Edelstenen overzicht > Wat is de betekenis van Lapis Lazuli?

De betekenis van Lapis Lazuli werkt voor het vinden van een evenwichtige manier van denken en intuïtie. Gebruik deze steen om je eraan te herinneren eerlijk te zijn. Tegen anderen, maar zeker ook tegenover jezelf.

Wat is de betekenis van Lapis Lazuli voor jouw spiritualiteit? Bij welke sterrenbeelden past hij het best? Waar gebruik je hem voor? Kies hieronder het onderwerp waar je meer over wilt weten, dan spring je er direct naartoe.

Zo ziet Lapis Lazuli er uit
Zo ziet Lapis Lazuli er uit

Snel naar:

Wat is Lapis Lazuli?

Spirituele en symbolische betekenis

Werking en gebruik

Uiterlijk en kenmerken

Betekenis in verschillende culturen

Veelgestelde vragen

Wat is Lapis Lazuli?

Lapis lazuli is een bijzondere, blauwe edelsteen. Sterker nog: het is één van de oudste en meest gewaardeerde edelstenen die al sinds de oudheid in verschillende culturen werd gebruikt.

De naam is een combinatie van twee werelden: het Latijnse “lapis” voor steen, en het Arabische “lazuli” voor blauw.

Je kunt hem – net als andere edelstenen – gebruiken als hanger aan een ketting of armband. Of draag een knuffelsteen – een afgerond exemplaar dat fijn voelt – in je zak zodat je hemt altijd even kunt vastpakken om je aan zijn betekenis te herinneren.

Zo helpt een edelsteen jouw spiritualiteit te verdiepen. Wat de betekenis van Lapis Lazuli hierin kan doen, dat lees je hieronder!

Spirituele en symbolische betekenis Lapis Lazuli

Het dragen van de steen staat voor evenwicht in het denken en bevordert de intuïtie. Al in de tijd van de Egyptenaren werd het gezien als een heilige steen, die zowel vreugde als een gevoel van bescherming brengt.

Cadeautip! Het is een uitstekende steen als vriendschapssteen of voor geliefden als partnersteen. (Bekijk ook eens deze kleine cadeautjes met een grote betekenis).

Werking en gebruik

De spirituele werking van Lapis Lazuli is:

  • Bevorderen van zelfbewustzijn
  • Helpt om gevoelens duidelijk over te brengen
  • Helpt je de waarheid onder ogen te zien en te accepteren
  • Motiveert om je eerlijke mening te geven

Gebruik Lapis Lazuli dus voor helderheid en eerlijkheid in je denken en communiceren. Naar anderen, maar vooral ook richting jezelf. En die twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Alleen door eerlijk te zijn naar jezelf, kun je eerlijk zijn tegen anderen. En wanneer je je gevoelens niet uit, ben je eigenlijk ook niet eerlijk tegen jezelf.

Lapis Lazuli als een symbool van eerlijke en heldere communicatie
Lapis Lazuli als een symbool van eerlijke en heldere communicatie

Geboortesteen & sterrenbeeld

Hoort bij de sterrenbeelden Maagd en Boogschutter.

Geboortemaanden

September en december.

Chakra

De steen heeft vooral een positieve werking op de keel- en voorhoofdchakra, maar kan eigenlijk voor alle chakra’s gebruikt worden. 

Uiterlijk en kenmerken

Lapis lazuli is koningsblauw en ondoorzichtig van kleur. Zoals we hierboven al zagen, leverde die kleur zelfs de naam op: een combinatie van Latijn en Arabisch voor “blauwe steen”.

Het koninklijke uiterlijk van de steen leverde het een plaatsje in het dodenmasker van Toetanchamon.

Varianten

Naast de meest voorkomende blauwe kleur, zie je Lapis Lazuli ook als blauwe aderen in wit marmer. Soms zijn ze ook gespikkeld of gevlekt, als Lazuriet (ongeslepen vorm) met Pyrtietvlekken. 

Lazuriet met Pyrietvlekken
Lazuriet met Pyrietvlekken

Eigenschappen

Samenstelling: de steen is een atrium-calcium-aluminiumsilicaat met zwavel. En heeft goudkleurige pyrietinsluitsels. Hardheid: 5 tot 6.  

Vindplaatsen

Tegenwoordig wordt lapis lazuli gevonden bij het Bajkalmeer in Siberië, in Ovalle (Chili), Pakistan, Birma, Rusland, Chili, Canada, Californië en in Afghanistan. 

Betekenis van Lapis Lazuli in verschillende culturen

In Afghanistan werd al 6000 jaar gelden deze edelsteen verzameld vanwege de donker hemelsblauwe kleur. Vanwege deze kleur gaven ze de naam saffirus. Hier komt ook de beste Lapis Lazuli vandaan. En 500 jaar v. Chr. werd het in Babylon gebruikt als stenen ‘betaalkaart.

De oude Egyptenaren waren natuurlijk ook bekend met deze steen, en gebruikten ze in hun mooiste juwelen. Het beroemdst is het dodenmasker van Toetanchamon.

Lapis Lazuli is ook verwerkt in het dodenmasker van de beroemde farao Toetanchamon
Lapis Lazuli is ook verwerkt in het dodenmasker van de beroemde farao Toetanchamon

Ook de Sumeriërs, een oorlogszuchtig volk van 2500 v. Chr. Gebruikten de platte stenen als achtergrond voor een paneel met een mozaiek afbeelding van een oorlogswagen. Deze mozaiek werd ook in de Middeleeuwen gebruikt in mooie gebouwen zoals kerken. 

In de Middeleeuwen kregen een paar klassieke schilders de opdracht om laps lazuli te verzamelen en tot poeder (ultramarijn) te vermalen. Dit donkerblauwe pigment wordt tegenwoordig nog steeds onder dezelfde naam gebruikt. 

De Chinezen hadden het geluk dat ze hun eigen afzettingen hadden konden volop gebruik maken van de schitterende donkerblauwe kleur van de steen. 

Veelgestelde vragen

Hoe moet je lapis lazuli dragen? 

De steen kan goed verwerkt worden in allerlei sieraden zoals ringen en kettingen. Tijdens het mediteren kun je de steen op het voorhoofd leggen. Ook kun je het als edelsteen water drinken. Er zijn dus verschillende manieren om je steen bij je te dragen of te gebruiken.  Je komt ze ook tegen in siervoorwerpen, zoals beeldjes en vazen. 

Waar staat lapis lazuli voor? 

Lapis lazuli staat voor wijsheid en eerlijkheid, helpt om met conflicten om te gaan. Het is de steen der vriendschap en de steen der waarheid.

Waar komt lapis lazuli vandaan? 

De steen komt voor in verschillende gebieden, waarin ook duidelijk verschil is in de kwaliteit. De beste komt uit Badachsjan (Afghanistan). Mindere kwaliteiten worden gevonden in: Rusland, Chili en de VS.