De betekenis van Citrien sluit aan bij overgevoelige en kwetsbare mensen.  De steen staat namelijk voor het transformeren van negatieve energieën uit de omgeving en zou de aura versterken. Met zijn felle, zonnige kleuren staat Citrien voor een geestelijk vuur dat de innerlijke spiegel vormt voor heldere gedachten.

Verder staat deze edelsteen symbool voor individualiteit, zelfvertrouwen en levensmoed. Hij moedigt je aan om depressie te overwinnen en te bevrijden van onderdrukkende invloeden.

De betekenis van citrien. De zonnesteen

Je bent hier: Edelstenen overzicht > Citrien

Kleur en uiterlijk

Een natuurlijke Citrien is doorzichtig en heeft een helder lichtgele kleur. Deze kwarts soort kom je soms ook tegen in de goudbruine variant, met een rode zweem. Dat is een kunstmatig verhitte amethist. De citroensteen behoort net als de tijgeroog tot de kwartsfamilie. Net als de minder bekende prasopaal. Deze kwarts is preigroen, en dankt zijn naam aan het Griekse woord ‘prasios’.

Citrien betekenis in verschillende culturen

Tot in de 16e eeuw werd deze naam gebruikt voor veel geel gekleurde stenen, zoals Beril en Zirkoon. Pas in 1546  kreeg de natuurlijke Citrien het alleenrecht op de naam. In het Grieks (en Frans) betekent de naam “citroensteen”.

Pseudowetenschap: de geneeskracht van Citrien

Binnen de traditie rond geneeskrachtige edelstenen, is Citrien een steen die de concentratie verbetert. Daarnaast zou hij helpen tegen futloosheid en (overmatige) transpiratie.

Let op! Dit soort eigenschappen van edelstenen zijn nooit wetenschappelijk bewezen. Gebruik ze dan ook niet als alternatief voor medicijnen. Gebruik een steen met bepaalde eigenschappen, een bepaalde betekenis, als een steuntje. Een herinnering aan je voornemens of doelen, iedere keer dat je hem aanraakt of om je nek ziet hangen.

Door de felle en blije kleuren, wordt het gezien als een steen die deze positieve energie uitstraalt naar zijn omgeving.  Hij heeft een enorme lichtkracht die de mens van binnenuit verwarmt. Daar valt wel iets bij voor te stellen: als je naar de prachtige gele en oranje schittering kijkt, zie je de zomer erin weerspiegelt.

Citrien is de geboortesteen van de maand november.

Herkomst van de Citrien

Deze natuurlijke kwarts soort wordt gevonden in afzettingen van Brazilië, Argentinië, VS, Namibië, Madagaskar, Schotland en Spanje. Soms wordt de citroensteen per ongeluk / expres Braziliaans Topaas genoemd. Waarschijnlijk om naïeve of onnozele klanten ervan te overtuigen dat het een meer kostbare echte Topaas is. Dus toeristen, wees gewaarschuwd!

Gebruik van Citrien

Draag de citroensteen op de huid. Als bol of kristal is de steen goed te gebruiken bij meditatie. Ook goed werkt het drinken als edelsteen water.

Aspen is de plant die goed past bij deze versterker van het geestelijk vuur. Het gebruik van Aspen zou zorgen voor een innerlijk gevoel van vertrouwen, veiligheid en onbevreesdheid. De vrees maakt plaats voor de moed om nieuwe ervaringen te gaan beleven, en niet bang te zijn voor moeilijkheden en gevaren (omdat je weet dat je het aankunt. Bach schreef: “als we dat eenmaal realiseren, laten we de pijn en het lijden, de zorg en ongerustheid of angst achter ons. Wat overblijft is vreugde over leven en dood, ondanks alle gevaren die we tegenkomen, kunnen we de weg zonder angst afleggen.