Geesten zien is de gave om voorbij het stoffelijke en de gewone wereld te kijken.

Niet iedereen kan geesten zien. Het wordt wel een zesde zintuig genoemd, omdat geesten en spoken niet met de vijf “gewone” zintuigen – horen, voelen, proeven, zien en ruiken – kunnen worden waargenomen. Geesten zien wordt daarom ook wel een paranormale gave genoemd: de mogelijkheid om dingen waar te nemen uit de dimensie die voor andere mensen verborgen blijft.

In dit artikel:

 • Wat zie je als je een geest ziet?
 • Geesten wel voelen, maar niet zien
 • Zien honden en katten geesten?
 • Apps om geesten zichtbaar te maken

Product

Omschrijving

Prijs

Ouija borden

De klassieke manier om geesten op te roepen en met hen te communiceren.

Kristallen bollen

Kijk door het aardse naar de wered van geesten. Staat ook erg mooi en sfeervol in huis!

Ontwikkel je spiritualiteit

Kom meer in contact met de spirituele wereld met dit abonnement voor maandelijkse spirituele groei

Hoe zien geesten eruit?

Net als de vraag “hoe zien dieren eruit” is daar geen eenduidig antwoord op te geven. In de loop van de geschiedenis zijn er talloze verschijningen gerapporteerd door mensen die niet helemaal begrepen wat ze zagen. Je hebt zelf vast wel eens meegemaakt dat je een vreemde schaduw of beweging dacht te zien vanuit je ooghoek. Zodra je er je aandacht op focuste, was het verdwenen.

Was het een zinsbegoocheling? Een voorbijdrijvende flarde mist? Of heb je echt een glimpje van de onstoffelijke dimensie opgevangen?

Veel van de ervaringen met het zien van geesten, zijn op deze manier in de wereld gekomen. Het lastige is dat – als we voor het gemak even aannemen dat geesten echt bestaan – ze zich in een dimensie bevinden die voor onze menselijke ogen niet zichtbaar is. Je moet als het ware “door de realiteit heen” kijken. Dat zou kunnen verklaren waarom je vaak het meeste succes hebt met geesten zien vanuit je ooghoek. Het kan ook een teken zijn dat geestverschijningen gewoon een poging van ons brein zijn om tegenstrijdige informatie te ordenen, blijkt uit nieuw onderzoek.

Of het nu mensen zijn die echt een blik in die andere dimensie hebben geworpen, of de menselijke verbeelding op zijn best: er zijn verschillende gangbare ideeën over hoe geesten eruit zien. Voor meer informatie over deze verschillende typen, lees ook eens ons artikel over spoken en geesten.

Zie je een geest of gewoon een vreemde nevel mist?

Het “gewone” spook

Dit is de geest van een overleden persoon. Ze maken zich op verschillende manieren kenbaar. Zo kunnen ze zich aan je laten zien, waarbij ze doen denken aan een doorzichtige, kleurloze versie van wie ze waren. Naast die uiterlijke kenmerken, wordt aangenomen dat ze ook hun persoonlijkheid behouden. Als je een overleden dierbare aan je ziet verschijnen, heeft diegene je waarschijnlijk iets belangrijks te vertellen.

Ecto mist

Dit is de onverklaarbare vorm van mist die zich anders gedraagt dan de gewone mistbank. Een ecto mist zweeft meestal een kleine meter boven de grond, waar hij zich snel en vreemd kan verplaatsen of juist onverklaarbaar stil kan hangen. De meeste foto’s en video opnamen van geesten, zijn van dit soort verschijningen.

De klopgeest

Dit is tegelijk een van de zeldzaamste en meest bekende typen geestverschijningen. Dat komt waarschijnlijk doordat de klopgeest zo tot de verbeelding spreekt en een dankbaar onderwerp is voor horrorfilms. De geest die de hoofdrolspelers in Paranormal Activity terroriseert, is van dit type.

De klopgeest laat zich meestal niet zien, maar manifesteert zich door veel lawaai te maken en voorwerpen te laten bewegen. Lichten die aan en uitgaan, deuren die plotseling dichtslaan: het zijn allemaal tekenen dat je met een klopgeest te maken hebt. Experts beschrijven ze vaak als “bundelingen van rauwe energie”. Zien doe je die niet, maar ervaren des te meer.

Orbs

Naast de misten is dit het type geest dat het meest op de gevoelige plaat is vastgelegd. Het zijn de mysterieuze cirkels en plekken van licht die op foto’s opduiken. Ze worden gezien als de ziel van een mens of dier die op weg is naar een andere bestemming. In de bolvorm kunnen ze zich gemakkelijker verplaatsen. Volgens deze theorie is het een voorstadium voordat ze een volledige verschijning worden (meestal een “gewoon” spook). De pop waar de vlinder uit te voorschijn komt, als het ware.

Geesten zien in de vorm van een orb

Tunnel geesten

Dit type wordt geassocieerd met historische gebouwen met een geladen verleden, zoals plekken waar veel mensen gestorven zijn. Deze geesten voel je vaak voordat je ze ziet: vaak zijn ze te herkennen aan zogenoemde “cold spots” (koude plekken). Het is op die plekken alsof de andere dimensie naar de onze lekt. Laten ze zich zien, dan zijn het meestal kolkende tunnels van licht.

Geesten zien in huis

Het zien van geesten in huis, kan een angstaanjagende ervaring zijn. Het is immers de plek waar je je veilig waant tegen indringers van buitenaf. Helaas houden geesten zich niet altijd aan zoiets aards als muren.

Toch zullen goedwillende geesten zich niet zomaar in je huis laten zien, wanneer ze weten dat jij daar niet klaar voor bent. Maar, de minder vriendelijke types trekken zich daar natuurlijk niet altijd iets van aan. Zoals we hierboven hebben gezien, maken deze entiteiten zich vaak op een andere manier kenbaar.

Heb je het idee dat je geesten ziet in huis? Dit zijn een aantal tekenen waar je op kunt letten:

 • Lichten die uit zichzelf aan en uit gaan
 • Lampen die regelmatig doorbranden
 • Vallende geluiden, maar niets dat is omgevallen
 • Vreemde schaduwen uit je ooghoeken
 • Vreemd gedrag van je huisdieren (zie ook hieronder: honden en katten lijken veel gevoeliger voor geesten te zijn dan wij)
 • Stemmen en gefluister, het roepen van je naam
 • Onverklaarbare bewegende vormen of mist
 • Plotselinge dalingen in temperatuur, vooral plaatsgebonden

En dan?

Geesten worden van oudsher verdreven met het branden van (witte) salie. Dit is een zogenaamd zuiveringsritueel. Je hebt vast wel eens video’s gezien van iemand die met een rokende bundel door een huis loopt en daarmee in alle hoeken en gaten zwaait? Dat is dus een brandende bundel salie, ook wel smudge stick genoemd. Indianen geloofden bijvoorbeeld dat geesten ziek werden door de rook, en er daarom voor op de vlucht gingen.

Wil je zelf zo’n zuiveringsritueel uitvoeren? Dan kun je online salie smudge sticks bestellen.

Wil je zelf een zuiveringsritueel uitvoeren in huis? Zorg dan dat je kwalitatief goede salie koopt.

Geesten leren zien? Lees hier hoe je je helderziendheid kunt ontwikkelen

Aanwezigheid van geesten voelen maar niet zien

Sommige mensen kunnen geesten niet zien, maar het wel voelen wanneer zij in hun gezelschap verkeren. Anderen horen het wanneer geesten met ze proberen te communiceren.

De aanwezigheid van geesten voelen, maar niets kunnen zien, kan een angstaanjagende gebeurtenis zijn.

Geesten zien en voelen zou geen onprettige ervaring moeten zijn. Is het een bedreigend gevoel? Dan kan het een goed idee zijn om een expert in te schakelen. Als het een geliefde is met geen kwaad in de zin, dan zou je alleen maar een warm en liefdevol gevoel van de aanwezigheid moeten krijgen.

Zien katten geesten?

Waar kijkt je kat toch naar als hij weer eens in het niets zit te staren? En dan heb ik het niet over dezelfde, gedachteloze manier zoals jij en ik in het niets staren. Nee, je kat kijkt heel doelbewust naar een plek ergens bij het plafond alsof er iets interessants rondvliegt. Maar hoe je ook je best doet, je ziet niet waar je kat op reageerde. Zien of voelen ze meer dan wij?

Bron video

Dierenspecialisten zeggen dat katten waarschijnlijk inderdaad subtiele bewegingen zien die wij niet hebben opgemerkt, waar ze op reageren door te staren. Hun zicht is namelijk veel beter dan het onze. Klinkt logisch, aangezien mijn poes ook in haar jagersinstinct lijkt te schieten van een langs dwarrelend plukje van haar eigen haren.

Onderzoek heeft aangetoond dat katten en honden een spectrum van licht kunnen zien dat voor ons onzichtbaar is. Toch reageren katten hier veel feller op. Dat zou verklaard kunnen worden doordat katten van nature nieuwsgieriger zijn. Daarnaast zijn kattenogen 6 – 8 keer gevoeliger voor licht dan mensenogen, waardoor ze veel beter zien in het donker.

Kortom: katten kunnen zeker dingen zien die voor ons onzichtbaar zijn. Als je gelooft in geesten, dan zou het dus heel goed kunnen dat een bezoeker uit een andere dimensie is waar hij zo vreemd op reageert. Want wat is de onzichtbare dimensie anders dan een golflengte die wij niet kunnen waarnemen?

Het idee dat katten in de spirituele dimensie kunnen kijken, is door Terry Pratchett verwerkt in zijn Discworld. Ook hier gaat het om de gevoeligheid voor een bepaald soort licht. De magische, spirituele dimensie is van een speciale kleur die gewone mensen niet kunnen zien. Katten nemen die wel waar.

Zien honden geesten?

Uit het bovenstaande kunnen we afleiden dat honden net zo gevoelig zouden moeten zijn voor de spirituele dimensie als katten. Toch staan honden er minder om bekend dat ze kijken naar dingen die er niet lijken te zijn. Zoals we hierboven al aangaven, kan dat komen doordat katten nieuwsgieriger zijn ingesteld.

Daarnaast zijn honden veel meer op ons, en dus de “gewone” wereld gefocust. Waarom zou je aandacht hebben voor een langs zwevende geest of spook als je ook naar een tennisbal kunt kijken? Honden kijken gewoon liever naar hun baasje dan naar spoken.

Toch zullen ook honden eigenaren zich weleens afvragen wat Bello opeens bezielt. Wanneer je midden in de nacht wakker wordt van een jankende hond bijvoorbeeld, die uit het niets doodsbang lijkt te zijn.

Is er plotseling een geest in huis verschenen die je hond de stuipen op het lijf jaagt?

Hond of kat als paranormale bewaker

Als we ooit al kunnen bewijzen of geesten en spoken echt bestaan, dan is dat waarschijnlijk nog heel ver weg. Misschien ligt de sleutel wel bij onze honden en katten, die op sommige gebieden gewoon een stuk verder en gevoeliger zijn dan wij. Het kan in ieder geval geen kwaad om een kat of hond in huis te hebben als bescherming, als we deze vrouw mogen geloven:

Op een dag deed ik een middagdutje. Opeens ging de rand van mijn bed naar beneden, alsof er een gewicht op neerkwam. Alles wat ik kon zien was een deuk aan de rand van de matras. Daarna voelde ik handen op mijn borstkas, waardoor ik niet kon inademen. Die druk op mijn borstkas hield ongeveer een minuut aan. Toen sprong een van mijn katten aan de andere kant op het bed, blazend en grommend.

Ze rende naar me toe, haar aandacht strak op iets boven me gericht, alsof ze op het punt stond het – wat het ook was – aan te vallen. De druk op mijn borst nam af, maar mijn kat bleef blazen. Ze ging liggen met haar poten beschermend over mijn borstkas. Pas toen de deuk in de matras verdwenen was, kwam ze tot rust. Daarna likte ze mijn gezicht alsof ze wilde zeggen dat alles in orde was en ze me zou beschermen.

E-cursus paranormaal ontwaken

Ontwikkel je paranormale geven. Thuis, wanneer het jou uitkomt

App om geesten te zien

Er zijn verschillende apps die je kunt gebruiken om je foto’s van een geestige (sorry…) touch te voorzien:

Ghost Lens | Geef jezelf een out-of-body foto. Inclusief spokenradar.

Ghost Capture | Kies zelf welke geestverschijning je in een bestaande of nieuwe foto wilt plaatsen.

Snap Ghost | Maak van ieder kiekje een horrorshot door er een geest in te vangen.

En apps om geesten mee te zien? Uiteraard zijn ook die gemaakt.

Ghost Observer | Een vermakelijke app die je omgeving in een soort virtual reality verandert waar je wordt omringd door geesten.

iEMF+ | Voor het meten van elektromagnetische velden, die kunnen duiden op de aanwezigheid van een geest

Het zal je opvallen dat de meeste van deze apps een geestverschijning aan je omgeving toevoegen. Zoals we hierboven hebben gezien, is de beste app voor het zien van geesten waarschijnlijk je telefoon. Wie weet leg je binnenkort je eerste eigen ecto mist, orb of tunnel geest vast!

Lees ook: 9 manieren om geesten op te roepen

Tip voor spirituele groei

Beschrijving

Prijs

Netflix voor yoga! (zeer voordelig)

Volg online onbeperkt yoga lessen van Nederlandse instructeurs, voor een vaste lage prijs per maand

Stap voor stap spiritueel groeien

Groei elke maand spiritueel en ervaar meer energie en levensgeluk met dit toffe abonnement.