Spirituele betekenis van dromen > Dromen over water

Water is onlosmakelijk met het leven verbonden. Daarom zijn dromen over water er in allerlei soorten en maten.

Ben je benieuwd wat die van jou te betekenen had? Hieronder vind de betekenis van 13 dromen of water. Dit is natuurlijk geen exacte wetenschap, maar het kan je helpen bij het duiden van jouw droom.

Dromen worden namelijk vaak gezien als boodschappen van ons onderbewuste. Het is niet gek dat symboliek daarin een belangrijk rol speelt. Laten we daarom eerst eens kijken naar de betekenis die water voor ons heeft.

Onze tip!

Voordelen

Prijs

  • Houd zelf je dromen bij

  • Met tips en handvatten om je dromen te duiden

  • Leer je dromen steeds beter kennen en onthouden!em

  • Spray om lekkerder in slaap te vallen

  • Met melatonine

  • Voor een gezonde, vitale levensstijl

Online yoga abonnement

Voor de prijs van één les per maand volg je alle mindfulness en yoga training die je maar wilt. Nederlandse, prettige docenten.

Bach therapie voor meer rust en (emotioneel) evenwicht

Ter ondersteuning bij de emoties die je dromen losmaken

verschillende dromen over water uitgelegd

Het mysterieuze en spirituele karakter van water

Zonder water drogen we uit en gaan we dood. We bestaan er zelfs voor meer dan de helft uit (tussen de 50% en 65%).

Voor (oude) landbouwculturen maakte een periode van regen na lange droogte het verschil tussen overleven en omkomen van de honger door een mislukte oogst.

Water is dan ook tamelijk letterlijk de brenger van leven. In veel klassieke beschavingen had water dan ook een belangrijke rol. Denk bijvoorbeeld aan de regendans die Indianen uitvoerden.

(De muziek in deze video is minder authentiek dan de dans…)

Veel culturen hebben vergelijkbare rituelen verbonden aan water en regen.

Daarnaast heeft water iets mysterieus en bedreigends. In mythen en sprookjes komen mysterieuze poelen voor, waar nimfen en andere natuurwezens komen baden.

We kennen het oppervlak van de maan beter dan de bodem van onze eigen oceanen. Kijkend naar een waterpartij waarvan je de bodem niet kunt zien, kan je het gevoel bekruipen dat je erin kunt verdwijnen.

Of dat er juist iets gigantisch en onbekends uit op kan doemen dat je komt verzwelgen.

Angst voor water en diepe oceanen is heel gewoon.

Er is zelfs een film gebaseerd op dit gegeven. The Meg draait om het idee dat er in de diepe oceaan een gebied is waar een prehistorische, gigantische haai heeft overleefd. In de diepte is hij natuurlijk ongevaarlijk, maar dan doorbreken wetenschappers de getijdenstroom die hem in die diepte gevangen hield…

Kortom: water heeft altijd een prominente rol gespeeld in het menselijk bestaan. Of het nu door rituelen en gebeden werd uitgenodigd om terug te komen, of juist behandeld met respect en ontzag.

Geen wonder dat water zo’n prominente plek heeft in veel dromen. Laten we eens bekijken wat verschillende dromen over water te betekenen hebben.

Staat het water je aan de lippen door de stress?

Probeer dan eens de aanpak van onze partner, waarmee jij je rustiger, evenwichtiger en lekkerder in je vel zult voelen 🧘

De betekenis van 13 dromen over water

Genoeg over water zelf. Welke betekenis wordt er zoal gegeven aan de verschillende dromen waar water in voorkomt?

Wat betekent jouw specifieke waterdroom? Welke boodschap probeert je onderbewuste je te geven?

Water kan op veel verschillende manieren in je droom terugkomen. De betekenissen hieronder zijn dan ook altijd open voor interpretatie. Details kunnen je helpen om jouw droom zelf beter te begrijpen.

Probeer eens om direct nadat je wakker wordt zoveel mogelijk op te schrijven van wat je over je dromen herinnert. Op deze manier train je jezelf om je dromen beter te onthouden.

Over troebel water dromen

Dit wordt gezien als een waarschuwing dat je bewustzijn – je “innerlijke ik” – verloren dreigt te gaan. Dat zakt als het ware weg in het steeds troebeler wordende water.

Ben jij trouw aan je idealen, of laat je die door de waan van de dag opzij schuiven? Door wie laat jij je vooral leiden? Door je innerlijk stem en wat jij belangrijk vindt? Of door de mening van de buitenwereld?

Invloeden van buitenaf kunnen onze eigen innerlijke poel van wijsheid vertroebelen. Net zoals de vervuiling van een fabriek een glashelder meer kan veranderen in een vies en afstotelijk moeras.

Dromen over een overstroming

Dit wordt gezien als een teken dat je in het dagelijks leven wordt overspoeld door je eigen emoties en gedachten. Je hebt als het ware het gevoel ten onder te gaan in de maalstroom van je eigen innerlijke wereld, je gedachten en emoties.

Veel mensen hebben geleerd om hun emoties te verbergen. Maar net zoals een overstroming zich nooit helemaal laat tegenhouden door zandzakken, laten ook je emoties zich nooit helemaal buiten de deur houden.

In plaats daarvan bouwen ze zich op, om uiteindelijk met groot geweld door jouw muurtje heen te breken.

Heb jij het gevoel overweldigd te raken door je emoties, gedachten of stress? Ontdek dan dit gratis natuurlijk consult van onze partner voor meer evenwicht en rust in je leven.

Dromen over water in huis

Water in huis wordt gezien als een droombeeld dat duidt op een familie die verscheurd raakt, of dreigt te raken.

Water dat je huis binnendringt zet je hele thuissituatie op zijn kop en kan ernstige schade toebrengen. Ga bij jezelf te rade of er dingen jouw leven insluipen die dat in je wakkere leven ook teweeg brengen.

Zwemmen in een droom

In dit geval gaat het er vooral om hoe het water waarin je zwemt zich gedraagt. Is het rustig, of juist wild en turbulent?

Dit is een wierspiegeling van jouw innerlijke gevoelswereld. Net zoals chakra kleuren en hun golven daar een beeld van geven.

Zie jij jezelf rustig op een afstandje zwemmen? Dan ben je blijkbaar bezig dat gevoelsleven te verkennen. Zwem je juist tegen de stroom in? Dan kan het tijd zijn om wat beter naar jezelf te gaan luisteren.

zwemmen of varen in je droom staat voor groei en ontwikkeling
Ook een vaarreis in een droom kan staan voor spirituele groei en ontdekking

Dromen over water drinken

Water drinken staat voor het ontdekken van je spiritualiteit, maar ook voor het vinden van aanvulling in relaties.

Is er een relatie in je leven waar je het gevoel hebt tekort te komen en waar je dorst meer gelest zou kunnen worden? Of ben je juist erg bewust bezig met je spirituele ontwikkeling?

Ook hier kan het overigens een goed idee zijn aandacht te besteden aan het soort water dat je drinkt. Is het helder of troebel? Je kunt je voorstellen dat het drinken van troebel water een teken is dat je jouw dorst misschien op de verkeerde manier lest…

In bad gaan in je droom

Badderen is een manier om de vuiligheid van de dag van je af te spoelen en even tot jezelf te komen. Dromen dat je in bad gaat is niet anders. Het wordt gezien als een manier om het vuil van je wakkere leven van je af te wassen.

Ga bij jezelf te rade of er dingen zijn die je dwars zitten, die nodig moeten worden uitgepraat of op een andere manier om een oplossing vragen.

Misschien zijn er dingen die je met je mee blijft dragen, die je nu echt achter je moet gaan laten omdat ze je in je dagelijks leven in de weg blijven zitten.

Tip voor spirituele groei

Beschrijving

Prijs

Netflix voor yoga! (zeer voordelig)

Volg online onbeperkt yoga lessen van Nederlandse instructeurs, voor een vaste lage prijs per maand

Stap voor stap spiritueel groeien

Groei elke maand spiritueel en ervaar meer energie en levensgeluk met dit toffe abonnement.

Gedoopt worden

Deze droom over water hoef je niet direct godsdienstig op te vatten. Gedoopt worden is een eeuwenoud symbool, waardoor het ook in dromen regelmatig terugkomt.

Een droom over gedoopt worden, wordt gezien als een symbool van (psychische) wedergeboorte. Is er iets in je leven veranderd waardoor je het gevoel hebt dat het roer is omgegooid? Of staat dit op het punt te gebeuren?

Onderdompeling in water betekent ook verfrissing en nieuwe kracht. Misschien heb je iets overwonnen en heb je het gevoel de wereld nu met frisse moed tegemoet te treden.

Dromen over verdrinken

Dromen over de dood is (zeker wanneer je zelf doodgaat) altijd een heftige ervaring.

We kennen allemaal wel het “gevoel te verdrinken in verantwoordelijkheden”. Het is niet voor niets een gezegd dat iemand “lijkt te verzuipen” wanneer hij de drukte niet aankan.

Verdrinken in je droom is dan ook een duidelijke waarschuwing. De kans is groot dat je te veel hooi op je vork neemt in je wakkere leven en dat het een noodkreet is van je onderbewuste.

Ook in emotioneel zware tijden, zoals rouwverwerking, kan zo’n droom voorkomen. Misschien heb je ook dromen over overleden personen? Wellicht is er nog onverwerkte rouw en verdrink jij in je emoties.

Stromend water

Dromen over stromend water kun je zien als een gunstig teken. Stromend water is een bron van leven en energie. Het is de aanhoudende cirkel des levens: water regent neer, stroomt naar zee, voedt onderweg planten en dieren, verdampt en begint van voren af aan.

Op diezelfde manier is het ook belangrijk dat je energie blijft stromen, zodat jij als mens kunt blijven groeien.

stromend water symboliseert levenskracht

Natuurlijke bron(nen) in je droom

Een natuurlijke bron biedt het meest heldere en levens schenkende water. Opborrelend helder water uit een natuurbron wordt gezien als een teken dat er een nieuwe, vruchtbare periode van je leven aanbreekt. Het kan ook een aanzet zijn om nieuwe plannen te maken en oude denkbeelden te laten varen.

Dromen over een zee met golven

Ook een droom over een zee met golven wordt opgevat als een teken dat jij je in je wakker leven regelmatig overweldigd voelt. Dat kan zowel privé als professioneel zijn.

Een wilde, golvende zee is ook de ultieme symbolisering van de menselijke angst voor de zee. In een schip, dansend op die metershoge golven, overgeleverd aan het natuurgeweld: het is een van de weinige situaties waarin we als mens nog volledig aan de natuur overgeleverd kunnen zijn.

Daarmee kan het ook een duidelijke verbeelding zijn van iets waar jij ontzettend bang voor bent of tegenop ziet. Is er iets in je leven waar je voor jouw gevoel geen of te weinig controle over hebt?

Hoe ga jij om met de golven in je leven? Laat je je erdoor wegspoelen, of kies je ervoor om ze te berijden als een ervaren surfer?

Dromen over een zee met golven kan natuurlijk ook betekenen dat je gewoon een gepassioneerd surfer bent
Dromen over een zee met golven kan natuurlijk ook betekenen dat je gewoon een gepassioneerd surfer bent 😉

Waterval

Een waterval staat symbool voor het vrij (kunnen) uiten van je emoties. Ongeremd en vol overtuiging laat jij je emoties op natuurlijke wijze gaan waar ze willen.

Dromen over een vloedgolf

We zagen al dat dromen over golven vaak duidt op emotionele onrust. Het zal je dan ook niet verbazen dat dromen over een vloedgolf wordt gezien als een teken van een overweldigend emotioneel probleem dat jouw aandacht opeist.

En net zoals een vloedgolf de mogelijkheid heeft om alles op zijn pad weg te vagen, kan dit probleem ook voor jou veel schade toebrengen wanneer je hem ongeremd laat aanzwellen en voortrollen.

Het staat vast dat dromen sterke emoties en gevoelens in ons los kunnen maken. Geldt dit ook voor jou? Of heb je het gevoel dat de droom een signaal is van iets waar je mee worstelt? Ontdek dan dit gratis natuurlijk consult van onze partner voor meer evenwicht en rust in je leven.

Tip voor spirituele groei

Beschrijving

Prijs

Netflix voor yoga! (zeer voordelig)

Volg online onbeperkt yoga lessen van Nederlandse instructeurs, voor een vaste lage prijs per maand

Stap voor stap spiritueel groeien

Groei elke maand spiritueel en ervaar meer energie en levensgeluk met dit toffe abonnement.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.