Engelen hebben de mens al gefascineerd zolang we in staat zijn over het bovennatuurlijke na te denken. De engel als mystiek wezen heeft een rijke traditie in verschillende religieuze en sprituele stromingen over de hele wereld.

Ze worden vaak beschouwd als boodschappers van God, hemelse gidsen en beschermers van de mensheid.

In deze kennismaking duiken we dieper in de wereld van engelen en verkennen we hun symboliek en betekenis. Juist ook in de moderne wereld. Ontdek hoe engelen ons kunnen helpen bij onze innerlijke groei en spirituele ontwikkeling. Leer meer over de verschillende soorten engelen en hun specifieke eigenschappen en taken.

Wat zijn engelen eigenlijk? Dit is hoe veel mensen ze zich voorstellen

Wat zijn engelen?

Engelen zijn bovennatuurlijke wezens, die een essentiële rol spelen in verschillende religieuze tradities. Deze religies zijn vaak monotheïstisch (er wordt één god aanbeden), waarbij de engelen een soort boodschappers of naaste helpers zijn van die ene god. Ze bemiddelen daarin tussen de ene God en de mensheid.

In spiritueel opzicht worden engelen vaak gezien als een bron van begeleiding, bescherming en inspiratie. Ze zijn bronnen van positieve energie, liefde en compassie. Geloof in die bronnen kan een gevoel van hoop en geruststelling bieden, vooral in moeilijke tijden. Mensen vinden er kracht en spirituele leiding in om hen aan te roepen in gebed of meditatie.

Veel gelovige mensen hebben in hun leven op een of andere manier steun gehad aan engelen. Maar je hoeft niet één van de wereldreligies aan te hangen om kracht te putten uit engelen. Het simpele feit dat engelen in vrijwel alle tradities hun opwachting maken, is al een teken dat zij als spirituele leiders de geloven overstijgen.

Onze tip

Beschrijving

Prijs

De boeken van Doreen Virtue

Virtue is de autoriteit op het gebied van engelen. We kunnen al haar boeken van harte aanbevelen.

Dagelijkse leiding van je engelen (kaartenset)

Kun jij wel wat leiding in je leven gebruiken? Dan is deze kaartenset voor jou!

Antwoorden van je engelen (kaartenset)

Om contact te maken met jouw beschermengelen wanneer je met een vraag zit waar je inzichten in wilt.

Energetische healing en opschoning

Maak het contact met jouw beschermengelen nog intenser!

Hoeveel engelen zijn er?

Afhankelijke van welke religie je het vraagt, zijn er enkele tientallen tot vele tienduizenden engelen. Er zijn wel een aantal vaste getallen die regelmatig terugkeren:

  • Aartsengelen variëren in aantal tussen de drie en twaalf
  • In de kabbalistische traditie wordt meestal gespraken van 72 engelen

Engelen in het Christendom

In het christendom worden engelen vaak afgebeeld als boodschappers en helpers van God, met vleugels en een stralende aanwezigheid. Ze worden geassocieerd met liefde, bescherming en begeleiding. Engelen worden vaak afgebeeld in de kunst en worden beschouwd als belangrijke spirituele wezens die de mensheid beïnvloeden en leiden.

Engelen in het Jodendom

In het jodendom worden ze beschouwd als verschillende aspecten of gezichten van de ene God en worden ze vaak afgebeeld als vleugelachtige wezens die zowel de mensheid als de goddelijke sfeer verbinden.

Engelen in het Boeddhisme

In het boeddhisme worden ze geaessocieerd met verlichting en compassie. Ze worden gezien als wezens die de mensheid helpen bij het bereiken van spirituele groei en bevrijding van het lijden. Engelen worden vaak afgebeeld als vriendelijke, liefdevolle wezens die ons bijstaan op ons pad naar verlichting.

Engelen in de Oudheid

In het oude Egypte werden engelen gezien als goddelijke boodschappers en beschermer van de farao’s. Door de oude Grieken en Romeinen werden engelen geassocieerd met de goden en dienden ze als bemiddelaars tussen de menselijke wereld en de goddelijke wereld.

Verschillende soorten engelen

Er zijn talloze verschillende soorten engelen.

Om je een idee te geven, bespreken we hier kort hoe de christelijke traditie hen heeft ingedeeld. Hierin wordt onderscheid gemaakt in drie verschillende sferen van engelen. Deze sferen worden weer verder onderverdeeld.

Hierbij wil niet zeggen dat de engelen van de eerste sfeer per definitie hoger in rang zijn. Zo vallen de aartsengelen onder de derde sfeer. Maar, Michaël – de hoogste in rang van alle engelen en bevelhebber van Gods legers – is één van hen.

De eerste sfeer

Dit zijn de directe, hemelse dienaren van God zelf.

De tweede sfeer

Dit zijn de Hemelse hoeders van de creatie. Zij houden in de gaten wat er in het stoffelijk domein gebeurt. Daarnaast leiden en sturen zij de zielen.

De derde sfeer

Deze engelen kennen we het beste. Dit zijn namelijk de engelen die zich direct met de levenden bemoeien. Zijn zijn gidsen, beschermers en boodschappers voor mensen.

De aartsengelen

Aartsengelen hebben een bijzonder hoge rang. Ze komen voor in het christendom, jodendom en de islam. Mede daardoor verschilt het nogal eens wie er worden genoemd als aartsengel. Drie namen komen vrijwel altijd terug:

Gabriël | “God is mijn kracht”. Samen met Michaël is Gabriël één van de twee aartsengelen die bij naam worden genoemd in het Oude en het Nieuwe Testament. Lees meer over Gabriël…

Michaël | “Hij die als God is”. Michael is aanvoerder van Gods legers en één van de twee aartsengelen die in de Bijbel worden genoemd. Lees meer over Michaël..

Rafaël | “God heelt”. Rafaël is de aartsengel van fysieke en emotionele heling en de beschermer van genezers. Lees meer over Rafaël…

Uriël | Een vierde engel die we meestal tot de aartsengelen rekenen, is Uriël. Zijn naam betekent “Licht van God”. Ook Lucifer wordt soms gerekend tot de aartsengelen. Opvallend genoeg vertoont de betekenis van zijn naam veel overeenkomst met die van Uriël. Lucifer is “de lichtbrenger”. Lees meer over Uriël…

Voor de overige posities komen een aantal engelen in aanmerking:

Azraël | “Hij die God helpt”. Azraël wordt in sommige tradities tot de aartsengelen gerekend. Ze is het bekendst als de engel des doods, maar dat is niet zo duister als je misschien zou denken. Lees meer over Azraël…

Jophiel | “De schoonheid van God”.  Jophiel is de bescherm van kunstenaars. Ze staat voor de schoonheid van het leven en het behoud daarvan, en positieve gedachten. Lees meer over Jophiel…

Ariël | “De Leeuw van God”. Beschermster van de natuur, de planeet en de dieren. Lees ook de biografie van Ariël.

Ze worden gezien als krachtige spirituele wezens die de mensheid beïnvloeden en beschermen. Elk van de aartsengelen heeft zijn eigen specifieke taken en eigenschappen, zoals bescherming, genezing of begeleiding.

Zoals op deze foto is te zien, komen engelen nog altijd veel in ons dagelijks straatbeeld voor

Gidsen voor persoonlijke groei en begeleiding

Contact met engelen via meditatie en gebed

Meditatie en gebed zijn geliefde manieren om contact te maken en de spirituele begeleiding van een engel te vragen. Door je bewust te richten op de energetische aanwezigheid en je hart en geest open te stellen, raak je in contact met de kracht en betekenis van de engel waar jij je toe wendt.

Dat komt doordat meditatie je in staat stelt om de energie en leiding die je zoekt te visualiseren en om je heen te voelen. Daarnaast kun je vragen stellen en echt open staan voor de antwoorden. Datzelfde geldt in feite voor gebed, wat de oude manier is om contact te maken met het goddelijke. Want in feite is gebed ook een manier om in meditatieve stand in contact te staan.

Tekenen en signalen

Vaak zul je een engel – als bovennatuurlijk wezen van licht en energie – niet zomaar zien. Wel kun je zijn aanwezigheid ervaren via gevoel. Daar staat tegenover dat je dat gevoel de eerste keer niet zult herkennen of vertrouwen. Daarom zijn er vaak ook signalen of tekenen waaraan je kunt herkennen dat deze bovennatuurlijke wezens in de buurt zijn.

Dit zijn tekenen en signalen die vaak met hun aanwezigheid geassocieerd zijn:

  • Witte veren, verwijzend naar de veerachtige vleugels
  • Bepaalde cijfercombinaties

Tip voor spirituele groei

Beschrijving

Prijs

Netflix voor yoga! (zeer voordelig)

Volg online onbeperkt yoga lessen van Nederlandse instructeurs, voor een vaste lage prijs per maand

Stap voor stap spiritueel groeien

Groei elke maand spiritueel en ervaar meer energie en levensgeluk met dit toffe abonnement.

Nog meer leren over engelen? Lees verder…