De aartsengel Michael is de engel van bescherming en wordt over het algemeen gezien als de machtigste van alle engelen. Zijn naam betekent “hij die als God is”. Michael is een leider in het rijk van de engelen. Daarnaast is hij de beschermengel van rechtvaardigheid, van genade en van gerechtigheid.

Aartsengel Michael

Samen met Gabriël is hij één van de twee aartsengelen die bij naam worden genoemd in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Meer lezen over de andere aartsengelen? Klik dan hier.

Aartsengel Michaël productoverzicht

Ben jij op zoek naar een mooi sieraad om de betekenis van Aartsengel Michaël elke dag bij je te dragen? Of wil je dichter in contact komen met de energie van alle engelen? Hieronder vind je onze favoriete producten voor meer contact met de engelen om ons heen. Of scrol verder om meer te lezen over Michaël en zijn betekenis en kracht!

Onze tip

Beschrijving

Prijs

De boeken van Doreen Virtue

Virtue is de autoriteit op het gebied van engelen. We kunnen al haar boeken van harte aanbevelen.

Aartsengel Michael Beschermketting

Mooie, handgemaakte ketting met initiaal & persoonlijk kristal

Hanger van Orgon

Een schitterende hanger van Orgon met de beeltenis van Michaël. Orgon is een mengsel van kristal, hars en metalen en symboliseert de levensenergie.

Energetische healing en opschoning

Maak het contact met jouw beschermengelen nog intenser!

Michael in de verschillende tradities

Michael wordt in het Nieuwe Testament specifiek benoemd als aartsengel, in Judas 1:9. Verder komt het woord aartsengel in de hele Bijbel maar één keer terug: in 1 Tessalonicenzen 4:16. Naast de Bijbel komt hij voor de in Hebreeuwse Bijbel en de Koran.

Michael speelde een grote rol in de geschiedenis van Israël. Zo was hij degene die Abraham redde uit de vuuroven waar hij vanwege zijn geloof in was gegooid. Hij vertelde Abraham en Sara over de aanstaande geboorte van hun zoon Isaak. En samen met Gabriël reisde hij naar Sodom. Gabriël om de stad te vernietigen, Michael om Lot te redden voor dat gebeurde. Daarnaast speelde hij een grote rol bij de uittocht van de Israëlieten uit Egypte en behoedde hij het volk op hun toch door de woestijn.

Maar vooral staat Michael bekend als de aanvoerder van Gods legers. Toen Lucifer met zijn leger van opstandige engelen probeerde de macht in de hemel over te nemen, was het Michael die hem versloeg en hen tot gevallen engelen maakte. Bij Het Laatste Oordeel zijn beiden voorbestemd om opnieuw met elkaar te strijden.

Meer “zen” in je leven?

Ontdek hier hoe ik dat voor elkaar kreeg

Verschijning en beeld van Aartsengel Michael

Aartsengel michael afgebeeld als krijger

Michael wordt dan ook meestal afgebeeld als krijger, met een zwaard in zijn hand. Hij wordt meestal mannelijk afbeeld, al zijn engelen in feite androgyne wezens. Hij heeft magnifieke witte of zilveren vleugels en soms een blauw aura van kracht. 

De beroemdste verwijzingen naar Michael in literatuur en andere (populaire) cultuur hangen ook samen met zijn rol als de aanvoerder van het leger van de hemel. In Paradise Lost van John Milton verwond hij Satan zelf met een zwaard uit het arsenaal van God. Hetzelfde gebeurt uiteindelijk in Lucifer, een toneelstuk van de Nederlandse dichter Joost van den Vondel van halverwege de 17e (Gouden) eeuw. Hierin wordt meer dieper ingegaan op de tragiek van Lucifer, die hevig misleid en gemanipuleerd wordt door de kwaadwillenden om hem heen, en Michael die tot het laatste moment bereid blijkt om genade met hem te tonen.

Dit is een uitgangspunt waar dankbaar gebruik van werd gemaakt in de televisieserie Supernatural. Hoofdrolspelers Sam en Dean Winchester zijn hier voorbestemd om de lichamen te zijn voor Lucifer en Michael. Via hen zullen de engelachtige broers dan de laatste strijd uit kunnen vechten, zodat de wereld “gereset” kan worden.

Aartsengel Michael aanroepen

Als aartsengel steunt Michael in situaties van angst en verwarring, of bij zorgen over je veiligheid. Hij bestrijd angst en twijfel; ondersteunt ons bij het maken van veranderingen in ons leven. Daarom wordt van hem gezegd dat hij samenwerkt met mensen in helende beroepen.

Je kunt Michael dus aanroepen voor extra moed, energie en vitaliteit, motivatie en zelfvertrouwen. Daarnaast kun je bij hem terecht voor spirituele groei, of wanneer je gewoon niet zeker weet welke engel je het beste om hulp kunt vragen.

Klassiek gebed tot Michael

Heilige Aartsengel Michaël, verdedig ons in de strijd;
wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel.
Wij smeken ootmoedig dat God hem Zijn macht doe gevoelen.
En gij, vorst van de hemelse legerscharen, drijf Satan en de andere boze geesten,
die tot verderf van de zielen over de wereld rondgaan,
door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.

Altijd de rust van een meditatie?

Ontdek dan de kracht van mindfulness en voel je altijd in balans alsof je aan het mediteren bent

Kadotips (ook leuk voor jezelf)

Wil je iemand de symboliek van Michaël kado geven? Of ben je voor jezelf op zoek naar een mooie talisman om je te herinneren aan de waarden van Michaël? Wij struinden het internet voor je af naar de mooiste producten die met deze aartsengel geassocieerd worden.

Orgon hanger

Uitgevoerd in prachtige hangers van Orgon, een bijzonder materiaal. “Orgon” betekent levensenergie. Het is een combinatie van kristal, hars en metalen. Dat zorgt niet alleen voor prachtige kleuren en patronen, maar ook voor een mooie symbolische betekenis.

Meer info of bestellen

Aartsengel Michaël kaarten

Veel mensen gebruiken zogenaamde orakelkaarten om engelen te vragen naar raad bij bepaalde vraagstukken. Het kan je ook helpen om dichter bij je innerlijke gevoel over diezelfde vragen te komen.

Bekijken of bestellen

Wierook

Deze natuurlijke wierook is ontwikkeld door een paar families uit India. Het is zuiver product, gemaakt met 100% natuurlijke grondstoffen. Het branden van deze wierook geeft vrede en sereniteit want ze worden gemaakt in vredige en rustige arbeidsomstandigheden.

Meer info of bestellen

Armband van aquamarijn

Aquamarijn – de zeewatersteen – is een van de edelstenen die symbool staan voor Michaël. Het is een teken van helderheid en zuiverheid. Inclusief mooi hangertje van Michaël zelf.

Meer info of bestellen

Inspiratiesteen

Een prettige, zachte steen op zakformaat. Om altijd bij je te dragen. Dit is wat je een “knuffelsteen” kunt noemen. Door zijn gladde oppervlak licht hij lekker in de hand. Als je een spannend moment hebt, kun je met je vingers over de steen strijken voor extra kracht.

Bekijken of bestellen

Een beeld van Michaël

Een mooi uitgevoerd wit beeldje van Michaël, verkrijgbaar in verschillende formaten.

Meer info of bestellen

Michaël in een paar vragen

Wie is aartsengel Michaël?

Michaël wordt over het algemeen gezien als de machtigste onder de engelen. Hij is het symbool van bescherming, en de aanvoerder van de legers van God. Zijn naam betekent “Hij die als God is”. Meestal wordt hij afgebeeld als een androgyn wezen – nog mannelijk nog vrouwelijk – met een zwaard in hand als de krijger die hij is.

Wat doet Michaël?

Michaël staat vooral bekend als de aanvoerder van de Goddelijke legers. Tijdens de opstand van Lucifer was het Michaël die de verdedigers aanvoerde en de overwinning bracht. Hij versloeg Lucifer, en stootte hem uit de Hemel, waardoor Lucifer een gevallen engel werd.

Hoe wordt aartsengel Michaël aangeroepen?

Zoals geldt voor de meeste engelen, wordt Michaël aangeroepen met een aan hem gericht gebed. Een voorbeeld hiervan kun je lezen op deze pagina, onder “aanroepen”.

Waar staat Michaël voor?

Michaël is de beschermengel van genade, gerechtigdheid en rechtvaardigheid. Hij staat symbool voor steun bij angst, twijfel en veranderingen in het leven. Daarom wordt hij ook wel gezin als de beschermer van de genezende beroepen.