Amethist is al eeuwenlang een van de meest bekende en begeerde stenen. Het is een symbool van intuïtie, van meditatie en van onthechting. Hij bevordert helderziendheid en meditatie. Beiden helpen om je gedachten onder controle te krijgen. Amethist helpt om eerlijk naar jezelf te kijken en schadelijk gedrag te overwinnen. Word de beste versie van jezelf die je kan zijn!

Als je een amethist onder je kussen legt, ga je in eerste instantie meer dromen. Onverwerkte indrukken worden in deze dromen verhelderd. Daarna ga je rustiger slapen. Nachtmerries worden geacht door deze steen te verdwijnen. 

Lekker dus om te combineren met het al even paarse lavendel, voor een weldadige nachtrust 😉

Maak kennis met deze warme steen en de betekenis die erachter schuil gaat!

Amethist betekeni

Kleur en uiterlijk

Amethist is een siliciumoxide (kwarts), van helder en doorzichtig tot diep donker doorschijnend. Amethist komt voor in de kleuren lila, paars en violet en heeft soms witte strepen. De kristallen zitten voornamelijk in holten in vulkanische gesteenten, gevormd door gasbellen. Een rotsholte die aan de binnenkant met amethistkristallen bekleed is heet een amethistdruse (groot) of een amethistgeode (klein). Door deze te kraken, kom je bij de schat binnenin.

Amethist betekenis in verschillende culturen

Weinig mineralen hebben zo’n rijke geschiedenis in zoveel verschillende culturen als Amethist. Een belangrijke rol hierin speelt de weide verspreiding. De steen wordt gevonden in Brazilië, Bolivia en Mexico, maar ook in Rusland, Afrika, Canada, de VS, Australië, India en Europa.

Met zijn natuurlijke schoonheid wist Amethist op al deze vindplaatsen de aandacht van de bewoners te trekken.

Al rond 25.000 voor Christus zouden Europese volkeren de steen hebben gebruikt als decoratie.

De oude Grieken en Romeinen maakten amuletten en juwelen van Amethist. Voor hen stonden de kristallen gelijk aan rijkdom, waardoor het vaak een centrale plek kreeg in kronen en andere juwelen.

Voor christelijke Bisschoppen was het een symbool van de verbinding met Christus. Katholieken verwerkten de steen juist in kruisbeelden als teken van vroomheid.

Amethist als teken van vroomheid

Herkomst van de naam Amethist

De naam amethist betekent ‘niet onder invloed’ (a-menthustos; not-drunken) en is afkomstig uit het Grieks.

Amethist had in de oudheid een hoge waarde. Dit had te maken met de ontnuchterende en verhelderende werking.

Een oude Grieke mythe verklaart de merkwaardige naam van de steen. Volgens dit verhaal was Bacchus, de god van wijn en dronkenschap, boos en had hij gedreigd een horde tijgers los te laten op de eerste persoon die zijn pad zou kruisen. De jonge vrouw “Amethyst” had de pech diegene te zijn, onderweg naar de tempel om te bidden naar Diana.

Voordat Amethyst kon worden verslonden door de tijgers, werd ze gered door Diana, die het meisje in een helder steen veranderde. Bacchus kreeg spijt, en zegende de steen door er zijn beste wijn over uit te gieten. Hieraan dankt Amethist de diep paarse kleur.

De Grieken zelf geloofden dat Amethist de drager kon helpen bij het overwinnen van een verslaving. In de Chineze Feng Shui is het een teken van rijkdom.

Al in de veertiende eeuw omschreef Konrad von Megenberg Amethist als een steen die ‘de mens wakker maakt’. Toen was al bekend dat Amethist slechte gedachten verdrijft, gezond verstand terugbrengt en mensen mild stemt.

Verhelderend voor je intuïtie, maar ook verhelderend in hoe je naar jezelf kijkt: Amethist is Het Intuïtieve Oog.

Amethist als oog

Amethist werking voor je spiritualiteit

Deze verhelderende steen heeft natuurlijk een erg positieve werking voor in je meditaties. Als er iets is dat bij meditatie en mindfulness online staat, dan is het toch wel naar jezelf en je innerlijk kunnen kijken.

Een ideale steen dus, om je daarbij te leiden!

Affirmatie voor een meditatie met deze steen:

Vandaag schep ik een betere versie van mezelf.