Occultisme is het beoefenen van “occulte” – of verborgen – wetenschap. Daarmee is het een soort verzamelterm voor verschillende stromingen en genootschappen die zich bezighielden met een studie van de mystieke krachten voorbij de gewone wereld.

18 november staat helemaal in het teken van deze wetenschap. Het is dan namelijk Occult Day. Die dag is bedoeld om ons te verdiepen in die mysterieuze wereld voorbij de wereld die we kennen. Om het gesprek met geesten aan te gaan en ons te verwonderen over het mystieke. Over dat wat we niet kunnen begrijpen. Met andere woorden: over de mysteriën van deze wereld.

Voor ons reden genoeg om in de geschiedenis te duiken van al dat occult is. Wat betekent occult precies? Welke occulte wetenschappen zijn er? Wie waren de belangrijkste pioniers?

Dus, ga mee op een wonderlijke reis. Een reis naar het verborgen deel van de wereld om je heen. Luister op occult day eens naar je spirituele innerlijk, of het engeltje op je schouder. Geef je derde oog de vrijheid. Dans met de klopgeest in je kledingkast. We zijn allemaal een beetje magisch. De wereld zit vol wonderen. Door daarvoor open te staan, kan het leven alleen maar interessanter worden.

Kortom: geef je eens over aan de aantrekkingskracht van het occulte. Het onkenbare. Het mysterie.

Een occult ritueel

De occulte betekenis: wat is het wel en wat niet?

Wat betekent “het occulte” precies? Dat valt niet zo 1 – 2 -3 te duiden. Het is dan ook een bijzonder brede term. En alsof dat nog niet genoeg is, zijn er veel verschillende ideeën en opvattingen. Dat komt omdat het occulte geen tastbaar ding is. Het is meer een idee, of een bepaald concept.

De term “occult” is gebaseerd op het Latijnse “occultus”, oftewel: verborgen, geheim. Dat werd uitgebreid tot “kennis van het verborgene”, of geheime kennis. Dat verborgene slaat niet alleen op de mysterieuze wereld voorbij wat wij kunnen zien en aanraken. Het slaat ook op de spirituele laag in onszelf. Occultisme roept ons op om dat deel van onszelf – en de kennis die het meebrengt – te omarmen.

Hoewel het vaak een duistere bijklank heeft, houdt occultisme zich dus lang niet altijd bezig met duistere rituelen en gevaarlijke spirituele entiteiten. Het is vooral een zoektocht naar dat deel van onszelf dat buiten het materiële staat. Een manier om ons bewustzijn te verruimen.

Misschien maakt dat het occulte wel zo interessant. Er is voor veel verschillende interesses een ingang te vinden.

Occulte wetenschap

Occult heeft in de loop der tijd een nogal negatieve bijklank gekregen. Waar dat precies vandaan komt is niet helemaal duidelijk, maar het lijkt samen te hangen met de wetenschappelijke revolutie.

Daarmee werd het bovennatuurlijke van een vast onderdeel van het leven, iets dat in de marge van de samenleving thuishoorde. Het werd iets dat tegen de natuurlijke, rationele manier van denken in ging.

Het is dan ook geen toeval dat de heksenvervolgingen rond dezelfde periode vielen als het begin van deze revolutie. Honderdduizenden mensen werden vervolgd omdat zij zich met het onkenbare bezig zouden houden. Magie, rituelen en contact met demonen en geesten.

Maar ooit genoot occultisme hetzelfde aanzien als wetenschap nu. Plato, Pythagoras, Bacon: die gevierde denkers die zich met occultisme bezighielden.

Ook na de opkomst van de moderne wetenschap bleven occulte stromingen actief, vaak als besloten genootschappen. Dit zijn twee van de beroemdste.

Theosophical Society & Madame Blavatsky

Blavatsky was een Duits-Russische vrouw en de voornaamste kracht achter de theosofische beweging.

Theosofie staat voor “wijsheidsreligie” of “esoterische wijsbegeerte”. Het voornaamste uitgangspunt van de beweging, was dat alle religies pogingen van een goddelijke macht zijn om de mensheid tot grotere perfectie te brengen.

Een belangrijk verschil met veel van die religies is, dat ze ervan uitgaan dat de kennis van dit geheim niet door een openbaring komt. In plaats daarvan is het een ontsluiering: een actief zoeken naar de geheimen achter de sluier van het zichtbare.

The Order of the Golden Dawn & Aleister Crowley

The Order of the Golden Dawn is een van de meest beroemde occulte genootschappen ooit. Het was een besloten genootschap, waar je alleen kon binnenkomen door te zijn aangedragen door een bestaand lid. Vervolgens doorliep je een traject van verschillende treden, met als ultieme doel de diepste geheime kennis op het hoogste niveau van inwijding.

Aleister Crowley was al even beroemd als de orde, maar minsten net zo berucht. Hij was een lid van de orde, maar splitste zich al snel af door een groot verschil in mening. Crowley’s zoektocht naar de geheime kennis was vooral gericht op macht, en zijn methoden waren duisterder dan die van zijn ordegenoten. In zekere zin is Crowley de belichaming van waarom occultisme vaak met satanisme wordt verbonden.

Occulte krachten

Mensen die zich bezighouden met occultisme, doen dit vaak uit een verlangen naar paranormale gaven. Door rituelen, spreuken of divinatie proberen ze de wereld om hen heen te manipuleren.

Denk hierbij aan helderziendheid, levitatie, telekinese of telepathie.

Een moderne vorm van deze zoektocht is wicca. Beoefenaars van wicca worden gezien als moderne heksen, omdat ze zich bezighouden met spreuken en bezweringen om zaken te beïnvloeden. De natuur speelt hierin vaak een grote rol.

Occulte tekens en symbolen

Door het occultisme zo’n oude en rijke traditie is, zijn er talloze occulte tekens en symbolen. Allemaal hebben ze een eigen rol in rituelen, als amuletten tegen onheil of om een boodschap over te brengen aan andere ingewijden. Hieronder bespreken we de belangrijkste. Binnenkort volgt een uitgebreid artikel over occulte tekens en symbolen!

666

Dit is het teken van “het beest”. Duidt op het verschijnen van de Antichrist, en daarmee het einde der dagen.

Alziend oog

Een oog omgeven door stralen, soms met daar nog omheen een driehoek. Was van oorsprong een teken voor de Egyptische god Horus. Later werd het geassocieerd met de Illuminati. Tegenwoordig is het terug te vinden op Amerikaans briefpapier.

Ankh

Een symbool uit het oude Egypte, dat het leven symboliseerde.

Boze Oog

Een blik waarvan werd geloofd dat het iemand schade kon toebrengen, of zelfs doden. Er kunnen amuletten worden gedragen om hiertegen te beschermen.

Pentagram

Staat voor de heerschappij van de geest over de elementen, oftewel “mind over matter”. Het pentagram staat voor spirituele verdediging en kennis van het etherische. Goede krachten worden erdoor aangetrokken, en slechte krachten staan er machteloos tegen.

Met de punt naar beneden is het een satanisch symbool, maar satanische culten hebben het in deze vorm slechts geadopteerd. Toch is dat hoe het pentagram in de loop der tijd het meest bekend is geworden.

The Pentakel

Door de slechte bijnaam van het pentagram, wordt het pentakel nu vaker gebruikt als symbool van het goede. Het staat voor het noorden, zuiden, oosten, westen en de geest. Ook symbolyseert het aarde, water, lucht, ziel en het goddelijke.

Met een cirkel eromheen, staat het voor volledigheid en eenheid. Ook tussen de tastbare wereld, en de occulte wereld van het verborgene.


Tim Lommerse

Tim is al van jongs af aan gefascineerd door alles wat met spiritualiteit te maken heeft. Zozeer zelfs dat hij zich tijdens zijn studie Nederlands & Literatuur veel bezighield met de presentatie van magie en spiritualiteit in fantasy romans. In zijn dagelijks leven als online marketeer en copywriter zoekt hij voortdurend naar manieren om die spiritualiteit toch in zijn leven te houden.

1 reactie

Paul Stolwijk · augustus 6, 2019 op 4:04 pm

Vraag

Ik ga binnenkort naar Praag en Parijs. Weet iemand occulte plekken in deze steden of occulte clubs die ik kan bezoeken ?

Dank voor meedenken !!

Reacties zijn gesloten.