Engelen > Aartsengel Michael

Michael is een van de belangrijkste en bekendste aartsengelen. Bovendien is aartsengel Michael spiritueel gezien een baken voor veel mensen. Nog altijd roepen talloze mensen Michael aan in hun gebeden voor leiding en moed.

Hieronder laten we je zien wat de spirituele betekenis van Michael is. Ook leren we je hoe je het aanroepen van Michael in je eigen meditaties of andere spirituele praktijk kunt integreren.

Aartsengel Michael in en klassieke weergave

Wie is aartsengel Michael?

Michael is de Aartsengel van bescherming. Daarnaast is hij de aanvoerder van de Hemelse legers. Daarom wordt hij over het algemeen gezien als de machtigste van alle engelen. Zijn naam betekent “hij die als God is”. Michael is een leider in het rijk van de engelen en degene die ten strijde trekt tegen Lucifer, of de duivel. Daarnaast is hij de beschermengel van rechtvaardigheid, van genade en van gerechtigheid.

Ook is Michael één van de centrale Aartsengelen die altijd genoemd worden, naast Rafael en Gabriël. Daarnaast worden er afwisselende nog een aantal anderen genoemd.

De spirituele betekenis van Michael

Als aartsengel is Michael een spiritueel baken voor veel mensen. Juist door de rijke historie – waarover later meer – is Michael in de loop der eeuwen steeds meer gaan betekenen. Hij heeft nu talloze gezichten en betekenissen. Dat maakt van Michael een krachtig spiritueel symbool, dat hem ook buiten zijn religieuze betekenis een invloedrijke entiteit maakt.

De belangrijkste rollen van Michael bespreken we hieronder.

1. Beschermer

Michael staat vooral bekend om zijn rol als beschermheer. Veel mensen roepen Michael aan voor bescherming tegen negatieve energieën en situaties. Zijn symbolische zwaard van licht vertegenwoordigt de kracht om het kwaad te overwinnen en biedt troost in tijden van angst. Als de oorspronkelijke tegenstander van de duivel is Michael een krachtig symbool van het goede.

2. Leider van engelen

Michael wordt beschouwd als de hoogste leider van de engelen in de hemel. Zijn moed en vastberadenheid dienen als inspiratie voor mensen die op zoek zijn naar leiding bij belangrijke levensbeslissingen. Je kunt het zien als een symbolische weergave van de moed om controle te nemen over je eigen leven.

3. Genezer en gids

Aartsengel Michael wordt vaak gezien als een genezer van lichaam, geest en ziel. Mensen wenden zich tot hem om angsten te overwinnen, emotionele wonden te helen en innerlijke kracht te vinden. Ze roepen Michael aan om hen de weg te wijzen in het leven en te helpen om belangrijke keuzes te maken.

Aartsengel Michael aanroepen

Er zijn verschillende manieren om de spirituele energie van Michael aan te roepen. Dat kan steun bieden in angstige of verwarrende situaties, wanneer je wat extra gevoel van veiligheid en kracht kunt gebruiken.

Michael aanroepen helpt mensen om angst en twijfel te verminderen. Daarnaast geeft hij moed, energie en vitaliteit. Voor veel mensen kan het ook gewoon helpen om in een gebed of meditatie een krachtig spiritueel symbool voor ogen te houden.

Daarmee is een gebed tot Michael dus niet alleen iets voor gelovigen. Ook mensen die bezig zijn met hun spirituele ontwikkeling hebben er baat bij.

Michael aanroepen in 5 stappen

Dit is de meest eenvoudige manier van Michael aanroepen in een eenvoudige meditatie. Daarin is hij vooral een baken van spirituele energie om je op te richten.

 • Zo roep je Michael aan
  • 1. Zoek een rustige ruimte op

   Zoek een rustige ruimte waar je niet gestoord zult worden en je goed kunt concentreren. Misschien heb je al een vaste plek voor meditatie.

   Om je helemaal af te sluiten kun je overwegen oordoppen te gebruiken!

  • 2. Ontspan en concentreer

   Sluit je ogen en laat je ademhaling diep en rustig worden. Voel jezelf ontspannen, zoals je normaal in een meditatie zou gaan.

   Als het helpt kun je natuurlijk je ademhalingen tellen. Zelf heb ik altijd veel baat bij de driehoek ademhaling; daarbij adem je gedurende vier seconden in, houd je vier seconden vast en adem je vervolgens weer vier seconden uit.

  • 3. Visualiseren

   Wanneer je in een meditatieve toestand bent, is het tijd om Michael aan te roepen. Dat doe je door hem te visualiseren – met je ogen nog steeds gesloten – op de manier die voor jou bij hem past.

  • 4. Communiceer

   Wanneer je Michael voor je ziet, is het tijd om je intenties uit te spreken. Nu spreek je uit wat je wilt bereiken en waar je zijn steun bij hoopt te krijgen.

  • 5. Afscheid

   Wanneer je tevreden bent met het contact, is het tijd om af te sluiten. Vergeet niet om Michael te bedanken: dat is een belangrijk onderdeel van iedere spirituele aanroeping. Vervolgens kun je zijn verschijning loslaten en uit je bewustzijn laten zweven, om daarna zelf weer langzaam naar je lichaam terug te keren.

Voel de kracht die het aanroepen je geeft

Nadat je jouw meditatie hebt afgesloten en je ogen weer hebt geopend, is het goed om nog even de tijd te nemen om te voelen. Wat heeft het aanroepen van Michael met je gedaan? Welke energie voel je nu door je lichaam stromen?

Klassiek gebed tot Michael

Onderstaand gebed kun je gebruiken als alternatief voor het aanroepen van Michael, of als inspiratie voor de communicatie wanneer je hem hebt gevisualiseerd.

Heilige Aartsengel Michaël, verdedig ons in de strijd;
wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel.
Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doe gevoelen.
En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten,
die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan,
door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.

Andere manieren om je met Michael te verbinden

 • Meditatie is een krachtige manier om je te verbinden met aartsengel Michael. Door je geest te kalmeren en je hart te openen, kun je zijn energie en begeleiding ontvangen. Tijdens meditaties kun je visualisaties gebruiken om je voor te stellen dat je wordt omringd door Michaels beschermende licht. Het is belangrijk om regelmatig de tijd te nemen voor meditatie en om een ​​ruimte te creëren waarin je je kunt afstemmen op zijn energie.
 • Rituelen en ceremonies kunnen ook worden gebruikt om een ​​verbinding met Michael tot stand te brengen. Of het nu gaat om het branden van kaarsen, het gebruik van specifieke kristallen of het uitvoeren van speciale handelingen: rituelen kunnen een krachtige manier zijn om zijn aanwezigheid te eren en zijn energie te ontvangen. Uiteindelijk hebben ook deze rituelen een meditatieve werking. Het doel is om jezelf en je energie op een hoger niveau te brengen om de verbinding met de wereld van de aartsengelen – en dus ook Michael – te ervaren.

Het vermogen om te verbinden met aartsengel Michael is een persoonlijke en spirituele reis die kan leiden tot diepgaande transformatie en groei. Het is belangrijk om een ​​open geest en hart te hebben, en om respectvol om te gaan met zijn energie en aanwezigheid. Door in contact te komen met Michael kunnen mensen kracht, bescherming en zuivering vinden in hun leven, en kunnen ze zijn begeleiding ontvangen bij het bereiken van hun potentieel.

Verschijning en beeld van Aartsengel Michael

Aartsengel michael afgebeeld als krijger

Michael wordt meestal afgebeeld als krijger, met een zwaard in zijn hand. Hij wordt meestal mannelijk afbeeld, al zijn engelen in feite androgyne wezens. Hij heeft magnifieke witte of zilveren vleugels en soms een blauw aura van kracht. 

Afbeeldingen van Aartsengel Michael tonen vaak zijn strijd met een draak, een symbolische weergave van de overwinning van de duivel en het kwaad.

Aartsengel Michael in cultuur

Michael is zo’n krachtig religieus en spiritueel symbool, dat hij in talloze culturele uitingen voorkomt. Ook daar zien we hem vooral als de aanvoerder van het leger van de hemel. Een van de beroemdste versies is Paradise Lost van John Milton, waar Michael de Duivel verwond met een goddelijk zwaard.

Hetzelfde gebeurt uiteindelijk in Lucifer, een toneelstuk van de Nederlandse dichter Joost van den Vondel van halverwege de 17e (Gouden) eeuw. Hierin wordt dieper ingegaan op de tragiek van Lucifer, die hevig misleid en gemanipuleerd wordt door de kwaadwillenden om hem heen, en Michael die tot het laatste moment bereid blijkt om genade met hem te tonen.

Dit is een uitgangspunt waar dankbaar gebruik van werd gemaakt in de televisieserie Supernatural. Hoofdrolspelers Sam en Dean Winchester zijn hier voorbestemd om de lichamen te zijn voor Lucifer en Michael. Via hen zullen de engelachtige broers dan de laatste strijd uit kunnen vechten, zodat de wereld “gereset” kan worden.

Aartsengel Michaël productoverzicht

Ben jij op zoek naar een mooi sieraad om de betekenis van Aartsengel Michaël elke dag bij je te dragen? Of wil je dichter in contact komen met de energie van alle engelen? Hieronder vind je onze favoriete producten voor meer contact met de engelen om ons heen. Of scrol verder om meer te lezen over Michaël en zijn betekenis en kracht!

Onze tip

Beschrijving

Prijs

De boeken van Doreen Virtue

Virtue is de autoriteit op het gebied van engelen. We kunnen al haar boeken van harte aanbevelen.

Aartsengel Michael Beschermketting

Mooie, handgemaakte ketting met initiaal & persoonlijk kristal

Hanger van Orgon

Een schitterende hanger van Orgon met de beeltenis van Michaël. Orgon is een mengsel van kristal, hars en metalen en symboliseert de levensenergie.

Energetische healing en opschoning

Maak het contact met jouw beschermengelen nog intenser!

Michael in de verschillende tradities

De rol van aartsengel Michael is diep geworteld in verschillende spirituele tradities over de hele wereld. Van het christendom tot het jodendom, de islam en andere spirituele stromingen, zijn aanwezigheid wordt erkend als een bron van kracht, bescherming en zuivering. Door zijn rol in verschillende tradities te begrijpen, kunnen mensen zijn energie effectiever benutten en ervaren in hun spirituele praktijken.

Christelijk

De meeste mensen kennen Michael uit de Christelijke traditie. In het Nieuwe Testament wordt hij dan ook specifiek benoemd als aartsengel, in Judas 1:9. Verder komt het woord aartsengel in de hele Bijbel maar één keer terug: in 1 Tessalonicenzen 4:16. Naast de Bijbel komt hij voor de in Hebreeuwse Bijbel en de Koran.

In het christendom wordt aartsengel Michael vaak gezien als de leider van de hemelse legers en als een beschermer tegen het kwaad. Zijn rol in de bijbelse geschriften wordt geassocieerd met de strijd tegen duisternis en negativiteit, en zijn aanwezigheid wordt gezocht door gelovigen die bescherming en kracht zoeken. Door zijn rol in het christendom te begrijpen, kunnen mensen zijn energie effectiever benutten en ervaren in hun spirituele praktijken.

Jodendom

In het jodendom wordt Michael gezien als een beschermer van het volk Israël en als een krachtige gids en beschermer. Zijn rol in de joodse traditie wordt geassocieerd met bescherming en leiding, en zijn aanwezigheid wordt gezocht door degenen die streven naar kracht en moed.

Vanuit deze rol speelde Michael een grote rol in de geschiedenis van Israël. Zo was hij degene die Abraham redde uit de vuuroven waar hij vanwege zijn geloof in was gegooid. Hij vertelde Abraham en Sara over de aanstaande geboorte van hun zoon Isaak. En samen met Gabriël reisde hij naar Sodom. Gabriël om de stad te vernietigen, Michael om Lot te redden voor dat gebeurde. Daarnaast speelde hij een grote rol bij de uittocht van de Israëlieten uit Egypte en behoedde hij het volk op hun toch door de woestijn.

Maar vooral staat Michael bekend als de aanvoerder van Gods legers. Toen Lucifer met zijn leger van opstandige engelen probeerde de macht in de hemel over te nemen, was het Michael die hem versloeg en hen tot gevallen engelen maakte. Bij Het Laatste Oordeel zijn beiden voorbestemd om opnieuw met elkaar te strijden.

Altijd de rust van een meditatie?

Ontdek dan de kracht van mindfulness en voel je altijd in balans alsof je aan het mediteren bent

Aartsengel Michaël kaarten

Veel mensen gebruiken zogenaamde orakelkaarten om engelen te vragen naar raad bij bepaalde vraagstukken. Het kan je ook helpen om dichter bij je innerlijke gevoel over diezelfde vragen te komen.

Bekijken of bestellen

Michael en aquamarijn

Aquamarijn – de zeewatersteen – is een van de edelstenen die symbool staan voor Michaël. Het is een teken van helderheid en zuiverheid. Inclusief mooi hangertje van Michaël zelf.

Meer info of bestellen

Wat betekent aartsengel Michael spiritueel in de moderne tijd?

Tot slot nog wat gedachten over de rol die een aartsen als Michael ook in onze moderne tijd nog kan spelen.

De rol van Michael wordt steeds meer erkend als een bron van kracht en zuivering. Mensen over de hele wereld zoeken naar manieren om zich te verbinden met een hogere energie en begeleiding, daartoe gedreven door de uitdagingen van de moderne wereld. Oorlog, vervuiling, armoede: stuk voor stuke zijn het redenen om naar een hogere macht en zingeving te zoeken. Voor veel mensen kan de zuiverende en krachtige symboliek van Michael die uitvlucht bieden.

Of het nu gaat om het overwinnen van persoonlijke uitdagingen, het vinden van moed in tijden van angst, of het nastreven van spirituele groei, aartsengel Michael wordt gezien als een vertrouwde gids en beschermer.

Michaels aanwezigheid is een steun voor mensen die op zoek zijn naar kracht, bescherming en zuivering in een wereld die vaak gevuld is met negativiteit en uitdagingen. Het begrijpen van zijn rol in de moderne tijd kan mensen helpen om zijn energie effectief te benutten en te profiteren van zijn begeleiding. Daarmee blijft de aloude aartsengel Michael een krachtige bron van kracht en begeleiding in de moderne wereld.

Nog meer lezen over engelen en hun betekenis voor ons?