Soorten edelstenen en hun betekenis > De betekenis van diamant
De betekenis van diamant gaat veel verder dan de grote waarde die deze steen vertegenwoordigd. Zowel in geslepen als in ruwe vorm, wordt diamant gezien als een steen die zorgt voor bescherming.
Diamant heeft betekenis voor de zwakker plekken in het aura, door deze plekken van binnenuit te helen. Daarnaast symboliseert diamant pure, geestelijke energie.
Ruimt blokkades op en stimuleert liefde, creativiteit en heldere gedachten. Bevordert geestelijke vrijheid, zodat we trouw aan onszelf blijven. Diamant is ongelooflijk hard: deze eigenschap herinnert ons om ook de uitdagingen in ons eigen leven onwrikbaar tegemoet te treden. Van angst tot depressie, als je zo hard bent als diamant kan niets je schaden en kom je alles te boven.
Kleur, uiterlijk en waarde van diamanten
Normaal is deze edelsteen kleurloos. Maar kan ook voorkomen in de kleuren geelachtig, roze, bruinachtig, groenachtig of blauw. Het is ook het hardste mineraal. Maar is ook broos en splijtbaar. Een geslepen variant geeft een prachtig kleurenspel, net als de kleuren van de regenboog.
Wat is een karaat?
Iedereen heeft wel eens gehoord van de aanduiding “karaats” als het om diamanten gaat, maar wat is een karaat nu eigenlijk?
Ik moet zeggen dat het voor mij een verrassing was om te ontdekken dat karaat een gewichtsaanduiding is. 1 karaat komt neer op 0,2 gram. De “karaat schaal” is onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd aangegeven in 2 decimalen.
Grappig detail: “de karaat” is gebaseerd op een standaardgewicht uit de oudheid: een zaadje van de Johannesbroodboom!
Diamant betekenis in verschillende culturen
De naam is afgeleid van het Griekse Adamas, wat onoverwinnelijk betekend. Al in de oudheid geloofde men dat deze edelsteen macht en karaktervastheid gaf aan de drager ervan. In de Middeleeuwen was het een symbool voor kracht, moed en onkwetsbaarheid. Maar….als de steen werd geroofd, bracht het de berover ongeluk. Dus je bent gewaarschuwd!
Volgens veel culturen hoort deze edelsteen bij Venus.
Tegenwoordig zien we het als een steen die verlichting, inzicht en reinheid geeft.
Het levensverhaal van de diamant
Grappig genoeg is één van de oudste toepassingen van diamant, voor het polijsten van andere edelstenen. Al in 2500 voor Christus (!) zouden de Chinezen diamanten hier al voor gebruikt hebben. In diezelfde periode werden ze in India al als sieraad gedragen, en ook in de Bijbel zijn verwijzingen te vinden.
Rond de vijfde eeuw voor Christus begonnen diamanten bekend te worden in Europa. Daar zag ook het moderne diamantslijpen het levenslicht: in 1456 werd in België de techniek van slijpen met ene draaischijf, diamantpoeder en olijfolie uitgevonden. Dat was de directe aanleiding van de florerende diamantindustrie van Antwerpen, waar de stad nog steeds beroemd om is. Doordat dankzij de inquisitie veel mensen vanuit Antwerpen naar Amsterdam vluchtten, kwam de techniek ook in Nederland terecht.
Vindplaats van diamanten
De meeste diamanten bevinden zich in de buurt van Kimberley (Zuid Afrika). De grootste diamant ter wereld heet de Cullinan genaamd. Deze werd daar ook gevonden in de Premier mijn in 1905. Gedurende tientallen jaren produceren deze Zuid-Afrikaanse diamantafzettingen bijna alle diamanten ter wereld. In 1961 werden er ook premier diamantafzettingen gevonden in Rusland. Secundaire diamantafzettingen komen voor in Guinée, Liberië, Angola en elders in Afrika. En in Minas Gerais in Brazilië.