De wichelroede is een fascinerend voorwerp, dat altijd enorm tot de verbeelding heeft gesproken. Wie droomt er niet van om met een simpele gevorkte stok allerlei waardevolle zaken te vinden? Omdat wichelroede lopen zo tot de verbeelding spreekt, besloot ik me er wat verder in te verdiepen.

Meteen naar:

Wat is het?

Geschiedenis

Hoe werkt het?

Alternatieven en pendels

Kopen

Wat is een wichelroede?

Laten we bij het begin beginnen: wat is een wichelroede precies?

Een wichelroede is voor de meeste mensen een lange stok, in de vorm van een Y. De gebruiker houdt twee poten vast en de andere poot wijst vooruit. Vervolgens kun je met de wichelroede rondlopen, op zoek naar verborgen water, olie, aardstralen of edelstenen.

Dat is tenminste hoe de wichelroede het bekendst is geworden, met name uit Western films en televisieseries.

Wichelroede lopen – of wichelen – is een paranormale bezigheid. Er wordt weliswaar veel onderzoek naar gedaan, maar er is nooit aangetoond dat het instrument echt kan helpen bij het vinden van de genoemde dingen. In gemonitorde tests had een wichelroedeloper bijvoorbeeld niet meer kans om water te vinden dan iemand die het zonder hulpmiddel deed.

Een wichelroede zoals je ze in de natuur vindt
Een wichelroede zoals je ze in de natuur vindt

Geschiedenis van de wichelroede

De eeuwige zoektocht naar water is waarschijnlijk de belangrijkste reden dat men wichelroedes ging gebruiken. Niet zo gek natuurlijk, dat mensen in hun strijd tegen uitdroging probeerden het toeval een handje te helpen.

Een van de oudste vertoningen is waarschijnlijk een rotstekening in het Tassili-n-Ajjergebergte in Algerije. Op de tekening, die dateert uit 6000 v.Chr., is een man te zien met een gevorkte tak in zijn hand. Ook de oude Egyptenaren maakten gebruik van wichelroedes, waarschijnlijk op zoek naar edelstenen en mineralen.

Vanaf de dertiende eeuw maakte wichelen ook opkomst in West Europa.

Zo ziet wichelroede lopen eruit
Wichelroede lopen is al zou oud – misschien nog wel ouder – als de weg naar Rome

Hoe werkt wichelroede lopen?

De wichelaar loopt rond met de wichelroede horizontaal voor zich, totdat die begint te bewegen. De twee meest voorkomende opties zijn:

• De punt beweegt van boven naar beneden.
• Het geheel wordt naar beneden getrokken.

Deze reacties zijn voor de wichelaar een aanwijzing dat hij langzamer over de plek moet lopen of zelfs moet blijven staan. De reactie van de wichelroede maakt de wichelaar duidelijk dat op deze plek onder de grond zich datgene bevindt waarnaar hij naar op zoek is. Of dat het onstoffelijke dat hij zoekt in de buurt is.

Een wichelroede kan meer vinden dan kostbare bronnen van water, edelstenen en olie.

Wichelroedes en geesten

Wichelroedes zouden in staat zijn om bepaalde zaken op te merken die onze stoffelijke zintuigen niet kunnen waarnemen. Zo worden ze door paragnosten wel gebruikt spoken of geesten op te sporen in huis, of met hen te communiceren.

Wichelroedes en aardstralen

Datzelfde geldt voor aardstralen: hypothetische stralen uit de grond die de Aarde als een soort krachtveld zouden omgeven. Ze zijn voor het blote oog niet waar te nemen, maar een gevoel instrument (wichelroedes, bijvoorbeeld…) zouden in staat zijn ze op te pikken.

Je onderbewustzijn

Wichelroedes worden ook wel gebruikt om antwoorden op bepaalde vragen te krijgen. De wichelaar spreekt dan af welke beweging hoort bij ja, en wat het teken is voor nee.

Het geloof hierbij is dat bepaalde bovennatuurlijk wezens – bijvoorbeeld engelen – de wichelroede in beweging brengen in antwoord op een gestelde vraag.

Zelf geloof ik meer in de theorie dat je op deze manier in contact kunt komen met je onderbewuste. Net als bij het ouija bord, is het in dit geval een minieme beweging van jezelf die de punt van je wichel beweging brengt als antwoord op je vraag. Daarmee geeft die beweging van jou aan dat je diep vanbinnen het antwoord eigenlijk al wist.

Alternatieve soorten

We zeiden het hierboven al: de gevorkte tak is de bekendste soort wichelroede. Door lopers wordt dit ook wel de Y-roede genoemd. Vroeger werden ze vrijwel altijd gemaakt uit hout, meestal een hazelaar of appelhout. Tegenwoordig zijn ze ook in metaal en zelfs kunststof verkrijgbaar.

Maar er zijn meer variaties.

Zo is er ook de L-roede. Dit zijn twee gebogen ijzeren staafjes, beiden in de vorm van een hoofdletter L. Reken voor de lange poot ongeveer 30 centimeter, en 15 voor de kortere handgreep. De loper houdt in iedere hand een staaf. Het voordeel van deze vorm is, dat de wichelroede meer ruimte voor bewegen heeft.

Tot slot is er nog de stok, die ook wel de dobber of de hengel genoemd wordt. Het maken van deze wichelroede is vrij gemakkelijk: snijd een tak van een boom die ongeveer één meter lang is. Pak hem aan het dunste eind vast en je merkt dat de beweeglijkheid op een hengel of dobber lijkt.

Pendel en wichelroede

Ter afsluiting nog iets over een alternatief voor wichelroedes: de pendel.

Een pendel is een relatief zwaar, klein voorwerp aan een eindje touw of een ketting. Vaak in de vorm zoals je hiernaast ziet. In de praktijk kan alles wat heen en weer kan “pendelen” dienst doen. Dat pendelen komt neer op het heen en weer bewegen van het gewichtje, in reactie op een door de pendelaar gestelde vraag.

Ook van de pendel zou het heel goed kunnen dat je deze met minimale bewegingen van je pols zelf in beweging brengt. Die bewegingen zijn dan zo klein dat je zelf niet door hebt dat je ze maakt. En dat is ook niet erg: het is een teken dat je onderbewuste eigenlijk het antwoord op je vraag al weet. Een pendel kan je dan helpen daarnaar te luisteren.

Zelfs een simpele steen aan een touwtje kan daarom dienst doen als pendel. Toch vinden veel mensen het fijn om iets mooiers te gebruiken, liefst ook iets persoonlijks. Zelf gebruikte ik een tijdje de ketting die ik draag, met de hanger (meestal een edelsteen) als gewichtje. Pendelen heb ik nu al een tijd niet gedaan. Waarom weet ik eigenlijk niet; het is een heerlijk ontspannende, mindful bezigheid.

Een wichelroede kopen, waar doe je dat?

De meeste new age of spirituele winkels verkopen wichelroedes en pendels.

Of, net als al het andere tegenwoordig: gewoon online. Hieronder een paar tips.

Via deze link vind je een groot aanbod aan wichelroedes en pendels.

Pendels van edelsteen

Het merk Spiru heeft vier bijzonder mooi afgewerkte pendels, allemaal met een andere edelsteen als gewicht:

  • Amethist, voor een brug tussen Aardse en etherische werelden.
  • Bergkristal, met een zuiverende werking.
  • Rozenkwarts, voor harmonie.
  • Turkoois, de steen van evenwicht.

En het mooiste is: met nog geen €10,- zijn het heel betaalbare, prachtige pendels. Je ontdekt ze hier.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.