De Werking en Betekenis van Barnsteen

Deel dit artikel:

Je bent hier: Edelstenen overzicht > Barnsteen betekenis

De betekenis van Barnsteen herinnert je om positief en zonnig in het leven te staan. Het is namelijk de steen van de vrolijkheid. Benieuwd naar de verdere betekenis? Bij welke maanden en sterrenbeelden past Barnsteen? En hoe kun je hem het beste dragen? Klik hieronder op het onderwerp waar je meer van wilt weten.

Snel naar:

Wat is Barnsteen?

Spirituele & Symbolische Werking en Gebruik

Maanden en Sterrenbeeld

Kleur en Uiterlijk

Betekenis in verschillende culturen

Veelgestelde vragen

Vindplaatsen

zo ziet barnsteen eruit

Wat is Barnsteen?

Barnsteen is een fossiel, verhard hars. Eigenlijk is het dus helemaal geen steen, en is die naam nogal misleidend. Je kent het misschien wel vanuit een museum (of Jurassic Park): veel fossielen bestaan uit Barnsteen. Bijvoorbeeld een mug die miljoenen (of miljarend) jaren geleden overleed nadat hij kwam vast te zitten in een druppels hars. Onder de juiste omstandigheden kon die hars verharden en fossiliseren. Het resultaat: een stuk Barnsteen met een mug binnenin!

Spirituele & Symbolische Werking en Gebruik 

Barnsteen stimuleert de innerlijke warmte en heeft een liefdevolle uitstraling. Daarnaast bevordert hij:

  • Zelfbewustheid
  • Het geloof in jezelf
  • Zorgeloosheid
  • Geluk & Vrolijkheid

Barnsteen zorgt ervoor dat weerstanden worden afgebroken en maakt flexibeler. Leg hem eens op tafel tijdens de volgende vergadering op werk, of smokkel hem mee het kantoor van je baas in als jullie het over je nieuwe contract gaan hebben.

Als je met een doek over de steen wrijft, wordt deze electrostatisch geladen. 

Gebruik Barnsteen voor een beter bewustzijn van jezelf en wat jij wilt. Sta wat zonniger in het leven! Een realisatie waar ik zelf veel aan heb gehad bij onnodige zorgen, is dat het iets moderns is om je zorgen te maken over zaken die je niet persoonlijk bedreigen. Je dood zal het niet worden… Denk maar zo: je had ook kunnen eindigen als een prehistorische mug, gevangen in dat stuk barnsteen 😉

Zo kennen we Barnsteen vaak: met een mug in het centrum

Geboortesteen & sterrenbeeld

Leeuw

Deze edelsteen hoort bij de maanden 

Juli en augustus

Chakra

Deze edelsteen werkt via de zonnevlecht en heeft daardoor een verwarmend effect op het hele lichaam. 

Kleur en uiterlijk

Barnsteen is een doorzichtige fossiele hars. Doordat de steen dus begon als stroperige vloeistof die daarna verhardde, heeft ruwe barnsteen vaak organische vormen. Deze edelsteen ziet er uit als druppel, of vormt knolvormige stukken. 

Er zijn verschillende kleuren: lichtgeel, oranje, bruin en soms zitten er ook insluitsels van insecten of plantenresten in. In het Engels wordt deze steen ook wel amber genoemd. 

Dat is dan weer niet te verwarren (ook al is het best verwarrend) met wat wij in Nederland amber noemen. “Onze” amber is namelijk een product dat uit de darm van een potvis komt en als reukstof gebruikt wordt. 

Varianten

Er zijn naast de verschillende kleuren geen varianten.

Eigenschappen

Hardheid: 2-2,5. Splijting: geen. Breuk: schelpvormig, bros. 

De betekenis van Barnsteen

De naam barnsteen is afgeleid van het Nederduitse “Bernen” (branden): brandsteen dus. Die naam komt van het feit dat de steen kan smelten als je hem in een vlam houdt en zelfs ontvlambaar is. Vanwege deze eigenschap wordt hij ook wel als wierook gebruikt: steek met een stukje barnsteen aan in een olie- of wierookbrander en er komt een wierookachtige geur vrij. 

In verschillende culturen

In de prehistorie was barnsteen al populair: toen werden de stenen gebruikt als sier- en cultusvoorwerpen, maar ook als wierook, amulet en talisman. Het ‘Balytische barnsteen’ werd ook wel het god van het Noorden genoemd. Niet voor niets waren ze de eerste door de gebruikte edelstenen. 

In het stenen tijdperk en in de bronstijd was het een geliefd ruilmiddel. 

Veelgestelde vragen

Hoe moet je Barnsteen dragen?

Barnsteen kan worden verwerkt in sieraden, zoals ringen, hangers, broches, halskettingen en armbanden. De steen werkt het beste als je die vaak draagt, dit moet je ook een lange tijd volhouden. 

Waar staat barnsteen voor? 

Barnsteen staat voor warmte en vitaliteit.

Waar komt Barnsteen vandaan? 

Barnsteen is ongeveer 50 miljoen jaar gelden ontstaan, uit de hars die van een boom af is gedropen en daarna versteend. Op de bodem van de Oostzee ligt een grote voorraad barnsteen. Als het flink gestormd heeft en de bodem is omgewoeld door de golven, kun je op het strand en in ondiep water, barnsteen vinden. Deze zee-Barnsteen werd vroeger door vissers met netten verzameld. 

Vindplaatsen 

Langs de kust van de Oostzee bij Kaliningrad (Rusland), Litauen, Polen, Duitsland, Roemenië, Sicilië, Birma, China, Alaska, Canada en Mexico.