Wat zijn edelstenen?

Edelstenen zijn opgebouwd uit mineralen, die als natuurlijke stof voorkomen in de aardkorst. Soms klonteren die mineralen samen tot de prachtig gekleurde kristalvormen die wij kennen als edelstenen. Een edelsteen onderscheidt zich van gewone stenen door de schoonheid en zeldzaamheid. Daarom hebben edelstenen en mineralen al eeuwenlang een belangrijke betekenis en aantrekkingskracht voor mensen.

De (spirituele) betekenis van edelstenen en mineralen

Maar die betekenis gaat verder dan alleen de zeldzaamheid en financiële waarde. Door hun prachtige kleuren en wonderbaarlijke vormen, hebben ze ook een spirituele waarde.

Spiritualiteit draait immers om een focus op jezelf. Niet op de spullen waar je jezelf mee omringt, of de waarde die ze vertegenwoordigen. Het gaat om het rijk, de “dynastie”, in jezelf.

Al toen onze voorouders eeuwen geleden de eerste edelstenen en mineralen ontdekten, maakten deze bepaalde gevoelens en krachten in hen wakker. Edelstenen werden dus een middel om bepaalde krachten in jezelf gemakkelijker te vinden.

Mensen hebben altijd de behoefte gehad aan symbolen om zich gesteund te voelen in hun geestelijke activiteiten. Denk aan de amuletten die al in de oudheid werden gedragen om het kwaad op afstand te houden, maar bijvoorbeeld ook aan christelijke symbolen of de meer recente gekleurde armbandjes om te laten zien dat je een bepaald doel steunt.

Let op: er bestaat een rijke traditie en theorie rondom de helende krachten van edelstenen en mineralen. Dit is nooit wetenschappelijk aangetoond en het is een discussie waarin wij ons niet willen mengen. Op deze website hebben we het daarom niet over helende stenen. We richten ons op de betekenis van de stenen die we bespreken, waarmee ze een bron van motivatie kunnen zijn.

Gebruik de stenen als een manier om je te focussen op je doelen en dromen. Als een soort richtpunt voor je meditatie of concentratie, zeg maar. Zelf draag ik bijvoorbeeld een topaas om mijn nek, om me er elke dag opnieuw aan te herinneren mijn eigen weg te vinden. Ik moet het zelf doen, maar door waar de topaas voor staat, word ik er telkens wanneer ik die steen zie aan herinnerd dat mijn eigen weg iets is wat ik zelf moet ontdekken. Iets vergelijkbaars is voor mij Bach therapie, dat werkt met de extracten van bepaalde betekenisvolle planten.

Edelstenen namen en hun betekenis

Edelstenen en mineralen hebben allemaal hun eigen betekenis. Hieronder vind je een uitgebreid overzicht van soorten edelstenen en hun betekenis. Iedere edelsteen hebben we een eigen naam gegeven die hem onderscheidt. Zo vind je  gemakkelijker de steen met de juiste symbolische betekenis!

Agaat

De standvastige soldaat. Agaat staat voor evenwicht en stabiliteit. Geen deadline die jou gek krijgt, geen stressvolle situatie waar jij nog door geraakt wordt. Lees verder…

Amazoniet

Vertrouwen in jezelf. Amazoniet helpt om je eigen innerlijke kracht te ontdekken. Hij bevordert communicatie, maar helpt je vooral om je eigen stem duidelijker te laten horen. Ideaal voor op de vergadertafel! Lees verder…

Amethist

Het intuïtieve oog. Amethist is één van de bekendste, en populairste, onder de edelstenen. Die populariteit gaat al eeuwen terug. Amethist is een teken van intuïtie, meditatie en onthechting. Lees meer…

Bergkristal

De oorspronkelijke bron. Bergkristal is de steen van helderheid, inzicht en evenwicht. Het is natuurlijk niet voor niets dat de kristallen bollen die waarzeggers gebruiken hiervan worden gemaakt. Lees meer…

Bloedkoraal.

De innerlijke Boeddha. Bloedkoraal is de koraalsoort die het meeste in sieraden wordt verwerkt. Niet zo gek, want bloedkoraal heeft voor veel culturen een diepe, spirituele betekenis. Lees meer…

Citrien

Het geestelijk vuur. Een steen waar vuur in lijkt gevangen. De wolken drijven weg en de zon breekt door. Citrien moedigt aan om vol vuur en energie in het leven te staan. Lees meer…

Diamant

De onoverwinnelijke. Hard als diamant is niet voor niets een verwijzing naar iets dat vrijwel niet kapot te krijgen is. Diamant staat voor onverzettelijkheid en je door niets te laten schaden. Lees meer…

Tijgeroog

Kracht van de tijger. Tijgeroog staat symbool voor kracht, vuur en warmte. Net als het dier waar hij zijn naam aan ontleent. En net als Rocky, die luisterend naar Eye of the Tiger boven zichzelf uitstijgt als bokskampioen. Lees meer…

Turkoois

De evenwichtige. Turkoois stond in veel culturen bekend als een heilige steen, en werd graag gedragen als talisman. Voor zijn drager zou hij geluk en wijsheid brengen. Iets voor jou? Lees meer…

Iedere week minstens 1 nieuwe steen. Coming up:

Aquamarijn

Aventurijn

Barnsteen

Labradoriet

Lapis lazuli

Maansteen

Opaal

Pyriet

Rozenkwarts

Saffier

Toermalijn

Topaas

Mineralen en edelstenen: wie is wie?

Edelstenen en mineralen: de termen worden vaak door elkaar gebruikt. En dan heb je ook nog eens het soort mineralen dat je terugvindt in je eten of bijvoorbeeld een gezichtsmasker. Hoe zit dat nu eigenlijk?

De beste verklaring van het onderscheid, vond ik op de site van Museon. Een museum waar ik als kind erg graag kwam, vooral om me er te vergapen aan de collectie fossielen. Als het op stenen en mineralen aankomt, weten ze waar ze het over hebben.

Een mineraal is een in de natuur gevormde, vaste stof. Deze stof bestaat uit één soort moleculen.

Ze hebben op twee heel verschillende manieren een belangrijke betekenis voor de mens:

  • Enerzijds zijn het stoffen die in kleine hoeveelheden voorkomen in voeding en die bijdragen aan het gezond houden van je lichaam, net als vitaminen. Ze zijn vooral van belang voor de opbouw en groei van het lichaam, maar leveren geen energie. In tegenstelling tot vitaminen zijn het anorganische stoffen, wat inhoudt dat ze niet door organismen zijn gevormd.
  • Anderzijds komen ze als natuurlijke stof voor in de aardkorst. Vaak “klonteren” ze daarbij samen tot de karakteristieke kristalvormen waarin we ze vooral kennen. Deze soort mineralen stenen hebben altijd een grote aantrekkingskracht gehad op de mens. Van oudsher zijn ze verwerkt in sieraden en allerlei gebruiksvoorwerpen, vanwege hun mooie kleuren en vormen.

Edelstenen zijn opgebouwd uit één of meerdere mineralen. Ze onderscheiden zich – misschien een beetje flauw – door hoe mooi en zeldzaam ze zijn.

Over helende en geneeskrachtige edelstenen

We stipten het hierboven al aan. Eeuwenlang geloven mensen dat edelstenen en mineralen je lichaam en geest positief beïnvloeden. Niet voor niets maakten de vroegste beschavingen al amuletten en sieraden. Deze amuletten beschermden de drager tegen negatie energieën, maar hielden ook de energie in de drager op peil.

In de moderne tijd is het geloof in edelstenen en mineralen, zoals zoveel oude natuurkennis, in een verdomhoekje terechtgekomen.

Dat is niet zo gek. Want iets dat niet wetenschappelijk bewezen kan worden, wordt al snel afgedaan als onzin. Nogmaals: niet zo gek dus, maar wel degelijk zonde!

Want kan iets niet ook heel waardevol zijn, alleen maar omdat je erin gelooft? Hoeveel mensen halen geen kracht uit het dragen van een kruisje om hun nek, omdat het hen herinnert aan hun geloof? En wat te denken van de gekleurde, rubberen armbandjes die een tijdje een grote rage zijn geweest?

Edelstenen en mineralen en je sterrenbeeld

Ieder sterrenbeeld wordt geassocieerd met een aantal edelstenen. Benieuwd welke steen bij jouw sterrenbeeld hoort? Zoek het op in het overzicht hieronder!

Waterman (20 januari – 19 februari)

Bij dit sterrenbeeld horen de edelstenen aqamarijn, fluoriet, turkoois en angeliet.

Vissen (19 februari – 21 maart)

Edelstenen die bij dit sterrenbeeld horen zijn opaal, turkoois, amethist en saffier.

Ram (21 maart – 20 april)

Robijn, hematiet, granaat, diamant en carneool.

Stier (20 april – 21 mei)

Tijgeroog, topaas, citrien, agaat en aquamarijn.

Tweelingen (21 mei – 21 juni)

Citrien, tijgeroog, parel, topaas en agaat.

Kreeft (21 juni – 23 juli)

Chalcedoon, maansteen, opaal, diamant en carneool.

Leeuw (23 juli – 23 augustus)

Diamant, jaspis, robijn, tijgeroog, topaas en kristal.

Maagd (23 augustus – 23 september)

Peridoot, saffier, lapis lazuli en jade.

Weegschaal (23 september – 23 oktober)

Toermalijn, saffier, rozenkwarts en aquamarijn.

Schorpioen (23 oktober – 22 november)

Obsidaan, opaal, granaat en agaat.

Boogschutter (22 november – 22 december)

Lapis lazuli, opaal, sodaliet, topaas.

Steenbok (22 december – 20 januari)

Aquamarijn, fluoriet en turkoois.