Halloween is voor veel mensen een feest dat draait om doen alsof. Verkleden, spookverhalen vertellen… Maar daar zijn we bij “Het Mysterie” natuurlijk niet in geïnteresseerd. Daarom verzamelden wij de 9 engste, waargebeurde Halloween verhalen voor je.

Enter, if you dare…

Wat is Halloween?

31 oktober is het weer zo ver: Halloween. Het feest dat in het teken staat van je verkleden als monster en op pad gaan om zoveel mogelijk snoep te verzamelen. Het feest van elkaar enge Halloween verhalen vertellen en pompoenen molesteren om er ware kunstwerken in uit te snijden.

Dat is een traditie die we waarschijnlijk te danken hebben aan de oude Kelten. 31 oktober was voor hen het einde van het oude jaar. De oogst was binnen, het zaaigoed voor volgend seizoen lag klaar: tijd voor een groot feest compleet met flinke kampvuren om omheen te dansen. Samhain, heette dit festival.

Probleem: die kampvuren trokken de aandacht van geesten en ander gespuis, zoals feeën (in de Keltische en andere heidense culturen, waren dat niet de lieve Tinkerbel-achtige wezentjes zoals wij ze nu kennen).

Oplossing: die wezens werden afgeleid met voedsel (hmm, zou daar het trick-or-treat-en soms vandaan komen?) en door gezichten in pompoenen te kerven en er een kaars in te steken. Tsja, kennelijk waren die geesten en feeën niet de aller slimsten…

Halloween verhalen die (waarschijnlijk) echt zijn gebeurd

Maar, genoeg over de fabelachtige oorsprong van Halloween en het doen alsof. Hieronder vind je 9 Halloween verhalen over dingen die écht gebeurd zijn op Halloween avond. Al zullen we natuurlijk nooit met 100% zekerheid weten of het niet gewoon om een wel erg overtuigende “act” van een liefhebber ging.

Bron: Reader’s Digest

1. Niet iedereen draagt een kostuum met Halloween

Een marinier in een tutu loopt over straat. Het klinkt als het begin van een slechte grap, maar in werkelijkheid leidde het tot een zeer gewelddadige gebeurtenis. De marinier kwam namelijk een uniform dragende man in een rolstoel tegen, en zag dit als een zwakke poging tot kritiek op het leger.

Dus viel hij hem aan (wat moet je anders als je alleen de taal van geweld spreekt, nietwaar?)

Na zijn arrestatie, bleek zijn slachtoffer zich helemaal niet bezig te houden met verkleedpartijen. Hij was daadwerkelijk een invalide veteraan.

Halloween verhalen, je weet nooit wat een kostuum is

Zou dit dan wél een kostuum zijn?

2. Message in a… Kmart pakket

In 2012 kocht een nietsvermoedende vrouw een kerkhof pakket bij de plaatselijke Kmart, om haar huis klaar te maken voor Halloween. In het pakket vond ze een briefje, dat niet bij de attributen voor een kerkhof verkleedpartij leek te horen.

Het was geschreven door een Chinese fabrieksmedewerker, die beweerde dat hij en zijn collega’s als slaven werden behandelt en gemarteld. Gedwongen om 15 uur per dag speelgoed te maken in een werkkamp.

Hij smeekte om de brief door te sturen naar de Human Rights Organization.

Dat deed de vrouw, en de brief bleek echt. De brief schrijvende Chinees en zijn collega’s werden een paar maanden later bevrijd bij het opdoeken van het kamp.

3. Nergens van onder de indruk

Toen een postbode de ochtend na Halloween zijn ronde deed, keek hij helemaal niet vreemd op toen hij een lichaam vond in een voortuin. Hij ging ervan uit dat het een erg goede decoratie was, en stapte eromheen om de post van de bewoner van het huis in kwestie te bezorgen.

Helaas was de ontvanger van die post degene waar de postbode net omheen was gestapt. De nacht ervoor was hij in elkaar gezakt en bezweken in zijn voortuin. Het zo echt lijkende lijk was werkelijk een lijk (sorry not sorry voor de slechte woordgrappen).

Nog meer griezelen? Lees over het Russisch Slaapexperiment

4. Snoep of je leven. Letterlijk

Een 55-jarige man in Chicago nam onze versie van “trick or treat” wel heel letterlijk. Toen hij ontdekte dat zijn zak met snoep was gestolen, sloegen de stoppen door. Hij verdacht de buurvrouw en bracht haar om het leven door met slagersmessen op haar in te steken.

Of hier hiermee uiteindelijk zijn snoep heeft teruggekregen, is niet bekend.

5. De echte monsters zijn degenen die je niet verdenkt

In Australië werd onlangs een jongetje opgepakt, dat naalden in aardbeien stak. Die verrassing zorgde bij veel mensen voor onaangename wonden toen ze dachten van een lekkere zoete traktatie te gaan genieten.

Het is de angst van iedere ouder dat de kinderen na Halloween of Sint-Maarten thuiskomen met snoep waarmee is gerotzooid.

In 1974 kostte vergiftigd Halloween snoep de jonge Timothy O’Brien het leven. Wat dit pas echte en gruwelijk verhaal maakt, is dat het voor ten minste één van de ouders geen uitgekomen angst was. De dader was namelijk Timothy’s eigen vader, die uit was op het geld van de levensverzekering van zijn zoon.

Halloween verhalen; de echte monsters zijn overal

6. Als je outfit gewoon té goed is

In 2012 werd een meisje neergeschoten op Halloween avond. De reden: ze droeg een zwarte outfit, met een zwarte hoed met een wit kwastje. En nee, het was geen hate-crime. Een vrouw uit de buurt zag het meisje voor een stinkdier aan.

Nu vinden wij dat nog steeds geen goede reden om er dan meteen maar op te gaan schieten. Stinkdieren hebben ook rechten.

Overigens heeft het meisje het overleefd.

Had ze een engeltje op haar schouder? Lees meer over de verschillende engelen

7. De prijs voor beste kostuum gaat naar…

In 2005 trok één Halloween decoratie bijzonder veel bekijks. Een in een boom bungelend lichaam werd door veel voorbijgangers bewonderd. Heel wat meer dan de heksen, skeletten en pompoen lampions uit de buurt in ieder geval.

Niet helemaal eerlijk voor die andere decoraties, bleek uiteindelijk. Het was namelijk een echt lijk. De politie neemt aan dat het ging om een vrouw die de nacht ervoor zelfmoord had gepleegd.

Zou het een bewuste keuze van de vrouw zijn geweest om de nacht voor Halloween te kiezen, in de hoop dat haar laatste actie tenminste niet ongemerkt voorbij zal zijn gegaan? Zo ja, dan is ze daar in ieder geval in geslaagd. Wij hopen dat het haar in het hiernamaals beter vergaat dan in haar leven en dat ze om al die nietsvermoedende voorbijgangers die ze in de maling heeft genomen, heeft kunnen glimlachen.

8. That escalated quickly…

In 1998 zat een man samen met zijn vriendin in de auto te wachten op haar negenjarige dochtertje, die zij gingen ophalen van een Halloween feestje. Een stel jongeren besloot de auto met eieren te bekogelen, een standaard geintje tijdens Halloween, dat immers in het teken staat van tricks and treats.

De man was er niet van gediend. Zijn goed recht natuurlijk, want Halloween of niet: wie zit er nu op te wachten om de volgende dag de eierschilfers overal vandaan te moeten vissen?

Dus hij stapte uit, met een ruzie tot gevolg. Nadat hij was gaan zitten, besloot een van de jongeren te kiezen voor andere projectielen dan eieren. De man werd dodelijk in zijn hoofd geschoten.

Halloween uit de hand gelopen

9. Houd je hoofd erbij…

We hebben nu al meerdere voorbeelden voorbij zien komen waarbij een lijk werd aangezien voor een versiering. Gelukkig kan de andere kant op ook, zodat je er achteraf met een beter gevoel over kunt lachen.

De persoon achter de volgende decoratie kan in ieder geval trots zijn op de realistische uitwerking.

In 2017 kreeg de politie in Tennessee een paniekerig telefoontje van een man die een onthoofd lijk op de oprit van zijn buurman had zien liggen. Bij aankomst ontdekte de politie dat het ging om een vroeg geplaatste Halloween decoratie.

“Bel niet naar 112 om een dood lichaam te melden,” plaatste de politie op haar Facebook pagina. “Feliciteer in plaats daarvan de buurman met zijn goed gelukte Halloween versiering.”

Meer lezen? Lees ook onze selectie van de vreselijkste demonen uit de geschiedenis

Wat is jouw favoriete horror of spookverhaal? Of heb je zelf misschien een enge of mysterieuze situatie meegemaakt? Deel hem met ons in de comments!

 


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.