Een reiki cursus vinden is een fijne manier om je spiritualiteit te ontdekken of te ontwikkelen. Maar het is ook een heel persoonlijke bezigheid. En een grote investering (van tijd en geld). Dus is het belangrijk om een reiki cursus te vinden die echt bij jou past.

Zelf dook ik een tijdje geleden ook in de verschillende opties en de bevindingen daarvan deel ik graag met je. Hieronder lees je tips om op te letten. Ook leg ik de verschillende stappen in een complete reiki cursus (reiki 1, 2 en 3) uit. Klaar? Let’s go!

Ontdek met een reiki cursus hoe je energie via een handplaatsing zoals op deze foto zelf kunt gebruiken en toepassen

Begin bij de kern: waarom wil je een reiki cursus volgen?

Wanneer je een reiki cursus wilt doen is het belangrijk dat je goed uitzoekt welke cursus het beste bij je past. Dat begint met het bepalen van je intentie. Wat wil je uit je cursus halen? Wil je vooral je eigen energie leren kennen en versterken? Of ga je vooral voor het behandelen van anderen?

Wil je anderen kunnen behandelen, dan is meestal een uitgebreide en complete reiki opleiding nodig, bestaande uit de levels 1, 2 en 3.

Natuurlijk kan het ook zijn dat je gewoon benieuwd bent om reiki te ervaren om te ontdekken of het wat voor jou is. In dat geval is het verstandig om te beginnen met een “losse” cursus reiki 1 of een andere introductie cursus. Een andere optie is om eerst een behandeling te ondergaan, maar zelf geef ik de voorkeur aan een cursus om ook meteen wat van de achterliggende wijsheid te leren.

Wat is reiki eigenlijk?

Reiki is een Japanse healing methode die is ontstaan uit de traditie van het Boeddhisme en de Shinto. Het betekent letterlijk ‘universele levensenergie’. Bij een reiki behandeling maak je gebruik van deze energie om je lichamelijke, emotionele of mentale welzijn te verbeteren.

Dat kun je doen voor jezelf, maar reiki is vooral bekend geworden door het behandelen van anderen. Daarbij is de behandelaar als het ware de verbinding tussen die universele energie en degene die de behandeling ontvangt. Een soort stekker, zou je kunnen zeggen, die inplugt op het stopcontact van die levensenergie en deze doorgeeft aan de ontvangende menselijke machine.

Reiki is een natuurlijke healing methode die iedereen kan leren. De keuze voor de juiste cursus is daarbij wel heel belangrijk, omdat het een erg persoonlijke ontwikkeling is. Daarnaast moet jij jezelf goed en veilig voelen bij degene die jou de cursus geeft. Deze “reiki meester” is namelijk ook degene die jouw initiatie in de reiki gaat verzorgen: een belangrijk onderdeel van reiki leren.

De verschillende “levels” van reiki

Ook van belang voor het kiezen van de juiste reiki cursus of opleiding, is dat er verschillende niveaus zijn die je in reiki kunt bereiken: reiki 1, reiki 2 en reiki 3. Je hebt vaak de keuze tussen starten met een losse cursus reiki 1, waarna je kunt kiezen of je ook de andere niveaus wilt bestuderen. Of een complete reiki opleiding bestaande uit alle niveaus.

Maar wat betekenen die drie niveaus?

Cursus reik 1

Een reiki cursus 1 richt zich op de kennismaking met en activering van reiki. Dit niveau is vooral bedoeld om reiki toe te passen op jezelf en mensen uit je directe kring.

Cursus reiki 2

In een reiki cursus 2 leer je meer over de toepassing van reiki op anderen. Je leert handplaatsingen en behandelmethoden. Dit niveau is dan ook voor mensen die ook de ambitie hebben om andere mensen te kunnen behandelen.

Cursus reiki 3

Wil je ook echt je werk gaan maken van reiki, dan is een reiki cursus 3 nuttig. Met dat niveau ben je een compleet ingewijde en kun je dus ook met voldoende kennis een eigen praktijk starten. (Overigens is er geen wet die voorschrijft dat je dat niet mag met alleen niveau 2, maar persoonlijk vind ik het een beetje raar om anderen te laten betalen wanneer je niet volledig bent ingewijd).

Wat leer je tijdens een reiki cursus?

Reiki draait dus om de universele levensenergie. In een reiki cursus leer je hoe je deze energie kunt inzetten, zowel voor jezelf als voor anderen. Je leert ook hoe je deze energie kunt verhogen en versterken.

Dat betekent dat een cursus een mix is van theorie en praktijk. Je leert over de werking van de energie, de geschiedenis van reiki en de verschillende manieren waarop je de energie kunt inzetten. Ook leer je hoe je een behandeling kunt geven en welke handplaatsingen daarbij standaard zijn.

Wat kost een reiki cursus?

Een reiki cursus 1 kost meestal zo tussen de 100 en 150 euro. Voor een complete reiki opleiding (dus niveau 1, 2 en 3) moet je denken aan bedragen tussen de 500 en 1000 euro.

Het grote verschil in prijs zit hem meestal tussen de vorm van de cursus. Sommige reiki cursussen bestaan volledig uit vooraf opgenomen video’s en opdrachten, die je online kunt volgen zonder persoonlijke begeleiding. Deze zijn natuurlijk een stuk voordeliger dan wanneer je in een zaal – met andere cursisten – “live” les krijgt van een ervaren reiki meester.

Online reiki cursussen zijn een prima eerste kennismaking voor wie wat meer wil weten over reiki, de achterliggende wijsheid wil ontdekken en gewoon wat van de handplaatsingen wil leren.

Offline reiki cursussen zijn essentieel voor iedereen die écht serieus met reiki aan de slag wil, of zelfs de ambitie heeft een eigen praktijk te starten.

Twee fijne (online) reiki cursussen om te starten

Tot slot geef ik je hieronder nog een aantal goede en overzichtelijke reiki startcursussen. Het gaat hierbij om die online varianten die je gewoon in je eigen tijd en vanaf overal kunt volgen. Ik ben er namelijk van overtuigd dat je voor een offline reiki cursus het beste op zoek kunt naar een aanbieder bij jou in de buurt waar je een goed gevoel bij krijgt.

Bij mij was dat bijvoorbeeld Anand Massage en Reiki opleidingen, die ondere andere actief zijn in Zaandam (waar ik woon).

Cursus kennismaking met reiki en chakra’s

Dit is de perfecte cursus voor iedereen die gewoon wil kennismaken met chakra’s, de universele levensenergie en de kern van reiki, maar nog niet toe is aan een complete cursus.

Nog niet écht reiki, maar wel een erg prettige kennismaking met de universele energie en de centra in je eigen lichaam.

Redenen om voor deze cursus te kiezen:

  • Laagdrempelige en voordelige introductie in de universele energie
  • Fijne cursus leiders die je stap-voor-stap meenemen in jouw energieke ontdekkingsreis
  • Ideaal voor mensen die nog niet zeker weten of reiki echt iets voor hen is

Reiki cursus 1 online

Een complete cursus reiki 1 voor nog geen €150,- Na het volgen van deze cursus weet je alle grondwijsheden en de belangrijkste handposities.

Redenen om deze cursus te kiezen:

  • Introductie in reiki 1
  • Honderden cursisten gingen je tevreden voor
  • Goed beoordeeld
  • Grote online bibliotheek van reiki oefeningen die maandelijks groeit

Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.