We zijn deze zomer allemaal op weg naar creatieve manieren om even de sleur van alledag te kunnen vergeten. Op vakantie kan weer. Deels. Maar misschien voel je je daar toch nog niet helemaal prettig bij, of kun je je om een andere reden niet weg dit jaar. Met een stilte retraite thuis kun je jezelf dan tóch even terugtrekken uit het dagelijkse leven!

In dit artikel verzamel ik de nodige inspiratie voor zo’n mini-retraite thuis. Eerst ga ik natuurlijk nog wat dieper in op wat het precies is en wat zo’n retraite met je doet, om je te helpen bepalen of het wat voor jou is.

Daarna laat ik je stap voor stap zien hoe je zo’n stilte retraite zelf kunt doen. Met praktische tips en aanbevolen producten om je stilte dagen optimaal te benutten. Een ideale bezigheid voor wie spiritueel wil ontwaken.

Inhoud:

ontdek het genot van een stilte retraite thuis

Wat is een stilte retraite?

Een stilte retraite daagt je uit om voor een bepaalde periode niet te praten. Je legt dus eigenlijk een gelofte van stilte af. Ondertussen doe je activiteiten als meditatie, yoga, lezen en schrijven over je gedachten en gevoelens. Door het wegnemen van afleidingen en verbale communicatie, kun je een dieper niveau van zelfreflectie bereiken.

Wat doet een stilte retraite met je?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, want wat stilte dagen met je doen is voor iedereen een beetje anders. Toch zijn er een aantal algemene zaken die je kunt verwachten uit je retraite te halen:

 • Ontspanning doordat je echt even een stapje terug doet uit de dagelijkse wereld en je lichaam en geest toestaat om volledig tot rust te komen.
 • Helderheid en nieuwe inzichten doordat je dagelijkse beslommeringen los kunt laten en de vrijheid krijgt om over andere zaken na te denken. Zaken waar je jezelf normaal de tijd misschien niet voor gunt, zoals de zin van het bestaan en de richting van je leven.
 • Herwaardering van de wereld om je heen en de kleine dingen, doordat je niet voortdurend van sensatie naar sensatie rent.
 • Je leert in het moment leven, oftewel mindful zijn. Dat helpt je in het dagelijks leven om je evenwicht te houden, helder te blijven denken en niet door stress te laten overweldigen.
 • Diepere zelfkennis doordat je jezelf toestaat echt naar binnen te kijken.

Hieronder zie je een van mijn favoriete video’s over het belang van zo nu en dan even echt stil zijn. Vooral de vraag of je het aandurft om je gedachten stil te laten zijn was voor mij een erg sterke realisatie.

Ik kan je van harte aanraden jezelf de kleine 4 minuten te gunnen om deze video te kijken, voordat je zelf aan de slag gaat met stilte vinden.

Een stilte retraite thuis creëren

Goed, nu we duidelijk hebben wat een stilte retraite is en wat je er aan hebt, is het tijd om te ontdekken hoe je dat thuis zelf kunt doen.

Dat heeft zo zijn uitdagingen. Maar ook voordelen.

Veel mensen gaan namelijk op stilte retraite in de vorm van een (georganiseerde) reis. Je bent dan meestal op een schitterende, afgelegen locatie in de natuur. Omringd door gelijkgestemden volg je geleide meditatiesessie, of je trekt jezelf terug in “the middle of nowhere”.

Dat heb je thuis natuurlijk allemaal niet.

Uitdagingen zijn dan ook dat je in je “gewone” dagelijkse omgeving moet proberen jezelf los te maken van de dagelijkse sleur. Dat is een stuk moeilijker dan wanneer je hetzelfde doet in een andere omgeving. Je associeert veel van je eigen huis namelijk met datgene waar je je los van probeert te maken.

Daarnaast is het voor veel mensen gemakkelijker om een bepaald doel vast te houden, wanneer ze dit met gelijkgestemden delen.

zelf een stilte retraite doen heeft ook veel voordelen
Zelf een stilte retraite doen heeft uitdagingen, maar er zijn ook veel voordelen!

Voordelen zijn er ook. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Je bent niet afhankelijk van aanbod of beschikbaarheid en kunt dus wanneer je maar wilt stilte dagen inplannen. In mijn ervaring werkt dat beter dan een retraite al weken of zelfs maanden vooraf boeken, omdat je de stilte dan echt vanuit behoefte kunt ervaren. Dat maakt het gemakkelijker vol te houden.
 • In je eigen omgeving voel je je veiliger en meer geborgen dan in een vreemde omgeving, zodat het vaak gemakkelijker is een diepe ontspanning te bereiken.
 • Vreemde mensen om je heen kunnen je ook afleiden en ongemak bezorgen. Als je daar snel last van hebt, is je eigen persoonlijke stilte retraite ook een uitkomst.

Redenen genoeg dus om een stilte retraite thuis in ieder geval eens te proberen. Hieronder vind je stappen, praktische tips en aanbevolen items om er zo veel mogelijk uit te halen!

Stap 1: Bepaal de duur van je stilte retraite

Het mooie van een retraite aan huis is dat je helemaal zelf kunt bepalen hoe lang je hem wilt laten duren.

Van een stilte retraite van 1 dag tot een stilte retraite van een week: jij bent de baas en jij bepaalt hoe lang je het wilt laten duren.

Je moet je wel beseffen dat een langere periode echt stil zijn best een uitdaging kan zijn. Zeker wanneer je het niet gewend bent. Het is dan ook aan te raden om met één of twee stilte dagen te beginnen. Ervaar hoe het bevalt. Je kunt er beter een dag aan vastplakken omdat het zo goed bevalt, dan halverwege moeten opgeven omdat het je toch wel erg zwaar valt.

Praktische tip: Je kunt nog wat verder gaan en een dagplanning voor jezelf maken. Schrijf voor iedere dag wat vaste momenten op die je aan zeker ritme kunnen helpen. Bijvoorbeeld:

 • Je ontbijt, lunch en avondeten
 • Wandelingen in de natuur
 • (Geleide) meditatie
 • Lezen of podcasts luisteren over spirituele onderwerpen
 • Zitten en nadenken
 • Schrijven over je ervaringen, intenties, wensen en verlangens

Je hoeft niet ieder uur van je dagen in te plannen. Een belangrijk onderdeel van je retraite is juist dat je openstaat voor wat er komt en dit toelaat. Maar het kan je wel helpen om in ieder geval een ruwe schets voor jezelf te maken hoe je dagen er uit komen te zien.

Go with the flow, maar probeer die flow wel vooraf enigszins in te dammen zodat je niet ontspoort en je doel voor ogen kunt houden
Go with the flow, maar probeer die flow wel vooraf enigszins in te dammen zodat je niet ontspoort en je doel voor ogen kunt houden

Stap 2: Zorg voor een motivator en de juiste setting

Het nadeel van een stilte retraite thuis kan dan weer zijn dat je alleen bent. Geen reisleider die je op het juiste spoor houdt. Geen medereizigers die net als jij op zoek zijn naar stilte en bezinning.

Een stilte retraite zelf doen kan je veel over jezelf leren, maar het kan ook een grote uitdaging zijn om “vol” te houden. Natuurlijk, stil zijn lukt vaak wel in je eentje. Maar op de bank hangen en Netflix kijken telt natuurlijk niet echt.

Daarnaast is het lastig om in je eigen huis voldoende onthechting te vinden. Omdat je retraite verder toch gratis is omdat je thuis blijft, kun je jezelf daarom best op wat mooie spirituele spulletjes trakteren om de setting net dat beetje “zen” te geven.

Praktische tip: daag een vriend, vriendin of familielid uit. Iemand die net als jij wel een beetje stilte en bezinning kan gebruiken. Spreek af dat je op een vast moment van de dag – of aan het einde van de retraite – ervaringen uitwisselt.

Weten dat je met iemand anders over je ervaringen en gevoelens bij de stilte moet gaan praten, motiveert om die stilte ook echt te ervaren.

Aanbevolen: Kristallen bol, de edelstenen met betekenis die je aanspreken & Wierook

glazen bol kijken voor beginners
Een kristallen of glazen bol kan een waardevol hulpmiddel zijn tijdens je meditaties

Andere spullen die je kunt overwegen:

 • Meditatie kussen
 • Een huisaltaar
 • Gong
 • Klankschalen
 • Meridiaankogels

Stap 3: Verzamel geleide meditaties, boeken en andere hulpmiddelen

Dit ligt eigenlijk een beetje in het verlengde van stap 2. Want ook het verzamelen van de juiste hulpmiddelen kan je helpen om een stilte retraite zelf doen succesvol te maken.

Een stilte retraite zelf doen wil natuurlijk niet zeggen dat je helemaal op jezelf aangewezen hoeft te zijn.

Praktische tip: Tarotkaarten kunnen een mooie manier zijn om tijdens je stiltes meer in contact met je innerlijke zelf te komen. Eerder schreven we een uitgebreide orakelkaarten kopen keuzehulp.

Aanbevolen: Yoga Thuis Maandabonnement (volop video’s, geleide meditaties en wijze lessen) & Mindfulness voor elke dag (een training op afstand in mindfulness, die je helpt om je gevonden rust ook na je stilte dagen mee te nemen)

Een geleide meditatie kan je helpen om innerlijke rust te vinden tijdens je stilte retraite thuis

Geleide meditaties zijn een ideale manier om toch dat beetje leiding in je stilte retraite aan huis te brengen. Volg de stem van je docent of gids, zonder dat je er zelf op hoeft te reageren. Mijn ervaringen met het maandabonnement dat ik hierboven tipte, kun je lezen in mijn Happy With Yoga Review.

Stap 4: Begin je stilte retraite thuis met de juiste intenties

Wanneer je het gevoel hebt dat je met vertrouwen aan je stilte retraite te beginnen, rest je nog één belangrijke stap. Begin je stilte dagen met jezelf afvragen wat jou hiertoe aanzet.

Een belangrijk onderdeel van je stilte retraite, is jezelf afvragen waar je eigenlijk van los probeert te komen. Wat hoop je achter je te laten door de stilte? Wat hoop je te vinden?

Misschien voel je deze behoefte omdat je overweldigd voelt op je werk. Of je hebt het gevoel dat je niet weet welke kant je op wilt met je leven.

Door hier aan het begin van je stilte retraite thuis over na te denken, zul je merken dat je veel meer uit de retraite zelf gaat halen.

Het helpt je in ieder geval om de juiste intentie te zitten voor de stilte tijd die voor je ligt. En een goed begin… Precies 😉

Geniet van de stilte!


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.