Engelen > Aartsengel Gabriël

De naam van aartsengel Gabriël betekent “God is mijn kracht”. Gabriël is, samen met Michaël, één van de twee aartsengelen die bij naam worden genoemd in zowel het Oude als het Nieuwe Testament. Daarnaast komt hij voor in het Jodendom, de Islam en de Bahá’í.

De aartsengel Gabriel wordt zowel mannelijk als vrouwelijk afgebeeld

Verschijning van de aartsengel Gabriël

Gabriël wordt regelmatig afgebeeld als de enige vrouwelijke onder de aartsengelen, die verder uitsluitend mannelijk of androgyn zijn. Toch zijn de verschillende religies het hier niet over eens en wordt Gabriël zowel mannelijk als vrouwelijk afgebeeld.

In de Joodse geschriften verschijnt hij aan de profeet Daniël, om hem zijn visioenen uit te leggen.

In het Nieuwe Testament, specifiek het evangelie van Lucas, toont hij zich aan Zechariah en de Maagd Maria. Aan hen voorspelt hij de geboorte van respectievelijk John de Baptist en Jezus.

Binnen de Islam werd Gabriël door God naar verschillende profeten gestuurd met openbaringen, onder wie Mohammed. Ook volgens de Bahá’í was hij een boodschapper Gods die veel berichten heeft doorgegeven aan Mohammed.

Ontdek je spirituele potentie

Ontwaak spiritueel, open je derde oog en versterk je intuïtie 🔮 

Spirituele betekenis van de engel Gabriël

Aartsengel Gabriël is de boodschapper van God, de beschermer van communicatie. Gabriël helpt schrijvers, leraren, journalisten en artiesten bij het overbrengen van hun boodschap. Daarnaast helpt hij bij het vinden van de juiste motivatie en het overwinnen van uitstelgedrag, twee van de grootste uitdagingen van iedere schrijver.

Daarnaast symboliseert Gabriël de mens in diens realisatie van de kracht in zichzelf. Van “God is mijn Kracht” naar “Ik ben Macht”: de ultieme eenwording met God. Dit is de mens die – zelf een god geworden – over het universum zal heersen.

Als boodschapper van het bovennatuurlijke, heeft Gabriël een belangrijke rol in de verwezenlijking van dit potentieel van de mens. Om die mens op het juiste pad te houden en zijn ultieme bestemming te bereiken.

Zo zou Gabriël ons helpen om bewust te worden van de Christus in onszelf, of op zijn minst van onze eigen spirituele mogelijkheden. Met als het ultieme doel om dit via onszelf de wereld in te brengen en deze een betere plaats te maken.

Of je nou gelooft in God en Christus of niet, dat klinkt toch hoe dan ook als een mooie rol voor deze aartsengel?

Aartsengel Gabriël aanroepen

Deze engel is niet alleen de boodschapper van God en de andere engelen. Ook jou kan hij helpen beter te communiceren. Hij helpt je bij communicatieproblemen met een geliefde, vrienden, familie of collega’s.

Gabriël communiceert vaak via dromen. Dit is van oudsher de klassieke manier waarop boodschappen vanuit de andere wereld worden doorgegeven. Of het nu Gods woord is, berichten van spirituele wezens of van je onderbewuste.

Daarnaast kan hij als engel van de huiselijkheid worden aangeroepen wanneer je wilt verhuizen of verbouwen.

Een gebed dat veel gebruikt wordt voor het aanroepen van Gabriël gaat als hieronder. Gelovigen passen deze aan naar de eigen situatie, wanneer je bijvoorbeeld in een specifieke situatie wat extra communicatie kunt gebruiken. Of het nou op je werk is of met een geliefde.

Gabriël, engel van de openbaring, ik dank je voor de boodschappen die je vanuit het spirituele naar de Aarde brengt. Help me alsjeblieft om te horen wat deze berichten me vertellen. Laat me niet doof zijn voor de wijze raad die mij op mijn pad gegeven wordt. Leer me hoe ik efficiënt kan communiceren naar anderen en goed te luisteren naar wat zij hebben te zeggen. Wanneer een communicatieproces kapot mocht gaan door onbegrip, stuur me dan de kracht om het misverstand te herstellen.

Altijd de rust van een meditatie?

Ontdek dan de kracht van mindfulness en voel je altijd in balans alsof je aan het mediteren bent

Uitbeeldingen en verschijning in populaire cultuur

Doordat het engelen vaak ontbreekt aan een precieze beschrijving van uiterlijk, zijn ze een dankbare inspiratiebron voor artiesten en producenten. Bij Gabriël is dat niet anders, met als gevolg dat hij in talloze films, games, boeken en televisie series zijn opwachting maakt. Naast uiteraard de talloze beelden en schilderijen die er van hem zijn gemaakt.

De verschijning van de engel Gabriiël in cultuur uitingen

Eén van mijn persoonlijke favorieten, is in de film Van Helsing, uit 2004. Hier speelt Hugh Jackman de monsterjager “Gabriël van Helsing”. In de roman Dracula, van Bram Stoker, is dat nog Abraham Van Helsing. Onder andere door Gabriëls voorgeschiedenis en symboliek van de film, wordt het steeds duidelijker dat het hier om de aartsengel in menselijke vorm gaat. Overigens weet Gabriël zelf niets meer van zijn tijd als engel.

Een andere klassieke vertolking van de aartsengel, is die door Richard Speight in de serie Supernatural. Hier is de aartsengel Gabriël al sinds de val van zijn broer Lucifer op de vlucht voor zijn familie verplichtingen. Hij doet zich voor als de halfgod Loki, die slechte mensen straft met dodelijke humor. Hij gaat door het leven als de “Trickster”.

Richard Speight als aartsengel Gabriël

In 2014 verscheen Gabriël in de serie Dominion. In dit geval als de bad-guy, die er op uit is om zijn broer Michael te vermoorden en de mensheid uit te roeien. Opvallend genoeg een rol die normaal gesproken aan Lucifer is voorbehouden.

Mooie producten met Gabriël als thema

Voor een kado met een mooie, symbolische betekenis. Bijvoorbeeld voor vrienden of familie die veel met teksten of communicatie werken. Of voor jezelf, als je zelf in dat gebied werkt. Wij struinden het internet voor je af naar de mooiste producten die met deze aartsengel geassocieerd worden. Misschien zetten we zelf wel een beeld op het bureau waaraan we onze blogs schrijven…

Orgon hanger

Uitgevoerd in prachtige hangers van Orgon, een bijzonder materiaal. “Orgon” betekent levensenergie. Het is een combinatie van kristal, hars en metalen. Dat zorgt niet alleen voor prachtige kleuren en patronen, maar ook voor een mooie symbolische betekenis.

Aartsengel Gabriël kaarten

Veel mensen gebruiken zogenaamde orakelkaarten om engelen te vragen naar raad bij bepaalde vraagstukken. Het kan je ook helpen om dichter bij je innerlijke gevoel over diezelfde vragen te komen.

Bekijken of bestellen

Wierook

Deze natuurlijke wierook is ontwikkeld door een paar families uit India. Het is zuiver product, gemaakt met 100% natuurlijke grondstoffen. Het branden van deze wierook geeft vrede en sereniteit want ze worden gemaakt in vredige en rustige arbeidsomstandigheden.

Meer info of bestellen

Armband van regenboog maansteen

Maansteen regenboog staat voor heldere inzichten, intuïtie en opmerkzaamheid. Allemaal onmisbare eigenschappen voor schrijvers en mensen in communicatieve beroepen. Aan de armband hangt een klein bedeltje van Gabriël zelf.

Inspiratiesteen

Een prettige, zachte steen op zakformaat. Om altijd bij je te dragen. Dit is wat je een “knuffelsteen” kunt noemen. Door zijn gladde oppervlak licht hij lekker in de hand. Als je een spannend moment hebt, kun je met je vingers over de steen strijken voor extra kracht.

Een beeld van Gabriël

Een mooi gekleurd beeldje van de aartsengel Gabriël. Ook verkrijgbaar in het wit en verschillende formaten.

Kaarsenhouder

Ideaal om een kaarsje in te branden tijdens je meditatie gericht aan Gabriël. Uitgevoerd in prachtig Turkoois, met een klein amulet van Gabriël op de zijkant.

Bekijken of bestellen

Veelgestelde vragen

Is Gabriël mannelijk of vrouwelijk?

Waar de andere aartsengelen mannelijk of androgyn zijn, wordt Gabriël als enige met regelmaat vrouwelijk afgebeeld. Toch zijn de verschillende religies waarin Gabriël een rol speelt het hier niet over eens: de engel wordt zowel mannelijk als vrouwelijk afgebeeld. In de meeste verbeeldingen van de engel in populaire cultuur (zoals films, boeken en televisieseries) gaat het om een mannelijke engel.

Wie is aartsengel Gabriël?

Gabriël is één van de vier meest genoemde aartsengelen, samen met Uriël, Rafaël en Michaël. Met laatstgenoemde is hij de enige die zowel in het Oude en Nieuwe Testament bij naam worden genoemd. Zijn naam betekent “God is mijn kracht”.

Waar staat Gabriël voor?

Gabriël is – als de boodschapper van god – de beschermeling van communicatie. Hij staat symbool voor het goed overbrengen van een boodschap, en steunt daarin schrijvers, journalisten en mensen in vergelijkbare beroepen. Daarnaast vertegenwoordigd hij de communicatie van de mens met diens spirituele kracht in zichzelf. De betekenis van Gabriël – God is mijn kracht – verwijst daarmee naar de mogelijkheid van de mens om die kracht in zichzelf te voelen.