Spirituele betekenis van dromen > Dromen over slangen

Dromen over slangen komt veel voor. Deze dromen zijn er in allerlei soorten en maten. Net zoals er talloze verschillende soorten slangen op de wereld zijn.

We dromen gemiddeld zo’n drie tot vijf keer per nacht. Sommige van die dromen duren een paar seconden, andere kunnen wel een half uur doorgaan.

Dromen is een manier om indrukken van overdag te verwerken. Je kunt dromen dan ook zien als boodschappen van je onderbewuste. Dan moet je die boodschap alleen nog wel leren begrijpen en “verstaan”.

Daarom leggen we in deze serie regelmatig een andere veelvoorkomende droom uit. Deze keer: de betekenis van dromen over slangen.

Onze tip!

Voordelen

Prijs

  • Houd zelf je dromen bij

  • Met tips en handvatten om je dromen te duiden

  • Leer je dromen steeds beter kennen en onthouden!em

Perfect slapen in 7 stappen (Thuiscursus)

Ontdek de geheimen van een goede nachtrust. Zodat jij voortaan nóg dieper kunt dromen...

  • Spray om lekkerder in slaap te vallen

  • Met melatonine

  • Voor een gezonde, vitale levensstijl

Bach therapie voor meer rust en (emotioneel) evenwicht

Ter ondersteuning bij de emoties die je dromen losmaken

wat betekent dromen over slangen

De spirituele betekenis van de slang

Om de betekenis van dromen over slangen beter te begrijpen, is het goed om eerst iets te vertellen over wat een slang spiritueel betekent.

De slag is een spiritueel symbool voor leven, dood en wedergeboorte. In het bijzonder gaat het daarbij om de slang die zichzelf in de staart bijt en als het ware een levenscirkel vormt. Maar natuurlijk ook om de gewoonte van een slang om zijn eigen huid af te werpen en als “herboren” verder te gaan.

Slangen – en draken, die vaak als familie worden gezien – hebben ook een sterk mythologische lading. Ze komen in vele verhalen voor, waaronder in de Bijbel. Je kent vast wel het verhaal waarin de slang Eva verleidt om de vruchten van de boom van de kennis van goed en kwaad te eten. Daarmee is de slang ook een spiritueel teken van verraad en misleiding geworden.

Slangen spelen vaak de rol van het kwaad in verhalen zoals dat van Eva. Dat wijst al op een eerste betekenis van dromen over slangen. Je onderbewustzijn neemt dergelijke veel gebruikte symboliek namelijk geregeld over. Het kan dus een boodschap zijn dat er nog onverwerkte trauma’s zijn waar je mee aan de slag moet.

Slangen zijn echter niet alleen maar kwaadaardig. Ze staan ook symbool voor groei en ontwikkeling.

Als een slang uit zijn huid groeit, werpt hij die af. Zo zou dat voor onze spirituele ontwikkeling ook moeten gelden. Wat je niet meer nodig hebt laat je achter, in plaats van er krampachtig aan vast te houden. Slangen zijn daarmee een spiritueel symbool voor een leven lang leren en ontwikkelen.

Slangen en draken lijken veel op elkaar. Grappig genoeg is de draak in veel culturen een symbool van geluk en voorspoed, waar de slang juist voor onheil staat.

Verschillende dromen over slangen en hun betekenis

Zoals ik in de inleiding al schreef, zijn dromen over slangen zo divers en flexibel als slangen zelf. Er zijn dan ook veel verschillende manieren waarop een slang in jouw dromen kan voorkomen.

Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende dromen over slangen en hun betekenis. Heb jij een droom gehad die hier niet tussenstaat? Of een andere opmerking naar aanleiding van het artikel? Deel die dan vooral in de reacties onderaan de pagina, dan wordt deze verzameling slangendromen steeds completer.

Dromen over slangen volgens Freud

Sigmund Freud was natuurlijk de koning van het (duiden van het) onderbewuste. En zoals wel meer in zijn theorieën, komt het allemaal neer op seks.

Volgens Freud is de slang namelijk verbonden met seksuele energie. Het onderbewuste zou – via een droom over slangen – aangeven dat je toe bent aan seks, of het moeilijk vindt om met seks om te gaan.

Er zijn echter nog heel veel andere manieren om naar de betekenis van dromen over slagen te kijken.

Verschillende kleuren slangen en hun droombetekenis

Allereerst kunnen slangen in je droom natuurlijk verschillende kleuren hebben. Ook die kleuren hebben elk een eigen betekenis.

Geelzwarte of roodzwarte slangen zijn een symbool van duivelse krachten. Dat duidt op zaken die je (hoog)nodig moet veranderen in je leven. Deze gekleurde slagen zijn in je droom een soort oproep om het tij in je leven te keren, voordat het te laat is.

Een zwarte slang is een teken dat er iets duisters en onheilspellends op de loer ligt in je leven. Het kan een soort waarschuwing zijn, maar ook een manier van je onderbewuste om om te gaan met de depressieve of trieste gevoelens die je overdag koestert. De zwarte slang staat daarmee ook symbool voor psychische klachten.

De groene slang staat, om een wat positievere noot aan te slaan, voor de natuurlijke levensenergie. Net als het pentagram staat hij voor de verbinding met die natuurlijke energie. Hij symboliseert gezondheid en vruchtbaarheid.

Een witte of blauwe slang brengt een boodschap uit de diepste diepten van je onderbewustzijn of ziel met zich mee.

De rode slang symboliseert agressiviteit en drift en kan een teken zijn dat je iets milder in het leven moet staan.

de betekenis van een rode slang in je droom

Een bruine slang staat symbool voor het natuurlijke oergedrag.

Een vervellende slang

De slang die zijn eigen huid afwerpt is een symbool van (innerlijke) wedergeboorte. Dromen over een vervellende slang is dus een teken van innerlijke groei.

Het kan betekenen dat je daar reeds op de goede weg mee bent, maar ook een aanzet zijn om eens kritisch bij jezelf na te gaan of het niet eens tijd wordt om zelf je oude huid af te werpen. Past je huidige leven nog wel bij wie je als mens wilt zijn?

Dromen over giftige slangen

Volgens veel interpretaties van dromen staat een slang symbool voor mannen, vanwege de fallische vorm. Een giftige slang zou dan in het bijzonder symbool staan voor fout mannelijk gedrag. Het kan een waarschuwing zijn dat er een gevaarlijke man in je leven is, of dat je zelf die man (aan het worden) bent. Deze droom kan een oproep zijn om op je hoede te zijn voor giftig mannelijk gedrag, in je omgeving of bij jezelf.

Wanneer je droomt dat je op de vlucht slaat voor een giftige slang, kan dat ook betekenen dat jij in het dagelijks leven te vredelievend bent. Je trekt je liever terug bij een conflict dan van je af te bijten. Terwijl je misschien liever zelf die slang uit je droom zou zijn, en in staat zou zijn om boos (giftig) op iemand te worden.

Dromen over een reuzenslang die je verplettert

Ook wanneer je droomt dat je wordt gedood of verpletterd door een reuzenslang, is dat een reden om je af te vragen of jij je in het dagelijks leven misschien te gemakkelijk laat wegdrukken door anderen.

Bang zijn voor slangen in je droom

Angst voor slangen in dromen komt voor in periodes waarin het moeilijk is om met problemen om te gaan. Denk daarbij in periodes van rouw en verlies. Een gevoel dat je misschien liever niet achter je laat. Omdat je bang bent om door te gaan, zonder wat je verloren bent.

Deze droom laat ons confronteert ons met die angst om door te gaan. De slang staat voor wedergeboorte, weet je nog? Het is dus een stimulatie om nu écht die oude huid af te gooien en achter je te laten, omdat je alleen maar vooruit kunt in het leven.

Dat wil niet zeggen dat je de herinnering achter hoeft te laten. Alleen dat deel ervan dat je in het nu in de weg zit. Zoals de slang de buitenste laag van zijn huid afschudt.

De betekenis van Aartsengel Gabriël valt mooi met deze droom samen.

ben jij bang voor de slangen en problemen in je droom, of ben je ze te baas
Ben jij bang voor de slangen in je droom (oftewel je problemen), of ben je ze te baas?

Dromen over een slang in een cirkel

Ik noemde hem al eerder: de slang die zichzelf in de staart bijt is een symbool van eeuwigheid. Deze slang staat symbool voor de eeuwigdurende cyclus van leven, dood en wedergeboorte.

Dromen over slangen in water

Een droom over een slang of meerdere slangen in water, kan dat een teken zijn dat je jezelf verzet tegen bepaalde veranderingen in je leven. Het is een signaal dat je ergens bang voor bent. Misschien zijn het emoties waar je jezelf nog niet bewust van bent. Ze loeren onder de oppervlakte, maar staan je in de weg en zijn daardoor een bedreiging voor jezelf.

Een verwarde kluwen slangen

Dromen over een verwarde kluwen met slangen kan betekenen dat er (te) veel chaos heerst in je wakkere leven. Dit droombeeld komt dan waarschijnlijk door een gevoel van onrust in je onderbewuste. Dat kan ermee te maken hebben dat bepaalde basisbehoeften (zoals een goede woning en voldoende inkomen) niet op orde zijn, waardoor je een gevoel van veiligheid en geborgenheid mist.

Je leven voelt als een slangenkuil: die spreekwoordelijke plek waar je gemakkelijk (figuurlijke) schade kunt oplopen.

Probeer in zulke gevallen eens een stapje terug te doen en ontdekken aan welke basisbehoeften het in jouw leven ontbreekt. Wat probeert je onderbewustzijn jou te vertellen?

dromen over een kluwen slangen

Dromen over een meerkoppige slang

De meerkoppige slang is een klassiek symbool van een probleem met meerdere kanten. Net als Hercules in zijn gevecht met de Hydra moet je in het bestrijden van dit probleem met al deze gevaarlijke koppen tegelijkertijd rekening houden.

Al snel kan het dan voelen alsof je terecht bent gekomen in een moeilijke strijd, waar je eigenlijk geen uitweg uit ziet.

Hoe ga je in je wakkere leven met die strijd om? Ga je in je droom het gevecht met de meerkoppige slang aan? Dan loop je waarschijnlijk ook niet voor het echte probleem weg. Ga je juist voor het monster in je droom op de vlucht? Dan is het een goed idee om eens bij jezelf te rade te gaan of je in het wakkere leven misschien ook een bepaald probleem niet onder ogen durft te zien.

Dromen over slangen in verschillende religies

De betekenis van dromen is vaak sterk afhankelijk van iemands cultuur of religie. Dat komt doordat dromen werken met bepaalde alom geaccepteerde beelden en associaties. Die zijn sterk afhankelijk van de omgeving waarin iemand opgroeit.

Zo roept de slang uiteraard een heel andere symbolische waarde op voor iemand die Christelijk is opgevoed, dan voor iemand die is opgegroeid in een omgeving waar je dagelijks slangen uit je huis moet verjagen.

Daarom sluit ik dit artikel af met twee interpretaties die specifiek zijn voor de Islam en het Hindoeïsme.

Dromen over slangen in de Islam

Zo betekent dromen over slangen in de Islam bijvoorbeeld zaken als nijd, jaloezie, misleiding en agressie. Het is een symbool voor een vijand in je leven; hoe groter de slang, hoe machtiger de vijand.

Daarnaast heerst het geloof dat een slang in je droom staat voor het missen van een gebed of een zonde. Die zonden kunnen dan natuurlijk slaan op de hierboven genoemde betekenissen.

Dromen over slangen als Hindoe

Voor een Hindoe is dromen over slangen een teken van zorgen en problemen. Het vangen van een slang is voor een Hindoe echter juist een blijk van een overwinning op vijanden. Tegenstrijdig genoeg is gebeten worden door een slang een teken van geluk en een slang doden juist een slecht omen.

Wanneer in een droom een slang uit een bepaald lichaamsdeel komt, is dat een teken dat je problemen zult krijgen met dat lichaamsdeel. Een slang die over je lichaam valt of kruipt wordt gezien als teken van naderende ziekte en zorgen. Een slang die een boom beklimt of je pad kruist is een teken van geluk.

Het staat vast dat dromen sterke emoties en gevoelens in ons los kunnen maken. Geldt dit ook voor jou? Of heb je het gevoel dat de droom een signaal is van iets waar je mee worstelt? Ontdek dan dit gratis natuurlijk consult van onze partner voor meer evenwicht en rust in je leven.

Tip voor spirituele groei

Beschrijving

Prijs

Netflix voor yoga! (zeer voordelig)

Volg online onbeperkt yoga lessen van Nederlandse instructeurs, voor een vaste lage prijs per maand

Stap voor stap spiritueel groeien

Groei elke maand spiritueel en ervaar meer energie en levensgeluk met dit toffe abonnement.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.