Je bent hier: Edelstenen overzicht > Turkoois betekenis

Turkoois is een edelsteen met een unieke kleur die kan variëren van blauw tot groen. Zo kenmerkend is die kleur, dat het woord “turkooizen” nu ook verwijst naar iets dat de blauwe kleur van dit gesteente heeft. Het is de steen van zelfverwezenlijking. Lees hieronder wat turkoois nog meer symboliseert.  

Een close up van turkoois kristallen

Meteen naar:

De spirituele betekenis

Kleur, uiterlijk en kenmerken

Betekenis in verschillende culturen

Turquoise oorbellen en hangers

Gebruik

Turkoois gebruik je om veerkrachtiger in het leven te staan.

Draag een turkooizen armband, hanger of ander sieraad om je te herinneren om flexibel in het leven te staan. Laat je niet uit het lood brengen door tegenslag. Toon veerkracht en denk in oplossingen. Alleen zo word je de beste vorm van jezelf, wie je bent voorbestemd te zijn! Daarbij is het ook belangrijk dat je accepteert wie je bent, in plaats van dingen van jezelf te verlangen die niet bij jou passen.

Verdere werking van Turkoois:

  • Brengt evenwicht bij extreme stemmingswisselingen
  • Opwekkend bij moeheid en uitputting
  • De steen van intuïtie en creativiteit

Let op! In de edelsteentherapie worden aan veel edelstenen geneeskrachtige eigenschappen toegedicht. Op deze website hebben we het bewust niet over de helende werking van tijgeroog. Het Mysterie richt zich op de spirituele kant van het leven: dat wat uit jezelf komt. Liever zie ik edelstenen daarom als een amulet, waarbij het gaat om de symbolische betekenis.

Spirituele betekenis van Turkoois

Turkoois is een edelsteen die staat voor zelfverwezenlijking door het vinden van creatieve oplossingen voor problemen. Maar de steen staat ook voor jezelf accepteren zoals je bent.

Leuk feitje: vroeger werd gezegd dat het verkleuren van de steen duidde op oneerlijkheid. Nog steeds geloven sommige mensen dat het een teken is van uitputting van de spirituele energie van de drager.

Die eerlijkheid geldt ook ten opzichte van jezelf. Wie ben jij, en wie wil je graag zijn? Wat wil jij in jezelf verwezenlijken?

Geboortesteen & sterrenbeeld

Turkoois is de steen van maanden januari, februari en maart. Het is daarmee de geboortesteen van de sterrenbeelden Vissen en Waterman

Chakra

Hoort bij het keelchakra, dat staat voor ordenen en creëren.

Symboliseert ook het evenwicht tussen en de uitlijning van alle chakra’s.

Kleur en uiterlijk

Ruwe turkoois is meestal groenblauw, als een koude zee vol algen. Door het slijpen en polijsten komt de azuurblauwe kleur naar boven.

Even wat technische praat: we hebben hier te maken met een koperhoudend aluminiumsilicaat. De steen is ondoorzichtig en poreus. Hij heeft een wasachtige glans en een splinterig breukvlak. Een edelsteen die bestaat in allerlei kleuren. Van hemelsblauw, blauwgroen tot appelgroen.

Bij blootstelling aan licht en zuren verliest deze edelsteen zijn kleur en verbleekt. Bij sieraden maakt men vaak gebruik van imitatieturkoois.

Varianten

Tibetaans Turkoois: een variant die grauwer en groeniger is.

Afrikaans turkoois: variant met een diepere kleur.

Turkoois betekenis in verschillende culturen

Dankzij die kleur is het al duizenden jaren een veel gedragen edelsteen die ook vaak wordt gebruikt als ornament in gebouwen en graftempels. 

In veel culturen wordt turkoois al duizenden jaren beschouwd als een heilige steen. Hij zou geluk brengen, en werd veel gedragen als talisman.

De oudste vondsten stammen uit het oude Egypte, waar graven van 3000 voor Christus zijn bekleed met turquoise inleg. Het was de steen van de godin Hathor, de beschermheilige van de plaats Serabit el-Khadim, waar het werd gedolven.

In het Perzische rijk werd de hemelsblauwe steen om de nek of pols gedragen als bescherming tegen een onnatuurlijke dood. Veranderde de kleur van de steen, dan zou de drager op zijn tellen moeten passen. Er werd namelijk geloofd dat dit duidde op naderend onheil.

Overigens kan turkoois écht van kleur veranderen, maar dat heeft niets te maken met naderende dood en verderf. Het heeft wél te maken met chemische reacties, bijvoorbeeld veroorzaakt door cosmetica of een bepaalde zuurgraad van de huid. Houd hier dus rekening mee bij het dragen van een turkoois armband of ketting!

Turkoois was ook een heilige steen voor de oorspronkelijke volkeren uit het zuidwesten van Amerika – de Zuni en Pueblo – en de Azteken en Maya’s. Voor die laatste volken was het bovendien een kostbare en cultureel belangrijke steen.

Herkomst van de Turkoois

De Egyptenaren waren de eersten die Turkoois in de afzettingen op het schiereiland Sinaï ontdekten. Daarna werd deze steen in de Middeleeuwen door kruisvaarders ontdekt. Zij kwamen daar voor het eerst in aanraking met deze steen. Zo ontstond de naam: wat  betekend: “Turkse steen”.

De steen komt voor in Iran, Mexico, Arizona, China, Tibet en Birma.

Turkoois heeft veel verschillende namen gehad, maar dankt zijn uiteindelijke naam aan de manier waarop hij werd geïntroduceerd in Europa.

Vanuit de mijnen in de Perzische provincie Khorasan, kwam de edelsteen uiteindelijk via Turkije bij “ons” terecht. De Franse term voor “Turks” is turquois. Voeg een “e” toe en je hebt turquoise, een andere veelgebruikte spellingswijze voor de steen, in de loop der tijd verbasterd tot turkoois.