Koraal ken je waarschijnlijk als de prachtig gekleurde, wuivende formaties uit documentaires over het leven onder zee. Koralen zijn een grote verzameling van leven, een grote hoeveelheid kleine zeediertjes. De steen met de dezelfde naam, bestaat uit de kalkskeletten van deze organismen. Bloedkoraal is onder de edelstenen de meest voorkomende soort koraal: een bloedrode steen. Het is één van de meest gebruikte stenen in de edelsteentherapie.

Je bent hier: Edelstenen overzicht > Bloedkoraal

Kleur en uiterlijk

Doordat koraal dus is opgebouwd uit de skeletten van zeediertjes, bestaat het vooral uit calciumcarbonaat met hoornstof.

Technisch gezien zijn het geen echte mineralen, net als bijvoorbeeld parels en ambersteen. Parels bestaan ook uit hoornstof, vermengd met het organische parelmoer dat door oesters wordt afgescheiden. Amber (officieel: barnsteen) is versteende hars van bomen. Daardoor wordt amber / barnsteen ook zo nu en dan gevonden met een prehistorische mug in zijn midden. Die mug was heel, heel lang geleden ongelukkig genoeg om vast te komen te zitten in een bol hars, die daarna versteende.

Samen met ivoor, en dus parels en barnsteen, is koraal één van de enige organische stoffen waar op grote schaal juwelen van worden gemaakt.

Toch behoren koraalstenen tot de edelstenen familie. Deze steen is er in verschillende kleuren: zwart (akabar), roze, rood, wit en blauw. Hiervan is rood (bloedkoraal) dus het meest bekend en gebruikt als geneeskrachtige edelsteen. Hieronder lees je daar meer over.

De betekenis van koraal

Wanneer een koraalrif afsterft, blijft er een stenen woestenij over

Koraal betekenis in verschillende culturen

Bloedkoraal wordt al duizenden jaren als versiering gedragen, vooral in de vorm van doorboorde kralen.

Koraal bestaat van nature uit kleine tunneltjes. Deze natuurlijke vorm maakt het een geschikte steen om te rijgen.

In Tibet is bloedkoraal één van de symbolen van de Boeddha. Om die reden wordt hij veel in sieraden verwerkt.

Akabarc is de zwarte variant. Deze variant werd bijvoorbeeld gebruikt ter versiering van Maleise dolken en is ook populair als oostelijke gebedskralen.

Bloedkoraal verwerkt in een juweel

Bloedkoraal verwerkt in een juweel

Spirituele betekenis bloedkoraal

De bloedkoraal brengt innerlijke rust. Brengt  emoties in balans. En bevordert de intuïtie. Bij depressieve mensen weet hij steun te geven. Op lichamelijk gebied stimuleert hij de bloedsomloop.

Herkomst van Koraal

De steen wordt gevonden langs de Middellandse Zee en de Rode Zee, langs de kusten van Australië en op de Canarische Eilanden. Daarnaast komt hij ook voor in Japan en Hawaï.

Maar in principe komt koraal voor in diepe wateren over de hele wereld, het liefst met een rotsachtige bodem.

Het grootste (en waarschijnlijk bekendste) koraalrif ter wereld vind je voor de kust van Australië: het Groot Barrièrerif. Het bestaat uit ruim 2900 losse riffen en 900 eilanden en eilandjes. Het beslaat een gebied van zo’n 334.400 vierkante kilometer. Groote genoeg om gezien te worden vanuit de ruimte! Het is ‘s werelds grootste, door levende organismen gemaakte, op zichzelf staande structuur.

Koraal en Bach

Bloedkoraal is net als bachbloesem Mustard. Beiden bieden steun bij plotseling opkomende neerslachtigheid. En helpen bij depressie. Een depressie die als een soort mist opeens over je heen kan vallen. Maar ook na een paar dagen  opeens weer verdwenen kan zijn. Er is geen duidelijke oorzaak.

Laat de innerlijke vreugde terugkeren. En geeft innerlijke rust. Een evenwicht die door niets aan het wankelen gebracht kan worden.

  • Ik ben vervuld van sereniteit en innerlijke rust.