Edelstenen overzicht > Wat betekent Toermalijn?

De betekenis van Toermalijn is bescherming tegen negatieve invloeden. De verschillende kleuren hebben ieder hun eigen betekenis. Daarover lees je hieronder meer.

Ben je benieuwd wat Toermalijn betekent voor jouw spiritualiteit? Bij welke sterrenbeelden hoort deze edelsteen? Waar kun je hem voor gebruiken? Kies hieronder waar je meer over wilt weten.

Spring naar:

Wat is Toermalijn?

Spirituele & symbolische betekenis

Werking en gebruik

Uiterlijk en kenmerken

Betekenis in verschillende culturen

Veelgestelde vragen

Wat is Toermalijn?

Dit is de betekenis van Toermalijn
De betekenis van Toermalijn hangt onder andere af van de kleur

Toermalijn is een veelkleurige edelsteen, die niet voor niets vaak regenboogsteen wordt genoemd. Al die kleuren zitten ook verstopt in de oorsprong van de naam. Toermalijn is afgeleid van tur mali, wat in het Sri Lankaans “veelkleurige steen” betekent.

Spirituele & Symbolische Betekenis van Toermalijn

Elk van die kleuren heeft een eigen betekenis. Daarnaast staat de steen wel bekend als “de brenger van licht”. Het is een symbool voor bescherming tegen negatieve invloeden.

De betekenis van de verschillende kleuren Toermalijn

  • Zwart bevordert innerlijke rust en helpt bij stress en negatieve gedachten. Stimuleert je om nuchter, helder, en logisch te blijven denken. 
  • Bruin symboliseert het vermogen je in een ander te verplaatsen en maatschappelijke betrokkenheid.
  • Blauw maakt een eind aan droefheid, door je te herinneren dat het oké is om de tranen te laten vloeien. Het is ook de steen die ideeën laat opborrelen en bevordert het bewustzijn van de eigen verantwoordelijkheid.
  • Groen zorgt voor ontspanning en levensvreugde en maakt geduldig en openhartig. Helpt om in elke situatie oplossingen te vinden en maakt dankbaar voor de wonderen van het leven.
  • Roze en rood maken je levendig, sociaal ondernemend en charmant. Deze kleuren helpen je om flexibel, maar doelgericht te werk te gaan.
  • Watermeloen Toermalijn bevordert begrip, liefde en vriendschap. Helpt om de eigen plannen duidelijk en doelgericht te uiten, maar daarbij ook rekening te houden met anderen.
Dit is watermeloen Toermalijn
Zie je waarom dit ook wel de watermeloen variant wordt genoemd?

Werking en Gebruik

De werking van Toermalijn is dus net zo veelzijdig als de regenboog. Zoveel kleuren, zoveel verschillende werkingen, maar met het overzicht hierboven vind je vast de Toermalijn die bij jou past.

Allemaal helpen ze om negatieve invloeden op afstand te houden.

Toermalijn stimuleert:

  • Ontspanning en levensvreugde
  • Levendigheid en charme
  • Betrokkenheid en inlevingsvermogen
  • Innerlijke rust en het overwinnen van negatieve gedachten

Gebruik Toermalijn dus om positief en evenwichtig in het leven te staan. Laat je niet door andere mensen uit dat evenwicht brengen. En laat je door hen niet aantasten in jouw vrolijkheid. Wees in plaats daarvan degene die zich in de situatie van een ander kan inleven. Daarmee verspreid je jouw evenwichtigheid en positiviteit!

Sterrenbeelden

Weegschaal, Schorpioen en Steenbok. 

Geboortemaanden

September t/m december.

Chakra

De blauwe Toermalijn hoort bij de keelchakra, de groene variant staat in verbinding met het hartchakra. Roze en rood toermalijn stimuleren creativiteit en liefdevolle energie. De watermeloen variant werkt op alle chakra’s. 

Uiterlijk, Kenmerken & Kleur

Van alle edelstenen is de Toermalijn het meest kleurrijk. De steen heeft langwerpige trigonale prisma’s met strepen op het oppervlak. De uiteinden kunnen verschillende vormen hebben.

Sporen van chemicaliën zorgen voor al die verschillende en wisselende kleuren: meestal zwart, maar ook violet, blauw, groen, geel, bruin, rood, roze en kleurloos. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft iedere kleur zijn eigen symbolische betekenis.

Varianten

De verschillende kleuren zijn ook wel te onderscheiden als aparte varianten: watermeloentoermalijn, zwart (Schörl of ijzertoermalijn), bruin (draviet), blauw (indigoliet), groen (verdeliet) en roze en rood (rubeliet).

Eigenschappen

Hardheid: 7, 5. Glans: glasachtig. Splijting: zeer gebrekkig.

Vindplaatsen

Deze harde edelsteen is te vinden in afzettingen van riviergrind, nadat het moedergesteente door verwering is afgebroken.  De belangrijkste vindplaatsen zijn: Elba, Italië, Oeral, Rusland, Chainpur, Nepal, Afghanistan, Yinnie-thara, West-Australië, Bahia, Brazilië, Mainer, San Diego County en Californië.

Betekenis Toermalijn in Verschillende Culturen

Bij de oude Grieken en Egyptenaren was Toermalijn bekend als brenger van het licht in de duisternis. De oude Egyptenaren noemden de steen ook wel regenboogsteen. Zij geloofden dat de steen op zijn reis door de Aarde alle kleuren van de regenboog verzamelde. 

John Ruskin – een kunstcriticus uit de 19e eeuw – omschreef de samenstelling als een middeleeuws doktersrecept. Daarmee doelde hij waarschijnlijk op de chemicaliën, die zorgen voor de verschillende kleuren.

FAQ

Hoe moet je Toermalijn dragen?

Door het dragen van een kralenketting met alle kleuren maak je optimaal gebruik van de werking van deze edelsteen. De kleurencombinatie staat voor bescherming, evenwicht, inspiratie en transformatie.

Een zwarte Toermalijn kun je bij de computer of andere elektrische apparaten leggen: deze is goed voor het afvoeren van straling.

Waar staat Toermalijn voor?

“Tur mali” betekent in Sri Lank “veelkleurige steen”. Toermalijn was volgens een Arabische overlevering de steen van de zon, die beschermt tegen nachtmerries. Nog steeds wordt hij gezien als brenger van licht.

Waar komt Toermalijn vandaan?

De meeste toermalijn komt uit Brazilië. Maar ook in Europa vind je ze in Italië en in Zwitserland.