Waar denk jij aan bij een kristallen bol gebruiken? Waarschijnlijk zie je vrouw met een sjaal om haar hoofd en behangen met juwelen in een glazen bol kijken. Haar handen met net iets te lange en dunne vingers mystiek rond de bol bewegend en verstokte kreten slakend over je toekomst.

Het is het stereotype beeld van een waarzegster die in een glazen bol kijkt om iemands toekomst te voorspellen. In dit artikel leer je hoe je zo’n bol zelf kunt gebruiken om spiritueel te ontwaken en toe te laten in jouw leven.

Nog een opmerking vooraf. Hoewel we het in de volksmond meestal hebben over glazen bol kijken, gebruiken we in de praktijk eigenlijk altijd kristal. Hieronder lees je daarom eerst wat meer over het verschil.

een kristallen bol gebruiken op 6 manieren

Het verschil tussen een kristallen bol en een glazen bol

Daarom richten we onze blik eerst wat dieper op het verschil tussen een glazen en een kristallen bol.

Een (pure) kristallen bol, is gemaakt van kwarts. Vaak bergkristal, maar ook kristallen bollen van andere edelstenen komen voor. Een glazen bol is – je raadt het al – gemaakt van glas.

Glas kan soms ook kristal genoemd worden, wanneer het een bepaald percentage lood bevat. Dat is waar kristallen glazen van gemaakt worden, die dat mooie heldere geluid geven wanneer je ermee klinkt. Ook de schitterende kristalfiguurtjes en sieraden die je kent van Swarovski zijn van dit type kristal gemaakt.

Het zal je niet verbazen dat een bal van natuurlijke steen het beste is voor spirituele doeleinden. Glazen bol kijken doe je dus – ironisch genoeg – het beste in een kristallen bol.

Het verschil zie je over het algemeen door de helderheid. Een bol van natuurlijk kristal zal vrijwel nooit helemaal helder zijn. Ze bestaan wel, maar die bollen zijn zo zeldzaam dat ze niet te betalen zijn.

En voor hoe we kristallen bollen in het vervolg gaan gebruiken, heb je die helderheid ook helemaal niet nodig.

De juiste kristallen bol kiezen

Er is dus een duidelijk verschil tussen glazen en kristallen bollen. De heldere bollen die je het meest ziet zijn gemaakt van glas, maar die helderheid is helemaal geen vereiste. Een kristallen bol kan in principe van ieder type edelsteen zijn gemaakt.

Dat brengt me bij de eerste stap in het kiezen van de juiste kristallen bol. Kies een materiaal dat jou aanspreekt. Denk bijvoorbeeld aan een edelsteen met een betekenis die jou aanspreekt of die past bij wat jij in je leven zou willen brengen.

Bijvoorbeeld:

Voor meer inspiratie kun je ons overzicht van de betekenis van edelstenen gebruiken. Scroll door het overzicht en kies voor de edelsteen die jou het meest aanspreekt en waar jij het meest van in je leven kunt gebruiken.

Zoals je kunt zien als je de bovenstaande links volgt, zijn kristallen bollen van edelstenen niet goedkoop. Toch is het een betere keuze dan glas. Als je het doet, doe het dan goed. Kies ook voor een bol die niet al te klein is, zodat je hem prettig in je hand kunt houden. Dat wordt in het gebruik hieronder belangrijk 😉

Glazen bol kijken voor beginners

Voor het gebruik van een kristallen bol zoals de waarzegster uit de inleiding – het klassieke glazen bol kijken dus – wordt een helder kristal aangeraden. Zeker voor beginners.

Bergkristal is het meest gebruikelijk.

Vervolgens kun je de volgende stappen doorlopen om te beginnen met glazen bol kijken als spiegel naar jezelf. Deze benadering werkt via het bereiken van een meditatieve staat. Daardoor sta je open voor visioenen en berichten van het bovennatuurlijke.

 1. Zoek een rustige en stille plaats. Je kunt deze plek eventueel eerst nog reinigen met salie, om te zorgen voor een goede meditatie atmosfeer. Zend de intentie uit dat je alleen positieve energieën om je heen uitnodigt.
 2. Houd de kristallen bol in het centrum van je handpalmen, terwijl je vingers er als een kelk omheen sluiten.
 3. Adem drie keer diep in en uit. Bij iedere uitademing zeg je tegen jezelf het woord “relax”.
 4. Blijf met aandacht ademen terwijl je alle gedachten naar de achtergrond van je geest laat dwalen.
 5. Richt nu je blik met aandacht op de bol en laat je aandacht als het ware het kristal in glijden. Deze blik houd je meerdere minuten vast.
 6. Sta visioenen, beelden en berichten toe om je gedachten binnen te komen. Probeer jezelf dus niet te forceren om deze boodschappen in het kristal te zien of ze daar te projecteren. Jij bent de ontvanger. Het kan wel zijn dat je beelden in het kristal ziet, maar deze kunnen net zo goed alleen voor je geestesoog verschijnen. Doe dit net zo lang als voor jou goed voelt.
 7. Sluit af door de energieën en hogere entiteiten te bedanken voor de getoonde wijsheden.
 8. Adem weer drie keer diep in en uit. Bij iedere uitademing zeg je het woord “ontwaak” tegen jezelf.
 9. Kom terug uit de trance en sta jezelf een paar minuten toe om je energie weer in lijn te brengen met deze aardse realiteit. Ondertussen reflecteer je op wat je zojuist gezien en ervaren hebt.
glazen bol kijken voor beginners

Glazen bol kijken is slechts één manier om kristallen bollen te gebruiken. Ook als dit nét wat te zweverig is voor jou hoef je de bol dus niet meteen af te serveren.

5 Manieren om de kristallen bol te gebruiken voor meer rust

Hieronder bespreek ik vijf andere manieren om kristallen bollen te gebruiken. Het gaat hierbij dus niet om de klassieke manier van een kristallen bol gebruiken om de toekomst te voorspellen. Zelfs als je daar niet in gelooft (zoals ikzelf) kun je dus wel degelijk kristallen bollen gebruiken voor wat meer spiritualiteit in je leven!

Rollende stressreductie

Tijdens stressvolle periodes kan je een kristallen bol gebruiken om de spanning in je lichaam los te laten. Ga ontspannen zitten, houd de bol in je hand en laat hem bedachtzaam over je handpalm rollen. Voel aandachtig het koele, gladde en harde oppervlak van de steen tegen je huid en stel je voor dat de spanning van je afrolt zoals de bol over je hand en door je vingers glijdt.

Je kunt de bol ook gebruiken om een mini massage te geven aan bepaalde gebieden in je lichaam die extra gespannen voelen.

Andere ontspannende ballensets ( kooptip): Meridiaankogels

Meditatie

Een kristallen bol gebruiken tijdens je meditatie kan je helpen om je aandacht te focussen. Probeer bijvoorbeeld eens de volgende meditatite.

Zoek een stil plekje op, waar je je veilig en comfortabel voelt. Zet een timer voor elf minuten. Het cijfer elf symboliseert in deze meditatie de banen die energie volgt tijdens de meditatie.

Je zit relaxed op de grond, met in elke hand een kristallen bol. Concentreer je energie en aandacht in de ballen en voel het gewicht op je handen drukken. Stel je een driehoek van licht voor, die het topje van je hoofd en de twee kristallen bollen in je handen verbindt.

Voel hoe je dieper wegzakt in je meditatie en stel je voor dat je hele lichaam – vanuit de bollen – wordt gevuld met het licht.

Na je meditatie kun je de kristallen bollen in het zonlicht leggen, om ze als het ware weer te laten “opladen” met licht.

Feng Shui

Plaats een kristallen bol – of een aantal bollen – in een kamer in huis die wel wat extra licht en positiviteit kan gebruiken. Volgens Feng Shui kunnen kristallen de trillingen in een ruimte positief beïnvloeden en daardoor helpen een positievere atmosfeer te creëren.

Met andere woorden: kristallen bollen brengen positieve vibes in je huis! (Of je nu in Feng Shui en kristal vibraties gelooft of niet: het staat in ieder geval sfeervol en sereen.)

Aanbevolen kristallen bol: Amethist bol (voor ontspanning en rust)

Een bureau accessoire vol betekenis (en rust)

Ook je werkplek – zowel thuis of op kantoor – kun je een fijne boost geven met een kristallen bol. Kies bijvoorbeeld voor een type edelsteen dat past bij wat in jouw werk belangrijk is.

 • Kies bijvoorbeeld een tijgeroog bol voor volharding
 • Of ga voor lapis lazuli als helderheid in communicatie in jouw werk belangrijk is

Net als bij het gebruik van kristallen bollen voor Feng Shui hoef je niet in de werking van kristallen te geloven om door die bol op je bureau te worden herinnerd aan datgene waar je meer van in je werk zou willen brengen.

Of pak de bol tijdens je werkdag zo nu en dan in je handen en laat hem aandacht tussen je vingers en over je handpalmen rollen. Ideaal voor een kleine mini meditatie. Een kort momentje van rust om even te resetten tijdens een chaotische dag.

Een energiecentrum voor je tuin

Gebruik een kristallen bol als het energetisch epicentrum van je tuin. Zo geloven sommige mensen dat een kristallen bol de energie van de zon in zich kan verzamelen om haar vervolgens over de tuin en de planten te verspreiden. Net zoals kristal de invallende zonnestralen breekt en fragmenteert dus eigenlijk.

De planten gebruiken die zonne-energie om CO2 om te zetten in voedingsstoffen. Zo voedt de bol dus indirect je bloemen en platen. Ideaal wanneer je groene vingers wel een beetje hulp kunnen gebruiken 😉

En het mooiste is: ook hier hoef je natuurlijk weer niet in te geloven om het een erg stijlvolle toevoeging aan je achtertuin of balkon te laten zijn!


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.