt.

💭 Waar staat Aventurijn voor? 

Aventurijn staat voor de eigen individualiteit en spoort aan om je dromen waar te maken. 

🗺️ Waar komt Aventurijn vandaan? 

Deze edelsteen is per toeval ontdekt in Italië, in de 17e eeuw. 

Geboortesteen van de sterrenbeelden:

Waterman, vissen, kreeft, boogschutter en stier.

De edelsteen hoort bij de geboortemaanden:

Februari, maart, april en mei. 

Aventurijn stimuleert deze chakra’s:

De meest bekende variant (groen) werkt op de hart chakra. 

Uiterlijk en kenmerken

Deze doorschijnende tot ondoorschijnende groene, blauwe of rode kwartssoort heeft een karakteristiek weerschijnend uiterlijk. 

Varianten

Aventurijn is een kwartssoort in verschillende kleuren: groen, oranje, rood, blauw of geel. 

Eigenschappen

Samenstelling: hardheid 7, behoort tot de kwarts en is flonkerend lichtgroen tot blauw. 

Vindplaatsen

Brazilië, India, Oostenrijk, Siberië en Zuid-Afrika.

Betekenis van aventurijn in verschillende culturen

In de 17e eeuw was aventurijn de naam van een soort glas dat glinsterde door toevoeging van koperdeeltjes. Deze deeltjes leken ‘lukraak’ in het glas gestrooid, vandaar de naam a ventura (Italiaans voor lukraak). In de 19e eeuw werd de naam gebruikt voor de aventurijnkwarts.