Je bent hier: Edelstenen overzicht > Tijgeroog betekenis

Tijgeroog is een prachtige edelsteen van diepbruin, gemengd met warme oranje en bijna zwarte tinten. De symbolische betekenis van tijgeroog is daadkracht en standvastigheid. Het is een steen die kracht, energie en warmte uitstraalt. Maar welke betekenis heeft deze edelsteen verder? Bij welke sterrenbeelden past hij het best? Dat en nog veel meer ontdek je hieronder.

Meteen naar:

Zo ziet een tijgeroog er uit

Spirituele betekenis van tijgeroog
Kleur, uiterlijk en kenmerken
De betekenis van tijgeroog in verschillende culturen
Veelgestelde vragen
Armbanden, hangers, oorbellen en combineren

Let op! In de edelsteentherapie worden aan veel edelstenen geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Op deze website hebben we het bewust niet over de helende werking van tijgeroog. Het Mysterie richt zich op de spirituele kant van het leven: dat wat uit jezelf komt. Liever zie ik edelstenen daarom als een amulet, waarbij het gaat om de symbolische betekenis.

De betekenis van tijgeroog

It’s the eye of the tiger, it’s the thrill of the fight

Risin’ up to the challenge of our rival

~ Survivor; Eye of the Tiger

Het bekende nummer van Rocky, dat speelt onder de trainingsmontage van de titelheld. Waarschijnlijk gaat het hier om het echte oog van een echte tijger en niet om de steen. Maar toch beschrijft het nummer precies de betekenis van tijgeroog. Tijgeroog en Eye of the Tiger: een ijzersterke combinatie als je een dosis motivatie nodig hebt!

Het is een kleurrijke steen die vreugde en warmte uitstraalt.

Spirituele en symbolische betekenis tijgeroog

Tijgeroog staat voor bescherming en energie. Hij is rustgevend en schenkt zelfvertrouwen. En dankt zijn naam aan het kenmerkende uiterlijk, waardoor hij op een oog lijkt. In de Middeleeuwen werd de steen gedragen als bescherming tegen het boze oog.

Tijgerogen zouden bescherming bieden tegen negatieve invloeden. De steen geeft positieve energie en herinnert je eraan je eigen weg te volgen, zonder je te laten beïnvloeden door de mening van anderen. Het oog van de tijger staat voor moed, kracht en doorzettingsvermogen. 

Dat oog van de tijger helpt je daarom om zelfbewuster en minder verlegen door het leven te gaan. Vertrouw op je innerlijke oog en luister naar je eigen intuïtie, waardoor beide scherper worden. Daarnaast staat tijgeroog voor:

 • Opmerkzaamheid en concentratie
 • Rationeel denken
 • Geestelijke bescherming
 • Daadkracht en het nemen van juiste beslissingen

Het dragen van een tijgeroog kan je – kortom – helpen om alerter in het leven te staan. Raak de steen kort aan wanneer je aan jezelf twijfelt en zie voor je hoe zijn warmte en kleur door je heen stromen. Jij hebt het oog van de tijger. Durf te luisteren naar je eigen innerlijke stem, en laat je niet alleen leiden door de mening van anderen. Het is goed om naar advies te luisteren, maar laat het je eigen ratio en opmerkzaamheid niet in de weg staan!

Geboortesteen & sterrenbeeld

Deze edelsteen hoort bij de maanden juni, augustus, september en november. Dat maakt de sterrenbeelden bij tijgeroog:

 • Tweelingen
 • Leeuw
 • Maagd
 • Schorpioen

Chakra

De eerste (basis) chakra en derde chakra (zonnevlecht).

Kleur en uiterlijk

Ruwe tijgeroog is goudgeel. Het kenmerkende effect van deze steen wordt gevormd door blauwzwarte en geelbruine ingebedde stukjes in kleurloos kwarts. Door de golvende weerschijnende structuur en glans  ontstaat een lichtreflectie in de vorm van een spleet. Hierdoor lijkt het net een oog.

Dit effect komt het beste tot zijn recht als de steen bol geslepen wordt. Ook de kleuren komen dan nog beter tot hun recht.

Varianten

 • De valkenoog (grijsblauw of zwart). Deze variant wordt ook wel blauwe tijgeroog genoemd.
 • De stieroog, ook wel de rode tijgeroog genoemd (rose tot rood).
 • De katoog (roodbruin).

Eigenschappen

Samenstelling: SiO2, hardheid: 7 & dichtheid: 2,6.

Betekenis van tijgeroog in verschillende culturen

De steen was al bij de oude Grieken bekend. Voor hen was het de steen die je een goed humeur bezorgde en de zintuigen versterkte. Ook zou de steen beschermen tegen verkeerde vrienden en negatieve invloeden. Vandaar dat de steen ook als huisbeschermer kan dienen.

In de Middeleeuwen werden tijgerogen en varianten gedragen als amulet tegen het boze oog en andere vormen van zwarte magie.

In de 19e eeuw werd vooral de decoratieve waarde gewaardeerd. Deze populariteit zorgde er ook voor dat tijgeroog en valkenoog hun eigen naam krijgen, om beide varianten te kunnen onderscheiden.

De betekenis van tijgeroog verschilt per cultuur

Veelgestelde vragen

Hoe moet je tijgeroog dragen?

Net als alle edelstenen, kun je tijgerogen dragen als armband, ketting of ander sieraad. Zorg in ieder geval dat je er gemakkelijk bij kunt, zodat je de steen even kunt vastpakken wanneer je zijn symbolische werking nodig hebt. Zelf draag ik mijn steen aan een ketting.

Waar staat tijgeroog voor?

Waar komt tijgeroog vandaan?

Ruwe tijgerogen werden voor het eerst in grote hoeveelheden gevonden in de buurt van het plaatsje Griquatown in Zuid Afrika. Deze streek (het district Prieska) is nog steeds een belangrijke vindplaats. Voor die ontdekking waren de stenen even waardevol als diamant.

Tijgerogen dragen

Sommige mensen vragen zicht af of je tijgeroog kunt combineren met andere edelstenen. Het gaat dan vooral om de werking.

Als je jouw edelstenen draagt om de betekenis die ze voor je hebben, kan dat elkaar toch nooit in de weg staan? Ik zeg: leer van de symbolische betekenis van je nieuwe sieraad, en neem daadkrachtig de beslissing dat jij zelf bepaalt waar je het op draagt!

Hier vind je een grote hoeveelheid sieraden van tijgeroog om te combineren tot je een ons weegt.

Hanger van tijgeroog

De klassieke manier voor het dragen van edelstenen. Zo heb je de steen altijd dicht bij je. Zelf draag ik mijn edelsteen (op dit moment een rookkwarts) altijd onder mijn kleding, direct op mijn huid.

Wat ik daar het prettigst aan vind, is dat het dragen als hanger de edelsteen een soort amulet maakt. Als ik tijdens de dag even een extra steuntje in de rug nodig heb, raak ik de hanger even aan of haal ik hem tevoorschijn en houd hem even vast. Voor mij een fijne manier om weer even te “resetten”, en bewust te blijven van waar ik de steen ook alweer voor draag. Mijn momentje mindfulness.

Zelf geef ik daarom de voorkeur aan een zo simpel mogelijke hanger: eigenlijk gewoon de steen met een oog voor de ketting. Zoals die hieronder.

Tijgerogen als oorbellen

Met oorbellen laat je de wereld zien welke edelstenen je draagt. Via de link hieronder vind je er bij bol nog een stuk meer.

Stoere armband voor heren

Op deze manier zie je zelf in ieder geval het meest van de edelstenen die je draagt. Net als bij de hanger, heb je ze dicht op je huid. Net als bij de oorbellen, is het een mooi sieraad dat iedereen ziet. En als je even bevestiging nodig hebt van je idealen, dan is een aanraking altijd binnen handbereik.