Engelen > Aartsengel Rafael

Rafaël is de Aartsengel die staat voor genezing, zowel van mens als dier. 

De naam van aartsengel Rafaël betekent “God heelt”. Hij is de aartsengel van fysieke en emotionele heling en de beschermheilige van Een beeld van aartsengel Rafaelgenezers.

Als aartsengel is Rafael er voor mensen die over een verslaving heen moeten komen. Veel wondergenezingen zijn aan hem toegeschreven. Hij is de aartsengel van harmonie en vrede. Daarnaast beschermt hij reizigers, door hen een veilige en harmonieuze reis te bieden.

Rafael werkt nauw samen met aartsengel Michaël. Samen nemen ze angsten en stress weg, die een negatieve invloed kunnen hebben op de gezondheid.

Lees hier meer over engelen en aartsengelen.

In dat artikel kun je lezen dat Rafaël, afhankelijk van hoe je telt, een van de 12 aartsengelen is. Maar wat is zijn rol dan precies binnen deze orde?

Direct naar:

De betekenis van Aartsengel Rafael
Rafael aanroepen
Beeld en verschijning
Kadotips

Aartsengel Rafael en zijn helende engelen

Rafael is waarschijnlijk afgeleid van het Hebreeuwse “rophe”, wat “helen” betekent. Aartsengel Rafael staat niet alleen symbool voor het helen van individuen. Hij is ook de beschermheilige van iedereen in een helende beroep.

Als aartsengel heeft Rafael een sturende functie onder de andere engelen van de hemel. Het ligt dan ook voor de hand om aan te nemen dat hij ook daar een vergelijkbare rol op zich neemt. Omdat ook van veel andere engelen wordt geschreven dat zij mensen helen en verzorgen, lijkt het logisch dat de aartsengel Rafael hun aanvoerder is.

Daarnaast was het zijn missie om de demon Azazel te bestrijden. Aan Rafaël was de taak om de aarde te zuiveren van verdorven engelen.

In de Rooms-katholieke Kerk was 29 september de aan Rafaël geweide dag, net als die van zijn mede-aartsengel Michaël.

3x een gebed om aartsengel Rafael aan te roepen

Er zijn een aantal manieren om je tot deze engel te richten. Doordat Rafael zowel betekenis heeft voor zieken als voor reizigers, ligt het maar net aan je doel.

Ook als je niet gelovig bent, kun je deze affirmaties gebruiken. Zie het dan niet zozeer als een gebed, maar als een meditatie met Rafaël als focuspunt. Net zoals je kunt focussen op je ademhaling, of een bepaald object dat je meditatie begeleidt.

Algemene Rafael meditatie

Heilige Rafael, aartsengel, ik vraag u om hulp bij de uitdagingen van dit leven. Ik vraag nederig om uw zegen, hulp en inmenging. Zodat mijn ziel mag helen en mijn lichaam beschermd mag zijn tegen ziekte.

Voorafgaand aan een reis

Lieve Rafael, die werd gezonden om de jonge Tobias bij te staan op zijn reis. Bij zijn terugkomst was u het die hem hielp de blindheid van zijn vader te genezen. Logisch is het daarom, dat ik me tot u wendt voor steun en leiding op de reis die voor mij ligt. En om een goede thuiskomst te verzekeren. Dit vraag ik voor mijzelf, en iedereen die thuis op mij wacht.

Voor bescherming tegen het kwaad

Stuur mij de machtigste der engelen, de heilige Rafael, om mij te helen van lichamelijke en geestelijke kwaden. Moge hij me beschermen tegen de kwade geesten in deze wereld. Aartsengel Rafael, wees mijn gids en beschermer op mijn reis door dit leven.

Aartsengel Rafael beeld

Typische attributen van Rafael zijn voorwerpen die kunnen worden geassocieerd met de geneeskunst, meestal een fles. Daarnaast is hij vaak te zien terwijl hij een trompet blaast.

Net als de meeste engelen, wordt hij meestal niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk afgebeeld.

Hij is vaak in het gezelschap van Tobias, een jonge man die hij heeft begeleidt op een belangrijke reis.

De aartsengel Rafael en Tobias

In de mystieke traditie wordt Rafaël vereenzelvigd met de kleur violet. Dat zit zo: in deze traditie worden de verschillende aartsengelen gezien als onderdelen van het goddelijke licht. Zoals een lichtstraal uiteen valt wanneer het door een prisma schijnt, valt ook dit goddelijke licht uiteen in de verschillende aartsengelen.

Als beschermer van verzorgen en genezen, wordt hij ook gesymboliseerd door het water, de kleur groen, en het kristal aquamarijn.

Rafaëls ultieme doel is om ervoor te zorgen dat de aarde een geschikte plek blijft voor mens, dier en natuur. Een opgave die in de huidige maatschappij een grotere uitdaging lijkt dan ooit. In ieder geval is hetgeen hij symboliseert vandaag de dag nog altijd relevant.

Kadotips die leuk zijn om te geven en om te krijgen

Of leuk om aan jezelf te geven natuurlijk. Doe iemand eens de bijzondere symboliek van Rafael cadeau. Een cadeau met betekenis, dat symbool staat voor bescherming en genezing.

Kristallen engeltje

Klein maar fijn, dit schattige kristallen engeltje. Gemakkelijk om bij je te dragen, om altijd de symboliek van Rafael dichtbij te hebben.

Orgon hanger

Orgon is een combinatie van kristal, hars en metalen. De naam staat voor “levensenergie”, en dat past helemaal bij het beeld en de symboliek van Rafael. Bovendien ziet het er door de kleurwerking schitterend uit.

Kaarslicht

Een prachtige kaars met daarop een afbeelding van Rafael, die wordt geleverd in een mooie geschenkdoos en met zwarte kaarsenstandaard. Wat wil je nog meer voor mooi compleet cadeau?