De meeste mensen hebben er wel een idee van wat demonen zijn. Ze worden nog enger wanneer ze een naam krijgen. En dat is precies wat we ze in deze blog gaan geven. We zetten een aantal van de meeste beroemde, tot de verbeelding sprekende demonen namen op een rijtje.

Daarnaast duiken we in de betekenis van deze demonen. Dus zet je schrap voor een lijst vol met:

  • Huiveringwekkende demonen namen
  • De betekenis van demonen in de cultuur waarin ze ontstonden
  • De bekendste demonen en duivels uit de geschiedenis
  • Vrouwelijke demonen en duivelse vrouwen namen

Lamashtu

Ook bekend als “Dimme”.

Herkomst: Soemerische en Mesopotamische mythologie.

Lamashtu is een afschrikwekkende, vrouwelijke demon. Ze valt vrouwen lastig tijdens en na hun zwangerschap. Ze kidnapt kinderen tijdens de borstvoeding, drinkt hun bloed en knaagt op hun botten.

Andere hobby’s en bezigheden van Lamashtu zijn onder andere het onveilig maken van rivieren en meren, gewassen en andere planten uitroeien en het bloed van mensen drinken. Ze zorgt voor slaapstoornissen, verspreidt ziektes en brengt nachtmerries.

Uniek voor een Mesopotamische demon, is dat Lamashtu zich door niemand liet temmen. De meeste demonen uit deze mythologie waren altijd verantwoording verschuldigd aan een god of een ander wezen uit de bovennatuurlijke heerschappij.

Lamashtu werd zelfs zo gevreesd, dat zwangere vrouwen vaak de demon Pazuzu opriepen om hen te beschermen.

Pazuzu

Herkomst: Soemerische en Mesopotamische mythologie.

Ook bekend als: Pazurael en Pazureus.

Waarschijnlijk één van de bekendste demonen, die zijn faam heeft te danken aan de “The Excorcist” films. De grote rivaal van Lamashtu.

Pazuzu bracht hongersnoden en droogte, maar toekomstig moeders waren zo bang voor Lamashtu dat ze toch regelmatig het risico namen om Pazuzu op te roepen.

In het oude Mesopotamië werd hij voorgesteld als een gevleugelde demon, met klauwen aan handen en voeten. Daarnaast had Pazuzu een een misvormd hoofd en een schorpioenstaart. Hij was de zuidoostelijke stormwind die ziekten brengt.

Aka Manah

Herkomst: Zoroastrisme

Deze demonen naam betekent letterlijk “The mind made evil”, (de kwaadaardig gemaakte geest). Aka Manah is dan ook de demon van duistere gedachten en kwaadaardige intenties. Zijn belangrijkste baan is het tegenhouden van mensen bij het nakomen van hun morele verplichtingen.

Met andere woorden: om “medewerker van de maand” te worden, probeert Aka Manah ons er van te weerhouden om een leven te redden of een goede ouder te zijn voor onze kinderen. Ieder zijn carrièrepad…

Lady Midday

Ook bekend als “Pscipolnista”, “Poludnica” en “Polednice”.

Herkomst: Slavische mythologie.

Lady Midday is een unieke vrouwelijke demon. Ze had het vooral gemunt op landarbeiders. Tijdens het heetste moment van de dag stelde zij hen ingewikkelde vragen. Een fout antwoord leidde tot onthoofding met een zeis of scheerschaar. Daarnaast kon ze mensen “waanzin geven” of een zonnesteek uitdelen.

Deze duivelse vrouw wordt wel gezien als de personificatie van zonnesteek. Beschrijvingen lopen uiteen van een 12-jarig meisje, via een beeldschone vrouw tot een oude feeks.

Lady midday

Pontianak

Ook bekend als “Kuntilanak”,  “Matianak” of “Boentianak”.

Herkomst: naam uit de Indonesische mythologie.

De betekenis van deze demon is waarschijnlijk een verbastering van “perempuan mati beranak”, oftewel: “vrouw die is gestorven tijdens het baren”. Een andere optie is dat het een samentrekking is van puan (vrouw), mati (sterven) en anak (kind). De term matianak betekent “dood van een kind”.

Deze naam slaat op een bepaalde klasse van demonen. Het gaat om geesten van vrouwen die zijn gestorven in het kraambed, waarna ze ondode wezens zijn geworden.

Pontianak hebben het voornamelijk gemunt om mannen, bij wie ze met hun klauwen de organen uitrukken om zich hiermee te voeden. Voor mannen die ze hebben gekend tijdens hun leven, en die hen onrecht hebben aangedaan, hebben ze een speciale behandeling. Bij deze mannen scheuren zij met hun blote handen de geslachtsdelen van het lichaam.

Ze tonen overeenkomsten met vampiers, maar doen hun duistere werk meer uit wraakzucht dan uit de noodzaak om te overleven.

Het gerucht gaat dat je een vage bloemenlucht een teken is dat er een Pontianak in de buurt is.

Er is zelfs een dorp in Indonesië vernoemt naar deze soort geesten. Het verhaal gaat dat het dorp Pontianak een waar nest van kwade geesten was, totdat Syarif Abdurrahman Alkadrie hen samen met zijn leger verjoeg door kanonskogels af te schieten in de streek.

Jikininki

Herkomst: Japanse boeddhistische mythologie.

Deze demonen naam laat zich het beste vertalen als “Mensen etende geesten” of “lijk etende geesten”.

Net als de Pontianak, zijn Jikininki een groep van geesten. Het zijn de zielen van gestorven mensen die bijzonder egoïstisch, hebberig of goddeloos waren. Vanwege dat slechte leven, zijn deze geesten gedoemd om het vlees van lijken te eten.

Wat deze demonen uniek maakt, is dat zij walgen van wat ze zijn. Ze zijn erg zelfbewust van wat ze zijn geworden en lijden hier voortdurend onder.

Volgens één geloof zijn ze zo afschuwelijk om te zien, dat je oog in oog met een Jikininki versteent van angst. Toch is de andere optie misschien nog wel meer creepy. Die gaat er namelijk van uit dat ze de gedaante van gewone mensen aan kunnen nemen. In dit geval zouden Jikininki overdag min of meer normale levens tussen de mensen kunnen leiden. Brrr…

Zozo

Samen met Pazuzu één van de bekendste demonen, al is hij waarschijnlijk wat minder beroemde. Maar, weinig demonen namen hebben een even beruchte status opgebouwd als Zozo.

Dat vindt vooral zijn oorsprong in de gebruiken rondom het ouijabord, waar Zozo wordt gezien als een bijzonder kwaadaardige demon. Spelers wordt op het hart gedrukt dat zij het ouija bord onmiddellijk moeten sluiten wanneer deze naam valt. Zozo zou erop azen om op deze manier naar onze dimensie door te breken.

Demonen oproepen

Het oproepen van demonen gebeurt vaak met een zogenaamde “evocatie”. Dat is een spreuk waarmee de demon in kwestie wordt gevraagd zich te laten zien.

Maar welke demonen zijn de moeite van het oproepen waard? Geek.com maakte een overzicht van 11 demonen om op te roepen.

Zorg wel dat je een pentagram bij de hand hebt, als je hieraan begint. Dat biedt bescherming en kan je helpen om de opgeroepen demon te binden.

Wat doen demonen?

Demonen zijn van oudsher een tegenwicht van engelen. Sterker nog: de eerste demonen waren ooit engelen, die samen met Lucifer uit de Hemel zijn gevallen tijdens zijn opstand tegen God.

Engelen proberen ons mensen te helpen, maar demonen werken ons zoveel mogelijk tegen.

Daarin lijken ze op spoken en geesten. Wat demonen anders maakt, is dat ze in staat zijn om bezit te nemen van het levende lichaam van hun slachtoffers. Geesten en spoken kunnen dat meestal niet.

Verder lezen? In dit artikel zetten we alles over demonen op een rijtje.

Welke demon is jouw favoriet?


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.

5 reacties

Waley · mei 23, 2019 op 1:59 am

Jammer genoeg bestaan zulke wezens maar die zij er niets voor niets en waar de demonen niet tegen kunnen is de quran!

mario · september 6, 2019 op 4:23 pm

Ik geloofin demonen en duivels il wil graag dichtbij een keer een bezetheid zien enik onderzoek erover dertig yaar over para saycology en myteology

    Neyh · november 14, 2019 op 9:00 pm

    Please don’t, you have no idea what is heading to you.

koenraad · november 13, 2019 op 6:56 pm

in mijn beleving zijn demonen de kracht die ons ontnomen is in conditionering van hoe het oord de afwijzing van de emotie gaat een buitenzinnig bestaan leiden en met een aanleiding tot projectie van het tauma steekt het architiepe de kop op en verstoord dan de werkelijke waarneming

nouk · november 17, 2019 op 1:06 pm

ik ben vaak bezeten geweest.heel naar

Reacties zijn gesloten.