Spiritueel leven is iets wat steeds meer mensen nastreven. Toch lukt het nog lang niet iedereen die dat graag zou willen. Logisch, want ons drukke Westerse leven en spirituele ontwikkeling zijn vaak moeilijk op één lijn te brengen.

Toch is dat juist een reden om door te zetten.

Want in een wereld vol drukte en afleiding is de zoektocht naar betekenis en spirituele verbinding relevanter dan ooit. Maar waar zoek je dan precies naar? Wat is spiritueel leven en hoe doe je het> Ontdek hier de essentie van spiritueel leven en praktische tips om ook jouw leven een stukje spiritueler te maken.

spiritueel leven helpt je om meer van jezelf te ontdekken

Wat is spiritueel leven?

Spiritueel leven is een allereerst een levenshouding. Het is een voortdurend zoeken naar een diepere connectie met je innerlijke zelf en het grotere geheel buiten jou. Mensen die op deze manier leven, houd zich bezig met spirituele handelingen zoals meditatie en het zoeken naar harmonie met de natuur. Allemaal om meer in touch te komen met zichzelf en de diepere betekenis van het bestaan.

De kern van spiritueel leven bestaat uit twee delen.

1. Connectie met jezelf

Spiritueel leven kun je zien als een zoektocht naar een connectie met je innerlijke zelf. Dit betekent regelmatige reflectie: even stilstaan en luisteren naar wat je binnenin voelt en denkt.

Deze kant van spiritualiteit richt zich dus naar binnen. Het gaat om het vinden van innerlijke rust en in verbinding te staan met je basis. Hoe je dat het beste kunt bereiken, is voor ieder ander. In spiritualiteit leven is namelijk iets heel persoonlijks: wat voor de een werkt, hoeft voor de ander zeker niet de beste keuze te zijn.

Het kan daarom even zoeken zijn om jouw spirituele levenspad te vinden. Veel mensen vinden hun weg door het volgen van een online spirituele cursus, yoga of meditatie. Verderop in dit artikel vind je nog meer inspiratie om je op weg te helpen.

2. Harmonie met de natuur en “iets groters dan jezelf”

Veel spirituele tradities benadrukken het belang van harmonie met de natuur. Het gaat erom dat je niet alleen contact legt met je innerlijke zelf, maar ook je eigen plek in het grotere universum beter leer begrijpen.

Ga gewoon naar buiten, adem frisse lucht in, voel de grond onder je voeten. Door in contact te komen met de natuur, kun je een diepere connectie met het spirituele ervaren.

Andere mensen vinden dit contact met het grotere in religie. Je kunt bijvoorbeeld een aartsengel als Michaël aanroepen, om te dienen als jouw gids op het spirituele pad dat voor je ligt. Ook meditatie met krachtige spirituele symbolen zoals het pentagram kan je helpen om de kracht en energie om je heen te voelen.

Een spiritueel leven betekent voor veel mensen het ontdekken dat ze onderdeel zijn van een veel groter geheel
Een spiritueel leven betekent voor veel mensen het ontdekken dat ze onderdeel zijn van een veel groter geheel

Waarom spiritueel leven zo’n aantrekkingskracht heeft

Spiritueel leven staat in veel opzichten haaks op het drukke, materialistische leven dat we gewend zijn. Desondanks – of misschien wel juist daarom – proberen steeds meer mensen op zijn minst een stukje spiritualiteit aan hun leven toe te voegen.

Hoe kan een gezonde dosis spiritualiteit brengen de gehaaste levens die we hier in het Westen leven verrijken? Hoe kan het een heel ander soort rijkdom toevoegen aan de welvaart die we hier ervaren? Er zijn talloze redenen dat mensen spiritualiteit omarmen. Dit zijn de belangrijkste.

Zingeving en betekenis

In een wereld die vaak snel en veeleisend is, kan spiritueel leven mensen helpen betekenis te vinden in hun leven. Het biedt een kader voor het begrijpen van de diepere vragen over het bestaan en het doel van het leven.

Rust en welzijn

Spirituele praktijken zoals meditatie en mindfulness kunnen bijdragen aan stressvermindering en het bevorderen van emotioneel welzijn. In een tijd waarin veel mensen te maken hebben met stress en angst, kan spiritueel leven dienen als een bron van innerlijke rust en kalmte.

Verbondenheid en gemeenschap

Spirituele gemeenschappen bieden vaak een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid. Veel mensen worstelen met een gevoel van isolatie. Dan bieden spirituele gemeenschappen een ruimte om weer connectie en steun te voelen.

Zoeken naar antwoorden en betekenis

Mensen zoeken vaak antwoorden op diepere vragen over het leven, lijden, liefde en dood. Voor velen is het ondraaglijk om te accepteren dat er niets groters bestaat dan het aardse dat we elke dag om ons heen zien. Spiritueel leven kan een kader bieden om deze vragen te verkennen en te begrijpen.

Persoonlijke groei

Spiritueel leven wordt vaak geassocieerd met de zoektocht naar persoonlijke groei, zelfontwikkeling en bewustwording. In een tijd waarin veel mensen streven naar zelfverbetering, kan spiritueel leven dienen als een pad van innerlijke transformatie.

Morele en ethische richtlijnen

Spirituele overtuigingen bieden vaak morele en ethische richtlijnen, wat in een wereld van complexe keuzes en dilemma’s belangrijk kan zijn voor individuen die op zoek zijn naar een leidraad voor hun gedrag.

In een wereld vol technologische vooruitgang en sociale uitdagingen, hebben veel mensen behoefte aan diepere betekenis en verbondenheid. Spiritualiteit kan dienen als een bron van troost, inspiratie en begeleiding. Daarmee neemt het in feite de rol van religie over. Mensen die niet religieus zijn, vinden zo toch hun eigen vorm van het hogere. Het biedt individuen de mogelijkheid om even stil te staan, zichzelf te begrijpen en een gevoel van doel en voldoening te vinden te midden van de complexiteit van het moderne leven.

Je onstoffelijke zelf voeden en verzorgen is net zo belangrijk als je lichamelijke zelf
Met spiritualiteit voed je delen van je leven die in het westen vaak onderontwikkeld blijven. Photo by Brett Jordan on Unsplash

Begin zelf spiritueler te leven net deze tips

Ben je inmiddels geïnspireerd geraakt om zelf wat meer spiritualiteit in je leven te brengen? Hier zijn een aantal praktische tips die je vandaag nog kunnen helpen je eigen spirituele pad te ontdekken.

1. Dagelijkse meditatieoefeningen

Meditatie is voor veel mensen de basis van hun spiritualiteit. Hiervoor is het belangrijk om een eigen, kalme plek in huis te creëren waar je je helemaal terug kunt trekken. Dat wordt als het ware het centrum van jouw ontdekkingstocht, van waaruit je jouw eigen spiritualiteit kunt ontdekken.

De meest basale vorm van meditatie is je te concentreren op je ademhaling. Laat gedachten komen en gaan zonder eraan vast te houden: als wolkjes die voorbijdrijven terwijl je op je rug naar de hemel kijkt. Je hoeft ze niet vast te pakken of er iets mee te doen, laat ze maar gewoon voorbijdrijven.

Regelmatige meditatie kan je geest kalmeren en spirituele groei bevorderen.

2. Zelfreflectie en Schrijven

Houd voor jezelf een dagboek bij op het spirituele pad dat je aflegt. Neem dagelijks de tijd voor zelfreflectie. Schrijf je gedachten op in je dagboek. Wat zijn je diepste verlangens, angsten en dromen? Door jezelf beter te begrijpen, kun je stappen zetten naar een meer vervuld spiritueel leven.

een dagboek is ideaal om je leven meer spiritualiteit te geven
Een dagboek is ideaal om je leven meer spiritualiteit te geven

3. Spiritueel ontwaken

Sommige mensen geven de voorkeur aan het doorlopen van een ritueel, om heel bewust spiritueel te ontwaken. Hoe zo’n ritueel eruitziet kun je helemaal zelf invullen. Je kunt bijvoorbeeld een bundel witte salie branden – een teken van spirituele reiniging – en mediteren terwijl je naar mooie muziek luistert. Het maakt in feite niet uit.

Het idee is dat het als het ware je overgang markeert van je oude leven, naar een leven waarin spiritualiteit voor jou een veel grotere rol heeft. Door hier zo bewust bij stil te staan, begin je jouw nieuwe leven met veel meer toewijding.

het branden van salie om je spirituele leven te starten
Het branden van witte salie wordt al eeuwen toegepast om te reinigen en oude energie te verdrijven. Een ideaal ritueel dus om je nieuwe spirituele leven mee te beginnen

4. Het pad van compassie

Spiritueel leven omvat vaak het cultiveren van compassie voor jezelf en anderen. Wees vriendelijk en begripvol, zowel in gedachten als in daden. Het pad van compassie leidt tot een dieper begrip van de verbondenheid tussen alle levende wezens. De kern van het ware spirituele begrip.

5. Orakelkaarten

Een goede manier om in beter contact te komen met je innerlijk zelf en het mysterie van het bestaan, is het gebruik van orakelkaarten. Niet alleen helpen ze je om contact te leggen met je eigen intuïtie. Het leggen van de kaarten is ook een ritueel op zichzelf.

6. Gebruik dagelijkse intenties

Formuleer dagelijks positieve intenties om je bewustzijn te richten op groei en spirituele ontwikkeling. Dit is bijvoorbeeld een mooie manier om je dag heel bewust te beginnen. Niet voor niets is dit ook de kern van spiritueel manifesteren: de traditie waarbij je al je gedachten en intenties erop richt om het leven te leiden dat je wilt.

7. Zoek jouw spirituele leiders en tradities

Lees boeken, kijk documentaires en luister podcasts om te ontdekken welke leiders en tradities jou inspireren. Er zijn talloze spirituele leiders en stromingen. Daar zitten er altijd wel een paar tussen die jou aanspreken en kunnen helpen. Het is jouw missie om die te vinden.

8. Beoefen dankbaarheid

Last but not least: mijn persoonlijke favoriet om me verbonden te voelen met het spirituele. Aan het einde van elke dag probeer ik stil te staan bij de dingen in het leven waar ik dankbaar voor ben. Daarbij zie ik die dingen niet als gegeven, maar als iets wat me gegund is. Soms door er zelf hard voor te werken, maar soms ook door het geluk om in een welvarend land geboren te zijn. Of doordat mijn vrouw en kat – die mijn leven elke dag vullen met liefde – op mijn pad zijn gekomen.

Gelovige mensen bedanken God voor het eten op hun tafel. Ik bedank mijn spirituele gidsen en het universum voor de mooie dingen in mijn leven. Het komt op hetzelfde neer. Dankbaarheid is een ontzettend grote spirituele kracht.

Jouw eigen pad naar spiritueel leven

Spiritueel leven is een persoonlijke reis die begint met zelfontdekking en bewustwording. Door deze tips in je dagelijkse routine te integreren, kun je jouw eigen pad naar spiritueel leven bewandelen. Neem de tijd, wees geduldig en geniet van de ontdekkingen die deze reis met zich meebrengt.

Bij het leiden van een spiritueel leven draait het namelijk allemaal om de reis. Er is in feite geen bestemming.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.