Helderziendheid is het kunnen “zien” (voorspellen) van de toekomst of bovennatuurlijke verschijningen. Helderziend zijn is de gave hebben om dingen te zien die niet met de gewone, stoffelijke zintuigen zijn waar te nemen. Meestal zijn dit dingen die zich in een andere tijd of plaats afspelen, of zelfs in een heel andere wereld of dimensie.

Het is meer dan het zien van vormen in glazen bollen of blaadjes onderin een theekopje, zoals je het kent van Harry Potter. Eigenlijk is het meer zoals die échte visioenen van professor Trelawney, Harry’s docent waarzeggerij. De visioenen die haar plotseling overvallen.

Hieronder meer over wat helderziendheid dan zoal is, welke vormen er zijn, en hoe je je eigen helderziendheid kunt ontwikkelen.

Wat is helderziendheid? Meer dan

Helderziendheid is meer dan in een kristallen bol staren.

De betekenis van helderziendheid

De helderziende zou als het ware een vorm van licht zien, dat zich niet in ons normale spectrum van pimpelpaars – blauw – groen – geel – oranje – rood bevindt. Je zou dit etherisch licht kunnen noemen. Al kun je natuurlijk betwisten of het nog wel “licht” kan worden genoemd wanneer het niet is waar te nemen met iets waar we licht mee meten. Zelf ben ik er daarom voorstander van om het niet over etherisch licht, maar over de substantie ether te hebben.

Visioenen – waarnemingen in de vorm van beelden – zijn een vorm van helderziendheid. Het is een manier om toekomst of verleden te zien, zoals een flashback of flashforward in een film. Tijdens deze visioenen kunnen mensen beelden doorkrijgen van andere mensen in situaties.

Een helderziende is één van de mogelijke zesde zintuigen die een paragnost of medium – iemand met een paranormale gave – kan hebben.

Wat is helderziend zijn? 4 vormen

Er zijn verschillende vormen om helderziend zijn te omschrijven. Hieronder bespreek ik de vier belangrijkste en meest bekende.

De toekomst zien

Dit is het dingen al zien, of een heel sterk “weten” dat ze gaan gebeuren, nog voordat ze gebeurd zijn. Dit kan door middel van een soort film of diaserie in het hoofd van de helderziende.

Dat is tenminste wel hoe het in films meestal wordt voorgesteld. Als plotselinge beelden, meestal met veel licht. Als een soort flits van herkenning.

Interessant is altijd de vraag of een visioen de toekomst verandert. Zo had ik het in mijn blog over het Ouija bord over een jongen die zijn eigen dood voorspeld kreeg. Daardoor ging hij niet naar buiten. Hij overleefde. Was het een onzin voorspelling? Of zou hij alsnog gestorven zijn als hij deze boodschap niet had gekregen? We zullen het nooit zeker weten. En dat is nu net zo fascinerend aan dit soort verhalen.

Wat is helderziendheid? Welke vormen zijn er?

Helderzienden zien verschillende tijden en plaatsen

Het zien van bepaalde visioenen bij dingen

Sommige paragnosten claimen dat zij aan de hand van een foto of persoonlijk item bepaalde dingen over de eigen kunnen voelen of zien. Het was een belangrijk onderdeel van een televisieserie van een paar jaar geleden. In Het Zesde Zintuig namen verschillende mensen het tegen elkaar op om het beste medium van Nederland te worden.

Een soort Idols voor helderzienden dus.

In veel afleveringen was het de bedoeling om een oud misdrijf te onderzoeken, of een vrijwilliger terug te vinden die zich ergens had verscholen. Veel van de deelnemers maakten gebruik van persoonlijke bezittingen om meer over de persoon in kwestie te horen, zien of voelen.

Geesten, engelen of andere bovennatuurlijke wezens zien

Hier komen paranormaal en bovennatuurlijk samen.

Helderziendheid is namelijk óók het kunnen zien van wat er buiten het normale staat. Buiten het natuurlijke, dus. Met andere woorden: het kunnen zien van engelen, demonen, geesten en andere bovennatuurlijke wezens.

Lees meer over het zien van geesten.

Aura’s lezen

Je hebt vast wel eens van een aura gehoord. Dat is een band van gekleurd licht die iedereen om zich heen zou hebben, waaraan je de emotionele toestand van de persoon in kwestie af zou kunnen lezen.

Sommige helderzienden zien geen geesten, toekomst of visioenen. In plaats daarvan zijn ze bijzonder goed in het lezen van de aura van wie ze voor zich hebben.

Wat mij betreft niet de meest spannende van de helderziende opties. Daarentegen kan het wel bijzonder handig zijn om te zien hoe de persoon tegenover je zich voelt. Als je bijvoorbeeld op een eerste date bent, of een belangrijk sollicitatiegesprek hebt. Hoewel… Als je dan ziet dat de ander zich ontzettend zit te ergeren of vervelen…

Sommige helderzienden kunnen aura's zien en lezen

Bekende helderzienden

Er was een tijdje een grote hype rondom het onderwerp helderziendheid op de Nederlandse televisie. De bekendste paragnost die in Nederland actief was, is waarschijnlijk de Schot Derek Ogilvie. Ogilvie was met name goed in het doorkrijgen van bepaalde beelden van een overleden geliefde van iemand uit het publiek. Hoewel er veel sceptici zijn, zoals bij alles wat we niet kunnen verklaren, zijn er talloze mensen die hij “gelezen” heeft en die zweren dat hij dingen zei die hij onmogelijk kon weten.

Ik had het net al even over de serie Het Zesde Zintuig. De winnaar van het eerste seizoen hiervan was Peter van den Hurk. Door zijn voorkomen groeide hij al snel uit tot de knuffelbeer van de paranormale gemeenschap.

In het buitenland was Char waarschijnlijk het bekendste recente medium. Je hebt haar misschien wel eens op televisie gezien. De letter rader. “Ken je iemand – dood of leven – met een r of een l in zijn naam? Of een k…? Ja, hij is hier.” Als je het mij vraagt de minste geloofwaardige van het stel.

Jezelf helderziend ontwikkelen

Helderziendheid, is dat iets dat je kunt leren? Dat zullen we misschien nooit weten, maar je kunt wel je aanleg ervoor trainen. Door je natuurlijke intuïtie te trainen. Wanneer je die intuïtieve gevoelens eenmaal beter onder controle hebt, kun je jezelf trainen om de inzichten, geluiden, gevoelens en energie om je heen te voelen.

Geen échte helderziendheid misschien, maar wel iets waar je al veel mee op kunt vangen over wat er om je heen gebeurt.

Een paar dingen die je kunt trainen:

Je directe intuïtie

De directe intuïtie is wanneer je jezelf bewust met iets bezighoudt.

Kies een situatie waar je inzicht over wilt. Richt je hier een aantal minuten op. Vraag in je gedachten om een directe ervaring hierover. Wat staat je te wachten? Wat moet je doen?

Laat het gaan. Forceer niets en zie wat er komt. Door je energie op een situatie te richten zal je intuïtie eerder tekenen kunnen oppakken over die situatie dan ergens anders over.

Je indirecte intuïtie

Dit is je symbolische intuïtie. Dit is het vermogen van de geest om belangrijke dingen op te pakken door ze te interpreteren.

Pak een potlood en een vel papier. Wat heeft je leven nu nodig? Die vraag stel je jezelf drie keer.

Teken nu het eerste symbool dat in je gedachten opkomt. Interpreteer het symbool. Wat betekent het voor jou en welke rol neemt dit in je leven in?

Luisteren naar je dromen

Een goede manier om meer inzicht te krijgen in wat je onderbewuste je probeert te vertellen, is ook het aanleggen van een dromendagboek. Als je érgens een grote kans hebt op visioenen, is het wel in je dromen. En ook daar kom je vaak weer symbolen tegen.

Probleem is alleen dat we dromen over het algemeen snel weer vergeten.

Gelukkig kun je jezelf trainen in het onthouden van je dromen. Leg een notitieblok en pen naast je bed. Spreek actief met jezelf af dat je alles wat je gaat dromen vannacht zult onthouden. Wanneer je wakker wordt, schrijf je zo snel en gedetailleerd mogelijk alles op wat je je kunt herinneren van de droomavonturen van de nacht ervoor.

Een dromendagboek bijhouden kan helpen je helderziendheid onder controle te krijgen

Een dromendagboek bijhouden kan helpen je helderziendheid onder controle te krijgen

Krijg je visualisatie onder controle

Voordat je eraan toe bent om visioenen te zien, moet je je visualisaties onder controle zien te krijgen. Probeer de volgende oefening eens.

Stel je voor: je staat midden in een weiland. Je houdt zeven ballonnen vast. Allemaal hebben ze een andere kleur.

Nu laat je ze een voor een los. Kijk ze na. Zie hoe ze wegdrijven tegen de blauwe lucht. Als de eerste ballon verdwenen is, laat je de volgende pas los. Blijf oefenen totdat je op deze manier iedere ballon afzonderlijk kunt zien wegdrijven.

Je derde oog openen

Je hebt vast wel eens een cycloop gezien. Kun je je nog herinneren waar die zijn ene oog had?

Midden in zijn voorhoofd, tussen de plek waar wij onze twee ogen hebben. Precies. Dat is dus de plek waar wij ons derde oog zouden hebben. Het derde oog is één van de chakra’s: bepaalde energieknooppunten in je lichaam die binnen bepaalde religies een belangrijke rol spelen.

Hoe dan ook, het derde oog wordt gezien (pun not intended) als bijzonder belangrijk bij helderziendheid. En het staat lang niet altijd meer open, omdat we met zijn allen nogal blind zijn geworden voor het bovennatuurlijke.

Dus moeten we het openen!

Ga ergens zitten waar je niet gestoord kunt worden. Adem diep in en uit, en concentreer je bewustzijn op die ene plek in je voorhoofd. Op je derde oog, totdat je een soort explosie van licht achter je ogen ziet. Dat is het tenminste bij mij. Voor sommige mensen is het geen licht maar een uitwaaierende warmte.

Wees niet teleurgesteld als je niet direct engelen en geesten gaat zien. Ik heb al jaren geleden op deze manier mijn derde oog opengezet. Mijn eerste helderziende ervaring moet ik nog hebben.