Steeds meer mensen zijn op zoek naar manieren om spiritueel te ontwaken, of om hun bestaande spiritualiteit te ontwikkelen. Ze zoeken daarmee een diepere connectie met zichzelf, het leven en de natuur.

Wat velen zich daarbij niet realiseren, is dat daarbij dat zoeken centraal staat. Spiritueel ontwaken en ontwikkelen zijn geen doel op zich. Het is een voortdurend proces van ontdekken en leren. Daarom zijn de stappen en tekenen onderweg naar ontwaakte spiritualiteit voor iedereen anders.

Deze pagina is bedoeld als een gids om jouw pad te vinden. Vergeet niet om onderweg van de reis te genieten: dat is waar spirituele verlichting echt om draait.

Inhoudsopgave

Wat is spiritueel ontwaken?

Spiritueel ontwaken is een verschuiving van bewustzijn die zorgt voor een groter begrip van het mysterie van het leven en de onderlinge samenhang van alles. Wanneer je spiritueel ontwaakt, begin je de wereld en jouw plaats daarin dus op een andere manier te zien.

Een spirituele ontwaking draait om vragen als: “Wie ben ik?” en “Wat is de zin van het bestaan?” Het zijn vragen die vanuit het aardse, materiële alleen moeilijk te beantwoord zijn.

Het zijn ook de vragen van waaruit ik deze website ben begonnen. Dus hopelijk vind je hier de inspiratie die je nodig hebt om jouw antwoorden te formuleren. Verderop vind je een voortdurend groeiend overzicht van artikelen en tips om je daarbij te helpen.

Spiritueel ontwaken is net als wakker worden na een nacht slapen, waardoor je de wereld met een frisse blik kunt zien

Spiritueel ontwaken in verschillende tradities en termen

Om nog iets beter te begrijpen wat een spirituele ontwaking precies inhoudt, is het goed om te kijken hoe het in verschillende tradities wordt opgevat. Er bestaan namelijk veel verschillende termen voor die op hetzelfde neerkomen.

 • De Yoga traditie gebruikt termen als Kundalini, Moksha en Samadhi
 • Nirvana wordt door Boeddhisten gebruikt als term voor de hoogste staat van verlichting die een mens kan bereiken

In het Westen hebben we het bijvoorbeeld ook over verlichting, bevrijding of zelf-verwezenlijking. Carl Jung wordt regelmatig genoemd als degene die het bij ons geïntroduceerd heeft. Hij omschreef het als “een terugkeer naar je oorspronkelijke zelf”.

Op welke leeftijd ontwaak je spiritueel?

Het is logisch dat je benieuwd bent naar de gemiddelde leeftijd van een spirituele ontwaking. Voor veel mensen ligt die tussen halverwege de twintig en eind dertig, omdat dit de leeftijd is dat je meestal op een andere manier naar je leven begint te kijken.

Toch is er in feite geen leeftijd op te plakken. Sommigen ontwaken al voordat ze kunnen praten, anderen vinden na hun pensioen nog verlichting doordat plotseling andere zaken belangrijk worden.

De fases van een spirituele ontwaking

Hoewel een spirituele ontwaking dus geen rechtlijnig pad met duidelijk einddoel is, zijn er wel verschillende fasen in het wakker worden te onderscheiden. Het kan je helpen om beter te begrijpen waar jij je bevindt, maar onthoud dat het geen stappenplan is.

 1. Je voelt dat er iets mist. De eerste fase is eigenlijk heel simpel: je begint te verlangen naar meer betekenis en zingeving. Waarschijnlijk voelt het wereldbeeld dat je altijd gehad hebt niet meer afdoende en mis je iets buiten wat je kunt zien.
 2. Behoefte aan informatie en zelfontwikkeling. Vanuit dat gevoel ontstaat een verlangen naar informatie en zelfreflectie. Je ontwikkelt een interesse in het spirituele en mystieke. Dat voedt je met het volgen van een spirituele cursus, door te lezen of podcasts te luisteren.
 3. De nieuwe “jij” krijgt vorm. In de derde fase van je spirituele ontwaking ontdek je welke stroming van spiritualiteit bij jou past. Je ontwikkel je eigen routine voor spirituele groei en hebt je oude zelf inmiddels achter je gelaten: het ontwaken is nu een onderdeel van wie je bent.
 4. Leren luisteren naar je onbewuste. Door je nieuwe kennis en routine sta je open voor de onderbewuste signalen die je waarschijnlijk altijd al kreeg.
 5. Leven in het nu. Je bent meer aanwezig in het “nu”, in plaats van in gedachten in het verleden of de toekomst te zijn. Daarmee begrijp je ook het pad van spirituele ontwaking zoals we dat hierboven al beschreven: het gaat niet om het einddoel, maar om de reis. Want het “nu” is het enige moment dat ertoe doet, dat is waar spiritueel leven om draait.

Zoals gezegd is dit geen checklist om af te werken. Het laat je juist zien dat het niet uitmaakt waar je bent in je ontwaking: het draait om jouw persoonlijke pad.

7 tekenen van spiritueel ontwaken

Er zijn verschillende dingen die je kunt herkennen wanneer je door een spirituele ontwaking heen gaat.

1. Verlangen naar inzichten en ontwikkeling

Allereerst is er het verlangen om je spiritueel te ontwikkelen. Het feit dat je dit nu aan het lezen bent, is al een teken dat je zoekende bent. Daarmee heb je een eerste teken dat je spiritueel aan het ontwaken bent.

2. Levendige dromen

De betekenis van dromen is voor veel mensen een venster op het onbewuste. Wanneer je extra levendig droomt, kan dat daarom een teken zijn dat je meer in contact komt met je onderbewustzijn en je meer open begint te staan voor signalen. Een duidelijk teken van spirituele ontwaking.

3. Tekenen van engelen zien

Wanneer jouw spirituele pad die kant op leidt, kan het ook zijn dat engelen meer van zich laten zien. Misschien krijg je signalen dat jouw gebeden gericht aan hen verhoord worden.

4. Déjà vu

Wie de films van The Matrix heeft gezien, weet dat daarin déjà vu een teken was dat er iets geks aan de hand was. In onze wereld kan het een signaal zijn dat je bepaalde situaties al voorvoeld of voorzien had, of dat tijd zich op een andere manier tot jou begint te verhouden.

5. Nieuwe, diepere relaties

De kans is groot dat jouw spirituele ontwikkeling betekent dat je verschillende vriendschappen zult verliezen. Dat is onontkoombaar nu jij als persoon aan het veranderen bent. Maar niet getreurd: daar komen nieuwe relaties voor in de plaats met mensen die op een zelfde pad zijn als jij.

Tegelijkertijd kan het verwateren van oude vriendschappen daarom ook een teken aan jou zijn dat je aan het veranderen bent.

6. Je inuïtie wordt scherper

Valt het je op dat je intuïtie opeens scherper lijkt afgesteld? Dat is waarschijnlijk een teken dat je leert om er beter naar te luisteren.

7. Natuur trekt je meer dan ooit aan

Een duidelijk signaal van spiritueel ontwaken, is dat de natuur een grote aantrekkingskracht op je heeft. Je hunkert naar boswandelingen of de zilte zeewind op je gezicht. Als je een tuin hebt, ben je daar voortdurend in te vinden en zorg je waarschijnlijk vol overgave voor zoveel mogelijk leven in je eigen stukje natuur.

Dit hielp mij spiritueel ontwaken

Hoewel ieder zijn of haar eigen pad moet vinden, kan het je opweg helpen om te lezen wat voor iemand anders werkte. Daarom volgt hier een overzicht van tools en hulpmiddelen die mij hielpen spiritueel te ontwaken.

 • Curus of opleiding. Hoewel je spiritueel ontwaken niet kunt leren, is het volgen van een spirituele cursus of opleiding wel een goede manier om kennis op te doen en verschillende stromingen te ervaren.
 • Muziek is voor veel mensen dé manier om in meditatie of mindfulness zichzelf te onderzoeken. Ontdek welke spirituele muziek voor jou het beste effect heeft.
 • Orakelkaarten zijn handige hulpmiddelen om meer in contact te komen met je onderbewuste. Zelfs orakelkaarten kopen is al een eerste stap, omdat er veel verschillende soorten zijn om uit te kiezen.
 • Pentagram. Het pentagram is een krachtig spiritueel symbool, dat je kan helpen bij het focussen van je intenties of meditaties. Voor mij is het dragen van zo’n symbool een krachtige intentie naar mezelf.
 • Kristallen bol. Net als het pentagram is ook een kristallen bol een krachtig hulpmiddel om je spirituele ontwikkeling mee vorm te geven. Ook zonder het als waarzegmiddel te gebruiken, kun je er bijvoorbeeld je meditaties aan koppelen.

Spiritueel ontwaken en ontwikkelen woordenboek

We sluiten deze online gids over met een handige verzameling van termen en artikelen. Die verzameling groeit voortdurend, naarmate we ook meer artikelen en blogs toevoegen. Struin door de termen en klik door naar wat je aanspreekt: zo zet je vanzelf weer de volgende stap op jouw pad naar spirituele ontwaking doordat je ontdekt wat jouw interesse wekt!

Check voor nog meer inspiratie ook onze blogs over spiritualiteit.

C

Chakra’s zijn verschillende centra van spirituele energie in je lichaam. Voor veel mensen is het werken met hun chakra’s een belangrijk onderdeel van hun spirituele routine. Je kunt bijvoorbeeld mediteren op de kleuren van je chakra of met verschillende edelstenen per chakra om je connectie ermee te verdiepen.

E

Evenwicht is een belangrijk onderdeel van spirituele ontwikkeling. Een evenwichtig leven en spiritueel ontwaken gaan hand in hand, doordat je leert zien wat echt belangrijk is.

H

Huis reinigen. Wanneer je verder komt op je pad van spirituele verlichting, zul je de behoefte voelen om je huis spiritueel te reinigen. Dit houdt in dat je negatieve energieën verdrijft en ruimte maakt voor positiviteit en verlichting: een nieuw hoofdstuk in je pad!

M

Manifesteren. Manifesteren gaat om het benutten van de kracht van intentie en gedachten om de werkelijkheid vorm te geven die je wilt.

Medium. Iemand die in contact staat met de spirituele wereld en kan daarmee communiceren. Let op deze signalen dat jij een medium bent.

S

Stilte retraite. Bij een stilte retraite sluit iemand zich voor een bepaalde tijd – meestal minimaal enkele dagen – af van de gewone wereld om in volledige stilte te mediteren en na te denken. Vaak gebeurt dat in de natuur, maar ook een stilte retraite thuis kan heel prettig zijn.

R

Reiki. Een eeuwenoude manier van werken met spirituele energie. Door te lezen waar Reiki vandaan komt begrijp je ook direct meer van deze intrigerende methode.

Z

Zen wordt in de Boeddhistische traditie gezien als een spirituele mindset om na te streven. Er is wat onenigheid over de vraag of zen iets is dat je kunt bereiken, of dat het ook hier draait om het nastreven. Hoe dan ook is begrijpen waar zen vandaan komt een waardevol inzicht.

Meer lezen over het ontwikkelen van je spiritualiteit