Wil je dieper afstemmen op de chakra’s in je lichaam en zo meer in contact komen met je lichaam en geest? Edelstenen worden van oudsher geassocieerd met deze knooppunten van energie. Maar hoe weet je welke edelstenen per chakra geschikt zijn?

In dit artikel ga ik eerst dieper in op de manier waarop edelstenen en chakra’s verbonden zijn. Daarna gaan we nader bekijken welke edelstenen per chakra geschikt zijn om te dragen of om mee te mediteren. Door dit te combineren kunnen edelstenen je helpen om spiritueel te ontwaken en ontwikkelen.

een overzicht van welke edelstenen per chakra geschikt zijn

Edelstenen en chakra’s

Chakra’s kun je het beste voorstellen als een soort knooppunten van energie, verspreid door je lichaam. Elk van deze knooppunten staat symbool voor een belangrijk onderdeel van jou als mens.

Blokkades in één of meerdere chakra’s worden dan ook gezien als een reden dat mensen uit evenwicht raken. In de chakra therapie worden vaak edelstenen gebruikt om die onbalans op te lossen. Dat zou te maken hebben met bepaalde trillingsfrequenties van de edelsteen, die de harmonie in een chakra kan herstellen.

Zelf geloof ik vooral dat de betekenis van edelstenen je kan helpen om die blokkade zelf te overwinnen. Door je bewust te worden van wat jou in de weg zit. En door de juiste edelsteen bij je te dragen als een soort amulet, of een mentaal steuntje om die onbalans te overwinnen.

Of je nu gelooft in de helende trillingsfrequentie van edelstenen of ze net als ik vooral ziet als een symbolische inspiratie: hieronder ontdek je welke edelsteen per chakra geschikt is om jouw blokkades te overwinnen.

Welke chakra’s zijn er en waar staan ze voor?

Voordat we naar de verschillende edelstenen per chakra gaan kijken, moeten we natuurlijk eerst weten welke chakra’s er eigenlijk zijn. Zoals gezegd, het zijn er zeven:

  • Wortelchakra (goed geaard zijn, tevredenheid en stabiliteit)
  • Heiligbeenchakra (je gevoel durven tonen, open staan voor nieuwe ervaringen en creativiteit)
  • Zonnevlecht (vrede en innerlijke harmonie, jezelf en anderen accepteren)
  • Hartchakra (liefde, hartelijkheid en warmte)
  • Keelchakra (jezelf durven uiten en naar anderen kunnen luisteren)
  • Derde oog (bewustzijn)
  • Kruinchakra (spirituele groei en één zijn met alles)

De locaties zie je op de afbeelding hieronder. Zoals je kunt zien, vormen de chakra’s een soort snelweg van energie, langs de ruggengraat door het hele lichaam.

De afbeelding toont de zeven chakra punten in het lichaam, van onder naar boven
De afbeelding toont de zeven chakra punten in het lichaam, van onder naar boven

Het zal je ook opvallen dat iedere chakra zijn eigen kleur heeft. Voor nu is het voldoende om te weten dat die kleur ook verband houdt met de edelstenen die per chakra geschikt zijn.

Hoe kun je via chakra’s en edelstenen jezelf beter begrijpen?

Via de chakra’s kun je jezelf beter leren begrijpen. Dat doe je door aandachtig te observeren welk van de hierboven beschreven punten bij jou uit balans lijkt in periodes van stress of ander ongemak.

Lees de wat uitgebreidere beschrijvingen van de chakra’s hieronder. Welke spreken jou het meeste aan? In welke aspecten van je leven zou jij meer balans willen aanbrengen?

Vervolgens kies je een van de erbij genoemde edelstenen om die chakra meer aandacht te geven voor jezelf. Zie het als een manier om – elke keer dat je die edelsteen ziet of aanraakt – jezelf eraan te herinneren meer van dat aspect in je leven toe te laten.

Een overzicht van edelstenen per chakra

Nu je een wat beter idee hebt van hoe edelstenen je chakra’s in balans kunnen helpen brengen, is het tijd om wat meer in te zoomen. In het overzicht hieronder vind je van iedere chakra een beknopte beschrijving. Ook vind je verschillende edelstenen per chakra.

Gebruik dit overzicht om te bepalen welke edelsteen past bij wat jij meer in je leven wilt brengen. Lees de verschillende beschrijvingen en probeer te voelen welk van die chakra’s voor jou uit evenwicht is.

Herken je patronen van bepaalde terugkerende problemen of uitdagingen, of dingen die je moeilijk vindt? Lees je iets waar je graag meer van in je leven zou brengen, maar is er iets dat je daarin tegenhoudt? Dan is dat het chakra om extra aandacht aan te besteden. Het bij je dragen van een bijpassende edelsteen kan je helpen om je daar bewust van te blijven.

Edelstenen wortelchakra

De wortelchakra (onderaan de ruggengraat) staat symbool voor een goede aarding in het leven, stabiliteit en tevredenheid.

Een uit balans zijnde wortelchakra uit zich bijvoorbeeld in ontevredenheid met je eigen lichaam. In bredere zin kan het voelen alsof je geen controle hebt over je eigen leven. Ook kan het zich uiten in een woede uitbarsting om de kleinste dingen.

De kleuren van dit chakra zijn rood en zwart. Dat maakt passende edelstenen bij het wortelchakra:

Edelstenen heiligbeenchakra

Het heiligbeenchakra (net onder de navel) staat voor creativiteit, sexualiteit en verlangen, (het tonen van) emotie en intuïtie.

Een uit balans zijnde heiligbeenchakra uit zich dan ook in een gebrek aan energie en motivatie. Of juist een doorslaan naar de andere kant, waardoor je jezelf constant geprikkeld en gefrustreerd voelt zijn. Breng meer balans aan in je innerlijke gevoelswereld, om je niet te laten overheersen door emoties en meer naar je intuïtie te kunnen luisteren.

De kleuren zijn oranje en blauw-groen. Dat maakt passende edelstenen bij het heiligbeenchakra:

Edelstenen zonnevlecht

De zonnevlecht (onder het borstbeen) symboliseert vrede en innerlijke harmonie, intellect, ambitie en persoonlijke kracht.

Te weinig activiteit van de zonnevlecht uit zich in een gevoel van machteloosheid, zeker wanneer je onder druk staat. Je voelt je vaak zenuwachtig omdat je het gevoel hebt dat je je leven niet onder controle kunt krijgen. Te hoge activiteit leidt juist tot een krampachtig gevoel alles onder controle te willen houden (controle freak).

Geel is de kleur van de zonnevlecht en bijbehorende edelstenen:

Edelstenen hartchakra

Het hartchakra (in het centrum van de borst) staat voor liefde, warmte en hartelijkheid, emotionele balans en universeel besef.

Deze chakra hoort dus bij relationele problemen of een gevoel van onthechting van mensen die je liefhebt. Of je hecht jezelf juist overmatig aan andere mensen of dingen, waardoor je voortdurend over-emotioneel bent.

Groen en roze zijn de kleuren van het hartchakra, dus probeer te mediteren met groene en roze edelstenen:

Edelstenen keelchakra

Dit is het symbool (in de nek, net boven de sleutelbeenderen) van jezelf durven uiten en kunnen luisteren naar anderen. Het is het centrum van communicatie en goddelijke leiding.

Te weinig focus op deze chakra leidt ertoe dat je jezelf moeilijk kunt uiten en niet voor je eigen waarheid uit durft te komen. Een te hoge focus zorgt er juist voor dat je vaak spreekt zonder erbij na te denken, wat leidt tot onnodige argumenten en kwetsende uitspraken.

Blauw is de kleur van dit chakra. Daarmee zijn edelstenen bij keelchakra:

Edelstenen derde oog

Het derde oog (gecentreerd boven de wenkbrauwen) symboliseert (spiritueel) bewustzijn en intuïtie.

Voel je een gebrek aan helderheid in het leven, jezelf of bepaalde situaties? Dan is dat een teken dat mediteren op het derde oog je kan helpen in een beter contact met jezelf te komen.

Indigo is de kleur van het derde oog en haar edelstenen zijn:

Edelstenen kruinchakra

Het kruinchakra tenslotte symboliseert eenheid met alles om je heen en spirituele groei en ontwikkeling. Verlichting, kosmisch besef en energie.

Disbalans uit zich in het niet helder kunnen denken wanneer je onder druk of stress staat. Het kan voelen alsof je door het leven gaat zonder specifiek plan of doel.

Violet en goud-wit zijn de kleuren van dit chakra. Kruinchakra edelstenen zijn bijvoorbeeld:

Conclusie: welke edelstenen per chakra helpen hangt van jou af

Het belangrijkste onderdeel van edelstenen en chakra’s is om jezelf bewust te worden van jouw persoonlijke uitdagingen. Door dat bewustzijn ontdek je bepaalde patronen bij jezelf of begin je met het toelaten van de aspecten die je graag in je leven zou integreren.

Edelstenen zijn een goede manier om je aan die voornemens te herinneren. Bijvoorbeeld door ermee te mediteren of ze bij je te dragen en steeds aan je nieuwe voornemens te herinneren. Net als die goeie ouwe knoop in je zakdoek, maar dan een stuk mooier!

Heb je iets aan dit overzicht gehad? Help mij dan ook een handje en deel dit artikel via één van de deelknoppen op je sociale media of met iemand die het ook kan gebruiken. Dankjewel!


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.