Edelstenen overzicht > Betekenis van Aquamarijn 

De betekenis van Aquamarijn staat voor welzijn, een goed geheugen en helderheid. Het is een edelsteen met de kleur van zeewater, waarin die helderheid wordt weerspiegeld. Gebruik Aquamarijn als herinnering om eerlijk in het leven te staan.

Wil je nog meer weten over het gebruik en de spirituele betekenis van aquamarijn? Bij welke sterrenbeelden en chakra past hij het best? Dat en nog veel meer lees je hieronder.

Älles over aquamarijn:

Alles over de spirituele betekenis van Aquamarijn

Spirituele en symbolische betekenis van aquamarijn

Aquamarijn stimuleert helderziendheid en intuïtie. Het dragen van de steen maakt een mens oprecht en eerlijk, doelgericht en succesvol. Dat zorgt voor een ontspannen houding, waardoor alles wat we doen soepeler verloopt. Daarnaast brengt deze edelsteen helderheid in tijden van verwarring.

Gebruik en werking van aquamarijn (spiritueel)

De spirituele betekenis van aquamarijn staat voor:

  • Helderziendheid en intuïtie
  • Oprechtheid en eerlijkheid
  • Doelgerichtheid en succes
  • Ontspannen houding
  • Heldere geest
  • Liefdevolle zelfexpressie

Je kunt aquamarijn dus gebruiken als een reminder om helder en eerlijk in het leven te staan. Tegen de mensen om je heen, maar ook tegen jezelf. Dat helpt je om een ontspannen houding aan te nemen, ook in stressvolle situaties. Jij weet immers dat je oprecht bent!

📿 Hoe moet je aquamarijn dragen? 

Direct op de huid, bijvoorbeeld als hanger aan een ketting. Ook een armband is een goede manier voor het dragen van edelstenen. Zorg in ieder geval dat je gemakkelijk even “contact” kunt maken, zodat de steen zijn werk als talisman goed kan doen.

🗺️ Waar komt aquamarijn voor? 

In Europa vind je deze variant in Frankrijk, Duitsland, Tsjechoslowakije, Zweden en Engeland. In Amerika en Zuid Afrika vind je hele grote afzettingen. 

📍 Waar komt aquamarijn vandaan? 

Oorspronkelijk waren er afzettingen in de Oeral in Rusland, maar die blijken uitgeput te zijn. 

Fysiek

(Let op! Ik beschrijf hier alleen waar aquamarijn in edelsteentherapie voor wordt gebruikt. Deze werking onderschrijf ik niet. Voor mij zijn edelstenen alleen een spiritueel hulpmiddel.)

Een steen die staat voor verkoeling en balans en (spirituele) groei bevordert. Wordt in verband gebracht met keel, klieren, schildklier, hypofyse, ogen, het gebit en de kaak. Daarom wordt deze steen onder andere gebruikt door mensen die last hebben van hooikoorts of bronchitis.

Door je te herinneren helder en eerlijk in het leven te staan, helpt de betekenis van aquamarijn je evenwichtiger te zijn
Door je te herinneren helder en eerlijk in het leven te staan, helpt de betekenis van aquamarijn je evenwichtiger te zijn

Verzorging

Deze steen kan verkleuren in fel zonlicht.

Geboortesteen van de sterrenbeelden:

Tweelingen, Weegschaal, Waterman en Vissen.

Deze edelsteen hoort bij de maanden: 

Februari, Maart, April, Mei. 

Aquamarijn stimuleert deze chakra’s

Keelchakra en voorhoofdchakra. Daarnaast is het een edelsteen die alle chakra’s in lijn brengt.

Kleur en uiterlijk

Aquamarijn heeft een blauwgroene kleur, die hij krijgt door de aanwezige ijzersporen. De glans is glazig, en hij is doorschijnend tot transparant. 

Dit stuk aquamarijn zeep laat de schitterende kleuren van de edelsteen mooi zien. Te verkrijgen bij Spiru.

Varianten

  • Santa Maria: komt uit de mijn in Ceará, Brazilië. Het is de kwaliteitsnaam voor een zeer goede aquamarijn.
  • Santa-Maria-Africana: afkomstig uit Mozambique, en is sinds 1991 op de markt. 
  • Maxixe-aquamarijn:  een donkerblauwe variant, die bleekt in het daglicht, waardoor hij niet kleur echt is. Komt oorspronkelijk uit de Maxixe-mijn in Brazilië. 

Eigenschappen

Hardheid: 7,5 tot 8. Splijting: slecht. Transparantie: doorzichtig tot ondoorzichtig. 

Vindplaatsen

De belangrijkste vindplaats is Brazilië, op verschillende plekken in het land. Verder vind je ze in Australië, China, India, Kenia, Madagascar, Mozambique, Namibië, Nigeria, Sri Lanka, Tanzania, Amerika, Zambia en Zimbabwe.

Betekenis van aquamarijn in verschillende culturen

Deze blauwgroene edelsteen heeft zijn naam te danken aan aan de betekenis in het Latijn: aqua marina (zeewater). Deze naam werd voor het eerst in de Renaissance gebruikt, maar de steen was al langer bekend. Volgens de traditie brengt het welzijn, een goed geheugen en helderheid. 

In oude legenden werd verteld dat het een soort “waarheid steen was” en dat echt en onecht, vriend en vijand werden onthuld doordat de steen van kleur veranderde.

Aquamarijn is een variant van beril en al sinds de oudheid bekend.