Spirituele betekenis van dromen > Dromen over overleden personen

De dood is voor mensen altijd een mysterieus en zwaarbeladen onderwerp geweest. Niet in de laatste plaats wanneer je moet leren om te gaan met de dood van iemand anders. Je hersenen, je geest, je onderbewuste: ze hebben tijd nodig om dat te verwerken. Dromen over een overleden persoon komen dan ook veel voor.

Soms hebben die dromen over een overledene meer te betekenen. Zijn het boodschappen van die geliefde vanuit het hiernamaals? Of zijn het berichten van ons onderbewuste, waar je hersenen een krachtig symbool voor gebruiken?

Hieronder bekijken we beide mogelijkheden!

Wil je meer weten over de betekenis van de dood in zijn algemeen? Lees dan ons artikel over dromen over de dood.

Onze tip!

Voordelen

Prijs

  • Houd zelf je dromen bij

  • Met tips en handvatten om je dromen te duiden

  • Leer je dromen steeds beter kennen en onthouden!em

  • Spray om lekkerder in slaap te vallen

  • Met melatonine

  • Voor een gezonde, vitale levensstijl

Online yoga abonnement

Voor de prijs van één les per maand volg je alle mindfulness en yoga training die je maar wilt. Nederlandse, prettige docenten.

Bach therapie voor meer rust en (emotioneel) evenwicht

Ter ondersteuning bij de emoties die je dromen losmaken

dromen over een overleden persoon uitgelegd

De spirituele betekenis van dromen over overleden personen

Het is een klassiek beeld dat overleden dierbaren ons kunnen bezoeken in onze dromen. Veel mensen geloven dan ook dat dit precies is wat een droom over een overleden persoon inhoud.

Veel mensen geloven namelijk dat onze hersenen een ander energieniveau bereiken wanneer we in slaap vallen. Dat maakt het mogelijk om af te stemmen op een andere dimensie bestaan, waardoor we bijvoorbeeld geesten kunnen zien.

bezoeken overleden personen ons in onze dromen?
Veel mensen geloven dat je hersenen in droomtoestand bevattelijker zijn voor boodschappen van de andere kant van “de sluier”

Doordat je hersengolven veranderen wanneer je slaapt, komt je geest open te staan voor bovennatuurlijke boodschap. Je raakt als het ware meer paranormaal afgesteld.

En dat maakt het dus eenvoudiger voor overleden personen om in dromen “langs te komen” om een boodschap te brengen.

Is een droom over een overleden persoon echt een poging van die persoon om contact met ons te krijgen? Of is het gewoon een gevolg van gemis of van niet afgesloten zaken? We zullen het waarschijnlijk nooit zeker weten, maar er zijn verschillende interessante duidingen van verschillende dromen over overledenen die ik je niet wil onthouden.

Ervaar meer evenwicht en rust

Kun je wel een steuntje gebruiken bij de emoties die je dromen losmaken? Probeer dan eens dit (gratis) e-mailadvies van onze partner

Wat betekenen verschillende dromen over overleden personen?

Natuurlijk geldt zoals altijd: de betekenis van dromen is meestal abstract en niet eenduidig. Daarom is het belangrijk om voor jezelf informatie te verzamelen. Op die manier kun je zelf de puzzelstukje van wat je hebt gezien in elkaar passen en op die manier hopelijk tot de betekenis voor jou komen.

Wil je beter worden in het onthouden van je dromen? Daar kun je jezelf in trainen door het bijhouden van een droomdagboek. Door elke ochtend na het wakker worden zoveel mogelijk details van je droom op te schrijven, zul je merken dat je steeds meer gaat onthouden.

Dromen over overleden dierbaren

In het algemeen worden dromen over overleden dierbaren wel gezien als een poging van die dierbare om in contact met je te komen. In deze opvatting wordt namelijk aangenomen dat de “sluier” tussen de stoffelijke en onstoffelijke dimensie minder sterk is in onze dromen. En dus dat het voor onstoffelijke zielen mogelijk is om ons te bezoeken. Dat kunnen ze doen om jou extra afsluiting te geven, of om je bijvoorbeeld te laten weten dat het goed met hen gaat.

De meer psychologische en emotionele verklaring lijkt daar eigenlijk opvallend veel op. In die opvatting komt het er namelijk op neer dat dromen het middel van onze hersenen zijn om emoties, indrukken en herinneringen van overdag te verwerken.

Je wordt dus als het ware bezocht door de herinneringen aan je geliefde die nog altijd in je onderbewuste voortbestaan. Ook dan is het dus een zoektocht naar afsluiting.

Dromen over overleden ouders

De dood van een ouder is één van de heftigste emotionele gebeurtenissen die we als mens mee kunnen maken. Geen wonder dus dat het iets is dat doorwerkt in je onderbewuste. En dus in je dromen. 

Dromen over overleden ouders zijn vaak een reflectie van ons verlangen naar hun advies en steun. Naar de zekerheid die daarvan uitging, die we zijn kwijtgeraakt door hun dood.

Wanneer je ouders nog leven en je droomt over hun dood, dan wordt dit gezien als een teken dat je je zorgen maakt om hun welzijn. Het kan ook symbool staan voor grote veranderingen in de relatie tussen jou en je ouders. Dan is het dus een symbolische dood: niet zozeer van de mens, maar van de mens zoals die in jouw leven was.

Dromen over overleden ouders worden soms ook gezien als een boodschap van je onderbewustzijn dat het tijd wordt om zelfstandiger te leven.

De meest gehoorde verklaring van een droom over gestorven ouders is echter dat het duidt op onverwerkte problemen die je met je ouders had. Het kan natuurlijk zijn dat je een bepaald probleem niet met hen hebt kunnen oplossen voor ze stierven en dat dit je van binnenuit opvreet.

Hoe dan ook is het goed om bij jezelf te rade te gaan waar de droom vandaan zou kunnen komen. Welke emotie tegenover je ouders of welke verandering in je leven zou deze droom kunnen verklaren? Door op die manier open te staan voor de boodschappen van onze dromen, kunnen we ervan leren en erdoor groeien.

Dromen over overleden vader

Deze droom heb ik helaas zelf ervaren. Het was een paar weken nadat mijn vader overleed aan de gevolgen van kanker. Ik droomde dat alles – het hele ziektetraject, zijn overlijden en de uitvaart – eigenlijk een droom waren geweest. Helaas was dát dus juist een droom en was ik even flink gedesoriënteerd nadat ik wakker was geworden. 

Sindsdien heeft mijn overleden vader me in mijn dromen nog meerdere keren bezocht.

Maar wat betekent dat precies? Dromen over je overleden vader?

Dromen dat je je vader dood vindt

Wanneer je in je droom het levenloze lichaam van je vader vindt, wordt dit gezien als een teken dat er onopgeloste zaken zijn tussen jullie. De dood wordt hier namelijk gepresenteerd als iets plotselings, iets dat je overviel.

Deze droom komt voort uit een project dat jullie waren gestart en niet hebben kunnen afmaken. Of onuitgesproken woorden of irritaties die aan je zijn gaan knagen.

Je overleden vader glimlacht in je droom naar je

Deze droom heeft een positieve betekenis. Dromen over je overleden vader die naar je lacht wordt dat beschouwd als een teken dat je de juiste keuzes maakt in je leven. Keuzes die jouw leven en dat van de mensen om je heen ten goede komen.

Of je nu gelooft in de spirituele betekenis en het je overleden vader is die jou bezoekt om zijn goedkeuring te geven. Of dat het een teken van je onderbewuste is dat je op de goede weg zit. Het is in ieder geval een droom om positieve energie uit te halen.

Dromen over kritiek van je overleden vader

Dit kan een symbolische weergave zijn van de autoriteit die iemand over je heeft. De vader is in dit geval een klassiek symbool van die autoriteit, die we koste wat kost trots en blij willen maken. Deze droom kan dan ook een teken zijn dat je momenteel iemand anders in je leven – bijvoorbeeld je baas – jouw leven op deze manier laat overschaduwen.

Dit is een ongezonde (werk)relatie, want niemand zou je onzeker en angstig moeten laten voelen over hun reacties op wat jij doet. 

Ruziën met je overleden vader 

Dit kan duiden op onopgeloste problemen die je had met je vader, die nog steeds je onderbewuste bezighouden. Mogelijk wil je dat graag uitpraten met je vader, maar voel je frustratie omdat dit niet meer gaat. Vandaar de boosheid en frustratie in de droom.

Het kan ook een algemeen teken zijn van besluiteloosheid en boosheid om het feit dat je vader er niet meer is om je van wijze raad te voorzien.

Dromen over overleden moeder

De moederfiguur staat symbool voor zekerheid en veiligheid. Dromen over je overleden moeder hebben dan ook vaak te maken met een zoektocht naar de steun en het begrip dat je bij haar vond, en dat je nu mist in je wakkere leven. Wanneer je droomt dat je moeder nog in leven is, dan kan dit een sterk teken zijn dat je haar bescherming op dit moment extra nodig hebt in je eigen leven.

een droom over je overleden moeder kan een teken zijn dat je haar warmte mist

Dromen dat je moeder je helpt kleren uit te zoeken

Dit is een teken dat je het zorgzame aspect van je moeder in je leven mist. Moeders zijn immers degene die zorgen voor richting en morele support. Probeer van deze droom te leren, want de kans is groot dat andere nabestaanden (je vader, broers of zussen bijvoorbeeld) hetzelfde voelen en misschien veel baat hebben bij jouw zorg.

Je huilende moeder omhelzen

Deze droom is typerend voor de rouwperiode waarin je nog bezig bent de dood van je moeder te verwerken. Haar verdriet weerspiegelt je eigen emoties en je onderbewuste verwerkt dat met een beeld waarin jullie troost zoeken bij elkaar.

Zie het als iets moois, want deze droom is een teken dat de band die jullie hadden zelfs de dood overstijgt, waardoor jullie nog steeds je verdriet kunnen delen.

Je moeder brengt je eten

Dit kan een teken zijn dat je de liefde en verzorging mist die je moeder bracht. Of dat je die liefde en zorg nu zelf voelt voor de mensen om je heen,

Dromen dat je moeder kritiek op je heeft

Dit kan simpelweg een uiting zijn van een deel in jezelf dat altijd kritiek op zichzelf heeft. Of de kritiek nu terecht is of niet: je bent nooit tevreden met jezelf. 

Dat is een ongezonde manier van in het leven staan, omdat je altijd het gevoel hebt dat je tekort schiet terwijl dat helemaal niet het geval is. Het kan ook zijn dat je de kritiek die je moeder altijd had, geïnternaliseerd hebt en dat dit is waarom je erover droomt dat het je moeder is die de kritiek uit. 

Door je overleden moeder vermoord worden in je droom

Dit is natuurlijk een emotioneel zeer zwaar beladen droom om mee geconfronteerd te worden. Het wordt gezien als een teken van onopgeloste problemen die je met je moeder had. Probeer te ontdekken wat die problemen zijn en vind voor jezelf een manier om ze los te kunnen laten.

Je overleden moeder blij zien

Dit is een duidelijk teken dat je begint te accepteren dat je moeder is overleden en zelf vrede begint te vinden met de situatie. Het is een droom waar je zelf meestal ook blij van wakker wordt. Omdat het goed is om een dierbare blij te zien, maar ook omdat het voelt als een opluchting om het verlies een plekje te geven.

Een waarschuwing van je overleden moeder

Dit type droom wordt misschien wel het vaakst gezien als een bovennatuurlijke ervaring, omdat het lijkt dat we door iemand vanuit het hiernamaals worden behoed. Psychologisch wordt de droom ook wel gezien als een personificatie van je eigen wijze, innerlijke en volwassen zelf. 

Dromen over overleden oma of opa

Veel dromen over overleden grootouders zijn vergelijkbaar met de hierboven omschreven dromen. Een ruzie duidt bijvoorbeeld op onverwerkte problemen of ruzies in het leven met je grootvader of grootmoeder. En je grootouders blij zien, is een teken dat jij zelf meer vrede begint te vinden met je verlies.

Specifieker gezegd duiden dromen over grootouders op een verlangen naar de levenswijsheid die ze hadden. Opa en oma zijn vaak een symbool van kennis, maar ook van geborgenheid en warmte. 

Dromen over overleden huisdieren

Ook het verlies van een geliefd huisdier is voor veel mensen een ingrijpende emotionele gebeurtenis. Dromen over je overleden hond of kat is daar een logische uiting van. Het kan een manier zijn van je geest om het verlies te verwerken. Veel mensen zien hun trouwe huisdier namelijk blij rondrennen in een mooie omgeving waar ze gelukkig zijn. Ook zien veel mensen het als een teken van het huisdier zelf, dat het goed met ze gaat.

Het staat vast dat dromen sterke emoties en gevoelens in ons los kunnen maken. Geldt dit ook voor jou? Of heb je het gevoel dat de droom een signaal is van iets waar je mee worstelt? Ontdek dan dit gratis natuurlijk consult van onze partner voor meer evenwicht en rust in je leven.

Tip voor spirituele groei

Beschrijving

Prijs

Netflix voor yoga! (zeer voordelig)

Volg online onbeperkt yoga lessen van Nederlandse instructeurs, voor een vaste lage prijs per maand

Stap voor stap spiritueel groeien

Groei elke maand spiritueel en ervaar meer energie en levensgeluk met dit toffe abonnement.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.