Muziek en spiritualiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. En hoe persoonlijk beiden ook zijn, het leek me leuk om je een muzikaal kijkje in mijn smaak en mijn leven te geven. In dit artikel deel ik mijn persoonlijke top 10 spirituele muziek op YouTube en Spotify.

Deze muziek is dus ideaal als je op zoek bent naar achtergrond voor je spiritueel ontwaken, of gewoon bij je persoonlijke dagelijkse ritueel.

Inhoud:

dit is mijn top 10 spirituele muziek
Dit is mijn top 10 spirituele muziek. En dat zegt veel over wie ik ben, dus ik hoop dat je dit kijkje in mijn leven waardeert 😉

1. Era (Spirituele muziek op YouTube)

De onbetwiste nummer één op mijn top 10 spirituele muziek is Era. De reden is simpel: met deze groep begon mijn liefde voor spirituele muziek.

2. Chakra Healing Frequencies Solfeggio (Spirituele muziek op Spotify)

Deze afspeellijst is een ware lifesaver voor mij. Ik hield me nooit echt met chakra’s bezig, tot ik deze afspeellijst een keer tegenkwam en besloot hem een kans te geven.

Al een tijd lang was ik futloos. Een beetje terneergeslagen ook (met goede reden overigens, want kort daarvoor was ik een naast familielid verloren). Kortom: ik zat al een tijdje niet lekker in mijn vel en kon dat niet echt van me afschudden.

Het luisteren van deze afspeellijst was als een soort harde reset van mezelf. Na afloop was ik energieker en kon ik me weer beter richten op dingen die energie en voldoening gaven.

Ik wil niet zeggen dat ik me meteen voortdurend helemaal geweldig voelde. In tegendeel, het leek alsof ook het verdriet van een paar maanden eerder nu echt loskwam. Kennelijk had dat al die tijd aardig in de weg gezeten.

Niet alleen heb ik deze afspeellijst sindsdien veel geluisterd, maar het was ook het startsein om me meer te gaan verdiepen in chakra’s. Dankzij deze muziek schreef ik bijvoorbeeld over welke edelsteen per chakra geschikt is waarom chakra’s kleuren hebben.

3. Enigma (YouTube)

Met Era in deze spirituele muziek top 10, mag natuurlijk ook Enigma niet ontbreken. Ze hebben meerdere schitterende nummers, maar voor mij springt deze er met kop en schouders bovenuit.

Een terugkeer naar jezelf. En een terugkeer naar onschuld. Dat is de kernboodschap van dit nummer. En als dat geen spirituele boodschap is dan weet ik het ook niet meer.

4. Pleiiades (Spotify)

Deze spirituele artiest heb ik pas vrij recent ontdekt, maar ik was direct fan. Dat komt vooral door zijn unieke mix van rap, reggae en spirituele teksten.

Met name het nummer “Grattitude” is een aanrader. Wat kan ik er verder nog van zeggen? Zoek hem op, luister en oordeel voor jezelf!

5. Enya (YouTube)

Samen met Era en Enigma maakt Enya de drie-eenheid van spirituele muziek producerende “e’s” compleet. Waar Era en Enigma groepen zijn, is Enya een spirituele zangeres.

Ze is het bekends van het nummer Orinoco Flow, maar dat is niet het nummer dat ik op mijn persoonlijke spirituele muziek top 10 laat terugkomen.

In plaats daarvan kies ik voor Caribbean Blue. Het is voor mij een nummer dat de eenheid van de hele wereld en de natuur belichaamt.

6. Spiritual Awakening Music (Spotify)

Dit is de naam van een van mijn favoriete spirituele afspeellijsten op Spotify, waar ik voortdurend nieuwe bands en artiesten ontdek.

Nummer 4 van deze lijst kwam ik bijvoorbeeld ook via deze lijst op het spoor.

7. Buena Vista Social Club & Coldplay (YouTube)

Spirituele muziek moet je raken, toch? Iets in je losmaken en je wegvoeren naar een hogere sfeer.

Dan mag de cover die Coldplay – samen met Buena Vista Social Club – maakte van het eigen nummer “Clocks” in mijn top 10 spirituele muziek zeker niet ontbreken.

De piano in het nummer was altijd al geweldig, maar in combinatie met de Caraïbische beat van Buena Vista wordt het een magistraal nummer. Ik luister het nu op mijn balkon, na een bijzonder hete zomerdag, terwijl de zon achter de boomtoppen wegzakt.

Ik woon niet in de buurt van de zee, maar met mijn ogen dicht kan ik de golven bijna het strand op horen rollen.

8. Rameses B (Spotify)

Wat ik zo heerlijk vind aan Rameses B, is dat hij veel inspirerende teksten door zijn nummers mixt.

Teksten van een van mijn favoriete spirituele denkers, Alan Watts.

Geen wonder dus dat ik fan werd van Rameses B en dat hij terugkomt in mijn spirituele muziek top 10. Ik kan je van harte aanraden om hem op te zoeken op Spotify.

Met name “The Meaning of Life” en “Moonlight” vind ik aanraders. Maar ben je Game of Thrones fan? Dan moet je zijn remix van de theme song gehoord hebben.

9. Café De Anatolia (YouTube)

Wat kan ik anders zeggen dan dat ik zwaar fan ben van Cafe De Anatolia. Dit is mijn go-to als ik een langere periode ergens echt op moet focussen. Dat heeft twee redenen.

Ten eerste zijn de mixen lekker lang en van begin tot eind heerlijk om naar te luisteren. En is één niet lang genoeg, dan kun je eigenlijk blind de volgende starten. Want die zal ook wel top zijn.

Ten tweede is het – voor mij althans – de perfecte mix van een fijn en stabiel ritme, zang die niet afleid en frequenties die gewoon iets met me doen.

Zou je me vragen wat dit precies spirituele muziek maakt, dan zou ik het je niet kunnen vertellen. Dat is het gewoon. Omdat het me raakt en mijn energie verhoogt. En daarom staat het in mijn spirituele muziek top 10.

10. The Escapist (Nightwish) (YouTube)

Ik sluit mijn persoonlijke spirituele muziek top 10 graag af met een guilty pleasure. Daarom neem ik het je absoluut niet kwalijk als je dit geen spiritueel nummer vind.

En juist daarom heb ik hem erin gezet.

Dit nummer belichaamt voor mij namelijk ontzettend veel. Het gevoel dat we allemaal wel eens hebben, van gevangen te zijn in de wereld of ons leven. De drang om te willen ontsnappen naar meer. Willen zoeken naar het paradijs, naar verwondering of een mooiere wereld.

Dat is wat spiritualiteit en het zoeken ernaar voor mij überhaupt vertegenwoordigd. En daarom is dit voor mij misschien wel het meest spirituele nummer in deze lijst.

Mijn spirituele muziek top 10 luisteren doe ik zo

Spirituele muziek luisteren is natuurlijk een volstrekt persoonlijke ervaring. Wie ben ik dus om je tips te geven hoe je dat aan moet pakken?

Maar ik mag je vast wel vertellen wat mijn favoriete setting is. (Misschien heb je er nog iets aan ook 😉 )

Als ik echt behoefte heb aan spirituele muziek, luister ik het liefst in mijn werkkamer, waar ik weet dat ik niet gestoord kan worden. En als ik er echt helemaal in op wil gaan, zet ik mijn koptelefoon (met active noice cancelling op) zodat ik me even helemaal in mijn spirituele bubbel kan wanen.

Maar in het algemeen verschilt het heel erg van het soort muziek waar ik zin in heb. Je zal je voorstellen dat ik de laatste op mijn spirituele muziek top 10 op een heel andere manier luister dan nummer 6.

En vanuit een heel andere behoefte.

Nummer 7 luister ik dan weer het liefste op mijn balkon, om me een beetje op een schitterend tropisch eiland te kunnen wanen. 9 luister ik vaak als ik aan het werk ben en 2 is mijn “reset” muziek.

Eigenlijk is dat daarmee de spirituele muziek die ik luister zoals ik net beschreef, dus in die eigen bubbel.

De beste tip voor het luisteren van spirituele muziek vind ik dan ook: doe wat goed voelt bij jouw mindset en behoefte van vandaag. Net zoals jouw spiritualiteit ontdekken iets heel persoonlijks is, is ook het luisteren van jouw favoriete spirituele muziek dat.

Bekende spirituele muziekinstrumenten

Wil je niet alleen luisteren, maar ook zelf spirituele muziek maken? Tot slot nog een aantal van de bekendste spirituele instrumenten.

Geen zorgen. Je hoeft geen muzikaal virtuoos te zijn om hier mee uit de voeten te kunnen.

  • Klankschalen zijn er in verschillende frequenties. Ze worden meestal bespeeld door met een staaf langs de randen te strijken, waardoor een melodieus en bijna hypnotiserend geluid opstijgt. Dit wordt vaak gebruikt bij meditaties. De klank wordt dan lang en ritmisch aangehouden.
  • Gongs zijn meer van de diepe, doordringende klanken. Een korte klap op een gong galmt nog lang na, waardoor je het kunt gebruiken om je gedachten weg te laten voeren.

Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.