Een spirituele winkel – vaak ook new age winkel genoemd – is de plek waar je moet zijn om te shoppen voor je geestelijke zelf. Het zit zelfs in de naam: spiritus is Latijn voor geest. “Spiritueel” omvat heel veel – van religieuze tot bovennatuurlijke zaken – maar is boven alles gericht op de innerlijke ervaring.

Spirituele winkels zijn gespecialiseerd in de verkoop van spullen om die innerlijke ervaring te prikkelen. Van lekkere geuren tot boeken vol wijsheid.  

Ook online wemelt het inmiddels van de spirituele winkels. Niet zo gek. Steeds meer mensen zoeken naar zingeving in hun leven. Yoga, mindfulness of meditatie: het wordt steeds populairder, en mensen zoeken de spullen om hun nieuwe leven mee in te vullen.

Voor mij gaat er niets boven een spirituele winkel van baksteen, waar je lekker in rond kunt struinen zonder dat je precies weet waar je naar op zoek bent. Waar de geur van wierook je neusgaten binnendringt zodra je de winkel in stapt. De edelstenen en kristallen, kettingen en klankschalen, amuletten en ringen schitteren je tegemoet. Op de achtergrond speelt zachtjes de rustgevende cd die op de toonbank staat uitgestald. 

Een new age winkel met edelstenen

Dit is een foto van de new age winkel Ladonna, in Almere Stad

Kun je het al voor je zien?

Hoe dan ook: ik ben dol op spirituele winkels. Als ik er ergens eentje tegenkom, loop ik eigenlijk altijd wel even naar binnen. Ze hebben een bepaald soort aantrekkingskracht. Je weet nooit wat je er voor mooie dingen gaat vinden. Net schat zoeken!

Daarom ben ik begonnen met dit overzicht. Je vindt hier spirituele winkels waar ik zelf al eens geweest ben, maar ook winkels die ik op internet heb gevonden en waar ik nog een keer heen wil. Dat is mijn verlanglijstje.

Spirituele winkels in Amsterdam

Zelf ben ik sinds een aantal maanden weer Amsterdammer, maar tijdens mijn studenttijd heb ik er ook al jarenlang gewoond. Het mooie van Amsterdam vind ik de eeuwenoude winkels, waar het karakter van afdruipt. Dat is niet anders bij de new age winkels.

Maar, er zijn meer plekken in Amsterdam met een mysterieuze lading. Die wilde ik ook niet onbelicht laten, dus ook die vind je terug in het overzicht van spirituele winkels in Amsterdam.

Nu ik dus weer in Amsterdam woon, heb ik in ieder geval alle tijd om ze stuk voor stuk te (her-)ontdekken. De eersten zijn alweer afgestreept!

Naar de lijst.

Spirituele winkels in Haarlem

Ik ben opgegroeid in de omgeving van Haarlem. Tussen mijn twee Amsterdamse periodes in heb ik er opnieuw twee jaar gewoond. Haarlem zit in mijn hart, en er is één winkel die in dat stukje hart een speciaal plekje heeft veroverd.

Ananda

Als kind kwam ik al erg graag in Ananda. De mystieke sfeer van de prachtige collectie edelstenen, boeken en andere spirituele voorwerpen had altijd al iets magisch. Toen ik terug verhuisde naar Haarlem en voor het eerst in jaren weer bij Ananda kwam, voelde dat een beetje als thuiskomen.

Het was dan ook nogal een schok toen ik las dat de eigenaren ermee gingen stoppen. Een opvolger was er nog niet gevonden. Ananda leek te gaan verdwijnen!

Gelukkig werd er toch een nieuwe eigenaar gevonden. En een nieuw pand. Ananda verhuisde van een zijstraat bij de Botermarkt naar de Kleine Houtstraat. Ik ben er inmiddels alweer langs geweest, en het is nog steeds een prachtige winkel. Het assortiment telt nu wat minder boeken, en wat meer voorwerpen gericht op yoga en mindfulness. Naar mijn mening een vooruitgang. Ook het stukje binnentuin dat de nieuwe locatie heeft, maakt de ervaring nog completer.

Meer spirituele winkels in Haarlem

Ananda is zonder twijfel de leukste spirituele winkel van Haarlem

Ananda is zonder twijfel de leukste spirituele winkel van Haarlem

Spirituele winkel op Texel

Een tijdje terug werkte ik als content marketeer voor een verhuisbedrijf. Via dat werk kwam ik in contact met Jantje Visser. Zij stond op het punt naar Texel te verhuizen om haar droom te verwezenlijken. Ze had daar namelijk een new age winkel overgenomen: Binnenlicht. Al jaar en dag een begrip op Texel.

Ik ben stiekem wel een beetje jaloers op Jantje. Niet alleen omdat zij de moed heeft gehad deze droom achterna te gaan en nu de eigenares is van een prachtige winkel. Ook omdat Texel een schitterend eiland is, en het me heerlijk lijkt om daar te wonen. Wie weet, ooit, wanneer deze website genoeg oplevert en het niet meer uitmaakt waarvandaan ik werk.

Dat zal nog wel even duren, kan ik je verklappen 😉

Hoe dan ook, Binnenlicht is een aanrader als je eens op Texel bent. De heerlijke frisse zeelucht en echte Texelse uitwaaiwind die in je gezicht blazen wanneer je weer naar buiten stapt, maken de ervaring helemaal af.

Binnenlicht is een prachtige, ruime spirituele winkel

Binnenlicht is een prachtige, ruime spirituele winkel

Help mee aan deze lijst!

Natuurlijk heb ik nog lang niet alle nieuwetijdswinkels van Nederland op mijn radar. Ik doe mijn best om met regelmaat een nieuwe stad aan dit overzicht toe te voegen. Wil jij me helpen? Laat via Facebook (rechts in de zijbalk) of een reactie onder een bericht op deze site de favoriet uit jouw stad weten!

Spirituele winkel, new age winkel of edelstenen winkel?

Het zal je opvallen dat ik ze onbewust al een beetje door elkaar gebruik. Wat is het nu eigenlijk? Een spirituele winkel of een new age winkel? Veel mensen houden het zelfs bij “edelstenen winkel”.

Die laatste valt wat mij betreft sowieso af. Ik moet de eerste winkel die alleen edelstenen verkoopt nog tegenkomen.