De vele verschillende soorten edelstenen en hun betekenis hebben me altijd al gefascineerd. Wat me het meest aantrok, waren de verhalen en symboliek achter deze stenen.

Die verhalen en de betekenis van edelstenen hebben een sterk spirituele lading. Als een talisman kunnen ze ons steunen bij bepaalde doelen of het veranderen van gedrag waar we niet tevreden over zijn.

In dit artikel ontdek je de betekenis van verschillende soorten edelstenen en hoe ze jouw spiritualiteit kunnen ondersteunen.

Inhoudsopgave

Op deze pagina vind je een overzicht van soorten edelstenen en hun betekenis
Verschillende soorten edelstenen en hun betekenis: een handvol verhalen

Een alfabetisch overzicht van de verschillende soorten edelstenen en hun betekenis

Welke edelsteen past bij jou? Wat symboliseert datgene wat jij belangrijk vindt in het leven, of hoe je graag zou willen zijn?

Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten edelstenen en hun betekenis. Bij iedere steen vind je een korte omschrijving van de betekenis, maar je kunt doorklikken om meer te lezen.

Scroll eens door de lijst en kijk welke je aanspreekt. Grote kans dat dát de steen is die bij je past.

Betekenis van Agaat

Agaat

Evenwicht en stabiliteit

Agaat staat voor evenwicht en stabiliteit. Geen deadline die jou gek krijgt, geen stressvolle situatie waar jij nog door geraakt wordt.

De betekenis van amazoniet

Amazoniet

Hoop en zelfvertrouwen

Amazoniet helpt om je eigen innerlijke kracht te ontdekken. Hij bevordert communicatie en het laten horen van je eigen stem.

Amethist als oog

Amethist

Intuïtie en onthechting

Amethist is één van de populairste soorten edelstenen. Al eeuwen lang is Amethist een teken van intuïtie, meditatie en onthechting.

De betekenis van aquamarijn

Aquamarijn

Een kei van een geheugen

Aquamarijn staat voor het geheugen, een heldere geest en helderziendheid en intuïtie.

De betekenis van aventurijn

Aventurijn

Doelstellingen volhouden

Aventurijn helpt je om je doelstellingen in het oog te houden en daarvoor te gaan. Zo maak je je dromen in het leven waar!

De (berg-)kristallen bol heeft de betekenis van helderheid en inzicht

Bergkristal

Helderheid & inzicht

Bergkristal is de steen van helderheid, inzicht en evenwicht. Het is niet voor niets dat de kristallen bollen die waarzeggers gebruiken hiervan worden gemaakt.

De betekenis van bloedkoraal

Bloedkoraal

De Boeddha van steen

Bloedkoraal is de koraalsoort die het meeste in sieraden wordt verwerkt. Niet zo gek, want bloedkoraal heeft voor veel culturen een diepe, spirituele betekenis.

De betekenis van barnsteen wordt ontleend aan dit vurige uiterlijk

Barnsteen

Vurigheid & vrolijkheid

Barnsteen staat voor optimisme, het leven niet zo zwaar nemen.

De betekenis van citrien. De zonnesteen

Citrien

Geestelijk vuur

Een steen waar vuur in lijkt gevangen. De wolken drijven weg en de zon breekt door. Citrien moedigt aan om vol vuur en energie in het leven te staan.

Diamanten ring betekenis

Diamant

Onoverwinnelijk hard

Hard als diamant is niet voor niets een verwijzing naar iets dat vrijwel niet kapot te krijgen is. Diamant staat voor onverzettelijkheid en je door niets te laten schaden.

De betekenis van labradoriet is net zo divers als de kleuren van de regenboog

Labradoriet

Eigen energie eerst

Labradoriet is er om je te herinneren je eigen energie in de gaten te houden. Zo blijf je zelf stralen als een regenboog.

De betekenis van lapis lazuli bevordert heldere communicatie

Lapis Lazuli

De eerlijke ziel

De betekenis van lapis lazuli bevordert je om eerlijk en helder te zijn in je communicatie. Tegen anderen, maar zeker ook tegen jezelf.

De betekenis van maansteen is een anker van intuïtie

Maansteen

Anker van intuïtie

Maansteen symboliseert de vrouwelijke gevoelswereld en de eigen intuïtie. Ook mannen kunnen er baat bij hebben daar meer naar te luisteren!

Zo ziet een tijgeroog er uit

Tijgeroog

Krachtig als een tijger

Tijgeroog staat symbool voor kracht, vuur en warmte. Net als het dier waar hij zijn naam aan ontleent. En net als Rocky, die luisterend naar Eye of the Tiger boven zichzelf uitstijgt als bokskampioen.

De betekenis van toermalijn is net zo divers als de kleuren waarin deze steen komt

Toermalijn

Positief als een regenboog

De betekenis van Toermalijn is zo divers als de regenboog, want deze edelsteen komt in veel kleuren. Maar ze steunen je allemaal op hun eigen manier om positief in het leven te staan en je niet uit evenwicht te laten brengen door invloed van buitenaf.

De topaas is een teken van wijsheid en ervaring

Topaas

De wijze oudere

Topaas leert ons dat alle ervaringen en wijsheid die we opdoen in het leven, ons alleen maar sterker maken. Blijf niet hangen in het verleden, maar leer ervan en gebruik het om vooruit te kijken.

De betekenis van turkoois gaat vele eeuwen terug

Turkoois

De evenwichtige

Turkoois stond in veel culturen bekend als een heilige steen, en werd graag gedragen als talisman. Voor zijn drager zou hij geluk en wijsheid brengen.

Wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn opgebouwd uit mineralen, die als natuurlijke stof voorkomen in de aardkorst. Soms klonteren die mineralen samen tot de prachtig gekleurde kristalvormen die wij kennen als edelstenen. Een edelsteen onderscheidt zich van gewone stenen door de schoonheid en zeldzaamheid. Daarom hebben edelstenen en mineralen al eeuwenlang een belangrijke betekenis en aantrekkingskracht voor mensen.

De (spirituele) betekenis van edelstenen en mineralen

Die betekenis gaat verder dan alleen schoonheid en financiële waarde. Door hun prachtige kleuren en wonderbaarlijke vormen – en de betekenis die er in de loop der jaren aan is toegekend – hebben ze ook een spirituele waarde.

Edelstenen hebben niet voor niets altijd een aantrekkingskracht op mensen gehad
Sommige stenen zijn ruw van buiten, maar schitterend van binnen.

Spiritualiteit draait immers om een focus op jezelf. Niet op de spullen waar je jezelf mee omringt, of de waarde die ze vertegenwoordigen. Het gaat om de rijkdom in jezelf.

Net zoals binnenin een steen de mooiste kristallen kunnen groeien.

Al toen onze voorouders eeuwen geleden de eerste edelstenen en mineralen ontdekten, maakten die bepaalde gevoelens en krachten in hen wakker.

Edelstenen kregen een betekenis op basis van hun eigenschappen en voorkomen. Ze werden gebruikt in rituelen en heilige artefacten of verwerkt in talismans en amuletten.

Dat gebeurde in culturen over de hele wereld, wat duidelijk maakt hoe sterk de aantrekkingskracht van de mysterieuze betekenis van edelstenen op mensen is.

Soorten edelstenen en hun betekenis als symbolen

Mensen hebben altijd veel waarde gehecht aan symbolen. Denk aan de amuletten die al in de oudheid werden gedragen om het kwaad op afstand te houden, maar bijvoorbeeld ook het belang van symboliek in religieuze tradities.

In de loop der eeuwen hebben ook verschillende soorten edelstenen een betekenis opgebouwd, vergelijkbaar met deze (religieuze) symbolen. Door die betekenis worden ook edelstenen vaak als talisman of amulet gebruikt.

Dat maakt een edelsteen nog geen wondermiddeltje, al wordt er ook veel geschreven over bepaalde eigenschappen en betekenis van edelstenen. Daar gaat deze pagina niet over. Het overzicht hieronder gaat wel over de spirituele betekenis van edelstenen.

Gebruik de betekenis van de verschillende soorten edelstenen als een manier om je te focussen op je doelen en dromen. Als een soort richtpunt voor je meditatie of concentratie. 

Wat is het verschil tussen edelstenen en mineralen?

Edelstenen en mineralen: de termen worden vaak door elkaar gebruikt. En dan heb je ook nog eens het soort mineralen dat je terugvindt in je eten of bijvoorbeeld een gezichtsmasker. Hoe zit dat nu eigenlijk?

De beste verklaring van het onderscheid, vond ik op de site van Museon. Een museum waar ik als kind erg graag kwam, vooral om me er te vergapen aan de collectie fossielen. Als het op stenen en mineralen aankomt, weten ze waar ze het over hebben.

Een mineraal is een in de natuur gevormde, vaste stof. Deze stof bestaat uit één soort moleculen.

Ze hebben op twee heel verschillende manieren een belangrijke betekenis voor de mens:

  • Enerzijds zijn het stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in voeding en die bijdragen aan het gezond houden van je lichaam, net als vitaminen. Ze zijn vooral van belang voor de opbouw en groei van het lichaam, maar leveren geen energie. In tegenstelling tot vitaminen zijn het anorganische stoffen, wat inhoudt dat ze niet door organismen zijn gevormd.
  • Anderzijds komen ze als natuurlijke stof voor in de aardkorst. Vaak “klonteren” ze daarbij samen tot de karakteristieke kristalvormen waarin we ze vooral kennen. Deze soort mineralen stenen hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de mens. Van oudsher zijn ze verwerkt in sieraden en allerlei gebruiksvoorwerpen, vanwege hun mooie kleuren en vormen.

Edelstenen zijn opgebouwd uit één of meerdere mineralen. Ze onderscheiden zich – misschien een beetje flauw – door hoe mooi en zeldzaam ze zijn.

Iets over de veronderstelde helende kracht van edelstenen

Eeuwenlang geloven mensen dat de verschillende soorten edelstenen en hun betekenis je lichaam en geest positief beïnvloeden. Niet voor niets maakten de vroegste beschavingen al amuletten die de drager moesten beschermen tegen negatie energieën.

In de moderne tijd is het geloof in edelstenen en mineralen, zoals zoveel oude natuurkennis, in een verdomhoekje terechtgekomen.

Dat is niet zo gek. Want iets dat niet wetenschappelijk bewezen kan worden, wordt al snel afgedaan als onzin. Logisch dus, maar ergens ook wel een beetje zonde.

Want kan iets niet ook heel waardevol zijn, alleen maar omdat je erin gelooft? Hoeveel mensen halen geen kracht uit het dragen van een kruisje om hun nek, omdat het hen herinnert aan hun geloof?

Wel denk ik dat hier een belangrijk onderscheid is te maken. Ik ben pertinent tegenstander van de alternatieve geneeskunst die beweert een alternatief te zijn voor reguliere gezondheidszorg. Zodra iemand beweert dat je met zijn of haar lichamelijke klachten kunt behandelen en niet meer naar je huisarts hoeft, moet je volgens mij heel hard juist naar de huisarts rennen.

De waarde van de verschillende soorten edelstenen en hun betekenis zit hem voor mij in de spirituele en emotionele hoek: datgene waar de reguliere gezondheidszorg zich juist niet mee bemoeit.

Maar, ik geloof dus niet in een lichamelijke geneeskracht van verschillende soorten edelstenen. Dat is waarom ik het in dit overzicht uitsluitend heb over de symbolische betekenis van edelstenen.

Soorten edelstenen bij jouw sterrenbeeld

Ieder sterrenbeeld wordt geassocieerd met een aantal edelstenen. Benieuwd welke steen bij jouw sterrenbeeld hoort? Zoek het op in het overzicht hieronder!

Waterman (20 januari – 19 februari)

Bij dit sterrenbeeld horen de edelstenen aqamarijn, fluoriet, turkoois en angeliet.

Vissen (19 februari – 21 maart)

Edelstenen die bij dit sterrenbeeld horen zijn opaal, turkoois, amethist en saffier.

Ram (21 maart – 20 april)

Robijn, hematiet, granaat, diamant en carneool.

Stier (20 april – 21 mei)

Tijgeroog, topaas, citrien, agaat en aquamarijn.

Tweelingen (21 mei – 21 juni)

Citrien, tijgeroog, parel, topaas en agaat.

Kreeft (21 juni – 23 juli)

Chalcedoon, maansteen, opaal, diamant en carneool.

Leeuw (23 juli – 23 augustus)

Diamant, jaspis, robijn, tijgeroog, topaas en kristal.

Maagd (23 augustus – 23 september)

Peridoot, saffier, lapis lazuli en jade.

Weegschaal (23 september – 23 oktober)

Toermalijn, saffier, rozenkwarts en aquamarijn.

Schorpioen (23 oktober – 22 november)

Obsidaan, opaal, granaat en agaat.

Boogschutter (22 november – 22 december)

Lapis lazuli, opaal, sodaliet, topaas.

Steenbok (22 december – 20 januari)

Aquamarijn, fluoriet en turkoois.