Bovennatuurlijk: het natuurlijke overstijgend

Bovennatuurlijk: een overzicht van alles dat de natuur overstijgt

Bovennatuurlijk is een term die verwijst naar datgene wat “buiten het natuurlijke staat”. Dat wil zeggen: wat wij mensen definiëren als natuurlijk. In de praktijk komt dit neer op alles waar de natuurwetenschappen die leidend zijn voor ons rationele denken, geen verklaring voor kunnen geven, maar waarvan ook niet bewezen kan worden dat het niet bestaat. Denk hierbij aan mensen met paranormale gaven, of onkenbare wezens als engelen en geesten.

Het lastige met bovennatuurlijke verschijnselen, is dat het bestaan ervan per definitie niet op een wetenschappelijke manier bewezen kan worden. Dan zou het immers niet bovennatuurlijk meer zijn. En zo staat de wetenschap altijd met 1-0 achter als het om bovennatuurlijke verschijnselen gaat, want:

You can’t prove a negative: dat iets niet bestaat, kun je niet bewijzen.

Het is niet de bedoeling van deze website om een standpunt in te nemen in de discussie van het wel of niet echt zijn van bovennatuurlijke verschijnselen en wezens. Wat ons betreft is die vraag namelijk volkomen oninteressant en irrelevant.

Waar het ons om gaat, is dezelfde fascinatie die de mens al sinds onze allerverste voorvaderen koester voor alles wat niet verklaard kan worden.

Bovennatuurlijk: het verschil met paranormaal

Bovennatuurlijk en paranormaal worden vaak door elkaar gebruikt. Toch zijn er verschillen, al is het alleen al gevoelsmatig.

Zo zullen we helderziendheid eerder omschrijven als een paranormale gave, dan als een bovennatuurlijke.

Demonen, goden en engelen daarentegen, zijn dan weer bovennatuurlijke wezen. Paranormaal lijkt hier toch weer minder op zijn plek. Lees hier meer over het onderscheid tussen beide termen.

Bovennatuurlijke wezens

De meest tot de verbeelding sprekende categorie van alles wat bovennatuurlijk is, zijn waarschijnlijk de wezens waar we geen verklaring voor hebben. Het gaat hier om de monsters onder je bed, de mysterieuze stemmen zonder lichaam als je door een donker bos of een verlaten landhuis dwaalt. Het zijn de engelen op onze schouder die ons op het nippertje voor onheil behoeden, of de duiveltjes die ons vanaf de andere schouder de duisternis in fluisteren.

De bovennatuurlijke wezens die tot nu toe in de database zijn opgenomen zijn:

Een overzicht van engelen namen

De klasse van aartsengelen

Geesten en spoken

Demonen

 

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven