Je hebt misschien wel eens gehoord van reiki: een alternatieve geneeswijze waarbij met (overdracht van) energie wordt gewerkt. Het is een ondersteunende behandeling, die niet bedoeld is als vervanging van reguliere geneeskunst. Waar komt reiki vandaan? En hoe zit het met de energie die bij een behandeling wordt gebruikt?

Behalve een alternatieve behandelwijze, is reiki een fascinerende leer over de energie in je eigen lichaam. Daardoor is de studie ervan een manier om meer spiritueel te ontwaken. Hieronder ontdekken we waar reiki vandaan komt, maar ook waar de energie vandaan komt waar mee gewerkt wordt.

Waar komt reiki vandaan? We gaan op zoek naar de wortels in dit artikel

Waar komt reiki vandaan?

Het zal misschien geen verrassing voor je zijn dat reiki uit Azië komt. Om precies te zijn: uit Japan. Zoals wij het vandaag kennen, voert het terug naar de leringen van Mikao Usui in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Usui was een levenslange spirituele zoeker en een monnik die niet was aangesloten bij een bepaalde orde.

In de tijd dat Usui leefde, waren er verschillende stromingen van boeddhisme, taoïsme en shinto praktijken die naast elkaar bestonden in Japan. Zijn eigen spirituele zoektocht mondde (waarschijnlijk rond 1922) uit in de vorming van wat wij vandaag de dag kennen als reiki.

De verspreiding van de helende aspecten

In de laatste vier jaar van zijn leven reisde Usui bijzonder veel. In die periode deelde hij zijn leringen met ruim 2000 studenten en trainde hij naar verluidt 16 reiki meesters.

(Reiki meesters zijn beoefenaars die zelf ook weer bevoegd en in staat zijn om anderen op te leiden.)

Een van hen – Chujiro Hayashi, een gepensioneerde officier van de marine – hielp Usui om de helende aspecten van zijn leer te scheiden van de rest. Daardoor werd het gemakkelijker om deze kernaspecten van de reiki te leren.

Hayashi opende vervolgens – met goedkeuring van Usui – een reiki kliniek in Tokyo. Hier gaven 16 beoefenaars in paren reiki-behandelingen. Een van de eerste patiënten was Hawayo Takata.

Takata kwam naar de kliniek met verschillende klachten, waar zij met enkele maanden van genezing van herstelde. Hierdoor werd ze een toegewijde student van de kliniek. In 1937 bracht ze reiki naar Hawaii en uiteindelijk ook naar het vasteland van de V.S.

De verspreiding in het westen

In totaal beoefende en onderwees Takata zo’n 40 jaar reiki, voordat ze begon met het opleiden van meesters. Voor haar dood in 1980 leidde zij 22 meesters op die de leer weer verder verspreidden.

Inmiddels is reiki erg populair geworden en wordt het over de hele wereld beoefend. Dat is best bijzonder, als je bedenkt dat de leer telkens op een relatief klein aantal beoefenaars is overgegeven.

Waar komt reiki energie vandaan?

Reiki energie wordt beschreven als een subtiele vorm van energie. Het is duidelijk anders dan chemische energievormen, elektriciteit of andere vormen van fysieke energie.

Volgens beoefenaars komt de energie die zij gebruiken van een bron op een hogere dimensie dan de fysieke wereld die wij kennen.

Wanneer je deze energiestroom zou willen visualiseren, stel je dan voor hoe die via de kruin van de beoefenaar het lichaam binnen stroomt. Via zijn of haar handen stroomt het vervolgens verder naar het lichaam van de patiënt.

Toch komt de energie volgens reiki meester uit onszelf. Dat wil niet zeggen dat zij bij een behandeling eigen energie doorgeven aan de patiënt (een veelvoorkomende misvatting). Reiki energie komt vanuit een transcendentaal deel binnenin onszelf dat in verbinding staat met deze oneindige bron van energie.

Waar komt reiki energie vandaan die via de handen aan een patiënt wordt doorgegeven?

Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.