Paranormaal: naast en tegen het normale

Paranormaal is een verzamelterm voor verschijnselen of dingen die we (nog) niet kunnen verklaren. De letterlijke betekenis is “naast/voorbij het normale”. Hoewel de term bovennatuurlijk vaak als synoniem wordt gebruikt, zijn er toch subtiele verschillen. Paranormaal heeft vaak meer betrekking op bepaalde gaven van mensen, of dingen die hen overkomen. Bovennatuurlijk verwijst naar wezens en algemenere verschijningen.

Paranormaal en bovennatuurlijk: twee zijden van dezelfde medaille

Bovennatuurlijk en paranormaal worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er verschillen, al is het alleen al gevoelsmatig.

Zo zullen we helderziendheid eerder omschrijven als een paranormale gave, dan als een bovennatuurlijke. Demonen, goden en engelen daarentegen, zijn bovennatuurlijke wezen. Paranormaal lijkt hier toch weer minder op zijn plek. Maar waarom is dat? (Lees hier meer over deze scheiding)

Paranormaal begaafd

Iemand die paranormaal begaafd is, beschikt over een speciaal soort kracht, of een zesde zintuig. Daarmee vormt die gave dus een toevoeging op de vijf klassieke zintuigen; voelen, horen, zien, ruiken en proeven.

In de praktijk is het zesde zintuig echter vaak een verscherping van die bestaande zintuigen. Minder vaak gaat het om een compleet nieuw zintuig.

Zo is helderziendheid de gave om dingen te zien die gewone mensen niet kunnen waarnemen. Denk aan de toekomst voorzien, het zien van geesten of aura’s lezen. In feite is dit niets anders dan een uitbreiding van het klassieke zintuig “zien”. Een extra pakket aan tv-kanalen om uit te kiezen. Omdat helderzienden deze zaken niet met hun stoffelijke ogen “zien”, spreken we meestal toch van een zesde zintuig.

Hetzelfde geldt voor gaven als helderhorendheid en heldervoelendheid. Die zijn, zoals de naam al doet vermoeden, een uitbreiding van wat iemand kan horen en voelen.

In feite is de term “zesde zintuig” dus een verzamelterm voor verschillende gaven die de bestaande zintuigen versterken. Als je het mij vraagt kunnen we het daarom beter over “verlengde zintuigen” hebben dan een zesde zintuig.

Andere paranormale gaven die geen versterking van de zintuigen zijn:

  • Uittreding. Sommige mensen zouden in staat zijn om hun stoffelijk lichaam achter te laten. Zij kunnen zich dan als een soort leven spook voortbewegen. Daarna kunnen zij weer terugkeren naar hun lichaam, dat tot die tijd in een soort trance of coma heeft gelegen.
  • Telekinese. Het beïnvloeden of bewegen van materie zonder het aan te raken.
  • Telepathie. Op afstand kunnen communiceren, zonder woorden hardop uit te spreken. Mensen die telepathisch met elkaar spreken, wisselen als het ware rechtstreeks hun gedachten in elkaars hoofd uit.

Iemand die paranormaal kan uittreden, kan zich onstoffelijk in de wereld voortbewegen

Hulpstukken

Niet iedereen wordt met een zesde zintuig geboren. Maar, niet getreurd! Er zijn verschillende hulpmiddelen waarmee ook mensen die niet paranormaal begaafd zijn, zich op dit pad kunnen begeven. Een aantal van de bekendste zijn:

  • Pendel
  • Wichelroede

Paragnost en medium

Een paragnost of medium is iemand met een specifiek soort paranormale gave. Deze personen kunnen via hun zesde zintuig in contact treden met de wereld van de overledenen of andere bovennatuurlijke wezens als engelen.

Hierdoor kunnen zij informatie verzamelen die voor mensen zonder een gevoel voor deze werelden verborgen blijft.

Deel dit artikel: