Zwarte kat awareness maand. Ik had er nog nooit van gehoord, jij wel? Zojuist kwam ik er achter dat oktober tot die maand is uitgeroepen.

Als trotse eigenaar van een prachtige zwarte tweejarige poes, kon ik dat natuurlijk niet ongemerkt voorbij laten gaan. Zeker niet omdat het morgen ook nog eens “cat day” blijkt te zijn.

Daarom in dit artikel: een overzicht van de leukste, lachwekkendste en meest mysterieuze feiten en fabels over zwarte katten.

Zwarte kat bijgeloof en betekenis

De zwarte kat is van oudsher een symbool voor ongeluk en pech. Maar die betekenis is het dier in onze moderne, rationele maatschappij wel verloren, toch? Nou…

Eigenlijk is een maand die in het teken staat van de zwarte kat helemaal geen gek idee. Deze viervoeters krijgen namelijk nogal eens te maken met de nodige discriminatie, zo bleek toen wij voor een poes naar het asiel gingen. Bij het intakegesprek werden wat vragen gesteld om te bepalen welk soort poes bij ons op zijn plek zou zijn. Hadden we een tuin? Kwamen er regelmatig kinderen over de vloer? Hoe vaak waren we thuis?

En of we problemen zouden hebben met een zwarte kat?

Vanwege de haren, dachten wij nog. Maar het bleek dat nog steeds relatief veel mensen aangeven het niet aan te durven met een zwarte kat. Omdat er toch nog het gevoel overheerst dat ze daarmee ongeluk in huis halen. Zwarte katten hebben – volgens de grondlegger van black cat month – nog steeds zo’n 50% minder kans om geadopteerd te worden. Al schijnt dat tegenwoordig ook te komen doordat ze het minder goed doen op selfies.

zwarte katten en bijgeloof

Wij waren eigenlijk behoorlijk verbaasd dat kennelijk nog steeds zoveel mensen een vorm van bijgeloof hebben bij zwarte katten. Ons bracht dat bijgeloof overigens geluk. Daardoor zat er namelijk nog een prachtige zwarte poes in het asiel. Die woont nu alweer een aantal maanden bij ons en het is de grootste knuffelkont die je je kunt voorstellen.

Opvallend genoeg kregen we ook daarna nog van sommige vrienden te horen of dat nou wel zo’n goed idee was. Mensen waarvan we dat eigenlijk niet verwacht hadden. Wat is dat toch, met dat bijgeloof rondom zwarte katten?

Waar komt dat bijgeloof vandaan?

Dat bijgeloof is vooral een cultureel iets. Om maar een voorbeeld te noemen: in de VS vermijden bijgelovige mensen nog steeds een zwarte kat het pad te kruisen. In andere landen, waaronder Japan en het Verenigd Koninkrijk, gelooft men juist dat zwarte katten geluk brengen!

In Duitsland bestaat het idee dat een zwarte kat die van rechts naar links je pad kruist, ongeluk brengt. Maar wandelt de kat van links naar rechts? Dan is het juist een gunstig teken.

Lees ook: de (spirituele) betekenis van de aartsengelen

Eigenlijk is er dus maar één zekerheid wanneer een zwarte kat je pad kruist.

A black cat crossing your path signifies that the animal is going somewhere.

~ Groucho Marx

 

Andere fascinerende feitjes

Wat valt er nog meer te vertellen over zwarte katten? Allereerst is het misschien interessant om te weten dat hun zwarte vacht een gevolg is van een bepaald gen dat zorgt voor de afgifte van zwart pigment. Maar er is nog meer dat je misschien niet over ze wist…

Niet beschikbaar in oktober

Hierover had ik het al even over het feit dat oktober de maand van de zwarte kat is. Oktober is niet zomaar gekozen, en de reden hierachter is even treurig als verbazingwekkend.

De initiatiefnemer achter de maand, Layla Wilde, ontdekte dat veel asiels besluiten om geen zwarte poezen te laten adopteren in oktober. De reden: veel mensen adopteerden namelijk speciaal voor Halloween, om het dier vervolgens aan zijn lot over te laten.

Maar het kan nog erger. Er zijn namelijk sites die schrijven dat achter dit besluit van asiels een nog veel luguberder reden schuilgaat, namelijk dat zij bang zijn dat de katten worden geadopteerd met als enige reden om voor enge rituelen te worden gebruikt. Brrr.

Geen overbodige luxe dus, om deze beestjes wat positieve pr te bezorgen.

Bestand tegen ziektes

Door dat gen dat zorgt voor hun zwarte vacht, zouden deze katten ook beter bestand zijn tegen bepaalde soorten ziektes. De mutatie die zorgt voor een zwarte vacht, zou verband houden met dezelfde genen die bij mensen zorgen voor resistentie tegen HIV.

We zouden dus nog veel kunnen leren van deze dieren die eeuwenlang zo zijn gevreesd.

Een zwarte kat kan van kleur veranderen

Niet zoals een kameleon natuurlijk, maar in de loop der jaren kan het zwart overgaan in iets anders. Die kans wordt aanzienlijk groter als je poezelige huisgenoot zijn of haar tijd vooral in de zon doorbrengt. De zon breekt het pigment in de vacht af. Als je kat er genetisch voor in de wieg is gelegd, wordt dan de andere kleur eronder blootgelegd.

Denk nou overigens niet dat je straks opeens een rode kater hebt. De kleurverandering beperkt zich over het algemeen tot iets dat er in de buurt ligt. Bruin bijvoorbeeld.

Wat kun jij doen?

Help mee om de vooroordelen over het ongeluk dat zwarte katten zouden brengen, te doorbreken. Deel dit artikel, of maak een selfie van jezelf met een zwarte kat en vertel waarom.

Ga je naar het asiel om een nieuwe harige vriend uit te zoeken? Overweeg dan een zwarte, om ook hen een grotere kans te geven dat ze een liefdevol thuis vinden.

Enne, wist je dat een kat een ideale spirituele bondgenoot is? Lees onderaan dit artikel maar eens het ervaringsverhaal van een vrouw die werd gered door haar kat.

Als je daarna nog geen kat wilt… En als heksen dan toch de voorkeur gaven aan zwarte katten, dan moet dat toch wel betekenen dat zij de beste bescherming tegen het paranormale zijn die je je kunt wensen. Toch?

Dus, waar wacht je nog op. Naar het asiel!

Leestip: alles over het ouija bord. Van spelregels, tot wat je vooral niet moet doen


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.

1 reactie

Hubert Nijpels · juli 30, 2019 op 10:21 am

Ik droomde vannacht dat een heel jonge kat in een vrij groot gezelschap speciaal bij mij op schoot kwam zitten. Het beestje kon niet met mij mee wegens veel te jong. Een aantal weken later was ik weer op dat adres, alle kittens waren weg behalve dit erg aanhalig zwarte beestje. Verder is onduidelijk, maar ik heb zeker overwogen het diertje mee te nemen.

Reacties zijn gesloten.