Spirituele betekenis van dromen > Dromen over spinnen

Veel mensen hebben regelmatig dromen over spinnen. Uit onderzoek blijkt dat zowel mannen als vrouwen vaak spinnen in hun dromen tegenkomen. Veel mensen zijn bang voor spinnen, waardoor het als een beklemmende droom voelt.

Toch zal blijken dat de betekenis van dromen over spinnen vaak positiever is dan je zou denken. Spinnen zijn namelijk een symbool van succes en rijkdom.

Had je niet verwacht he? Hoe dat zit lees je in deze duiding van verschillende dromen over spinnen en hun betekenis.

betekenis van dromen over spinnen

De spirituele betekenis van spinnen

Vooral de webben van spinnen hebben een spirituele betekenis. De webben die ze zo snel en handig in elkaar flansen.

Spiritueel gezien stelt het midden van het web het centrum van de psychische energie voor. Wanneer dit in jouw droom duidelijk naar voren komt, is dat een gunstig teken. 

Een spin is een roofdier, dat zijn prooi vangt in de plakkerige draden van zijn web of vanuit een verstopplaats bespringt. Net zoals veel mensen zich laten vangen in de plakkerige draden van hun eigen stress, emoties of gedachten.

Het dromen over dieren, dus ook overspinnen vertegenwoordigen de oerkracht die je in je hebt. Stel je voor welke eigenschappen een spin heeft en welke kwaliteiten je zou hebben als je een spin zou zijn. Durf jij jezelf te zijn, of onderdruk jij sommige aspecten van jezelf?

Voel jij je gevangen in de draden van je eigen web?

Probeer dan eens de aanpak van onze partner, waarmee jij je rustiger, evenwichtiger en lekkerder in je vel zult voelen 🧘

De betekenis van verschillende dromen over spinnen

Net als bij dromen over slangen kunnen spinnen op veel verschillende manieren je dromen in sluipen. Hieronder bespreek ik de meest voorkomende.

Details kunnen je helpen om je dromen beter te begrijpen. Voor veel mensen voelt het alsof de droom je ontglipt zodra je wakker bent geworden. Je kunt je oefenen in het onthouden van je dromen.

Schrijf zodra je wakker bent direct zo veel mogelijk op van wat je nog weet. Je zult merken dat je naarmate je dit langer doet, steeds meer details van de droom gaat onthouden.

Dromen over spinnen in bed

Om dan meteen maar te beginnen bij de droom die voor veel mensen zal voelen als een nachtmerrie 😉

In je droom spinnen in je bed vinden, duidt erop dat jouw privacy in je wakkere leven wordt geschonden. Dat kan een individueel persoon zijn, maar het kan ook wijzen op negatieve gedachten die jij zelf ten opzichte van iemand koestert. Daardoor laat jij jezelf als het ware door die persoon schenden in je privacy, zonder dat die ander daar erg in heeft.

Een spin die een web weeft

Dit is een positieve droom, want het symboliseert beloning voor hard werk. Net als de spin weeft in het heden voor een beloning in de toekomst, werken we immers allemaal om in de toekomst de vruchten te plukken.

Je werkt elke dag om aan het einde van de maand je salaris te krijgen. Maar deze droom gaat nog wat dieper, want het duidt vaak op een beloning die je niet regelmatig ontvangt.

Maar niet te veel gaan jubelen, want deze droom kan ook negatief zijn. Wanneer je gevangen zit in een bepaalde relatie of beperkt wordt in je vrijheid, is het een waarschuwing. Ga er iets mee doen, of je raakt alleen maar verder verstrikt.

Wanneer de spin rondjes draait in zijn web

Dit kan wijzen op een bepaalde situatie in het wakkere leven waar je niet uitkomt. Voel jij je ergens gevangen in? Misschien in een situatie die je zelf zo hebt gecreëerd?

Dromen over een pratende spin

In dromen kan alles, dus ook pratende spinnen komen voor. En je kunt maar beter goed luisteren, want waarschijnlijk heeft die spin een belangrijke boodschap voor je!

Dit kan een dromende wake-up-call zijn om je ware ik meer vrijheid te geven.

Een spin doden

Dromen over de dood zijn waarschijnlijk de meest voorkomende dromen, doordat het een thema is dat ons intens bezighoudt. Waar de dood niet perse een slecht teken is in dromen, is het doden van een spin in je droom niet best. Dit wordt namelijk gezien als een teken van pech en ongeluk. Op je hoede blijven dus!

In je droom een spin eten

De meeste mensen zullen gruwelen bij dit beeld. Toch is het, hoe gek het ook klinkt, een droom die positief wordt geduid. Het wordt namelijk gezien als een symbolisering van dat je een bepaalde situatie in de hand hebt. Let wel: het wordt ook gezien als een teken van dominantie. Dus wellicht is het een goed idee om eens na te gaan hoe jij je opstelt tegen de mensen om je heen.

Een spin die tegen een muur op klimt

Net als Spiderman is dit een teken dat jij je door niets moet laten weerhouden om je doelen te bereiken. Ben jij klaar om de kans te grijpen om, wanneer die zich voordoet, je verlangens uit te laten komen?

dromen over een spin die tegen een muur opklimt

Gebeten worden door een spin

Over Spiderman gesproken…

Dromen over een spin die jou bijt kan erop duiden dat je gevangen zit in een moeilijke relatie. Net als de droom over een spin die een web weeft dus. Alleen zijn we hier een stapje verder en is de spin al aan zijn menu begonnen.

Specifieker gezien wordt deze droom vaak gezien als teken van een problematische relatie met een belangrijke vrouwfiguur in je leven. Dat kan een partner zijn, maar ook bijvoorbeeld je moeder.

Zal wel iets te maken hebben met de zwarte weduwe, die de neiging heeft haar partner op te eten…

Een spin als huisdier

Deze droom wordt gezien als een teken dat je in staat bent om je eigen angsten onder ogen te zien. Wie neemt er anders een spin als huisdier? Je wordt niet geleid door je angsten en gaat uitdagingen niet uit de weg.

Babyspinnen

Dromen waar babyspinnen in voorkomen, zijn een symbool voor een nieuw begin. Dat komt voort uit het feit dat babyspinnen als uit het niets tevoorschijn lijken te kunnen komen. Waar op het ene moment alles dood lijkt te zijn, kan opeens een horde babyspinnen voorkomen.

Dromen over een giftige spin

Dit kan duiden op iets slechts in je wakkere leven, dat jou daar als het ware langzaam maar zeker “vergiftigd”. Denk bijvoorbeeld aan een bepaalde verslaving of een ongezonde relatie, maar ook aan een te hoge werkdruk en stress die jij jezelf oplegt.

Het gaat om zaken in je leven die gevaarlijk voor je geest en lichaam kunnen zijn. Zeker op de lange termijn.

Enorme spinnen

Komen in jouw droom spinnen voor die doen denken aan de spinnen uit die ene Harry Potter film? Dit wordt over het algemeen gezien als geen goed teken voor de toekomst. Er lijken problemen op je pad te loeren.

Om er nog maar een andere fantasy film bij te slepen: deze enorme spinnen zijn als Shelob in The Lord of the Rings. Loerend op een pad waar niets aan de hand lijkt, om ons plotseling te overvallen en voor problemen te zorgen.

enorme spin in je dromen
Net zoals Shelob de Hobbits aanviel op hun toch naar Mount Doom, kan een enorme spin je droom erop duiden dat ook jou problemen op je pad wachten.

Omgaan met de emoties uit je droom

Het staat vast dat dromen sterke emoties en gevoelens in ons los kunnen maken. Geldt dit ook voor jou? Of heb je het gevoel dat de droom een signaal is van iets waar je mee worstelt? Ontdek dan dit gratis natuurlijk consult van onze partner voor meer evenwicht en rust in je leven.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.