Spiritualiteit werd lange tijd geassocieerd met hippies, “new age onzin” en zweverig gedoe. Dat imago heeft het inmiddels achter zich gelaten, nu steeds meer mensen op zoek naar een spirituele dimensie in hun leven. Maar wat betekent spiritueel in 2020?

Wat betekent spiritualiteit voor jou en mij: mensen in een moderne maatschappij waar alles steeds sneller gaat? Waarin alles moet kunnen worden verklaard en begrepen?

Als je het mij vraagt, betekent spiritualiteit in 2020 een manier om zingeving te vinden in een wereld die in al die verklaringen juist heel veel betekenis is verloren. Een wereld die – zoals je hieronder kunt lezen – volgens sommigen onttoverd is.

Spring naar:

Wat betekent spiritualiteit in 2020?

Wat betekent spiritualiteit?

Om maar eens bij het begin te beginnen: wat houdt spiritualiteit eigenlijk in? In een letterlijke betekenis verwijst het naar alles wat met “de geest” (spiritus in het Latijn) te maken heeft.

Spiritualiteit wordt op veel verschillende manieren gebruikt. Het kan verwijzen naar religieuze gebruiken of naar bovennatuurlijke of paranormale ervaringen.

Boven alles wijst spiritualiteit echter op een persoonlijke, innerlijke ervaring.

De vraag wat spiritualiteit is, kun je dus eigenlijk beter in twee verschillende vragen opknippen.

Wat is spiritualiteit voor mij?

Voor mij is spiritualiteit het zoeken naar zingeving en verwondering in een wereld waar veel van de mysterieuze magie uit verdwenen is. Het is de zoektocht naar iets dat verder gaat dan wat we kunnen zien en verklaren.

Wat is spiritualiteit voor jou?

Wat spiritualiteit voor jou betekent, kun je alleen zelf definiëren. En het is helemaal niet erg als je het nu nog niet weet. Ontdekken wat spiritualiteit voor jou is, kan op zichzelf al een spirituele tocht zijn 😉

Over spiritualiteit en mysterie

Voor mij is spiritualiteit altijd al verbonden geweest met een mate van mysterie. Het spirituele is immers vaak verbonden met datgene wat we niet kunnen zien, of dat wat de wetenschap niet kan verklaren.

En dat is in de moderne maatschappij waarin we leven moeilijker vast te houden dan ooit. Maar daarmee is het – volgens mij – juist ook belangrijk om te blijven proberen.

In 1919 introduceerde Max Weber het begrip die Entzauberund der Welt, oftewel “de onttovering van de wereld”. Hij doelde hiermee op het proces van rationalisering, waarbij magie, rituelen en geloof steeds meer plaats moesten maken voor wetenschappelijke verklaringen en technologische oplossingen.

In de praktijk zien we dat terug in het feit dat alles dat niet door wetenschap of ratio kan worden verklaard, af wordt gedaan als onzin of “spiritueel gedoe”.

Het moge duidelijk zijn dat die onttovering onze wereld veel heeft gebracht. Maar er lijkt ook een zekere charme verloren te zijn gegaan, door de neiging altijd alles te willen begrijpen en verklaren.

Het spirituele terugvinden in de mysterieën van de natuur

Laatst kwam ik in een boek toevallig een citaat tegen dat het voor mij schitterend samenvat:

Jung had gezien hoe mensen bij religieuze sacramenten soms een diep gevoel van mysterie ervoeren. En sterker nog, dat zulke mystieke ervaringen een sterke impuls gaven aan hun psychische welbevinden. Omgeven zijn door dat soort mysterie beroert het onbewuste, zei Jung. En zo werd het mysterie, via het onbewuste, voor veel mensen een belangrijke bron van genezing.

Gary Ferguson, De acht grote lessen van de natuur

Spiritualiteit zit in verwondering. En die verwondering kun je – ook in 2020 – werkelijk overal vinden. Zelfs in deze “onttoverde” wereld.

Zo word je spiritueel in 2020

Ferguson vindt die verwondering en spirituele beleving dus vooral in de natuur en ik kan hem daar geen ongelijk in geven. Maar zoals we hierboven al even zag: spiritualiteit is voor iedereen wat anders.

Daarom wil ik dit artikel graag afsluiten met een aantal manieren om spiritualiteit in 2020 te vinden die voor mij werken. Heb je zelf nog tips die voor jou ontzettend goed werken? Deel ze dan vooral in de comments!

Overigens is het ook voor mij voorlopig nog een flinke zoektocht. Dat is de hele basis van deze website 😉

Vind een stroming die bij je past

Voor mij geeft voor de zoektocht naar een spirituele stroming die bij me past houvast.

En dan heb ik het niet eens over een zware spirituele leerschool of het aanhangen van een religie of iets dergelijks.

Experimenteer bijvoorbeeld met meditatie, yoga of mindfulness. Dat zijn niet voor niets drie gebruiken die tegenwoordig steeds populairder worden. Kennelijk zit er iets in deze spirituele vormen dat past bij de moderne tijd.

Het is een laagdrempelige vorm van je spiritualiteit verkennen, die je bovendien al snel extra rust en kalmte brengt die allemaal wel wat meer kunnen gebruiken in de dagelijkse drukte.

Wil je toch een stapje verder? Volg ons dan op Facebook, want de komende tijd kun je hier artikelen verwachten waarin verschillende andere spirituele stromingen worden verkend.

Meditatie is voor heel veel mensen een waardevolle manier om hun spiritualiteit te ontdekken
Meditatie is voor heel veel mensen een waardevolle manier om hun spiritualiteit te ontdekken

Nieuwe vormen van spiritualiteit vinden

Tijdens mijn studie verdiepte ik me in fantasiewerelden die in literatuur worden gemaakt. Ook daarin bleek voor sommige mensen een schat aan spiritualiteit te vinden.

Wist je bijvoorbeeld dat er mensen zijn die hun spirituele zoektocht baseren op het werk van J.R.R. Tolkien, de schrijver van The Lord of the Rings?

Zij zien meditatie bijvoorbeeld als een manier om Midden-aarde op een spiritueel niveau te bezoeken en te communiceren met de natuurgeesten en scheppers van die wereld. Waarbij het interessant is om op te merken dat deze wereld niet onttoverd is zoals de onze.

Voor mij was het een teken dat spiritualiteit werkelijk iets heel persoonlijks is, dat je overal in kunt vinden.

Zoek het in de kleine dingen

Spiritualiteit in de moderne tijd vind je daarom vooral in de kleine dingen. We hebben gezien dat Gary Ferguson het in de natuur vindt. Anderen vinden het in medititatie, yoga of het lezen over andere werelden waar magie nog wel bestaat.

Je kunt het vinden in alles waar je je over verwondert. Alles wat nog een (klein) mysterie is en waarbij je de grenzen van je begrip en eigen geest verkent.

Wat betekent spiritualiteit voor jou in deze moderne tijd? Laat het even weten in een reactie hieronder, dan maken we er een steeds completere verzameling met inspiratie voor een modern, spiritueel leven van.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.