Een  sterk werkende kracht op vele gebieden, dat is bergkristal. Zo werkt hij op alle chakra’s en reinigt de aura. Brengt de energie in lichaam, geest en de ziel in balans. Hierdoor geeft dit rust, geestelijke ontspanning en helderheid van denken. Versterkt ons eigen standpunt en helpt ons te ontwikkelen vanuit onze oorspronkelijke bron.

Wanneer we ons weer bewust worden van onze capaciteiten, komen we in onze eigen kracht te staan. We leren problemen op een eenvoudige manier op te lossen.

Op lichamelijk gebied brengt het hersenhelften met elkaar in harmonie. Versterkt ook de zenuwen en stimuleert klieren.  Beschermt op reis en tegen reisziekte.

De betekenis van bergkristal

Kleur en uiterlijk

Eén van de kwartsen die in mooie kristallen gevonden wordt. In de vorm van kleine naaldjes tot vele kilo’s zware stukken. Niet voor niets werd bergkristal lang geleden ‘versteend ijs’ genoemd. Dat komt doordat deze kwartssoort kleurloos is. Helder als kristalglas, maar meestal met een witte troebeling.

Bergkristal betekenis in verschillende culturen

Volgens de oude Grieken lijkt de kristal op eeuwig bevroren ijs. Daarom gaven ze hem de naam ’krystallos’, ‘ijskoud’ betekent. In alle culturen is ‘krystallos’ bekend als geneeskrachtige steen en toversteen. Kristallen bollen werden gebruikt voor waarzeggerij.

Het woord “kwarts”, een andere veelgebruikte naam voor bergkristal, is afkomstig uit het Duits.

Bergkristal speelt een belangrijke rol in de Aboriginal cultuur van Australië. Zij noemen het kristal “Maban”, een magisch materiaal dat sjamanen aan hun speciale gaven zou helpen. In tombes en graven zijn veel voorwerpen van kristal teruggevonden.

Herkomst van de bergkristal

Kwarts is het eerste mineraal dat door de primitieve mens gebruikt werd in het stenen tijdperk. Tegenwoordig worden kleinere kristallen van het bergkristal gevonden in Dauphiné in Frankrijk. En nog kleinere kristallen vind je in de uithollingen van het Carraramarmer in Italië.  De zogenaamde Marmarosh-diamanten worden in Rusland gevonden, in de Transkarpatische Oekraïne. Abnormale grote kristallen komen voor in Hot Springs in Arkansas en Middleville in New York (VS). Sommigen hadden zelf een omtrek van enkele meters.

Bergkristal werking voor spiritualiteit

Wat is de werking van bergkristal op je spiritualiteit?

Kristal heeft natuurlijk een eeuwenoude traditie binnen spiritualiteit en paranormale verschijnselen. Wie kent niet de kristallen bollen waarin een waarzegger je toekomst weerspiegelt ziet?

De (berg-)kristallen bol