Spiritualiteit ontdekken is iets wat steeds meer mensen in hun leven willen. Voor mij begon die ontdekking met de vraag “welke spirituele stroming past bij mij?” Ik weet het nog steeds niet helemaal, maar dat is nu juist het spannende.

In dit artikel neem ik je mee in mijn eigen overwegingen en zoektocht. Ook vertel ik je over wat je gerust een dieptepunt in mijn leven kunt noemen, waardoor ik me meer dan ooit het belang van spirituele zingeving ging beseffen.

Hopelijk kan het jou helpen je spiritualiteit te ontdekken en spiritueel te ontwaken. Of je op zijn minst aan het denken zetten welke spirituele stroming bij jou past.

Laat je even van je horen in de comments? Dankjewel alvast en een goede (spirituele) reis gewenst!

ontdek spiritualiteit en welke spirituele stroming past bij mij

Wat betekent spiritualiteit ontdekken voor jou?

Het lastige van spiritualiteit ontdekken, is dat het voor iedereen anders is. Wat betekent het om “spiritueel” te zijn?

De Dikke van Dale definieert het als volgt:

– De geest, het niet-stoffelijke betreffend

– (Van personen) openstaand voor alles wat met religie en metafysica te maken heeft

Van Dale

Vooral het tweede deel van die definitie klinkt behoorlijk vaag, maar ook niet helemaal kloppend. Hoewel je een religie zeker kunt zien als een spirituele stroming, kun je namelijk ook spiritueel zijn zonder een bepaalde religie aan te hangen.

Toch zijn er ook opvallend weel (Engelstalige) websites die de vraag “Welke spirituele stroming past bij mij” behandelen als een zoektocht naar de juiste religie.

En dat is op zich ook niet zo heel erg gek, want beiden komen voort uit eenzelfde soort nieuwsgierigheid. Naar het eigen bestaan. Naar het gevoel dat er meer is in het leven dan wat we kunnen zien, horen en aanraken. Een diepere betekenis voor alles.

Die betekenis kun je vinden in een religieuze, of een niet-religieuze spirituele stroming. Daarmee zou je deze tweesprong kunnen zien als een eerste stap op het pad om jouw spiritualiteit te ontdekken.

Past een religieuze spirituele stroming bij jou?

Als spiritualiteit ontdekken voor jou voelt als iets wat je graag deelt met andere mensen met dezelfde ideeën als jij, dan kan religie voor een geschikt pad zijn. Het voordeel is dat anderen deze weg reeds hebben ontdekt of juist beginnen aan dezelfde reis.

Ook is er meestal een duidelijke richting te vinden in geschriften, zoals de Bijbel voor christenen of de Koran voor moslims.

Lezen over de verschillende vormen van georganiseerde religie of het bezoeken van hun heilige plaatsen kan je helpen ontdekken welke bij jou past. Misschien ken je iemand die het geloof aanhangt waar je meer over wilt weten. De kans is groot dat diegene je er meer over wil vertellen en je tips kan geven voor verdere bestudering.

Op die manier kun je ontdekken of een bepaalde religieuze stroming voor jou een prettige omgeving is om je eigen spiritualiteit te ontdekken en verder te ontwikkelen.

Volg jij een religieus, of toch liever een seculier pad bij het ontdekken van jouw spirituele stroming?
Volg jij een religieus, of toch liever een seculier pad bij het ontdekken van jouw spirituele stroming?

Of is een seculiere stroming meer geschikt voor jou?

Een seculier – oftewel los van religie of de Kerk – spiritueel pad kan vele verschillende vormen aannemen. Natuurlijk kunnen er bepaalde aspecten van religies in verweven worden, zeker wanneer die jou helpen om je eigen pad verder vorm te geven.

Een goed voorbeeld is het geloof in engelen, wat in verschillende religies terugkomt maar waar ook veel seculiere spiritualisten kracht aan ontlenen.

Jouw persoonlijke spirituele pad kan bijvoorbeeld bestaan uit meditatie, of je bezighouden met paranormale ontwikkeling. Of misschien ontleen je inzichten aan het werken met de betekenis van edelstenen of andere objecten met symbolische lading.

Dan zijn er nog voorbeelden die een beetje tussen religieus en seculier in lijken te vallen, zoals wicca en bepaalde natuurgeloven.

Tenslotte zijn er natuurlijk nog even beroemde als beruchte culten. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk scientology. Wees tijdens je zoektocht naar jouw spirituele stroming op je hoede en zorg dat je niet in dit soort groepen verstrik raakt!

Misschien helpt het begin van mijn spirituele ontdekkingstocht jou op weg om na te denken over wat spiritualiteit ontdekken voor jou betekent.

Hoe een (bijna) burn-out mij spiritualiteit deed ontdekken

Mag ik even persoonlijk worden? Dit was – achteraf gezien – het startsein om te gaan ontdekken welke spirituele stroming bij mij past.

In de zomer van 2019 liep ik tegen iets aan waar steeds meer mensen mee te maken kregen: een burn-out. (Of nouja, bijna, want ik was er net op tijd bij.)

Ik had in die periode net te horen gekregen dat mijn vader ernstig ziek was. Van mijn toenmalige baas kon ik hierin op weinig begrip rekenen en hoewel ik behoefte had aan een tandje minder, werd de werkdruk alleen maar verder opgevoerd.

Voeg daaraan toe dat mijn vriendin en ik net voordat mijn vader ziek werd waren gestart met zoeken naar onze eerste koopwoning en je hebt een kruitvat vol stress dat zijn weerga niet kent. Eén vonk is dan genoeg voor ontbranding.

Die vonk kwam toen me in deze periode werd meegedeeld dat ik niet hoefde te rekenen op de intentieverklaring die ik nodig had om een hypotheek te krijgen.

Sindsdien snap ik de benaming van een burn-out een stuk beter. Want het was alsof er iets doorbrandde in mijn hoofd. Een circuit dat al een tijdje overbelast was, maar waar nu eindelijk de stop uit sprong.

Gelukkig had ik op dat moment al een psycholoog ingeschakeld en was ik er op tijd bij, waardoor ik uiteindelijk maar twee maanden thuis heb gezet. Het had dus veel erger gekund. Toch was het voor mij het begin van spiritualiteit ontdekken als een middel om meer in evenwicht te blijven.

Welke spirituele stroming past bij mij? Een overzicht

Ik ging namelijk op zoek naar manieren om beter met stress om te kunnen gaan en mijn evenwicht te leren bewaken. Dus schreef ik me in voor een wekelijkse mindfulness en yoga training bij mij in de buurt.

Het voelde een beetje als thuiskomen. Spiritualiteit heeft namelijk altijd in me gezeten, maar naarmate ik ouder werd was ik het op de een of andere manier uit het oog verloren. Voor mij was het dus niet zozeer een spiritualiteit ontdekken, als wel herontdekken.

Daarom heb ik inmiddels de nodige ervaring met mindfulness en yoga. Daar zal ik dus eerst iets meer over vertellen. Waarom passen deze spirituele stromingen bij mij en – in bredere zin – onze moderne maatschappij?

Daarna ga ik nog in op een aantal stromingen waar ik me verder in aan het verdiepen ben. In die stromingen zit namelijk een schat van wijsheid waar we in onze drukke maatschappij iets aan kunnen hebben.

Mindfulness

De term mindfulness heeft mij altijd een beetje verward. “Hoofd vol heid”? Het gaat er toch juist om je hoofd leeg te maken?

Totdat ik het zelf begon te ontwikkelen. Want mindfulness draait er helemaal niet om je hoofd leeg te maken. Het leert je juist om met volle aandacht in de wereld te staan en je eigen gedachten en gevoelens te observeren.

Daardoor is mindfulness een spirituele stroming die je echt in contact brengt met je innerlijke wereld. Het leert je om niet aan alles een bepaalde waarde toe te kennen, waardoor je veel evenwichtiger en stabieler in het leven leert staan in plaats van je snel van slag te laten brengen.

Wanneer je wilt uitvinden of mindfulness iets voor jou is, kan ik je deze 8-weekse, digitale cursus aanbevelen:

Mindfulness is de spirituele stroming die past bij mij als piekeraar
Mindfulness is de spirituele stroming die past bij piekeraars en mij daarom hielp ontspanning te vinden in de natuur tijdens mijn bijna burn-out

Yoga

Waarschijnlijk is yoga de populairste spirituele stroming in de westerse wereld buiten de grote religies. Het lijkt in eerste instantie te draaien om flexibiliteit en het aannemen van ingewikkelde houdingen, maar yoga is zoveel meer dan dat.

Ook bij yoga staat namelijk het in contact komen met je eigen lichaam centraal.

Een belangrijk onderdeel van yoga is het leren om je ademhaling te controleren.

Wil je ontdekken of yoga een spirituele stroming is die bij jou past? Dan is het abonnement van Happy With Yoga wellicht iets voor jou. Dat is betaalbaar (goedkoper dan live lessen volgen) en je kunt lekker vanuit het comfort van je eigen woonkamer oefenen met een uitgebreide bibliotheek vol video’s. Een soort Netflix, maar dan voor yoga!

Of probeer deze stap-voor-stap cursus voor beginners.

Yoga is meer dan het aannemen van dit soort ingewikkelde houdingen. Alles draait om de balans die je hier ook ziet

(Zen) Boeddhisme

Een andere spirituele stroming die het ontdekken waard is, is zen boeddhisme. Dat is één van de hoofdstromingen van het boeddhisme, die de focus legt op:

  • Meditatie
  • De ethische richtlijnen van het boeddhisme, zowel voor ons eigen gedrag richting anderen als het inwendige zuiveren van onze geest
  • Het geloof dat in ieder wezen de Boeddha-natuur leeft, dus dat ieder wezen in essentie goed is, maar door onwetendheid leed kan creëren.
  • Mededogen, liefde en wijsheid.

Zen is niet voor niets een begrip geworden dat verwijst naar sereniteit en mededogen. De waarden die het vertegenwoordigd zijn soms ver te zoeken in de westerse maatschappij. Het zen boeddhisme is voor mij dan ook zeker het ontdekken waard in de zoektocht welke spirituele stroming bij mij past.

is het zen boeddhisme een spirituele stroming die bij jou past?

Taoïsme

Het taoïsme – of daoïsme / tauïsme – is een Chinese mystieke en spirituele stroming, gebaseerd op de basis van Lao Zi (een Chinese filosoof uit de 6e eeuw v.Chr.)

Centraal staat de vraag hoe te handelen in het leven en hoe eenwording met de Tao – de bron waaruit alles voortvloeit – kan worden bereikt. Het is per definitie iets dat niet kan worden aangewezen. Een centrale wet in het taoïsme is namelijk “De Tao die benoemd kan worden, is niet de ware Tao”.

Ook het vinden van de eigen volmaaktheid als mens, de innerlijke onsterfelijkheid en eenheid met de natuur zijn belangrijke thema’s uit deze spirituele stroming.

Alan Watts

Ik wil dit artikel graag afsluiten met iemand die voor mij bijzonder inspirerend is op mijn spirituele ontdekkingstocht.

Watts richtte zich met name op het gedactegoed van boeddhisme, zen en taoïsme. Hij was dan ook degene die met op het idee bracht dat die spirituele stroming bij mij kunnen passen.

In deze korte video hoor je hem aan het woord en geeft hij een kijkje in de keuken van wat het betekent om je spiritualiteit te ontdekken in een wereld waarin we eigenlijk voortdurend in ons hoofd leven.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.