Is er een leven na de dood? Het is een vraag die veel mensen bezighoudt. En dat is niet zo gek. Want er is één ding dat ons allemaal gelijk – en gek – maakt in dit leven, en dat is de zekerheid dat er ooit een einde aan komt. Vanaf het moment dat we geboren werden, zijn we begonnen met doodgaan.

De gedachte dat alles daarmee ophoudt, is voor veel mensen moeilijk te accepteren. Je werkt om in leven te blijven, iets op te bouwen, je te ontwikkelen. Maar waar doe je het op de lange termijn allemaal voor als er niets is na je laatste adem?

Daarom hebben mensen altijd nagedacht over wat er na de dood kan komen. Ze hebben hun best gedaan om de dood, en daarmee het leven, meer betekenis te geven. In de lange geschiedenis van de mensheid heeft dat voor interessante en ronduit bizarre theorieën gezorgd. Die lees je hieronder. Enjoy, en pick your favorite!

Is er leven na de dood?

Volgens mij is het de verkeerde vraag.

Als er namelijk iets na de dood komt, dan is het per definitie niets zoiets als leven. Het leven is wat we doen op aarde. In ons stoffelijke lichaam.

Dus is er leven na de dood?

Nee, want de dood maakt een einde aan het leven. Dat is wat de dood doet. En dat is waar het hele leven naartoe beweegt. Maar dat wil niet zeggen dat er na de dood geen deel van ons kan voortbestaan. Een heel andere manier van bestaan dan “leven”. Maar wat er volgt op de dood, leven is het niet.

Of toch?

Hieronder zetten we een aantal verschillende theorieën op een rij over wat er na de dood komt. Volgens sommige daarvan leef je inderdaad “gewoon” door na je dood, maar niet op de manier die we ons in de westerse wereld meestal voorstellen wanneer we het over het leven na de dood hebben.

Theorieën over het leven na de dood

Experts zijn er nog niet uit. Is de dood het einde, of simpelweg een nieuw begin? We weten het gewoon niet, omdat het buiten de blik van onze wetenschap valt.

Bijna-doodervaringen doen veel mensen geloven dat er in ieder geval “iets” is nadat je sterft.

Een bijna-doodervaring doet zich voor als iemand – je raadt het niet – bijna overlijdt, maar op het laatste moment wordt gereanimeerd. Bijvoorbeeld een lawineslachtoffer, een bijna verdronken surfer of iemand die tijdens een hartaanval klinisch dood is geweest maar werd teruggehaald.

Mensen die zo’n ervaring hebben gehad, beschrijven een lange tunnel met aan het eind een fel licht. Veel van hen vertellen hoe ze vlak voor het bereiken van dat licht werden teruggestuurd door een overleden geliefde. “Het is nog niet jouw tijd”, kregen ze te horen.

Voor de hemelpoorten weggerukt? Of is er iets anders aan de hand? Spirituele leiders, neurochirurgen en wetenschappers zijn het er niet over eens.

Misschien zullen we nooit zeker weten of er leven is na de dood. We zullen het zelf moeten ontdekken. En is de onzekerheid in feite niet beter dan er voor je dood al achter komen dat er helemaal niets is? Soms is in onwetendheid leven zo gek nog niet.

In de tussentijd heeft de interesse in dit onderwerp gezorgd voor talloze interessante theorieën. We zetten de opvallendste voor je op een rijtje.

Laat je in een reactie even weten wat jouw idee is?

Jezus kreeg na zijn dood een tweede leven voor hij definitief opsteeg naar de Hemel

Jezus kreeg na zijn dood een tweede leven voor hij definitief opsteeg naar de Hemel

Reïncarnatie: we beginnen gewoon opnieuw

Hindoes geloven in reïncarnatie. Dat houdt in dat je essentie – je ziel zeg maar – na het einde van je huidige leven, opnieuw geboren wordt in een ander levend organisme.

Leven na de dood in de letterlijke zin van het woord dus, maar wel een nieuw leven in een ander lichaam.

Daarbij geloven Hindoes in een bijzonder lange reeks van reïncarnaties. Je kunt wel miljoenen levens doorlopen, als plant, dier of mens, tot je uiteindelijk klaar bent.

Ook boeddhisten geloven in reïncarnatie. Voor hen liggen na de dood zes mogelijkheden klaar. Ze kunnen reïncarneren als god, halfgod, mens, dier of hongerige geest. In het ergste geval komen ze in de hel terecht. Iemand die in zijn voorbije leven een goed persoon is geweest, kan rekenen op één van de eerste drie opties.

Anderen geloven dat het leven direct na je dood gereset wordt. De beroemdste versie van dit geloof is die van Nietzsche: de eeuwige terugkering.

Nietzsche vraagt ons voor te stellen dat er op een dag een demon naar ons toe komt. Die demon vertelt: “Zeg, dat leven dat je nu leidt. Dat zul je tot in de eeuwigheid der tijden telkens opnieuw beleven. Precies zoals dit leven is. Ieder detail, alle pijn en geluk zullen identiek zijn”.

Hoe zou je reageren? Zou je wanhoop op de grond storten of juist tranen van geluk huilen?

Nietzsche geloofde – waarschijnlijk – niet echt dat zo’n soort harde reset is wat er gebeurt na de dood. Het is vooral een interessant gedachte experiment om te ontdekken hoe we omgaan met gebeurtenissen in ons leven. En natuurlijk hoe tevreden we zijn met het leven dat we leiden.

Spiritisme. Wat er achterblijft

Het spiritisme gaat ervan uit dat na de dood van ons lichaam, een essentie voort bestaat. Die essentie staat ook wel bekend als onze ziel.

Er wordt kortom onderscheid gemaakt tussen een stoffelijk lichaam, en een onstoffelijk (niet tastbaar lichaam). Dat onstoffelijke deel komt als het ware vrij wanneer het stoffelijke lichaam van vlees en bloed sterft. Vervolgens bestaat dat onstoffelijke deel voort als een geest of spook.

In het verleden zijn er experimenten uitgevoerd om het bestaan van deze ziel aan te tonen. Zo werden bijvoorbeeld terminaal zieke patiënten gewogen op het moment van overlijden, om te zien of hun gewicht afnam. Door de omstandigheden voldoende te controleren, zou die afname dan wel moeten komen doordat de ziel het lichaam verliet.

Volgens dit experiment zou de ziel 21 gram wegen. Er is echter veel commentaar op het onderzoek, dat niet zou voldoen aan de wetenschappelijke richtlijnen.

Leven we na de dood verder als spook of geest?

Plato is één van de grootste filosofen van de klassieke tijd. Zoals het een ware filosoof betaamt, heeft ook hij natuurlijk nagedacht over het leven na de dood.

Plato geloofde dat na de dood, de ziel van de overledene werden beoordeeld. Goede zielen werden naar het eiland van de gezegenden geleid. Kwade zielen werden gestraft.

Waar hebben we die eerder gehoord?

De farao’s van Egypte

Voor een farao was de dood maar tijdelijk. Niets om wakker van te liggen, maar wel iets om je goed op voor te bereiden. Na de dood volgde namelijk een tweede leven. En daar wilde de farao een vliegende start in maken.

Juist omdat de dood niet definitief was, zorgde een farao ervoor dat zijn lichaam na overlijden goed bewaard werd. Dat gebeurde door mummificatie.

Door alle organen te verwijderen, de huid te balsemen en het lichaam in doeken te wikkelen, bleef het lichaam in goede staat voor het tweede leven. Een leven waarin je klaarblijkelijk geen hersenen, hart en longen meer nodig had. Dus of het echt een leven na de dood is?

De biocentrische theorie

Deze theorie is een beetje kwantum.

Dat wil zeggen: het is de theorie waar sommige kwantum fysici in geloven.

Volgens hen creëert leven het universum, in plaats van andersom. In de kip en het ei van universum en leven was er dus eerst het leven. Het universum is daarvan een gevolg.

Daarin heeft het wel iets weg van het creationisme waarin God de wereld en de mens schiep. Met “het leven” in de rol van God, de scheppende macht achter alles dat is.

Het gevolg van deze manier van denken, is dat het stoffelijke (lichamen) sterven, maar dat leven ( bewustzijn) blijft voortbestaan.

De wereld is een simulatie

Heb je The Matrix gezien?

Dan ben je bekend met de theorie dat het hele leven in feite een simulatie is. Onze echte lichamen bevinden zich ergens in tanks, beheerd door een superieur ras dat ons al generaties lang onderdrukt en uitbuit.

Niet dat we daar veel last van hebben. Wij liggen namelijk in een soort eeuwigdurend coma, terwijl we ons niet bestaande lichaam met veel moeite uit een niet bestaand bed slepen om naar een niet bestaande baan te gaan.

Deze gezellige theorie werd u gebracht door de filosoof Arthur Schopenhauer.

In het verlengde hiervan denken sommige mensen dat het bewustzijn een soort computer programma is, geprogrammeerd om onze dood te laten samenvallen met het einde van het programma. Gelukkig hebben we volgens deze mensen dan weer wel meerdere levens, om de game des levens telkens weer opnieuw op te starten.

Zijn de wereld om ons heen en het leven niet meer dan een simulatie? Een computergame?

In de meest duistere variant zijn we juist al dood. Maar wat er dan bij je nieuwe dood in dit gesimuleerde leven gebeurt is niet duidelijk. Het is dus ook moeilijk te zeggen of dit een goed of slecht iets is.

Voldoende blikken op wat we nog niet kunnen zien dus. Wat denk jij? Geloof je dat de dood het einde is, of denk je dat we voortbestaan? En als wat dan? In wat voor wereld?


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.

1 reactie

Followgram · juli 26, 2019 op 7:48 am

Leven na de dood hoeft geen kei-kei-kei-hard bewijs ! Leven was er altijd al. maar doordat wij zo diep in het fysieke zijn ondergedoken hebben wij ook een fysieke dood te ondergaan. Maar het duurt niet lang meer dan worden wij, zeg maar, weer wat weker en kunnen wij weer rechtstreeks zien in het leven na de dood dat de geestelijke wereld is terwijl je gewoon in je lichaam bent. De Christus-Jezus heeft het ons levendig voorgedaan en gezegd.

Reacties zijn gesloten.