Je bent hier: Edelstenen overzicht > Barnsteen betekenis 

De betekenis van Barnsteen herinnert je om positief en zonnig in het leven te staan. Het is namelijk de steen van de vrolijkheid.

De letterlijke betekenis van barnsteen verwijst naar de speciale eigenschap van deze steen. De naam is namelijk afgeleid van het Nederduitse “Bernen” (branden). Brandsteen dus, wat verwijst naar het ontvlambare karakter waardoor barnsteen ook wel als wierook wordt gebruikt.

Maar de spirituele betekenis van barnsteen zet ook jouzelf in vuur en vlam. Je leest er hier alles over.

Alles over de betekenis van barnsteen:

zo ziet barnsteen eruit

Wat is Barnsteen?

Barnsteen is een fossiel, verhard hars. Eigenlijk is het dus helemaal geen edelsteen, en is die naam nogal misleidend. Je kent het misschien wel vanuit een museum (of Jurassic Park): veel fossielen bestaan uit Barnsteen. Bijvoorbeeld een mug die miljoenen (of miljarend) jaren geleden overleed nadat hij kwam vast te zitten in een druppels hars. Onder de juiste omstandigheden kon die hars verharden en fossiliseren. Het resultaat: een stuk Barnsteen met een mug binnenin!

Spirituele & Symbolische Werking en Gebruik 

Barnsteen stimuleert de innerlijke warmte en heeft een liefdevolle uitstraling. Daarnaast bevordert hij:

  • Zelfbewustheid
  • Het geloof in jezelf
  • Zorgeloosheid
  • Geluk & Vrolijkheid

Barnsteen zorgt ervoor dat weerstanden worden afgebroken en maakt flexibeler. Leg hem eens op tafel tijdens de volgende vergadering op werk, of smokkel hem mee het kantoor van je baas in als jullie het over je nieuwe contract gaan hebben.

Als je met een doek over de steen wrijft, wordt deze electrostatisch geladen. 

Gebruik Barnsteen voor een beter bewustzijn van jezelf en wat jij wilt. Sta wat zonniger in het leven! Een realisatie waar ik zelf veel aan heb gehad bij onnodige zorgen, is dat het iets moderns is om je zorgen te maken over zaken die je niet persoonlijk bedreigen. Je dood zal het niet worden… Denk maar zo: je had ook kunnen eindigen als een prehistorische mug, gevangen in dat stuk barnsteen 😉

📿 Hoe moet je Barnsteen dragen?

Barnsteen kan worden verwerkt in sieraden, zoals ringen, hangers, broches, halskettingen en armbanden. De steen werkt het beste als je die vaak draagt, dit moet je ook een lange tijd volhouden. 

💭  Waar staat barnsteen voor? 

Barnsteen staat voor warmte en vitaliteit.

🗺️ Waar komt Barnsteen vandaan? 

Barnsteen is ongeveer 50 miljoen jaar gelden ontstaan, uit de hars die van een boom af is gedropen en daarna versteend. Op de bodem van de Oostzee ligt een grote voorraad barnsteen. Als het flink gestormd heeft en de bodem is omgewoeld door de golven, kun je op het strand en in ondiep water, barnsteen vinden. Deze zee-Barnsteen werd vroeger door vissers met netten verzameld. 

Zo kennen we Barnsteen vaak: met een mug in het centrum

Geboortesteen & sterrenbeeld

Leeuw

Deze edelsteen hoort bij de maanden 

Juli en augustus

Chakra

Deze edelsteen werkt via de zonnevlecht en heeft daardoor een verwarmend effect op het hele lichaam. 

Kleur en uiterlijk

Barnsteen is een doorzichtige fossiele hars. Doordat de steen dus begon als stroperige vloeistof die daarna verhardde, heeft ruwe barnsteen vaak organische vormen. Deze edelsteen ziet er uit als druppel, of vormt knolvormige stukken. 

Er zijn verschillende kleuren: lichtgeel, oranje, bruin en soms zitten er ook insluitsels van insecten of plantenresten in. In het Engels wordt deze steen ook wel amber genoemd. 

Dat is dan weer niet te verwarren (ook al is het best verwarrend) met wat wij in Nederland amber noemen. “Onze” amber is namelijk een product dat uit de darm van een potvis komt en als reukstof gebruikt wordt. 

Varianten

Er zijn naast de verschillende kleuren geen varianten.

Eigenschappen

Hardheid: 2-2,5. Splijting: geen. Breuk: schelpvormig, bros. 

Vindplaatsen 

Langs de kust van de Oostzee bij Kaliningrad (Rusland), Litauen, Polen, Duitsland, Roemenië, Sicilië, Birma, China, Alaska, Canada en Mexico.

Betekenis barnsteen in verschillende culturen

In de prehistorie was barnsteen al populair: toen werden de stenen gebruikt als sier- en cultusvoorwerpen, maar ook als wierook, amulet en talisman. Het ‘Balytische barnsteen’ werd ook wel het god van het Noorden genoemd. Niet voor niets waren ze de eerste door de gebruikte edelstenen. 

In het stenen tijdperk en in de bronstijd was het een geliefd ruilmiddel.