Paranormaal is een verzamelterm voor verschijnselen of dingen die we (nog) niet kunnen verklaren. De letterlijke betekenis is “naast/voorbij het normale”.

En juist omdat het iets is dat buiten het normale bestaat, heeft het mensen altijd enorm gefascineerd. Veel mensen willen er meer van ervaren in hun eigen leven. Daarom ben jij hier ook, toch? 😉

Hoewel de term bovennatuurlijk vaak als synoniem wordt gebruikt, zijn er toch subtiele verschillen. Paranormaal heeft vaak meer betrekking op bepaalde gaven van mensen, of dingen die hen overkomen. Bovennatuurlijk verwijst naar wezens en algemenere verschijningen.

Wat betekent paranormaal voor jou? En hoe kun jij er meer van toelaten in je leven? Ga mee op ontdekkingstocht bij het onderwerp waar jij meer over wilt weten 👇

Inhoud:

Wat is paranormaal? Betekenis van een woord

De betekenis van paranormaal verwijst in feite naar alles dat bestaat buiten wat wij als “normaal” aanduiden. Het voorvoegsel “para” betekent namelijk zoveel als “naast”, “bij”, “samenhangend met” of “in strijd met”. Het paranormale is dus dat wat naast – of zelfs in strijd met – het normale bestaat.

Het paranormale is iets waar de moderne wetenschap (nog) geen verklaring voor heeft, maar wat toch door veel mensen ervaren en gezocht wordt.

Bovennatuurlijk en paranormaal worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er verschillen, al is het alleen al gevoelsmatig.

Zo zullen we helderziendheid eerder omschrijven als een paranormale gave, dan als een bovennatuurlijke. Demonen, goden en engelen daarentegen, zijn bovennatuurlijke wezen. Paranormaal lijkt hier toch weer minder op zijn plek. Maar waarom is dat? (Lees hier meer over deze scheiding).

Wat is de betekenis van paranormaal voor jou?

Hoe dan ook denk ik dat we kunnen stellen dat paranormaal samenhangt met menselijke gaven en ervaringen, terwijl het bovennatuurlijke verder van ons afstaat en zelfs nog ongrijpbaarder is.

Wat paranormaal echt betekent, is – als je het mij vraagt – voor iedereen anders. De een ervaart het paranormale tijdens een wandeling in de natuur. Een ander vindt het in het zich laten meevoeren door mooie muziek. Zelf kom ik er het dichtste bij met de meditatie waar ik standaard mijn dagen mee begin en waar ik mezelf als het ware voorprogrammeer voor de dag die voor me ligt.

De belangrijkste betekenis van het paranormale is dus wat jij ervan maakt. Een zoektocht om te ontdekken welke spirituele stroming bij jou past. Of gewoon dagelijks een beetje meer openstaan voor dat deel van de werkelijkheid dat je niet echt kunt begrijpen.

Paranormale gaven

Iemand die paranormaal begaafd is, beschikt over een speciaal soort kracht, of een zesde zintuig. Daarmee vormt die gave dus een toevoeging op de vijf klassieke zintuigen; voelen, horen, zien, ruiken en proeven.

In de praktijk is het zesde zintuig echter vaak een verscherping van die bestaande zintuigen. Minder vaak gaat het om een compleet nieuw zintuig.

Zo is helderziendheid de gave om dingen te zien die gewone mensen niet kunnen waarnemen. Denk aan de toekomst voorzien, het zien van geesten of aura’s lezen. In feite is dit niets anders dan een uitbreiding van het klassieke zintuig “zien”. Een extra pakket aan tv-kanalen om uit te kiezen. Omdat helderzienden deze zaken niet met hun stoffelijke ogen “zien”, spreken we meestal toch van een zesde zintuig.

Hetzelfde geldt voor gaven als helderhorendheid en heldervoelendheid. Die zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een uitbreiding van wat iemand kan horen en voelen.

In feite is de term “zesde zintuig” dus een verzamelterm voor verschillende gaven die de bestaande zintuigen versterken. Als je het mij vraagt kunnen we het daarom beter over “verlengde zintuigen” hebben dan een zesde zintuig.

Andere paranormale gaven die geen versterking van de zintuigen zijn:

  • Uittreding. Sommige mensen zouden in staat zijn om hun stoffelijk lichaam achter te laten. Zij kunnen zich dan als een soort leven spook voortbewegen. Daarna kunnen zij weer terugkeren naar hun lichaam, dat tot die tijd in een soort trance of coma heeft gelegen.
  • Telekinese. Het beïnvloeden of bewegen van materie zonder het aan te raken.
  • Telepathie. Op afstand kunnen communiceren, zonder woorden hardop uit te spreken. Mensen die telepathisch met elkaar spreken, wisselen als het ware rechtstreeks hun gedachten in elkaars hoofd uit.
Iemand die paranormaal kan uittreden, kan zich onstoffelijk in de wereld voortbewegen
Iemand die paranormaal kan uittreden, kan zich onstoffelijk in de wereld voortbewegen

Paranormaal ontwikkelen

Juist in deze technologische wereld zijn steeds meer mensen op zoek naar manieren om zich paranormaal te ontwikkelen. Blijkbaar missen we toch iets in een bestaan waarin alles verklaard en uitgelegd moet kunnen worden.

Een stukje magie of mysterie. Iets wat het leven betekenis en spanning geeft. Of juist een stukje zekerheid dat er meer is dan ons stoffelijke bestaan. Dat het niet ophoudt na dit leven.

Wat jouw reden ook is: die drang tot paranormaal ontwikkelen is heel normaal. Ik voel hem ook. Ik startte er deze site door.

Zelf probeer ik bijvoorbeeld al langere tijd om contact te maken met aartsengelen of mijn beschermengelen. Ik heb een sterk gevoel dat ze bestaan, maar zeker weten doe ik het niet. Het zou voor mij een bevestiging zijn van een onstoffelijk bestaan buiten dit leven. Iets waar ik zelf veel rust en betekenis uit zou putten. Dus richt mijn eigen paranormale ontwikkeling zich op het ervaren van die dimensie.

Ik kan je niet vertellen hoe je geesten kunt leren zien, hoe je met engelen kunt leren communiceren of hoe je als een Jedi dingen met je geest kunt laten bewegen. Misschien lukt het je nooit. Maar dat is niet erg, want een belangrijk deel van paranormaal ontwikkelen is de ontwikkeling zelf. De reis is – hoe cliché het ook klinkt, minstens zo belangrijk als de bestemming.

Door jezelf paranormaal te ontwikkelen, jouw spiritualiteit te ontdekken en open te staan voor verwondering, kun je de kracht van het paranormale dagelijks ervaren.

Ontdek en ontwikkel jouw spiritualiteit

Ontdek welke paranormale stroming bij jou past. Leer jij handoplegging, de wonderen van Reiki of laat je je meeslepen in meditatie?

Hulpstukken

Niet iedereen wordt met een zesde zintuig geboren. Maar, niet getreurd! Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee ook mensen die niet paranormaal begaafd zijn, zich op dit pad kunnen begeven. Een aantal van de bekendste zijn:

Paranormaal medium

Een paragnost of medium is iemand met een specifiek soort paranormale gave. Deze personen kunnen via hun zesde zintuig in contact treden met de wereld van de overledenen of andere bovennatuurlijke wezens als engelen.

Hierdoor kunnen zij informatie verzamelen die voor mensen zonder een gevoel voor deze werelden verborgen blijft.