De voorjaarsschoonmaak is iedereen wel bekend. Je neemt afscheid van spullen die je niet meer nodig hebt om ruimte te maken in je huis en poetst alles wat blijft goed schoon. Dat geeft frisheid in je huis en in je hoofd. Wil jij nog een stapje verder gaan met die goede vibes? Leer dan hieronder stap voor stap je huis spiritueel reinigen. Dan kunnen ook oude energieën de deur uit!

Als jij je – net als ik – bezig houdt met je spiritualiteit ontwikkelen dan ken je inmiddels waarschijnlijk het belang van energie. Een juiste energiehuishouding is een belangrijk onderdeel van spiritueel ontwaken.

Vaak gaat het dan om het lichaam, maar veel mensen geloven dat ook de balans in je directe omgeving – met name je huis – van belang is. Daarom was ik al een tijd lang benieuwd naar hoe het energetisch en spiritueel reinigen van je huis eraan toe gaat. Mijn bevindingen en praktische tips lees je in dit artikel.

Dus steek je salie maar aan. Daar gaan we!

Spring naar:

Je huis spiritueel reinigen een stappenplan

Waarom sommige mensen hun huis spiritueel reinigen

Veel mensen geloven dat bepaalde energie zich in je huis kan ophopen tijdens je leven. Dat kan positieve energie zijn, maar ook negatieve. Denk daarbij bijvoorbeeld aan energie die is blijven hangen na een ruzie, ziekte of droevige gebeurtenis.

Volgens hen kun je die subtiele storingen voelen. Een kamer die schoon en energiek is, zou licht, fris en uitnodigend moeten voelen wanneer je binnenloopt.

Van de scheikunde en natuurkunde lessen op de middelbare school herinner je je misschien wel dat energie overal is. Van het apparaat waar je dit nu op leest tot de grond onder je voeten. Zo bekeken is het geen vreemd geloof dat die energie verstoord kan raken.

En omdat (negatieve) energie zich dus net zo goed in je huis verzamelt als spullen, is een spirituele reiniging voor sommige mensen vast onderdeel van de grote schoonmaak.

Heb jij het gevoel dat jouw huis ook wel een spirituele schoonmaak kan gebruiken? Lijkt het je misschien gewoon leuk om een keer te proberen? Of houd je simpelweg van de geur van wierook en salie en krijg je alleen daarvan al meer energie? Lees verder om te ontdekken hoe het spiritueel reinigen van je huis er in de praktijk uitziet.

🏠 Wat is het spiritueel reinigen van je huis?

Een spirituele reiniging richt zich op de energie die zich heeft verzameld in je huis. Sommige mensen geloven dat deze energie (zeker negatieve energie) het gevoel dat we in huis hebben kan beïnvloeden.

🗓️ Wanneer moet je je huis spiritueel reinigen?

De juiste tijd voor een reiniging verschilt per persoon. Sommige mensen doen het wekelijks (of zelfs dagelijks). Anderen doen het bijvoorbeeld nadat ze bezoek hebben gehad of er een grote levensgebeurtenis heeft plaatsgevonden.

❓  Hoe kan ik mijn huis zelf spiritueel reinigen?

Er zijn verschillenden manieren om je huis zelf spiritueel te reinigen. De bekendste is door salie te branden en de rook hiervan door het huis te verspreiden.

Boodschappenlijstje voor het spiritueel reinigen van je huis (dit heb je nodig)

Laten we beginnen bij wat je nodig hebt voor het spiritueel reinigen van je huis.

Geen zorgen: je hebt niet voor iedere reiniging alles nodig wat er op dit lijstje staat. Verderop in dit artikel vind je een aantal manieren

Salie (smudge) sticks

Salie wordt veel gebruikt voor spirituele reinigingen, met name in de vorm van zogenaamde smudge sticks.

Wierook

Witte salie is ook als wierook te krijgen. Deze manier is voor veel mensen al wat bekender. Je kunt dit combineren met een geur die je zelf aangenaam vindt en die na de witte salie branden.

Zuiveringszout

Net als witte salie staat ook zout bekend om de zuiverende werking. Kies bij voorkeur zuiver Himalayazout.

Een aroma diffuser kan een ideaal alternatief zijn voor wierook

Aroma diffuser

Ben je niet zo van de brandende bundeltjes of stokjes? Dan is een aroma diffuser een ideaal alternatief!

Voorbereiding

Voordat je spiritueel aan de slag gaat, is het belangrijk om je huis eerst grondig op de “gewone” manier te reinigen.

Begin met het wegdoen van de spullen die je niet (meer) nodig hebt of gebruikt. Verkoop of geef weg wat nog bruikbaar kan zijn voor anderen. Spirituele onrust komt vaak voort uit een chaotische omgeving.

Reinig je huis grondig van boven tot onder. Zolder, verdiepingen en kelder. Plafond, muren en tapijt.

Lucht je huis grondig door, het liefst een aantal dagen achter elkaar. Nu alles schoon is, kan je huis als het ware echt even flink doorademen. Dat is de perfecte set-up voor de spirituele reiniging die volgt.

Stap voor stap je huis spiritueel reinigen

Er zijn verschillende manieren om je huis spiritueel te reinigen. Welke voor jouw woning (en jouzelf) het beste werkt zul je vanzelf ontdekken. Misschien vind je zelfs wel een heel nieuwe reiniging die nog beter bij jou past. Het is jouw spirituele handeling, dus dat is helemaal goed!

Hier zijn in ieder geval wat manieren om je op weg te helpen.

1. Salie “smudging”

De meest gebruikte spirituele reiniging voor thuis, is het branden van witte salie. Of specifieker gezegd: het “smudgen” van witte salie sticks.

Hierbij brand je witte salie (meestal in de vorm van een kleine fakkel) en loop je door de verschillende ruimtes van je huis. Ondertussen waaier je de rook door de ruimte, om de zuiverende werking van de witte salie in alle hoeken van je huis te laten doordringen. Open voordat je begint alle ramen en deuren in je woning.

Nog even dit: veel mensen maken ook gebruik van palo santo hout in plaats van witte salie. Maar, omdat de boom waar dit hout vanaf komt het moeilijk heeft door deze populariteit, wil ik je aanmoedigen om voor witte salie te kiezen.

Aanbevolen: Witte Salie Smudge Sticks (€9,95)

2. Wierook

Een vergelijkbare manier om je huis spiritueel te reinigen, is met het branden van wierook.

Voor een paar euro heb je al een aantal simpele wierookbranders. Plaats er een in ieder vertrek van je woning, of kies een gesloten brander waarmee je gemakkelijk door je huis kunt lopen om de rook overal te verspreiden.

Goede, zuiverende geuren zijn bijvoorbeeld eucalyptus, of dennengeuren.

Aanbevolen: Darshan Wierook Good Energy And Cleaning (€4,99)

3. Aroma diffuser

Is al die rook niet aan jou besteed? Dan kun je ook kiezen voor een aroma diffuser, oftewel een vernevelaar.

Dat is een apparaat dat je vult met water en een paar druppels van je favoriete geurolie. Vervolgens wordt het water omgezet in waterdamp, waarna het samen met de opgeloste geurolie door je woning verspreidt.

Ook hierin kun je weer kiezen voor de geuren die hierboven al voorbij kwamen, zoals salie, eucalyptus of palo santo hout. Ook oliën uit de dennen- of citrusfamilie zijn goede keuzes. Denk aan den, lariks, spar, citroen, limoen, sinaasappel of manderijn.

Aanbevolen: Aroma diffuser keuzegids

Je kunt ook wat citroenrasp laten sudderen in water en de stoom door je huis laten trekken. Of plaats schaaltjes met verse plakjes citroen door je woning (niet te lang laten staan, daar wordt het juist weer niet schoner van 😉 )

Een aroma diffuser kan een ideaal alternatief zijn voor wierook

4. Get the salt!

Liefhebbers van de televisieserie Supernatural (of andere bovennatuurlijke films en series) zullen niet verbaasd zijn om zout in dit rijtje te zien. Zout wordt niet voor niets regelmatig gepresenteerd als iets dat kwaadwillende geesten en andere foute energie op afstand kan houden.

Zout is zuiverend. Daarom kan het ook perfect worden gebruikt voor het spiritueel reinigen van je huis. Daarbij ga je als volgt te werk.

Los wat zout op in een met water gevulde plantenspuit. Spray hiermee een wolk “zoutnevel” door de verschillende vertrekken van je huis.

Leg een dunne lijn zout voor de ingang van je huis of rondom je hele woning wanneer die vrijstaand is.

Voeg wat zout toe aan water dat je gebruikt om oppervlakken en vloeren schoon te maken.

Plaats eventueel zoutstenen lampen in de belangrijkste kamers.

Aanbevolen: Himalaya zuiveringszout fijn (€3,99) en een zoutlamp die bij jou past

ook zout wordt veel gebruikt als reinigend middel en wordt daarom ook vaak vertoont in tv series, zoals deze

5. Kristallen

Veel mensen maken ook gebruik van kristallen bij het spiritueel reinigen van hun huis. Ook van kristallen en edelstenen wordt namelijk gezegd dat ze een positieve invloed hebben op de energie en trillingen in je huis.

Zelfs als je daar niet in gelooft, kunnen we het er vast wel over eens zijn wat tactisch geplaatste edelstenen gewoon ontzettend sfeervol staan in huis. En als dát niet goed is voor de energie die er hangt…

Aanbevolen: Seleniet (tegen negatieve energie en voor zuivering), zwarte toermalijn (voor het opzuigen van verkeerde energie) of apofyliet (ideaal voor grote ruimtes of het opruimen van energie na veel bezoek)

Wat is jouw favoriete manier om je huis spiritueel te reinigen?


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.