Een ouija bord – ook wel bekend als geesten bord of “talking board” – is een spel dat naar verluidt kan worden gebruikt om met geesten te communiceren. Het bestaat uit een bord met daarop alle letters van het alfabet, de cijfers 0-9, een begroeting en een afscheid. Spelers plaatsen hun wijsvinger op een hartvormig stuk hout of plastic. Door te bewegen kan dat stuk hout of plastic vervolgens antwoorden aanwijzen op vragen van de spelers.

Geschiedenis en verklaringen

Ouija bord kopen

Spelregels van het ouijabord

Gevaarlijk of niet?

Verhalen van gebruikers

Een ouija bord met het bijbehorende plankje

Een ouija bord met het het bijbehorende plankje dat de antwoorden spelt

Waar komt de naam Ouija vandaan?

De naam “ouija” is eind negentiende eeuw geïntroduceerd door een ondernemer, William Fuld. Hij hoopte hiermee in te spelen op de rage die was ontstaan om via een vergelijkbaar bord te communiceren met geesten. Het woord “ouija” komt waarschijnlijk van een samentrekking tussen het Franse en Duitse woord voor “ja”.

Dat lukte Fuld aardig. Door zijn nogal agressieve manier van zakendoen, kreeg hij voor elkaar dat zijn uitgave van het bord uiteindelijk synoniem werd met het product. “Ouija” is als merknaam onlosmakelijk met dit soort borden verward geraakt, vergelijkbaar met het gebruik van merknamen als “Fanta” of “Chocomel”.

Overigens stierf Fuld een opmerkelijke dood. Hij stierf doordat een hekje waar hij tegenaan stond geleund, op het dak van zijn eigen fabriek, het begaf. Fuld viel meters naar beneden en overleed uiteindelijk doordat een gebroken rib zijn hart perforeerde. Misschien had hij zelf iets teveel tijd doorgebracht met zijn eigen product? Hieronder lees je alles wat je moet, en altijd al wilde, weten over Ouija borden.

Geschiedenis en verklaringen

Ouija borden hebben een rijke geschiedenis“Ouija” is dus een soort merknaam geworden voor alle vormen van “praatborden” die in de loop der tijd zijn gebruikt, maar het gebruik gaat al veel verder terug. De eerste vormen van dit soort automatisch schrift komen we al tegen bij de Chinezen, rond het jaar 1100. Daarnaast werd het beoefend in klassiek India en Griekenland, het Romeinse Rijk en middeleeuws Europa.

Ook nu nog is automatisch schrift een techniek die veel mediums gebruiken. Hiervoor laten zijn een overledene hun hand leiden om, via het medium, een boodschap over te brengen.

De Amerikaanse Burgeroorlog zorgde voor een gigantische groei in populariteit van geestborden, omdat ze een manier waren om te communiceren met overleden dierbaren.

Bovennatuurlijke verklaringen

Ouija bord, gevaarlijk of niet

Het gebruik van een Ouija bord zou kunnen leiden tot bezetenheid, doordat je een portaal naar een andere dimensie openzet.

Zoals gezegd zijn geesten die hun ei kwijt moeten het meest in verband gebracht met de borden. Via de spelers zouden zij het plankje beïnvloeden om een boodschap te spellen.

Een iets minder populaire, maar niet minder interessante, verklaring stelt dat de gegeven antwoorden voorkomen uit een soort collectief onderbewuste van de deelnemers. De parapsychologie gaat uit van een combinatie van beide.

Mensen die geloven in het contact met gene zijde, waarschuwen voor het gebruik van een Ouija bord. Volgens hen kan het spel leiden tot bezetenheid, omdat deelnemers zich openstellen voor kwaadwillende geesten.

Wetenschappelijke verklaringen

Natuurlijk hebben ook wetenschappers het fenomeen onderzocht. Zij kwamen tot de conclusie – zoals bij zoveel paranormale activiteit – dat het niet viel te reproduceren onder streng wetenschappelijk toezicht.

Zo bleek dat deelnemers het plankje, meestal onbewust, zelf bewogen. Wanneer ze werden geblinddoekt en het bord niet meer konden zien, waren de boodschappen die werden gespeld complete onzin.

De meest gangbare wetenschappelijke verklaring, is het “ideomotor effect”: onbewuste bewegingen van je lichaam. Volgens deze theorie zou een Ouija bord vooral een manier zijn om naar je eigen onderbewuste te luisteren. Je beantwoordt dan als het ware zelf een vraag waar je, diep van binnen, het antwoord wel op wist.

In die zin is het bord dus niet zozeer een poort naar de wereld van geesten en demonen, maar een manier om je eigen onderbewuste te bereiken.

Waar kun je een ouija bord kopen?

Ouija borden kun je kopen bij sommige feestwinkels. Daarnaast worden ze vaak aangeboden op Marktplaats, maar of de aankoop van een gebruikt geestbord nou zo’n goed idee is?

Maar, bezint eer ge begint. Lees voordat je een ouija bord koopt eerst de “spelregels” hieronder. En weet je zeker dat je nog steeds zo’n bord wilt aanschaffen na de verhalen onderaan deze pagina?

Tip! Mocht je echt een ouija bord willen kopen, kijk dan eens bij Etsy. Daar vind je een grote selectie borden, waarvan veel handgemaakt. Die zijn al snel een stuk mooier dan wat je bij de gemiddelde feestwinkel kunt kopen. En wij raden je van harte aan het bord alleen als decoratie te gebruiken. Zeg in ieder geval niet dat wij je niet gewaarschuwd hebben…

Wat zijn de Ouija bord regels?

Een Ouija bord is geen mens-erger-je-niet, met een setje vaste spelregels om je aan te houden. Toch zijn er een aantal richtlijnen. Een soort stappenplan dat je moet volgen om de kans op succes te vergroten. Maar zeker ook om te zorgen dat het veilig blijft.

 1. Begin met een verklaring dat alleen positieve ervaringen welkom zijn. Deze sessie is alleen bedoeld voor contacten die leiden tot een hoger doel. Negatieve energieën worden buitengesloten.
 2. Vraag niet om fysieke tekenen van de aanwezigheid van de geest. Dus niet vragen om de lichten te dimmen of iets anders in de kamer te bewegen.
 3. Daag geesten niet uit.
 4. Vraagt nooit wanneer je zult sterven. Dit is typisch zo’n vraag die ook wanneer je niet gelooft in geesten een heel nare ervaring kan zijn, wanneer je diep van binnen de angst hebt dat je snel dood zult gaan.
 5. Geloof niet alles wat er verteld wordt. Een geest kan proberen je vertrouwen te winnen door zich voor te doen als je overleden oma, of iemand anders aan tafel kan de antwoorden – al dan niet bewust – manipuleren.
 6. Sluit een sessie altijd actief af door het bord te “suiten”. Dit doe je door het plank naar “goodbye” te bewegen en je handen van het bord te halen.
 7. Heb je het idee dat je contact hebt gelegd met een kwaadwillende? Verlaat dan de ruimte na afsluiten van de sessie, om de opgebouwde energie te verbreken.
 8. Gebruik een Ouija bord bij voorkeur niet thuis. Als je dan iets kwaadaardigs oproept, is in je huis wel de laatste plek waar je het wilt hebben.
 9. Speel altijd in een groep, waarin één iemand de leider moet zijn die de vragen stelt. De andere deelnemers houden zich stil.
Ouija bord: de regels

Better safe than sorry: houd je aan deze Ouija bord regels wanneer je ermee experimenteert

Een aantal gevallen waarin je direct moet afsluiten

 1. Wanneer een geest zich voorstelt als “Zozo”, die bekendstaat als een kwaadaardige geest.
 2. Wanneer er via het plankje wordt afgeteld of het alfabet wordt afgegaan. Dit is een terugkerend thema bij Ouija gebruik en duidt op een geest die probeert het bord te verlaten.
 3. Hetzelfde geldt voor een geest die zich kenbaar maakt via de 8, oftewel een staand oneindigheidssymbool.
 4. In iedere situatie waarin je begint te vermoeden dat je contact hebt met iets kwaadaardigs.

En vergeet dus niet dat afsluiten altijd betekent het plank naar “goodbye” bewegen en dan pas je handen van het bord weghalen.

Is het ouija bord gevaarlijk of niet?

Ouija borden en geesten

Volgens sommige mensen worden Ouija borden misbruikt door kwade geesten die naar onze wereld proberen te komen. Maar het gevaar kan ook in jezelf liggen…

Tsja, dat ligt er maar net aan welk kamp je aanhangt. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, is er nooit wetenschappelijk bewijs gevonden dat er via deze borden echt wordt gecommuniceerd met geesten.

Daar kun je tegenin brengen dat we per definitie heel erg weinig weten over alles wat er buiten de wetenschappelijke waarneming valt. Is de wetenschappelijke bril wel de juiste om te kijken naar iets wat buiten de gangbare natuurwetten valt? Is het niet sowieso gevaarlijk om daarmee te experimenteren?

Maar ook als je niet gelooft in geesten zijn het goede richtlijnen om rekening mee te houden. Ook zonder geesten – uitgaande van de theorie dat je met je eigen onderbewuste communiceert – kun je namelijk vervelende dingen losmaken. Als je negatieve ervaringen verwacht, is dat waarschijnlijk ook wat je krijgt.

En dan kan een ouija bord gevaarlijk worden, ook zonder geesten en demonen.

Stel dat je diep van binnen heel erg bang bent om vroegtijdig aan je einde te komen. Dan lijkt “zal ik lang leven” een logische vraag om te stellen. Of het dan een geest of je onderbewuste angst is die “nee” antwoordt, maakt niet uit. Het is een even onheilspellend antwoord om te zien.

In die zin is een ouija bord dus inderdaad gevaarlijk, welke van de verklaringen je ook gelooft.

Ouija bord (waargebeurde?) verhalen

Een aantal ervaringen van Ouija bord gebruikers mogen natuurlijk niet ontbreken. We hebben een selectie gemaakt van de engste verhalen van Buzzfeed en Reddit. Heb je een enger verhaal gevonden, dat niet mag ontbreken? Of heb je zelf misschien een ervaring? Laat het even weten in de comments!

Handafdrukken

Als kind speelde ik samen met wat vrienden met een Ouija bord. Als enige van de groep geloofde ik niet in geesten. Daarom vroeg ik voortdurend naar fysieke bewijzen. Het plankje bewoog geen millimeter, maar plotseling voelde ik steken in mijn rug. Er waren drie handafdrukken op mijn rug verschenen, rood en dikkig, alsof iemand er met vlakke hand harde klappen op had gegeven.

Wat je dus niet moet vragen…

Een jongen brak regel vier en vroeg hoe lang hij nog te leven had. Alle anderen in zijn groep kregen te horen dat ze nog ruim 50 jaar voor de boeg hadden. De jongen kreeg als antwoord “10”. Jaren? vroeg hij. Met als antwoord: dagen.

Drie dagen later stelde hij dezelfde vraag, en kreeg als antwoord “7 dagen”. Weer twee dagen later luidde het antwoord “5 dagen”. Ondertussen had de jongen ook weten te achterhalen dat hij zou overlijden in een auto ongeluk. Hij liet het aan zijn vader zien met gebruik van een papier en een cd.

De vader hield de jongen in huis op de dag dat hij volgens de voorspelling dood zou gaan. Er gebeurde niets. Zou hij zijn noodlot hebben weten af te wenden? We zullen nooit weten wat er gebeurd was als hij die dag gewoon naar school was gegaan.

Vind je dit soort verhalen interessant om te lezen? Laat het weten in de comments, dan maak ik een post met alleen maar Ouija bord ervaringsverhalen!

Wil je meer waargebeurd? Lees dan ook eens deze creepy Halloween verhalen

 


7 reacties

Amber · maart 20, 2019 op 6:09 pm

Haii ik ben Amber en ik ben bijna 13 waar kan je het beste met een ouija bord aan de gang gaan?

  admin · maart 28, 2019 op 7:21 am

  Hi Amber,

  Zelf zou ik het afraden om met een ouija bord te gaan experimenteren. Zoals je in het artikel kunt lezen: zelfs als je er niet in gelooft kan het nare ervaringen met zich meebrengen doordat je met je eigen diepste gedachten wordt geconfronteerd. Als je er toch voor wilt gaan, doe het dan niet thuis en zorg dat je makkelijk weg kunt. ALS er dan iets mis gaat, heb je het tenminste niet in huis.
  Waar komt je behoefte om met een ouija bord aan de gang te gaan vandaan?

  jacques · mei 6, 2019 op 12:59 pm

  vrijwel overal maar niet thuis en niet op plekken waar vroeger veel (nare) dingen gebeurd zijn

carleyn · april 3, 2019 op 8:49 pm

Hoi, ik had een vraag.. waar kun je holy water halen?

Kimberly · juni 28, 2019 op 4:20 pm

Heyy, ik ben Kimberly en ik ben 13 . Ik ben erg geintresseerd in enge dingen en wil graag eens met een oujia bord werken. Maar wat gebeurt er als je een regel breekt ? Is dat gevaarlijk?

  admin · juli 19, 2019 op 6:44 pm

  Hoi Kimberly,
  Ik zou altijd extreem voorzichtig zijn. Zoals in het artikel gezegd: het is gebaseerd op een stuk speelgoed, en het is natuurlijk nooit bewezen dat een ouija bord daadwerkelijk met geesten communiceert (of dat ze zelfs maar bestaan), maar waarom zou je het risico nemen er onveilig mee om te gaan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *