Ghost Hunters is een televisieserie waarin een team zich laat opsluiten in een locatie waarvan wordt gezegd dat het er spookt. Daar gaan ze met allemaal technische snufjes op zoek naar bewijs voor de aanwezigheid van spoken of geesten. Moderne spokenjagers dus.

Daarin zijn de Ghost Hunters niet de enigen. De menselijke fascinatie voor spoken, heeft gezorgd voor talloze series en kanelen op televisie en Youtube. Stuk voor stuk met één doel: het verzamelen van aanwijzingen voor het bestaan van geesten.

De logische conclusie: spoken jagen is blijkbaar big business!

Al die programma’s spelen slim in op de vraag die zoveel mensen bezighoudt: is er iets ná de dood? Stel je voor dat er ooit een antwoord op die vraag zou komen? Hoe beroemd zou degene worden die het sluitende bewijs weet te leveren dat er inderdaad leven is na de dood?

Overweeg je zelf ook een carrière als Ghost Hunter? Ren niet meteen met je GoPro op je fietshelm geplakt de eerste de beste psychiatrische inrichting in, maar zorg dat je voorbereid bent. Het zou toch zonde zijn als je straks oog in oog staat met de geest van een overleden patiënt, om er dan achter te komen dat je niets hebt om die ontmoeting mee vast te leggen.

De uitrusting van een Ghost Hunter

Het lastige van geesten en spoken is dat ze onstoffelijk zijn. Dat maakt ze de meeste geduchte “verstoppertje” tegenstanders die je ooit gehad hebt. Voordat je zelfs maar een kans wilt hebben iets van ze vast te leggen, zul je ze dus eerst moeten vinden. Daarom is een belangrijk deel van de uitrusting van een Ghost Hunter precies daarop gericht.

Hier zijn een paar dingen waar je op kunt letten in je jacht. Met de bijbehorende meetinstrumenten.

1. EMF Meter

Fans van de televisieserie Supernatural weten dat een EMF meter onmisbaar is wanneer je op spokenjacht bent. Een spook of geest zou namelijk bepaalde elektromagnetische velden afgeven, die zo’n meter kan opvangen.

Het apparaat bestaat uit een of meerdere rijen cijfertjes, en een naald die uitslaat als er elektromagnetische straling in de buurt is. De exemplaren in films en series maken daarbij meestal ook een zenuwachtig piepend of krakend geluid. Als je nog niet de kriebels had van het op spokenjacht zijn, dan krijg je van dat geluid vanzelf de bibbers in je ruggengraat.

Een EMF meter voor echte ghost hunters

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Thermometer

Ook het plotseling dalen van de temperatuur is een teken dat er een geest in de buurt is. Ik ben eigenlijk nooit een duidelijke verklaring tegengekomen waarom geesten en spoken van die koudebronnen zijn, maar het zal te maken hebben met het gebrek aan de warmte van het leven.

Misschien is dat waarom de dementoren uit Harry Potter daadwerkelijk de warmte uit hun slachtoffers wegzuigen?

Hoe dan ook: een thermometer is een belangrijk onderdeel van de uitrusting van een ghost hunter. Zo doet men regelmatige metingen om te checken op veranderingen in de omgevingstemperatuur. Ook kan de koudste plek in een spooklocatie worden opgezocht, waar de kans op een ontmoeting het grootste zou zijn.

3. Zaklamp

Voorwerpen die uit zichzelf lijken te bewegen, zijn het meest bekende teken dat er iets rondspookt in je directe omgeving. Tenzij je een paranormaal begaafd persoon in gezelschap van spookjagers hebt die objecten met zijn of haar geest kan bewegen natuurlijk.

Een van de bekendste soorten geesten die zich op deze manier laat gelden, is de klopgeest, of poltergeist. Deze fantomen rammelen met kettingen, slaan met deuren, en laten de mooie oude vaas van oma door de lucht zeilen wanneer ze op zoek zijn naar aandacht.

Omdat het in de gemiddelde spooklocatie nogal donker is, en de elektriciteit meestal al een tijdje is afgesloten, is het daarom aan te raden een zaklamp mee te nemen. Anders tast je straks compleet in het duister waar al die vreemde geluiden vandaan komen.

Deze Ghost Hunter kan ertegenaan met zijn zaklamp

4. Voice Box

Sommige entiteiten zijn iets subtieler. Die gaan niet meteen met spullen smijten of deuren slaan. Zij gaan liever de dialoog aan. Dan moeten wij – als goedwillende spokenjagers – er alleen nog even voor zorgen dat we ze ook kunnen verstaan.

Een apparaat dat hier vaak wordt ingezet, is de voice box, of ghost box. Het produceert “white noice” en scant voortdurend verschillende frequenties, als een oude radio waar iemand voortdurend aan de zenderknop zit te draaien. Zo probeert de hunter af te stemmen op de frequentie waar de geest op communiceert.

Helaas schijnen geesten meestal geen erg stabiele praters te zijn. Vaak wordt er een losse flard, zin of woord opgevangen en wisselt de betreffende verschijning telkens van frequentie. Je zou bijna denken dat ze niet gehoord willen worden.

6. SmartPhone

Gelukkig is er tegenwoordig voor vrijwel alles ook een app. Een zaklamp en camera heb je er natuurlijk al in zitten, maar met deze drie apps kan je carrière als spokenjager pas echt beginnen.

iEMF+ | Zoals gezegd: onmisbaar bij het spokenspeuren. Met deze app heb je geen dure EMF meter meer nodig. Je telefoon vervult die functie.

Ghost Hunting Tools | Ook deze app heeft een EMF meter, maar daarnaast zit er ook een functie op die claimt paranormale geluiden uit je omgeving op te vangen en om te zetten in geschreven woorden. Daarmee vervult hij de functie van de voice box, waar ik het hierboven over had. Als een spook tegen je praat, weet je nu tenminste wat hij zegt!

Ghost Detector Camera | Deze app maakt gebruik van de camera van je telefoon om paranormale aanwezigheid in je omgeving niet alleen te meten, maar ook zichtbaar te maken met real time animaties.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.

1 reactie

Gerhard · augustus 28, 2019 op 9:07 am

Ik doe al enkele jaren met mijn zwagers aan Urban Exploring ook wel genoemd Urbex. Dit is het bezoeken van verlaten huizen kastelen, villa`s psychiatrische inrichtingen met als doel om mooie foto`s te maken. Dit is niet geheel zonder gevaar. Meeste locatie`s zijn bewaakt of heel gevaarlijk om te betreden. Er worden hoge boete`s uitgedeeld en een proces verbaal ligt altijd op de loer. Je betreed wel prive terrein. We waren een keer in een verlaten vrouwen gevangenis in Duitsland. Al 29 jaar verlaten en totaal onaangeroerd. Als je wat wil meemaken op het gebied van geesten is dat de place to be! En gelukkig hebben we de film nog: https://www.youtube.com/watch?v=CAyucCvDn64

Reacties zijn gesloten.